backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Minyak Lorenzo

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 08/01/2020

Kegunaan

Apakah kegunaan Minyak Lorenzo?

Minyak Lorenzo (Lorenzo’s Oil) adalah gabungan dua bahan kimia yang dipanggil asid erusik (erucic) dan asid oleik (oleic). Minyak Lorenzo digunakan sebagai rawatan untuk dua penyakit keturunan berkaitan yang memberi kesan kepada sistem saraf. Penyakit yang sangat jarang berlaku ini dipanggil adrenoleukodystrophy (ALD), yang berlaku pada kanak-kanak; dan adrenomyeloneuropathy, yang berlaku pada orang dewasa.

Minyak Lorenzo dinamakan sempena seorang anak, Lorenzo Odone, yang mempunyai ALD. Ibu bapanya menemui campuran asid lemak yang didapati melambatkan perkembangan penyakit. Campuran itu dikenali sebagai “Minyak Lorenzo.’

Bagaimana ia berfungsi?

Adrenoleukodystrophy dan adrenomyeloneuropathy adalah dua gangguan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan pembentukan berlebihan bahan kimia tertentu yang dipanggil asid lemak rantai sangat panjang (VLCFA). Minyak Lorenzo mungkin membantu menghalang sebahagian daripada pembentukan ini. Pembentukan asid lemak ini dianggap menyebabkan banyak masalah yang serius di seluruh otak dan badan.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Minyak Lorenzo?

Sebelum menggunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda jika:

 • Anda mengandung, merancang untuk hamil atau menyusu badan.
 • Anda mengambil apa-apa ubat lain. Ini termasuk ubatan yang boleh didapati tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan suplemen.
 • Anda mempunyai alahan dengan mana-mana bahan daripada minyak Lorenzo atau ubatan farmasi mahupun herba yang lain.
 • Anda mempunyai sebarang penyakit, gangguan, atau keadaan perubatan yang lain.
 • Anda mempunyai alahan dengan apa-apa makanan, pewarna, pengawet atau mana-mana haiwan.
 • Peraturan bagi suplemen adalah kurang ketat berbanding peraturan untuk ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan tahap keselamatannya. Manfaat dalam mengambil suplemen ini mestilah dipastikan melebihi risiko pengambilannya sebelum ia digunakan. Sila berunding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

  Adakah Minyak Lorenzo selamat digunakan?

  Minyak Lorenzo didapati selamat apabila digunakan di bawah penjagaan profesional kesihatan.

  Peringatan khas & amaran

  Kehamilan dan penyusuan bayi: Tiada maklumat yang mencukupi bagi menyatakan bahawa bahan minyak Lorenzo adalah selamat untuk semua pesakit, wanita hamil dan ibu yang sedang menyusu. Ambillah jalan selamat dan elakkan penggunaan.

  Gangguan darah yang menyebabkan penurunan platelet yang diperlukan untuk pembekuan (thrombocytopenia) atau penurunan sel putih yang diperlukan untuk melawan jangkitan (neutropenia): Minyak Lorenzo mungkin akan membuat keadaan lebih parah.

  Kesan Sampingan

  Apakah kesan sampingan pengambilan Minyak Lorenzo?

  Kesan sampingan minyak Lorenzo termasuklah lebam-lebam dan pendarahan.

  Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

  Tindak balas

  Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Minyak Lorenzo?

  Minyak Lorenzo mungkin mempunyai tindak balas terhadap keadaan kesihatan dan ubat yang anda sedang ambil. Sila rujuk kepada pakar kesihatan sebelum menggunakannya.

  Penggunaan /Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

  Apakah dos Minyak Lorenzo yang biasa digunakan?

  Dos untuk produk minyak Lorenzo ini mungkin berbeza bagi setiap pesakit. Dos yang anda wajar ambil bergantung pada usia anda, tahap kesihatan, dan beberapa syarat lain. Suplemen herba tidak selalunya selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

  Apakah bentuk penyediaan Minyak Lorenzo?

  Produk minyak Lorenzo ini boleh didapati dalam bentuk dos penggunaan berikut: Cecair Oral Lorenzo’s Oil.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif · Disemak pada 08/01/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan