backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Anggur

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Anggur?

Anggur lazimnya digunakan untuk mendapat pelbagai kesan, bergantung pada bahagian anggur yang digunakan:

 • Biji anggur: untuk komplikasi diabetes seperti saraf dan masalah mata, meningkatkan penyembuhan luka, mencegah kerosakan gigi, mencegah kanser, degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD), penglihatan malam yang buruk, gangguan hati dan demam hay.
 • Buah anggur, kismis, atau sultanas (kismis putih): untuk batuk.
 • Daun anggur: untuk gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD), sindrom keletihan kronik (CFS), cirit-birit, pendarahan haid yang berat, pendarahan rahim, dan luka sor canker.
 • Anggur: untuk mencegah penyakit jantung dan saluran darah, vena varikos, buasir, “pengerasan arteri’ (aterosklerosis), tekanan darah tinggi, bengkak selepas kecederaan atau pembedahan, serangan jantung dan strok.
 • Bagaimana ia berfungsi?

  Tidak ada kajian yang mencukupi mengenai bagaimana anggur berfungsi atau memberi kesan. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian yang menunjukkan bahawa anggur mengandungi flavonoid, yang boleh mempunyai kesan antioksida, menurunkan tahap lipoprotein kepadatan rendah (LDLs, atau “kolesterol jahat’), mengendurkan saluran darah, dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari. Antioksidan dalam anggur mungkin membantu mencegah penyakit jantung dan mempunyai kesan lain yang bermanfaat. Pelbagai jenis anggur merah memberikan lebih banyak antioksidan daripada jenis anggur putih atau merah pudar.

  Daun anggur boleh mengurangkan keradangan dan mempunyai kesan astringen. Dalam erti kata lain, daun anggur seolah-olah dapat menarik tisu bersama-sama, yang boleh membantu menghentikan pendarahan dan cirit-birit. Ciri-ciri ini kelihatan lebih kuat di daun merah.

  Langkah berjaga-jaga & Amaran

  Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Anggur?

  Sebelum mengambil , sila berunding dengan doktor, ahli farmasi atau penjual herba jika anda:

  • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
  • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor.
  • Anda mempunyai alahan terhadap sebarang bahandalam anggur atau ubat atau suplemen lain.
  • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain seperti fungsi sistem imun lemah.
  • Anda mempunyai jenis alahan yang lain seperti terhadap makanan, pewarna, bahan pengawet atau haiwan.

  Kawalan terhadap suplemen anggur adalah kurang ketat berbanding kawalan terhadap ubat. Banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Manfaat dari pengambilan suplemen ini mesti mengatasi risikonya sebelum diambil. Sila berunding dengan doktor atau penjual herba untuk maklumat lanjut.

  Adakah Anggur selamat digunakan?

  Anggur mungkin selamat apabila dimakan dalam jumlah biasa yang terdapat dalam makanan.

  Anggur mungkin selamat apabila diambil dengan mulut dalam jumlah ubatan. Ekstrak biji anggur telah digunakan dengan selamat dalam kajian, sehingga 14 minggu.

  Langkah berjaga-jaga dan amaran khusus

  Kehamilan dan penyusuan anak: Tidak cukup yang diketahui tentang penggunaan anggur dalam jumlah ubatan (suplemen atau jumlah yang lebih tinggi daripada jumlah makanan biasa) semasa kehamilan dan penyusuan susu. Ambil langkah selamat dan elakkan penggunaan.

  Kondisi pendarahan: Anggur boleh melambatkan pembekuan darah. Mengambil anggur mungkin meningkatkan peluang lebam dan pendarahan pada orang yang mengalami keadaan pendarahan. Walau bagaimanapun, tidak terdapat laporan mengenai kejadian ini pada manusia.

  Kesan Sampingan

  Apakah kesan sampingan pengambilan Anggur?

  Makan sejumlah besar anggur, anggur kering, kismis, atau sultana mungkin menyebabkan cirit-birit. Sesetengah orang mempunyai tindak balas alahan terhadap produk anggur dan anggur. Sesetengah kesan sampingan yang berpotensi termasuk gangguan perut, senak, mual, muntah, batuk, mulut kering, sakit tekak, jangkitan, sakit kepala dan masalah otot.

  Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk ahli herba atau doktor anda.

  Tindak balas

  Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Anggur?

  Anggur boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan semasa atau keadaan perubatan anda. Berunding dengan pakar herba atau doktor anda sebelum menggunakannya.

  Ubat boleh berinteraksi dengan anggur termasuk:

 • Ubat-ubatan yang diubah oleh hati (substrat Cytochrome P450 1A2 (CYP1A2)
 • Sesetengah ubat yang diubah dan dicerna oleh hati.

  Jus anggur mungkin meningkatkan kadar hati mencerna beberapa ubat. Mengambil anggur bersama beberapa ubat yang dicerna oleh hati dapat mengurangkan keberkesanan beberapa ubat. Sebelum mengambil anggur, bincanglah dengan ahli penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang dicerna oleh hati.

  Antara ubat-ubatan yang diubah oleh hati termasuk clozapine (Clozaril), cyclobenzaprine (Flexeril), fluvoxamine (Luvox), haloperidol (Haldol), imipramine (Tofranil), mexiletine (Mexitil), olanzapine (Zyprexa), pentazocine (Talwin) , propranolol (Inderal), tacrine (Cognex), theophylline, zileuton (Zyflo), zolmitriptan (Zomig), dan lain-lain.

  • Fenacetin

  Tubuh memecah Fenacetin untuk menyingkirkannya. Minum jus anggur mungkin meningkatkan kadar badan mencerna Fenacetin. Mengambil Fenacetin bersama-sama dengan jus anggur mungkin mengurangkan keberkesanan Fenacetin.

  • Warfarin (Coumadin)

  Warfarin (Coumadin) digunakan untuk memperlahankan pembekuan darah. Biji anggur mungkin juga memperlambat pembekuan darah. Mengambil biji anggur bersama dengan warfarin (Coumadin) mungkin meningkatkan peluang lebam dan pendarahan. Pastikan darah anda sentiasa diperiksa. Dos warfarin anda (Coumadin) mungkin perlu ditukar.

  Penggunaan /Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

  Apakah dos Anggur yang biasa digunakan?

  Dos untuk anggur mungkin berbeza untuk setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung pada usia, tahap kesihatan anda, dan beberapa syarat lain. Supplemen herba tidak selalu selamat. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk dos yang sesuai.

  Apakah bentuk penyediaan Anggur?

  Anggur boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

  • Ekstrak anggur merah 360 mg atau 720 mg.
  • Ekstrak biji anggur sebagai tablet atau kapsul 75-300 mg.
  • Ekstrak biji anggur proanthocyanidin dos 150-300 mg.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Emir Haziq Haji Mohamad Lela · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan