Fakta dan Mitos Mengenai Makanan Organik

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Adakah anda mendapati diri anda dilema ketika membeli makanan organik? Walaupun kos makanan organik lebih daripada produk bukan organik, kali ini penjualan dan permintaannya terus meningkat. Tidak syak lagi, gaya hidup sihat menjadi trend dalam kalangan masyarakat hari ini. Orang ramai mula makan makanan yang sihat termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, gandum dan lain-lain dengan protein yang tinggi.

Walau bagaimanapun, beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang makanan organik:

Apakah makanan organik?

Makanan organik merujuk kepada sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, produk tenusu dan daging yang praktikal diproses dan ditanam dengan menggunakan kaedah bukan konvensional untuk meningkatkan pemuliharaan tanah dan air, keseimbangan ekologi dan mengurangkan pencemaran. Menggunakan putaran tanaman (crop rotation), baja semulajadi dan mulsa merupakan contoh bagaimana petani organik menanam dan memproses produk.

Anda mungkin menyemak label pensijilan kedua-dua negara dan antarabangsa dari Organic Certification Body (LSO) mengenai pembungkusan yang dijual di kedai runcit untuk mengetahui sama ada produk itu benar-benar organik atau tidak. Di Indonesia, agensi yang diberi kuasa untuk mengesahkan produk organik adalah Institut Pensijilan Makanan Organik (LSPO).

Jabatan Pertanian A.S. (USDA) menyediakan keperluan untuk pengesahan produk organik, iaitu ketika memenuhi kriteria berikut:

 • 100% produk organik – Tiada bahan lain ditambah atau dihasilkan sepenuhnya organik
 • Produk organik – Produk mesti mengandungi sekurang-kurangnya 95% bahan organik
 • Dibuat dengan bahan organik – Produk yang mengandungi bahan organik 70%. Walau bagaimanapun, produk ini tidak mendapat meterai pengesahan USDA pada pembungkusan tetapi mungkin menyenaraikan bahan organik tertentu.
 • Mengandungi bahan organik – Produk yang mengandung kurang daripada 70% bahan organik, tidak memaparkan meterai USDA tetapi mungkin menyenaraikan bahan organik tertentu pada panel maklumat pakej.

Enam persepsi umum mengenai makanan organik:

Walaupun populariti makanan organik semakin meningkat dengan peningkatan kesedaran orang ramai terhadap kesihatan dan perlindungan alam sekitar, tidak semua persepsi dan anggapan mengenai makanan organik adalah betul. Yang sebenarnya adalah fakta dan apa yang sebenarnya salah?

Makanan organik mengandungi kurang racun perosak

Betul. Racun makhluk perosak adalah bahan kimia yang digunakan untuk membunuh haiwan pada tumbuh-tumbuhan. Bahan kimia ini sering digunakan dalam kaedah konvensional pada pertanian, di mana racun serangga masih melekat pada makanan yang kita makan.

Makanan organik tidak mengandungi bahan tiruan

Betul. Satu peraturan yang paling ditekankan dalam produk organik adalah mengharamkan bahan tiruan termasuk bahan pengawet, pemanis tiruan, pewarna dan perasa, dan MSG.

Sokongan makanan organik go-green

Betul. Kaedah penanaman dan rawatan produk organik lebih mesra alam seperti mengurangkan pencemaran air, udara dan tanah; mengurangkan hakisan tanah, meningkatkan kesuburan tanah dan kurangkan tenaga. Mengurangkan penggunaan racun perosak juga memberi kesan kepada haiwan (terutamanya burung dan haiwan kecil) dan orang yang tinggal berdekatan dengan ladang.

Makanan organik lebih berkhasiat

Salah. Sehingga kini, tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa makanan organik lebih kaya daripada makanan bukan organik dalam pemakanan tertentu. Pada masa ini, para penyelidik menyatakan bahawa tiada perbezaan yang signifikan mengenai kepelbagaian dalam kandungan nutrien antara produk organik dan bukan organik.

Makanan organik adalah SENTIASA mesra alam

Salah. Walaupun kaedah penanaman mengurangkan pencemaran, tetapi penyelidikan Dennis Avery dari Institut Hudson bagi Isu Makanan Global menyediakan data untuk mendakwa bahawa produk organik mengambil lebih banyak tanah daripada produk bukan organik untuk menghasilkan jumlah makanan yang sama. Ia adalah perlu untuk mengurangkan batu hutan untuk ditukar menjadi pertanian organik untuk mengimbangi bilangan produk bukan organik.

Makanan organik tidak perlu dibasuh

Salah. Semua produk organik sama ada anda membeli di kedai runcit atau pasaran petani, adalah disarankan untuk membasuhnya terlebih dahulu. Basuh segalanya di bawah air yang mengalir membantu menghilangkan kotoran, bakteria dan racun perosak dari permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Jadi, sebelum anda pergi ke kedai dan beli produk organik, baca label makanan dengan teliti. Adalah dinasihatkan untuk membeli produk organik yang mempunyai label pensijilan kerana ia diyakini bahawa produk itu adalah produk organik. Sebagai alternatif, anda mungkin mahu membeli makanan organik di pasaran petani dan lebih baik untuk stok produk organik kitika musimny. Sekiranya bernasib baik, anda akan mendapat harga yang lebih murah dan produk segar.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Kanser Kolorektal, Apa Yang Harus Dielakkan?

  Kanser kolorektal, dikenali sebagai kanser usus, adalah barah yang mempengaruhi usus besar dan rektum. Ia juga sering berlaku dalam kalangan masyarakat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kanser, Kanser Kolorektal 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  7 Makanan Sesuai Diambil Wanita Sedang Datang Bulan, No 3 PALING Ramai Perempuan Suka!

  Anda datang bulan? Rasa sakit badan dan ingin makan sesuatu yang sihat? Cuba 7 makanan ini untuk bantu anda kurang berasa sakit ketika haid!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS! Jangan Ambil 5 Makanan Sihat Ini Masa Anda Sakit Di Rumah! #StayAtHome

  Pengambilan makanan sihat yang betul penting ketika anda sedang sakit. Jika diambil pada waktu yang salah, makanan sihat boleh menyebabkan simptom.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 09/03/2020 . 3 minit bacaan

  Ketahui, Makan Sihat Bukan Hanya Untuk Badan, Tetapi Juga Untuk Mental Anda!

  Makan secara sihat bukan sahaja untuk kecantikan fizikal, malah untuk kesejahteraan mental anda. Percaya atau tidak, makanan boleh mempengaruhi mood anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 08/01/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan diet eat clean

  Azam Tahun Baharu Nak Fit & Langsing? Jom Mulakan Diet Eat Clean Hari Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  makanan diet malam

  Orang Nak Kurus Tak Boleh Makan Malam? SALAH! 6 Snek Ini Buat Anda Kenyang & Mudah Tidur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  resepi sihat

  Nak Sediakan Sarapan Pagi Yang Sihat, Mudah & Cepat? Cuba Ini Hanya Guna 5 Bahan Sahaja!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  makanan untuk otak

  Nak Otak Cerdas Dan Ingatan Kuat? Amalkan Makan 5 Makanan Ini Untuk Kuatkan Minda Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan