Ginkgo Biloba

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 9 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apakah kegunaan Ginkgo Biloba?

Ginkgo atau Ginkgo Biloba adalah pokok besar dengan daun berbentuk kipas.

Daun ginkgo sering diambil oleh mulut untuk gangguan ingatan termasuk penyakit Alzheimer. Ia juga digunakan untuk keadaan yang disebabkan oleh pengurangan aliran darah di dalam otak, terutama pada orang tua. Keadaan ini termasuk kehilangan ingatan, sakit kepala, deringan di telinga, vertigo, pening, kesukaran menumpukan, gangguan mood, dan gangguan pendengaran. Sesetengah orang menggunakannya untuk masalah lain yang berkaitan dengan aliran darah yang lemah di dalam badan, termasuk sakit kaki semasa berjalan (klaudikasi), dan sindrom Raynaud (tindak balas yang menyakitkan terhadap selesema, khususnya di jari dan jari kaki).

Daun ginkgo juga digunakan untuk gangguan pemikiran yang berkaitan dengan penyakit Lyme, kemoterapi, dan kemurungan.

Sesetengah orang menggunakan ginkgo untuk merawat masalah prestasi seksual. Ia kadang-kadang digunakan untuk mengundurkan masalah prestasi seksual yang boleh diiringi dengan mengambil antidepresan tertentu yang dipanggil SSRI.

Ginkgo telah digunakan untuk masalah mata termasuk glaukoma, penyakit mata diabetes dan degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD), serta gangguan kekurangan perhatian hiperaktif (ADHD), autisme, penyakit jantung dan komplikasi jantung, kolesterol tinggi, sindrom pra haid (PMS ), dan cirit-birit berdarah. Daun ginkgo juga diambil oleh mulut untuk sindrom keletihan kronik (CFS), skizofrenia, dan untuk mencegah kemurungan musim sejuk, mencegah penyakit gunung dan penuaan, mengawal asid dalam perut, meningkatkan fungsi hati dan pundi hempedu, dan mengawal tekanan darah. Ia juga diambil oleh mulut untuk merawat asma, alergi, bronkitis, dan untuk gangguan sistem saraf pusat.

Dalam pembuatan, ekstrak daun ginkgo digunakan dalam kosmetik. Dalam makanan, biji ginkgo panggang, yang mempunyai pulpa dikeluarkan, adalah makanan istimewa yang dimakan di Jepun dan China.

Bagaimana ia berfungsi?

Ginkgo seolah-olah meningkatkan peredaran darah, yang mungkin membantu otak, mata, telinga, dan kaki berfungsi dengan lebih baik. Ia mungkin melambatkan penyakit Alzheimer dengan mengganggu perubahan otak yang mengganggu pemikiran.

Benih ginkgo mengandungi bahan yang boleh membunuh bakteria dan kulat yang menyebabkan jangkitan di dalam badan. Biji benih juga mengandungi toksin yang boleh menyebabkan kesan sampingan seperti kebas dan kehilangan kesedaran.

Tidak ada kajian yang mencukupi tentang bagaimana ginkgo ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk maklumat lanjut.  

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Ginkgo Biloba?

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan Ginkgo Biloba atau ubat lain atau herba lain.
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
 • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Peraturan bagi pengambilan herba adalah kurang ketat daripada peraturan bagi pengambilan ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Kelebihan mengambil suplemen herba ini mestilah ditimbangkan risikonya sebelum digunakan. Sila runding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Ginkgo Biloba selamat digunakan?

Ekstrak daun ginkgo mungkin selamat untuk kebanyakan orang apabila diambil dengan mulut dalam dos yang sesuai.

Ekstrak daun ginkgo mungkin tidak selamat apabila digunakan secara intravena (oleh IV), dalam jangka pendek. Walau bagaimanapun, ia telah digunakan dengan selamat sehingga 10 hari.

Benih panggang atau tumbuhan ginkgo mentah mungkin tidak selamat apabila diambil oleh mulut. Benih segar ini beracun dan mungkin tidak selamat.

Tidak cukup maklumat diketahui tentang keselamatan ginkgo apabila digunakan pada kulit.

Langkah-langkah penjagaan dan amaran khusus

Kehamilan dan penyusuan susu: Ginkgo mungkin tidak selamat apabila diambil melalui mulut semasa mengandung. Ia mungkin menyebabkan kelahiran  awal atau pendarahan tambahan s jika digunakan pada masa itu. Tidak cukup maklumat diketahui tentang keselamatan menggunakan ginkgo semasa menyusu. Jangan gunakan ginkgo jika anda hamil atau menyusu.

Bayi dan anak-anak: Ekstrak daun ginkgo mungkin selamat apabila diambil oleh mulut untuk masa yang singkat. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa kombinasi ekstrak daun ginkgo ditambah dengan ginseng Amerika mungkin selamat pada kanak-kanak apabila digunakan dalam tempoh jangka pendek. Jangan biarkan anak makan benih ginkgo. Ia mungkin tidak selamat.

Masalah pendarahan: Ginkgo mungkin menyebabkan masalah pendarahan lebih teruk. Sekiranya anda mengalami masalah pendarahan, jangan gunakan ginkgo.

Diabetes: Ginkgo mungkin mengganggu pengurusan diabetes. Sekiranya anda menghidap diabetes, pantau darah anda dengan teliti.

Kejang: Terdapat kebimbangan bahawa ginkgo boleh menyebabkan kejang. Sekiranya anda pernah mengalami  kekejangan, jangan gunakan ginkgo.

Kekurangan enzim glukosa-6-fosfat dehidrogenase (G6PD): Ginkgo mungkin menyebabkan anemia teruk pada orang yang mengalami kekurangan enzim G6PD. Sehingga lebih kajian diperolehi, gunakan berhati-hati atau elakkan dari menggunakan ginkgo jika anda mengalami kekurangan G6PD.

Kemandulan: Penggunaan ginkgo mungkin mengganggu untuk hamil. Bincangkan penggunaan ginkgo anda dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda ingin atau sedang hamil.

Pembedahan: Ginkgo mungkin melambatkan pembekuan darah. Ia mungkin menyebabkan pendarahan tambahan semasa dan selepas pembedahan. Berhenti menggunakan ginkgo sekurang-kurangnya dua (2) minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Ginkgo Biloba?

Ginkgo Biloba boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang kecil seperti sakit perut, sakit kepala, pening, sembelit, degupan jantung yang kuat, dan reaksi kulit alah.

Ekstrak daun ginkgo mungkin meningkatkan risiko kanser hati dan tiroid. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku pada haiwan yang diberi dos ginkgo yang sangat tinggi. Tidak ada maklumat yang mencukupi untuk mengetahui sama ada ia boleh berlaku pada manusia.

Buah dan pulpa ginkgo boleh menyebabkan reaksi kulit alergik yang teruk dan keradangan membran mukus. Ginkgo mungkin menyebabkan reaksi alahan pada orang yang alah kepada racun ivy, racun oak, racun sumac, kulit mangga, atau minyak kulit  janggus.

Ekstrak daun ginkgo mungkin meningkatkan risiko lebam dan pendarahan. Ginkgo mengalirkan darah dan mengurangkan keupayaannya untuk membentuk bekuan. Beberapa orang yang mengambil ginkgo telah mengalami pendarahan ke dalam mata dan ke otak, dan pendarahan berlebihan berikutan pembedahan. Ekstrak daun ginkgo boleh menyebabkan reaksi kulit alahan pada sesetengah orang.

Makan lebih daripada 10 biji panggang setiap hari boleh menyebabkan kesukaran bernafas, nadi lemah, sawan, kehilangan kesedaran, dan kejutan. Benih segar bahkan lebih berbahaya. Makan biji ginkgo segar boleh menyebabkan sawan dan kematian.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Interaksi-interaksi

Apakah ubat yang boleh berinteraksi dengan Ginkgo Biloba?

Herba ini boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa anda atau keadaan semasa perubatan anda. Sila runding dengan pakar herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

Produk yang boleh berinteraksi dengan herba ini termasuk:

 • Ibuprofen

Ginkgo boleh melambatkan pembekuan darah. Ibuprofen juga boleh memperlahankan pembekuan darah. Mengambil ginkgo dengan ibuprofen boleh memperlahankan pembekuan darah terlalu banyak dan meningkatkan peluang lebam dan pendarahan.

 • Ubat-ubatan yang memperlambat pembekuan darah (ubat Antigumpalan / Antiplatelet)

Ginkgo boleh melambatkan pembekuan darah. Mengambil ginkgo bersama ubat-ubatan juga memperlambat pembekuan mungkin meningkatkan peluang lebam dan pendarahan.

Beberapa ubat-ubatan yang melambatkan pembekuan darah termasuk aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, yang lain), ibuprofen (Advil, Motrin, yang lain), naproxen (Anaprox, Naprosyn, , heparin, warfarin (Coumadin), dan lain-lain.

 • Alprazolam (Xanax)

Mengambil Ginkgo bersama dengan alprazolam mungkin mengurangkan kesan alprazolam.

 • Buspirone (BuSpar)

Ginkgo nampaknya menjejaskan otak. Buspirone (BuSpar) juga memberi kesan kepada otak. Seseorang merasa hiper dan terlalu teruja apabila mengambil ginkgo, buspirone (BuSpar), dan ubat-ubatan lain. Tidak jelas sama ada interaksi ini disebabkan oleh ginkgo atau ubat lain.

 • Efavirenz (Sustiva)

Efavirenz digunakan untuk merawat jangkitan HIV. Mengambil efavirenz bersama-sama dengan ekstrak ginkgo mungkin mengurangkan kesan efavirenz. Sebelum mengambil ginkgo, sila bincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil ubat untuk HIV.

 • Fluoxetine (Prozac)

Mengambil ginkgo bersama St. John’s wort, herba lain dan fluoxetine (Prozac) mungkin menyebabkan anda merasa kesal, gugup, gelisah, dan teruja. Ini dipanggil hipomania. Ia tidak diketahui jika ini adalah kebimbangan apabila hanya ginkgo diambil dengan fluoxetine (Prozac).

 • Ubat-ubatan yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 1A2 (CYP1A2)

Sesetengah ubat berubah dan dipecahkan oleh hati. Ginkgo mungkin mengurangkan seberapa cepat hati memecah beberapa ubat. Mengambil ginkgo bersama-sama dengan beberapa ubat yang diubah oleh hati mungkin meningkatkan kesan dan kesan sampingan beberapa ubat. Sebelum mengambil ginkgo sila maklumkan  dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati.

Antara ubat-ubatan yang diubah oleh hati termasuk clozapine (Clozaril), cyclobenzaprine (Flexeril), fluvoxamine (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), mexiletine (Mexitil), olanzapine (Zyprexa), pentazocine (Talwin), propranolol (Inderal), tacrine (Cognex), theophylline, zileuton (Zyflo), zolmitriptan (Zomig), dan lain-lain.

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2C19 (CYP2C19)

Sesetengah ubat-ubatan yang diubah oleh hati termasuk amitriptyline (Elavil), carisoprodol (Soma), citalopram (Celexa), diazepam (Valium), lansoprazole (Prevacid), omeprazole (Prilosec), phenytoin (Dilantin), warfarin (Coumadin) , dan banyak lagi.

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2C9 (CYP2C9)

Sesetengah ubat yang diubah oleh hati ini termasuk amitriptyline (Elavil), diazepam (Valium), zileuton (Zyflo), celecoxib (Celebrex), diclofenac (Voltaren), fluvastatin (Lescol), glipizide (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin) , Avarro, losartan (Cozaar), phenytoin (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamide (Tolinase), torsemide (Demadex), warfarin (Coumadin)

 • Ubat yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 2D6 (CYP2D6)

Sesetengah ubat yang diubah oleh hati termasuk amitriptyline (Elavil), clozapine (Clozaril), codeine, desipramine (Norpramin), donepezil (Aricept), fentanyl (Duragesic), flecainide (Tambocor), fluoxetine (Prozac), meperidine (Demerol) , methadone (Dolophine), metoprolol (Lopressor, Toprol XL), olanzapine (Zyprexa), ondansetron (Zofran), tramadol (Ultram), trazodone (Desyrel), dan lain-lain.

 • Ubat-ubatan yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 3A4 (CYP3A4)

Sesetengah ubat yang diubah oleh hati termasuklah lovastatin (Mevacor), clarithromtcin (Biaxin), cyclosporine (Neoral, Sandimun), diltiazem (Cardizem), estrogen, indinavir (Crixivan), triazolam (Halcion), dan lain-lain.

 • Ubat untuk diabetes (ubat antidiabetes)

Ubat diabetes digunakan untuk menurunkan gula dalam darah. Ginkgo mungkin meningkat atau mengurangkan insulin dan gula dalam darah pada orang mengalami diabetes jenis 2. Mengambil ginkgo bersama ubat-ubatan diabetes boleh mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan anda. Pantau gula dalam darah dengan teliti. Dos ubat diabetes anda mungkin perlu diubah.

Sesetengah ubat yang digunakan untuk diabetes termasuk glimepiride (Amaryl), glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin, pioglitazone (Actos), rosiglitazone (Avandia), chlorpropamide (Diabinese), glipizide (Glucotrol), tolbutamide (Orinase) .

 • Ubat-ubatan yang meningkatkan peluang mendapatkan kekejangan (ubat pengurangan ambang penyitaan)

Sesetengah ubat-ubatan boleh meningkatkan kemungkinan kekejangan. Mengambil ginkgo mungkin menyebabkan kejang bagi sesetengah orang. Mengambil ubat-ubatan yang meningkatkan risiko untuk kekejangan bersama-sama dengan ginkgo mungkin akan meningkatkan risiko kekejangan. Jangan ambil ginkgo dengan ubat-ubatan yang meningkatkan peluang untuk mendapat kekejangan.

Sesetengah ubat-ubatan yang meningkatkan peluang mendapatkan penyitaan termasuk anestesia (propofol, yang lain), antiarrhythmics (mexiletine), antibiotik (amphotericin, penicillin, cephalosporins, imipenem), antidepresan (bupropion, yang lain), antihistamines (cyproheptadine, siklosporin), narkotik (fentanyl, yang lain), perangsang (methylphenidate), theophylline, dan lain-lain.

 • Ubat-ubatan yang digunakan untuk mengelakkan sawan (Antikonvulsan)

Ubat-ubatan yang digunakan untuk mengelakkan kejang menjejaskan bahan kimia di dalam otak. Ginkgo juga boleh menjejaskan bahan kimia di dalam otak. Dengan menjejaskan bahan kimia di otak, ginkgo mungkin mengurangkan keberkesanan ubat-ubatan yang digunakan untuk mencegah kejang.

Sesetengah ubat yang digunakan untuk mencegah kejang termasuk phenobarbital, primidone (Mysoline), asid valproic (Depakene), gabapentin (Neurontin), carbamazepine (Tegretol), phenytoin (Dilantin), dan lain-lain.

 • Trazodone (Desyrel)

Trazodone (Desyrel) mempengaruhi bahan kimia di dalam otak. Ginkgo juga boleh menjejaskan bahan kimia di dalam otak. Mengambil trazodone (Desyrel) bersama-sama dengan ginkgo mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius di dalam otak. Seorang mengambil trazodone dan ginkgo telah menjadi koma. Jangan mengambil ginkgo jika anda mengambil trazodone (Desyrel).

 • Hydrochlorothiazide

Hydrochlorothiazide digunakan untuk mengurangkan bengkak dan mengawal tekanan darah. Mengambil hydrochlorothiazide bersama-sama dengan ginkgo mungkin meningkatkan tekanan darah. Sebelum mengambil ginkgo bercakap dengan pakar kesihatan anda jika anda mengambil ubat untuk tekanan darah tinggi.

 • Omeprazole (Prilosec)

Omeprazole (Prilosec) diubah dan dipecahkan oleh hati. Ginkgo mungkin meningkatkan kepantasan   hati memecah omeprazole (Prilosec). Mengambil ginkgo dengan omeprazole (Prilosec) mungkin mengurangkan prestasi omeprazole (Prilosec).

Penggunaan /Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

Apakah dos Ginkgo Biloba yang biasa digunakan?

OLEH MULUT:

 • Untuk kegelisahan: 80 mg atau 160 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil EGb 761 diambil tiga kali sehari selama 4 minggu.
 • Untuk demensia: dos 120-240 mg sehari ekstrak daun ginkgo (EGb 761), dibahagikan dalam dua atau tiga dos.
 • Untuk kerosakan retina yang disebabkan oleh kencing manis: 120 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil EGb 761 m diambil setiap hari selama 6 bulan.
 • Untuk meningkatkan fungsi mental: dos tunggal sebanyak 240-600 mg ekstrak ginkgo digunakan. Ekstrak ginkgo yang dipanggil EGb 761 diambil dalam dos 120-240 mg sehari selama 4 minggu hingga 4 bulan. Ekstrak daun ginkgo yang dipanggil LI 1370 diambil dalam dos 120-300 mg selama dua hari. Selain itu, produk gabungan yang mengandungi ekstrak ginkgo dan Panax ginseng (Ginkoba M / E) telah diambil dalam dos 60-360 mg selama 12 minggu.
 • Untuk kesakitan yang disebabkan oleh peredaran yang lemah (klaudikasi, penyakit vaskular periferal): dos 120-240 mg sehari ekstrak daun ginkgo (EGb 761), dibahagikan kepada dua atau tiga dos, telah digunakan sehingga 6.1 tahun. Dos yang lebih tinggi mungkin lebih berkesan.
 • Untuk vertigo: 160 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil EGb 761 telah diambil sekali sehari atau dalam dua dos dibahagikan setiap hari selama 3 bulan.
 • Untuk sindrom pramenstruasi (PMS): 80 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil EGb 761 telah diambil dua kali sehari, bermula pada hari keenam belas kitaran haid sehingga hari kelima kitaran seterusnya. Juga 40 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil Ginko T.D telah diambil tiga kali sehari bermula pada hari keenam belas kitaran haid sehingga hari kelima kitaran seterusnya.
 • Untuk rawatan glaukoma: 120 hingga 160 mg ekstrak daun ginkgo telah diambil dalam dua atau tiga dos dibahagikan sehari sehingga 12.3 tahun.
 • Untuk skizofrenia: 120-360 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil EGb 761 (Yi Kang Ning, Yang Zi Jiang Pharmaceuticals Ltd., Jiangsu, China) telah digunakan setiap hari selama 8-16 minggu.
 • Untuk diskinesia tardif: 80 mg ekstrak daun ginkgo yang dipanggil EGb 761, tiga kali sehari selama 12 minggu, telah digunakan.

Untuk kegunaan semua, mulakan pada dos yang lebih rendah tidak lebih daripada 120 mg sehari untuk mengelakkan kesan sampingan gastrousus (GI). Meningkatkan dos yang lebih tinggi seperti yang diperlukan. Dos mungkin berbeza-beza bergantung kepada formulasi khusus yang digunakan. Kebanyakan penyelidik menggunakan ekstrak daun Ginkgo Biloba yang spesifik. Sesetengah orang mengambil 0.5 ml satu standard 1: 5 tinktur daun ginkgo mentah tiga kali sehari.

Anda harus mengelakkan bahagian tumbuhan ginkgo mentah. Ini boleh mengandungi tahap bahaya bahan kimia toksik yang terdapat dalam benih tumbuhan dan di tempat lain. Bahan kimia ini boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk.

Dos untuk herba ini mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Makanan tambahan herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

Apakah bentuk penyediaan Ginkgo Biloba?

Herba tambahan ini boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

 • Serbuk.
 • Ekstrak cecair.
 • Kapsul.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Bacopa

  Bacopa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fariha Zakaria
  Diterbitkan pada 05/04/2018 . 3 minit bacaan