backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Gama Hidroksibutirat (GHB)

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 12/09/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Gama Hidroksibutirat (GHB)?

Gama Hidroksibutirat (GHB) adalah bahan kimia yang terdapat dalam otak dan bahagian lain dalam badan. Ia juga boleh dibuat di makmal.

Gama Hidroksibutirat (GHB) digunakan untuk:

 • Rawatan kehilangan kawalan otot dan kelemahan yang berkaitan dengan mengambil GHB nampaknya membantu orang tidur narkolepsi pada waktu malam sehingga mereka kurang cenderung merasa mengantuk pada siang hari. GHB juga seolah-olah membantu mengurangkan kelumpuhan sementara yang kadang-kadang berlaku bersama narkolepsi.
 • Masalah kesakitan, keletihan, dan tidur yang berkaitan dengan fibromyalgia.
 • Ketergantungan alkohol dan pengeluaran.
 • Menekan gejala penarikan dari heroin, opium, morfin, dan ubat-ubatan opiat lain.
 • Mengurangkan berat badan.
 • Meningkatkan pertumbuhan otot.
 • Menyebabkan rangsangan seksual.
 • Mengurangkan tekanan di otak yang disebabkan oleh kecederaan kepala.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak ada kajian yang mencukupi tentang bagaimana GHB ini berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa fungsi semulajadi GHB dalam badan mungkin untuk melambatkan aktiviti otak semasa tidur. Gama Hidroksibutirat menjejaskan beberapa jalur saraf di dalam otak, termasuk mengaktifkan sistem pembunuhan kesakitan tubuh (opioid) dan menaikkan tahap hormon pertumbuhan.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Gama Hidroksibutirat (GHB)?

Rujuk doktor atau ahli farmasi anda, jika:

 • Anda mengandung atau menyusu bayi. Ini kerana, semasa anda menjangka atau menyusu bayi, anda hanya mengambil ubat atas saranan doktor.
 • Anda sedang mengambil ubat lain. Ini termasuk sebarang ubat yang anda tersedia untuk dibeli tanpa ditetapkan yang anda ambil.
 • Anda mempunyai alergik dengan mana-mana bahan GHB  atau ubat lain atau herba lain.
 • Anda mempunyai kesakitan, gangguan, atau syarat kesihatan.
 • Anda mempunyai jenis alergik lain, seperti kepada makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Peraturan bagi pengambilan herba tambahan adalah kurang ketat daripada peraturan bagi pengambilan ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Kelebihan mengambil suplemen herba ini mestilah menimbangkan risiko sebelum digunakan. Sila runding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Gama Hidroksibutirat (GHB) selamat digunakan?

Ubat preskripsi Gama Hidroksibutirat (sodium oxybate) mungkin selamat untuk orang dewasa apabila mengambilnya di bawah pengawasan perubatan yang hampir untuk gejala keadaan yang disebut narkolepsi.

Gama Hidroksibutirat  (GHB) tidak selamat dan haram untuk digunakan sebagai makanan tambahan. Penggunaan GHB, atau Gama Butirolakton (GBL) dan Butanediol (BD) yang berkait rapat, telah dikaitkan dengan sekurang-kurangnya tiga kematian dan 122 kes kesan sampingan yang serius.

GHB juga mempunyai beberapa interaksi utama dengan ubat-ubatan preskripsi.

Langkah-langkah penjagaan dan amaran khusus

Kehamilan dan menyusu: GHB tidak selamat. Jangan gunakan GHB jika anda mengandung atau menyusu. Ia dikaitkan dengan kesan sampingan yang mengancam nyawa.

Kadar jantung perlahan (bradikardia): GHB harus dielakkan kerana ia boleh menyebabkan Bradikardia.

Epilepsi: GHB mungkin menyebabkan sawan pada pesakit epilepsi. Elakkan dari penggunaannya.

Tekanan darah tinggi: GHB mungkin boleh menaikkan tekanan darah. Elakkan dari penggunaannya.

Pembedahan: GHB boleh menjejaskan sistem pusat saraf. Terdapat kebimbangan bahawa ia boleh menyebabkan terlalu banyak rasa mengantuk jika ia digunakan bersama-sama dengan anestesia dan ubat kejangan-saraf lain yang digunakan semasa dan selepas pembedahan. Berhenti menggunakan GHB sekurang-kurangnya dua (2) minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Gama Hidroksibutirat (GHB)?

GHB boleh menyebabkan banyak kesan sampingan yang serius termasuk sakit kepala, halusinasi, pening, kekeliruan, mual, muntah, mengantuk, pergolakan, cirit-birit, rangsangan seksual, keletihan kaki, masalah penglihatan, sesak dada, perubahan mental, dan masalah jantung, sawan, koma, dan kematian. GHB boleh menjadikan ketagihan. Penggunaan jangka panjang boleh membawa kepada gejala pengeluaran yang cukup serius untuk memerlukan kemasukan ke hospital.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Interaksi-interaksi

Apakah ubat yang boleh berinteraksi dengan Gama Hidroksibutirat?

GHB boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa anda atau keadaan semasa perubatan anda. Rujuk doktor anda sebelum menggunakannya.

Produk yang boleh berinteraksi dengan GHB termasuk:

 • Alkohol

Alkohol boleh menyebabkan rasa mengantuk. Mengambil GHB bersama-sama dengan alkohol mungkin akan meningkatkan rasa mengantuk yang disebabkan oleh alkohol. Mengambil GHB bersama-sama dengan alkohol boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Jangan ambil GHB jika anda telah meminum alkohol.

 • Amfetamina

Amfetamina adalah ubat-ubatan yang boleh mempercepatkan sistem saraf anda. Mengambil GHB boleh melambatkan sistem saraf anda. Apabila GHB diambil bersama amfetamina ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

 • Haloperidol

GHB boleh menjejaskan otak. Haloperidol (Haldol) juga boleh menjejaskan otak. Mengambil haloperidol (Haldol) bersama-sama dengan GHB mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius.

 • Ubat antipsikotik
 • GHB boleh menjejaskan otak. Ubat untuk keadaan mental juga memberi kesan kepada otak. Mengambil GHB bersama-sama dengan ubat-ubatan untuk keadaan mental mungkin meningkatkan kesan dan kesan sampingan yang serius. Jangan mengambil GHB jika anda mengambil ubat untuk keadaan mental.

  Antara ubat-ubatan ini termasuk fluphenazine (Permitil, Prolixin), haloperidol (Haldol), chlorpromazine (Thorazine), prochlorperazine (Compazine), thioridazine (Mellaril), trifluoperazine (Stelazine), dan lain-lain.

  • Antikonvulsan

  Ubat-ubatan yang digunakan untuk mengelakkan kejang menjejaskan bahan kimia di dalam otak. GHB ditukar dalam tubuh kepada salah satu bahan kimia otak yang dipanggil GABA. Mengambil GHB bersama-sama dengan ubat-ubatan yang digunakan untuk mencegah kejang boleh mengurangkan kesan GHB.

  Sesetengah ubat yang digunakan untuk mencegah kejang termasuk phenobarbital, primidone (Mysoline), asid valproic (Depakene), gabapentin (Neurontin), carbamazepine (Tegretol), phenytoin (Dilantin), dan lain-lain.

  • Penenang otot
  • Penenang otot boleh menyebabkan rasa mengantuk. GHB juga boleh menyebabkan rasa mengantuk. Mengambil GHB bersama-sama dengan ubat penenang otot boleh menyebabkan terlalu banyak mengantuk dan kesan sampingan yang serius. Jangan mengambil GHB jika anda mengambil ubat penenang otot.

   • Naloxone (Narcan)

   GHB boleh menjejaskan otak. Mengambil naloxone (Narcan) bersama-sama dengan GHB boleh mengurangkan kesan GHB di otak.

   • Ritonavir (Norvir)

   Ritonavir (Norvir) dan saquinavir (Fortovase, Invirase) biasanya digunakan bersama untuk HIV / AIDS. Mengambil kedua-dua ubat-ubatan ini serta GHB mungkin mengurangkan betapa cepatnya badan itu menyingkirkan GHB. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

   • Saquinavir (Fortovase, Invirase)

   Saquinavir (Fortovase, Invirase) dan ritonavir (Norvir) biasanya digunakan bersama untuk HIV / AIDS. Mengambil kedua-dua ubat-ubatan ini serta GHB mungkin mengurangkan seberapa pantas badan itu menyingkirkan GHB. Ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius.

   • Ubat-ubatan sedatif (Benzodiazepines)

   GHB (BD) mungkin menyebabkan rasa mengantuk. Ubat-ubatan yang menyebabkan rasa mengantuk dinamakan sedatif. Mengambil GHB bersama-sama dengan ubat penenang mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius. Jangan mengambil GHB jika anda mengambil ubat penenang.

   Beberapa ubat penenang termasuk clonazepam (Klonopin), diazepam (Valium), lorazepam (Ativan), dan lain-lain.

   • Ubat-ubatan sedatif (depresan CNS)

   GHB mungkin menyebabkan rasa mengantuk. Ubat-ubatan yang menyebabkan rasa mengantuk dipanggil sedatif. Mengambil GHB bersama-sama dengan ubat penenang mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius. Jangan mengambil GHB jika anda mengambil ubat penenang.

   Beberapa ubat penenang termasuk clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), phenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien), dan lain-lain.

   • Ubat untuk sakit (ubat narkotik)

   Sesetengah ubat-ubatan untuk kesakitan boleh menyebabkan rasa mengantuk. GHB juga boleh menyebabkan rasa mengantuk. Mengambil GHB bersama-sama dengan ubat-ubatan untuk kesakitan boleh menyebabkan kesan sampingan yang teruk. Jangan mengambil GHB jika anda mengambil ubat-ubatan untuk kesakitan.

   Sesetengah ubat untuk sakit termasuk meperidine (Demerol), hidrokodon, morfin, OxyContin, dan banyak lagi.

   Penggunaan /Dos

   Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

   Apakah dos Gama Hidroksibutirat (GHB) yang biasa digunakan?

   Dos yang berikut telah dikaji dalam penyelidikan saintifik:

   OLEH MULUT:

   Untuk narkolepsi dan simptom-simptomnya: Satu dos 25 mg / kg pada waktu tidur, diulang 3 jam kemudian. GHB harus digunakan hanya di bawah pengawasan perubatan yang dekat.

   Untuk merawat ketergantungan alkohol: 50 hingga 150 mg / kg dibahagikan kepada 3 hingga 6 dos sehari. GHB harus digunakan hanya di bawah pengawasan perubatan yang dekat.

   Dos untuk GHB mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia anda, kesihatan, dan beberapa syarat lain. Suplemen tambahan tidak selalunya selamat. Sila berbincang dengan doktor anda untuk dos yang sesuai.

   Apakah bentuk penyediaan Gama Hidroksibutirat (GHB)?

   GHB boleh didapati dalam bentuk dos berikut:

   • Kapsul GHB.

   Penafian

   Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.   Fakta Disemak oleh

   Hello Doktor Medical Panel


   Ditulis oleh Nur Bashirouh · Disemak pada 12/09/2019

   ad iconIklan

   Adakah artikel ini bermanfaat?

   ad iconIklan
   ad iconIklan