backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Glukosamina Sulfat

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Glukosamina Sulfat?

Glukosamina Sulfat biasanya digunakan untuk:

  • Osteoartritis, artritis reumatoid, glaukoma, gangguan rahang yang dipanggil gangguan temporomandibular (TMD), sakit sendi, sakit belakang, sakit lutut, pelbagai penyakit sklerosis, HIV / AIDS dan penurunan berat badan semasa diambil melalui mulut.
  • Osteoartritis apabila digunakan pada kulit dengan kombinasi kondroitin sulfat, rawan yu, dan kapur barus.
  • Simptom osteoartritis apabila digunakan secara parental dalam jangka pendek.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak cukup kajian tentang bagaimana Glukosamina Sulfat berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan apabila datang ke badan, Glukosamina Sulfat membekalkan bahan yang diperlukan untuk membina semula kusyen sekitar sendi.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Glukosamina Sulfat?

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

  • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
  • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
  • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan Glukosamina Sulfat  atau ubat lain atau herba lain.
  • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
  • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Peraturan bagi pengambilan Glukosamina Sulfat adalah kurang ketat daripada peraturan bagi pengambilan ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Kelebihan mengambil suplemen herba ini mestilah menimbangkan risiko sebelum digunakan. Sila runding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Glukosamina Sulfat selamat digunakan?

Glukosamina Sulfat mungkin selamat apabila digunakan dengan betul melalui mulut bagi orang dewasa.

Glukosamina Sulfat mungkin selamat apabila disuntik ke dalam otot sebagai suntikan dua kali seminggu bagi setiap minggu sehingga enam (6) minggu atau apabila digunakan pada kulit dengan kombinasi kondroitin sulfat, rawan yu dan kapur bar sehingga lapan (8) minggu.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Glukosamina Sulfat?

Glukosamina Sulfat boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan ringan termasuk mual, pedih ulu hati, cirit-birit, dan sembelit. Kesan sampingan yang luar biasa adalah mengantuk, tindak balas kulit, dan sakit kepala. Tidak ada maklumat yang mencukupi untuk mengetahui jika Glukosamina Sulfat selamat untuk wanita yang hamil dan sedang menyusu. Ambil langkah selamat dan elakkan penggunaan tanpa saranan doktor anda.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Tindak balas

Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Glukosamina Sulfat?

Suplemen herba ini boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Rujuk pakar herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Glukosamina Sulfat boleh berinteraksi dengan keadaan perubatan semasa anda, termasuk asma, diabetes, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, alergi tulang belakang, pembedahan.

Ia juga boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa anda, termasuk: Warfarin; Kemoterapi antimitotik; Acetaminophen (Tylenol, yang lain); Ubat antidiabetes termasuk glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase)

Penggunaan /Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

Apakah dos Glukosamina Sulfat yang biasa digunakan?

Dos untuk Glukosamina Sulfat  mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Makanan tambahan herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

Apakah bentuk penyediaan Glukosamina Sulfat?

Glukosamina Sulfat boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

  • Tablet, 1500 mg; 1000 mg.
  • Kapsul 1000 mg.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 27/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan