backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Fakta dan Mitos Mengenai Makanan Organik

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

Fakta dan Mitos Mengenai Makanan Organik

Adakah anda mendapati diri anda dilema ketika membeli makanan organik? Walaupun kos makanan organik lebih daripada produk bukan organik, kali ini penjualan dan permintaannya terus meningkat. Tidak syak lagi, gaya hidup sihat menjadi trend dalam kalangan masyarakat hari ini. Orang ramai mula makan makanan yang sihat termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, gandum dan lain-lain dengan protein yang tinggi.

Walau bagaimanapun, beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang makanan organik:

Apakah makanan organik?

Makanan organik merujuk kepada sayur-sayuran, buah-buahan, biji-bijian, produk tenusu dan daging yang praktikal diproses dan ditanam dengan menggunakan kaedah bukan konvensional untuk meningkatkan pemuliharaan tanah dan air, keseimbangan ekologi dan mengurangkan pencemaran. Menggunakan putaran tanaman (crop rotation), baja semulajadi dan mulsa merupakan contoh bagaimana petani organik menanam dan memproses produk.

Anda mungkin menyemak label pensijilan kedua-dua negara dan antarabangsa dari Organic Certification Body (LSO) mengenai pembungkusan yang dijual di kedai runcit untuk mengetahui sama ada produk itu benar-benar organik atau tidak. Di Indonesia, agensi yang diberi kuasa untuk mengesahkan produk organik adalah Institut Pensijilan Makanan Organik (LSPO).

Jabatan Pertanian A.S. (USDA) menyediakan keperluan untuk pengesahan produk organik, iaitu ketika memenuhi kriteria berikut:

 • 100% produk organik – Tiada bahan lain ditambah atau dihasilkan sepenuhnya organik
 • Produk organik – Produk mesti mengandungi sekurang-kurangnya 95% bahan organik
 • Dibuat dengan bahan organik – Produk yang mengandungi bahan organik 70%. Walau bagaimanapun, produk ini tidak mendapat meterai pengesahan USDA pada pembungkusan tetapi mungkin menyenaraikan bahan organik tertentu.
 • Mengandungi bahan organik – Produk yang mengandung kurang daripada 70% bahan organik, tidak memaparkan meterai USDA tetapi mungkin menyenaraikan bahan organik tertentu pada panel maklumat pakej.
 • Enam persepsi umum mengenai makanan organik:

  Walaupun populariti makanan organik semakin meningkat dengan peningkatan kesedaran orang ramai terhadap kesihatan dan perlindungan alam sekitar, tidak semua persepsi dan anggapan mengenai makanan organik adalah betul. Yang sebenarnya adalah fakta dan apa yang sebenarnya salah?

  Makanan organik mengandungi kurang racun perosak

  Betul. Racun makhluk perosak adalah bahan kimia yang digunakan untuk membunuh haiwan pada tumbuh-tumbuhan. Bahan kimia ini sering digunakan dalam kaedah konvensional pada pertanian, di mana racun serangga masih melekat pada makanan yang kita makan.

  Makanan organik tidak mengandungi bahan tiruan

  Betul. Satu peraturan yang paling ditekankan dalam produk organik adalah mengharamkan bahan tiruan termasuk bahan pengawet, pemanis tiruan, pewarna dan perasa, dan MSG.

  Sokongan makanan organik go-green

  Betul. Kaedah penanaman dan rawatan produk organik lebih mesra alam seperti mengurangkan pencemaran air, udara dan tanah; mengurangkan hakisan tanah, meningkatkan kesuburan tanah dan kurangkan tenaga. Mengurangkan penggunaan racun perosak juga memberi kesan kepada haiwan (terutamanya burung dan haiwan kecil) dan orang yang tinggal berdekatan dengan ladang.

  Makanan organik lebih berkhasiat

  Salah. Sehingga kini, tiada kajian yang dapat membuktikan bahawa makanan organik lebih kaya daripada makanan bukan organik dalam pemakanan tertentu. Pada masa ini, para penyelidik menyatakan bahawa tiada perbezaan yang signifikan mengenai kepelbagaian dalam kandungan nutrien antara produk organik dan bukan organik.

  Makanan organik adalah SENTIASA mesra alam

  Salah. Walaupun kaedah penanaman mengurangkan pencemaran, tetapi penyelidikan Dennis Avery dari Institut Hudson bagi Isu Makanan Global menyediakan data untuk mendakwa bahawa produk organik mengambil lebih banyak tanah daripada produk bukan organik untuk menghasilkan jumlah makanan yang sama. Ia adalah perlu untuk mengurangkan batu hutan untuk ditukar menjadi pertanian organik untuk mengimbangi bilangan produk bukan organik.

  Makanan organik tidak perlu dibasuh

  Salah. Semua produk organik sama ada anda membeli di kedai runcit atau pasaran petani, adalah disarankan untuk membasuhnya terlebih dahulu. Basuh segalanya di bawah air yang mengalir membantu menghilangkan kotoran, bakteria dan racun perosak dari permukaan buah-buahan dan sayur-sayuran.

  Jadi, sebelum anda pergi ke kedai dan beli produk organik, baca label makanan dengan teliti. Adalah dinasihatkan untuk membeli produk organik yang mempunyai label pensijilan kerana ia diyakini bahawa produk itu adalah produk organik. Sebagai alternatif, anda mungkin mahu membeli makanan organik di pasaran petani dan lebih baik untuk stok produk organik kitika musimny. Sekiranya bernasib baik, anda akan mendapat harga yang lebih murah dan produk segar.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/09/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan