backup og meta

8 Punca Ini Penyebab Gigi Anda Rosak & Berkulat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 20/02/2023

  8 Punca Ini Penyebab Gigi Anda Rosak & Berkulat

  Adakalanya sesetengah tabiat buruk yang anda lakukan boleh menjadi punca gigi rosak teruk tanpa anda sedari? Jom ketahui 8 amalan yang boleh menyebabkan gigi rosak dan hitam. 

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Mulut, sila dapatkannya di sini. 

  8 punca gigi rosak teruk

  Memberus gigi  adalah antara cara untuk menjaga kebersihan gigi dan mulut. Namun, tanpa kita sedari, terdapat beberapa tabiat buruk yang sering kita lakukan boleh menjadi punca gigi kita rosak.

  Berikut adalah senarai tabiat buruk sering dibuat yang menjadi punca gigi rosak.

  1. Punca gigi rosak teruk – Mengunyah ais

  Anda mungkin menganggap ais tidak berbahaya kepada gigi memandangkan ia adalah semula jadi dan bebas gula. Tetapi ais yang keras dan beku boleh membuatkan gigi anda retak, sekali gus menjadi punca gigi rosak teruk. 

  Mengunyah ais boleh menyebabkan iritasi pada tisu lembut di dalam gigi dan ia boleh mengakibatkan anda merasa sakit gigi. Makan makanan yang panas atau sejuk boleh mencetuskan rasa sakit dan mencucuk pada gigi.

  Jika anda berkeinginan untuk mengunyah ais, apa kata sebaliknya pilih untuk mengunyah gula-gula getah tanpa gula?

  2. Gula-gula jeli

  gigi rosak teruk

  Gula-gula sememangnya tidak baik untuk kesihatan mulut dan menjadi punca gigi rosak teruk. Tetapi gula-gula jeli jenis masam mengandungi lebih banyak asid yang tidak baik untuk gigi anda.

  Malahan gula-gula jeli yang kenyal secara umumnya akan melekat pada gigi anda untuk masa yang lebih lama dan menjadikannya berpotensi menyebabkan kerosakan.

  Jika anda menginginkan sesuatu yang manis, anda boleh mengambil coklat. Dan selepas makan, jangan lupa membersihkan mulut, ia dapat mengurangkan risiko terdedah kepada punca gigi rosak.

  Baca juga:

  3. Minuman karbonat

  Pastinya anda sudah sedia maklum bahawa air karbonat tidak mendatangkan sebarang kebaikan walaupun ia mempunyai perkataan ‘diet’. Soda karbonat menyebabkan plak menghasilkan banyak asid untuk melawan enamel gigi.

  Oleh kerana itu, jika anda menghirup air karbonat sepanjang hari, ini bermakna anda menyaluti gigi anda dengan asid. Air karbonat yang berwarna gelap boleh mengotorkan gigi anda.

  Tetapi jangan terus memberus gigi selepas minum air karbonat, kerana ia akan mempercepatkan kerosakan pada gigi anda.

  4. Botol susu

  tabiat buruk

  Menyusukan anak anda dengan botol susu tidak salah, tetapi membiarkan anak anda tertidur dan botol susu masih meletak di mulut adalah salah.

  Ia akan menyebabkan gula berada dalam mulut anak anda semalaman. Perbuatan ini boleh menyebabkan gigi anak anda rosak. Cuba elakkan perkara ini dari berlaku untuk mencegah sebarang kerosakan gigi pada anak anda.

  5. Bertindik

  Menindik lidah atau bibir dan memakai subang logam boleh menyebabkan gigi anda pecah atau retak. Apabila logam berlaga dengan gusi, ia boleh menyebabkan kerosakan pada gusi yang turut boleh menyebabkan anda kehilangan gigi.

  Tindikan yang dibuat juga boleh menimbulkan risiko jangkitan dan luka. Menindik lidah juga berpotensi menyebabkan risiko pendarahan yang teruk jika tertindik pada saluran darah besar. Adalah lebih baik untuk anda mendapatkan nasihat dan pandangan doktor terlebih dahulu.

  6. Buah-buahan sitrus

  Oren, limau gedang (grapefruit), dan lemon adalah buah-buahan yang lazat dan berjus serta tinggi kandungan vitamin C. Ia adalah buah-buahan yang baik untuk kesihatan.

  Namun pastikan anda tidak mengambilnya dalam kuantiti yang berlebihan, walaupun dengan memerahnya ke dalam air minuman kerana kandungan asid yang tinggi boleh menyingkirkan enamel dan menjadikan ia antara punca gigi rosak untuk berlaku.

  Tambahan lagi, asid yang terkandung dalam buah-buahan sitrus boleh menganggu luka di mulut. Jika anda ingin mendapatkan kandungan antioksidan dan vitamin dari buahan seperti ini, ambilnya dalam jumlah yang terkawal dan bilas mulut anda dengan air selepas itu.

  7. Mengetap gigi

  gigi rosak teruk

  Merupakan satu tabiat buruk yang sukar dikawal kerana sering berlaku ketika tidur atau ada masanya ia dilakukan kerana tekanan perasaan. Memakai pelindung mulut (mouth guard) boleh membantu mengurangkan risiko gigi rosak teruk ketika tidur.

  8. Merokok

  Rokok dan pelbagai produk lain yang berasaskan tembakau, boleh menyebabkan gigi rosak teruk dan jangkitan pada gusi. Tembakau juga merupakan faktor penyebab kanser mulut, bibir dan lidah.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Amy Kor

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 20/02/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan