backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kapas

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 27/11/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Kapas?

Kulit kapas digunakan untuk membuat ubat. Orang mengambilnya untuk merawat mual, demam, sakit kepala, cirit-birit, disentri, sakit saraf, dan pendarahan.

Wanita menggunakan kapas untuk gangguan haid dan gejala menopaus. Mereka juga menggunakannya untuk buruh dan melahirkan anak, dan juga untuk mengusir uri. Sesetengah wanita menggunakan kapas untuk meningkatkan pengeluaran susu ibu.

Lelaki kadang-kadang menggunakan kapas untuk kawalan kelahiran. Kapas juga termasuk dalam beberapa produk kawalan kelahiran yang digunakan pada vagina.

Bagaimana ia berfungsi?

Tiada kajian yang mencukupi tentang bagaimana herba tambahan ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa kulit akar kapas boleh membantu merangsang aliran haid, mendorong buruh dan penghantaran, dan bertindak sebagai kontraseptif lelaki.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Kapas?

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

  • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
  • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
  • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan aktif atau tidak aktif kapas atau ubat lain atau herba lain.
  • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
  • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Peraturan untuk herba tambahan adalah kurang ketat daripada peraturan untuk ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Kelebihan mengambil herba tambahan ini mestilah menimbangkan risiko sebelum digunakan. Sila runding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Kapas selamat digunakan?

Kehamilan dan menyusu:

Ia adalah tidak selamat untuk menggunakan kapas jika anda mengandung. Ia mungkin menyebabkan kontraksi rahim, dan ini mungkin menyebabkan keguguran. Tidak cukup diketahui tentang keselamatan menggunakan kapas semasa menyusu. Ambil jalan selamat dan elakkan penggunaan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Kapas?

Bagi lelaki, ia boleh menyebabkan kemandulan yang tidak dapat dipulihkan.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Tindak balas

Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Kapas?

Kapas boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Dapatkan nasihat ahli herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Keadaan kesihatan yang boleh berinteraksi dengan herba ini, seperti:

  • Masalah buah pinggang
  • Keadaan sistem pembiakan

Penggunaan /Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

Apakah dos Kapas yang biasa digunakan?

Dos untuk herba tambahan ini mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Makanan tambahan herba bukan selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk dos yang sesuai.

Apakah bentuk penyediaan Kapas?

Herba tambahan ini boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

  • Serbuk

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan