backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Jintan Hitam

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Jintan Hitam?

Jintan hitam, atau biji hitam, adalah sejenis tumbuhan. Orang telah menggunakan benihnya untuk membuat ubat selama lebih dari 2000 tahun.

Pada masa lalu, benih hitam telah digunakan untuk:

 • Sakit kepala
 • Sakit gigi
 • Hidung tersumbat
 • Cacing usus
 • Mata merah jambu (konjunktivitis)
 • Poket jangkitan (abscesses)
 • Parasit
 • Hari ini, benih hitam digunakan untuk merawat:

  • Keadaan saluran pencernaan termasuk gas, kolik, cirit-birit, disentri, sembelit dan buasir
  • Keadaan pernafasan termasuk asma, alahan, batuk, bronkitis, emfisema, selesema, selesema babi, dan kesesakan.

  Kegunaan-kegunaan lain termasuklah:

  • Menurunkan tekanan darah
  • Menurunkan tahap kolesterol
  • Merawat kanser
  • Meningkatkan sistem imun

  Wanita menggunakan biji hitam untuk:

  • Merancang kehamilan
  • Memulakan haid
  • Meningkatkan aliran susu

  Biji hitam kadang-kadang digunakan bersama sistein, vitamin E, dan safron untuk mengurangkan kesan sampingan ubat kemoterapi yang disebut cisplatin.

  Sesetengah orang menggunakan benih hitam langsung ke kulit untuk merawat sakit sendi (reumatik), sakit kepala, dan keadaan kulit tertentu.

  Dalam makanan, biji hitam digunakan sebagai perasa atau rempah.

  Bagaimana ia berfungsi?

  Tidak banyak kajian mengenai bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan biji hitam mungkin membantu meningkatkan sistem imun, melawan kanser, mencegah kehamilan, dan mengurangkan tindak balas alahan dengan bertindak sebagai antihistamin, tetapi belum ada maklumat yang cukup pada manusia.

  Langkah berjaga-jaga & Amaran

  Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Jintan Hitam?

  Sila berunding dengan doktor anda atau ahli farmasi atau pakar herba, jika:

  • Anda sedang hamil atau menyusukan anak. Ini adalah kerana, ketika anda menjangkakan bayi atau menyusukan bayi, anda patut hanya mengambil ubat-ubatan atas saranan doktor.
  • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuklah apa-apa ubat yang anda sedang ambil yang boleh dibeli tanpa preskripsi.
  • Anda mempunyai alahan dengan mana-mana bahan jintan hitam atau ubat-ubatan lain atau herba-herba lain.
  • Anda mempunyai penyakit-penyakit lain, gangguan, atau keadaan perubatan.
  • Anda mempunyai lain-lain jenis alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

  Kawalan terhadap suplemen herba adalah kurang ketat berbanding kawalan terhadap ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Manfaat mengambil suplemen herba ini mestilah melebihi risiko sebelum digunakan. Berunding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

  Adakah Jintan Hitam selamat digunakan?

  Jintan hitam, apabila diambil dengan mulut dalam kuantiti yang kecil, seperti perisa untuk makanan, mungkin selamat untuk kebanyakan orang. Minyak jintan hitam dan ekstraknya mungkin selamat apabila jumlah perubatan digunakan jangka pendek. Tidak ada maklumat yang mencukupi untuk mengetahui jika lebih besar, jumlah perubatan adalah selamat.

  Langkah berjaga-jaga dan amaran khusus

  Kehamilan dan menyusu: Jintan hitam kelihatan selamat dalam jumlah makanan semasa kehamilan. Tetapi mengambil jumlah ubat yang lebih besar mungkin tidak selamat. Jintan hitam boleh melambatkan atau menghentikan rahim daripada berkontraksi.

  Tidak banyak yang diketahui tentang keselamatan menggunakan jintan hitam semasa menyusu. Ambil jalan selamat dan elakkan penggunaannya.

  Kanak-kanak: Minyak jintan hitam mungkin selamat untuk kanak-kanak apabila diambil melalui mulut jangka pendek dan dalam jumlah yang disyorkan.

  Gangguan pendarahan: jintan hitam mungkin melambatkan pembekuan darah dan meningkatkan risiko pendarahan. Secara teorinya, jintan hitam mungkin membuatkan gangguan pendarahan lebih buruk.

  Diabetes: Jintan hitam mungkin menurunkan kadar gula darah dalam sesetengah orang. Perhatikan tanda-tanda gula darah rendah (hypoglycemia) dan memantau gula darah anda dengan teliti jika anda menghidap diabetes dan menggunakan jintan hitam.

  Tekanan darah rendah: Jintan hitam mungkin menurunkan tekanan darah. Secara teorinya, mengambil jintan hitam mungkin membuat tekanan darah menjadi terlalu rendah pada orang dengan tekanan darah rendah.

  Pembedahan: Jintan hitam mungkin melambatkan pembekuan darah, mengurangkan gula darah, dan meningkatkan rasa mengantuk pada sesetengah orang. Secara teori, jintan hitam mungkin meningkatkan risiko pendarahan dan mengganggu kawalan gula darah dan anestesia semasa dan selepas prosedur pembedahan. Berhenti menggunakan jintan hitam sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

  Kesan Sampingan

  Apakah kesan sampingan pengambilan Jintan Hitam?

  Jintan hitam boleh menyebabkan alahan ruam apabila digunakan pada kulit.

  Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

  Tindak balas

  Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Jintan Hitam?

  Jintan Hitam mungkin mempunyai tindak balas terhadap keadaan kesihatan dan ubat yang anda sedang ambil. Sila rujuk kepada pakar kesihatan sebelum menggunakannya.

  Penggunaan /Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

  Apakah dos Jintan Hitam yang biasa digunakan?

  Dos untuk suplemen herba ini mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung kepada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Suplemen herba tidak selalunya selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

  Apakah bentuk penyediaan Jintan Hitam?

  Jintan hitam boleh didapati dalam bentuk-bentuk dos yang berikut:

  • Minyak biji jintan hitam
  • Ekstrak cecair biji hitam cumin
  • Ekstrak biji jintan hitam yang dikapsulkan

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan