backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Kolina

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Hadirah Mustafa · Disemak pada 28/11/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Kolina?

Kolina digunakan untuk:

 • Penyakit hati, termasuk hepatitis kronik dan cirrhosis.
 • Kemurungan.
 • Hilang ingatan.
 • Penyakit Alzheimer dan Demensia .
 • Korea Huntington.
 • Penyakit Tourette.
 • Ataksia Serebelum.
 • Jenis sawan tertentu
 • Skizofrenia
 • Para atlet menggunakannya untuk bina badan dan melambatkan kelesuan dalam sukan ketahanan.

  Perempuan mengandung mengambil Kolina bagi mencegah kecacatan tiub neural kepada bayi dan sebagai makanan tambahan dalam susu formula bayi.

  Kegunaan lain termasuk mencegah kanser, merendahkan kolesterol dan mengawal asma.

  Bagaimana ia berfungsi?

  Tiada kajian yang cukup tentang bagaimana Kolina ini berfungsi. Sila berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, Kolina diketahui sama seperti vitamin B. Ia digunakan dalam banyak reaksi kimia pada badan. Ia dilihat penting dalam sistem saraf. Bagi asma, Kolina mungkin membantu mengurangkan bengkak dan keradangan.

  Langkah berjaga-jaga & Amaran

  Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Kolina?

  Berunding dengan doktor anda, sekiranya:

  • Anda mengandung atau menyusu badan. Hal ini kerana, semasa anda sedang menjangkakan atau menyusu bayi, anda hanya perlu mengambil ubat seperti yang dinasihatkan doktor.
  • Anda mengambil ubat lain. Hal ini termasuklah sebarang pengambilan ubatan yang boleh dibeli tanpa preskripsi.
  • Anda mempunyai alergi dengan mana-mana bahan dalam Kolina atau ubatan lain atau herba lain.
  • Anda mempunyai penyakit, gangguan atau keadaan perubatan lain.
  • Anda mempunyai jenis alergi lain seperti terhadap makanan, pewarna atau haiwan.

  Pengawalan bagi pengambilan makanan tambahan kurang ketat berbanding dengan pengawalan bagi pengambilan ubat. Banyak kajian diperlukan bagi menentukan keselamatannya. Faedah mengambil makanan tambahan ini mestilah melebihi risikonya sebelum digunakan. Sila berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

  Adakah Kolina selamat digunakan?

  Kolina berkemungkinan selamat bagi kebanyakan orang dewasa apabila diambil melalui mulut atau diberi secara intravena (by IV) dalam jumlah yang bersesuaian.

  Mengambil Kolina dalam dos yang tinggi melalui mulut mungkin tidak selamat bagi orang dewasa.

  Langkah berjaga-jaga & amaran khusus:

  Kanak-kanak: Kolina berkemungkinan selamat bagi kebanyakan kanak-kanak apabila diambil melalui mulut dalam jumlah yang bersesuaian. Mengambilnya dalam dos yang tinggi melalui mulut mungkin tidak selamat bagi kanak-kanak kerana ia meningkatkan risiko kesan sampingan.

  Mengandung dan menyusu badan: Kolina berkemungkinan selamat apabila diambil melalui mulut dan digunakan dengan sewajarnya. Dos sehingga 3 gram setiap hari untuk wanita hamil dan menyusu badan hingga 18 tahun, dan 3.5 gram setiap hari untuk wanita berusia 19 tahun ke atas tidak berkemungkinan untuk mendapat kesan sampingan yang tidak diingini. Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan penggunaan Kolina dalam dos yang tinggi dalam perempuan mengandung dan menyusu badan. Keputusan terbaik adalah mengekalkan dos yang telah disyorkan.

  Kesan Sampingan

  Apakah kesan sampingan pengambilan Kolina?

  Dos dalam Tahap Pengambilan Atas Harian (lihat bahagian dos di bawah) lebih berkemungkinan untuk menyebabkan kesan sampingan seperti berpeluh, bau badan yang mencurigakan, kesukaran gastrointestinal, cirit-birit, dan muntah.

  Terdapat beberapa kebimbangan bahawa meningkatkan pengambilan Kolina diet mungkin menambah risiko kanser kolon dan rektum. Satu kajian mendapati wanita yang makan makanan yang mengandungi banyak Kolina mempunyai risiko tinggi kanser kolon. Walau bagaimanapun, banyak penyelidikan masih diperlukan bagi menentukan kesan diet ini ke atas kanser kolon.

  Tidak semua orang mengalami kesan-kesan sampingan ini. Terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan terhadap sesuatu kesan sampingan, sila merujuk dengan doktor anda.

  Tindak balas

  Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Kolina?

  Kolina mungkin bertindak balas dengan ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Sila berunding dengan doktor anda sebelum guna.

  Penggunaan /Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

  Apakah dos Kolina yang biasa digunakan?

  Dos yang berikut telah dikaji dalam penyelidikan saintifik:

  Melalui mulut:

  Untuk asma: 500-1000 mg tiga kali setiap hari. Bekalan diet purata 200-600 mg Kolina setiap hari. Pengambilan yang mencukupi (AI), seperti yang disiarkan oleh Lembaga Makanan dan Pemakanan Institut Perubatan Nasional, untuk orang dewasa adalah 550 mg sehari untuk lelaki dan wanita menyusu badan; wanita, 425 mg sehari; wanita hamil, 450 mg sehari. Bagi kanak-kanak 1-3 tahun, AI adalah 200 mg sehari; 4-8 tahun, 250 mg sehari; 9-13 tahun, 375 mg sehari; untuk bayi kurang daripada 6 bulan, 125 mg sehari; bayi 7-12 bulan, 150 mg sehari.

  Tahap Pengambilan Atas Harian (UL, tahap pengambilan tertinggi yang tidak mendatangkan kemudaratan) untuk Kolina adalah: 1 gram setiap hari untuk kanak-kanak 1-8 tahun, 2 gram untuk kanak-kanak 9-13 tahun, 3 gram untuk kanak-kanak 14-18 tahun, dan 3.5 gram untuk orang dewasa berusia lebih 18 tahun.

  Dos bagi Kolina mungkin berbeza bagi setiap pesakit. Dos yang diambil bergantung kepada umur, kesihatan anda dan beberapa keadaan lain. Makanan tambahan tidak selamanya selamat. Sila berunding dengan doktor anda untuk dos yang sesuai.

  Apakah bentuk penyediaan Kolina?

  Kolina boleh didapati dalam bentuk yang berikut:

  • Kapsul Kolina.
  • Koktel Kolina.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Hadirah Mustafa · Disemak pada 28/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan