backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Oren Pahit

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

Kegunaan

Apakah kegunaan Oren Pahit?

Oren pahit adalah sejenis tumbuhan. Kulit, bunga, daun, buah, dan jus buahnya digunakan untuk membuat ubat. Minyak oren pahit dibuat daripada kulit.

Oren pahit digunakan untuk:

 • Jangkitan kulit kulat seperti cirit-birit, kaki atlet, dan gatal-gatal alat sulit.
 • Diabetes
 • Masalah pencernaan
 • Pengurangan berat badan.
 • Kebimbangan sebelum pembedahan.
 • Hidung tersumbat.
 • Alahan
 • Gas usus.
 • Kanser
 • Sakit perut dan usus.
 • Ulser usus.
 • Mengawal kolesterol.
 • Sindrom kelesuan kronik (CFS).
 • Masalah hati dan pundi hempedu.
 • Merangsang jantung dan peredaran.
 • Bengkak mata.
 • Kesejukan
 • Sakit kepala
 • Saraf dan sakit otot.
 • Lebam
 • Merangsangkan selera makan.
 • Masalah tidur (insomnia).

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak ada kajian yang mencukupi tentang bagaimana oren pahit berfungsi. Sila berbincang dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa oren pahit mempunyai banyak bahan kimia yang menjejaskan sistem saraf. Kepekatan dan kesan bahan kimia ini boleh berubah bergantung pada bahagian tumbuhan dan kaedah yang digunakan untuk persiapan. Bahan kimia ini boleh memerah saluran darah, meningkatkan tekanan darah, dan menyebabkan jantung berdegup dengan lebih cepat.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Oren Pahit?

Berunding dengan doktor anda atau ahli farmasi atau pakar herba, jika:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan anak. Ini adalah kerana, ketika anda menjangkakan bayi atau menyusukan bayi, anda patut hanya mengambil ubat-ubatan atas saranan doktor.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuklah apa-apa ubat yang anda sedang ambil yang boleh dibeli tanpa preskripsi.
 • Anda mempunyai alahan dengan mana-mana bahan oren pahit atau ubat-ubatan lain atau herba-herba lain.
 • Anda punyai penyakit-penyakit lain, gangguan, atau keadaan perubatan.
 • Anda punyai lain-lain jenis alahan, seperti terhadap makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan.

Kawalan terhadap suplemen ini adalah kurang ketat berbanding kawalan terhadap ubat. Lebih banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Manfaat mengambil suplemen ini mestilah melebihi risiko sebelum digunakan. Sila berunding dengan pakar herba anda atau doktor untuk maklumat lanjut.

Adakah Oren Pahit selamat digunakan?

Oren pahit mungkin selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa apabila diambil dalam jumlah yang terdapat dalam makanan. Minyak pati oren pahit mungkin selamat apabila digunakan pada kulit atau dihirup sebagai aromaterapi.

Namun oren pahit mungkin tidak selamat apabila diambil sebagai suplemen untuk tujuan perubatan seperti penurunan berat badan.

Langkah berjaga-jaga & amaran khusus

Kehamilan dan menyusu: Oren pahit mungkin selamat ketika mengandung apabila digunakan dalam jumlah yang terdapat dalam makanan. Walau bagaimanapun, ia mungkin tidak selamat apabila digunakan dalam jumlah perubatan. Kesan-kesan oren pahit pada bayi yang menyusu tidaklah diketahui. Berada pada situasi yang selamat dan elakkan mengguna oren pahit semasa mengandung atau menyusu.

Diabetes: Beberapa bukti mengatakan bahawa oren pahit boleh mengganggu kawalan gula darah pada pesakit diabetes jenis 2. Gunakan dengan hati-hati dan pantau paras gula darah.

Tekanan darah tinggi: Sesetengah kajian menunjukkan bahawa oren pahit, terutamanya dalam campuran dengan kafein, boleh meningkatkan tekanan darah pada orang yang sihat. Kajian-kajian lain tidak menemui ketinggian tekanan darah sedemikian. Sehingga kini, belum ada kajian yang melihat kesan oren pahit pada tekanan darah pada orang yang sudah mempunyai tekanan darah tinggi. Jangan ambil kesempatan. Elakkan mengguna oren pahit, terutamanya dalam campuran dengan perangsang seperti kafein, jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.

Glaukoma: oren pahit mungkin boleh membuatkan glaukoma semakin buruk. Elakkan menggunakannya jika anda mempunyai keadaan ini.

Penyakit jantung: Menggunakan oren pahit, terutamanya dalam campuran dengan kafein atau perangsang lain, mungkin meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius kepada orang yang mengalami masalah jantung tertentu yang disebut sebagai “sindrom selang QT panjang’ (diberi nama dari pola gelombang yang dihasilkan oleh elektrokardiogram).

Degupan jantung tidak teratur (aritmia jantung): Sesetengah kajian menunjukkan bahawa oren pahit, terutamanya dalam campuran dengan kafein, boleh meningkatkan kadar jantung pada orang yang sihat. Kajian-kajian lain tidak menjejaskan kadar jantung. Setakat ini, tidak ada kajian tentang kesan oren pahit pada orang yang mempunyai degupan jantung yang tidak teratur. Elakkan menggunakan oren pahit, terutamanya dalam campuran dengan perangsang seperti kafein, jika anda mempunyai degupan jantung yang tidak teratur.

Pembedahan: Oren pahit bertindak seperti perangsang, maka ia mungkin mengganggu pembedahan dengan meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah. Hentikan penggunaan oren pahit sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Oren Pahit?

Oren pahit, terutamanya apabila diambil bersama perangsang seperti kafein atau herba yang mengandungi kafein, meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, pengsan, serangan jantung, angin ahmar, dan lain-lain kesan sampingan yang teruk.

Terdapat laporan bahawa oren pahit boleh mencetuskan sakit kepala, termasuk migrain dan sakit kepala berkelompok, dalam sesetengah orang.

Oren pahit boleh membuatkan anda sensitif terhadap matahari. Gunakan pelindung matahari di luar, terutamanya jika anda berkulit cerah.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Tindak balas

Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Oren Pahit?

Produk-produk yang boleh bertindak balas dengan oren pahit termasuklah:

 • Ubat-ubatan untuk kemurungan

Oren pahit mengandungi bahan kimia yang merangsang badan. Sesetengah ubat yang digunakan untuk kemurungan boleh meningkatkan bahan kimia ini. Mengambil oren dengan ubat-ubatan yang digunakan untuk kemurungan mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius termasuk denyutan jantung cepat, tekanan darah tinggi, sawan, kegelisahan, dan lain-lain.

Beberapa ubat-ubatan yang digunakan untuk kemurungan termasuk phenelzine (Nardil), tranylcypromine (Parnate), dan lain-lain.

 • Midazolam

Tubuh kita menguraikan midazolam (Versed) untuk menyingkirkannya. Oren pahit dapat menurunkan seberapa cepat tubuh menguraikan midazolam (Versed). Mengambil oren pahit bersama-sama dengan midazolam (Berbeza) mungkin meningkatkan kesannya dan kesan sampingan midazolam (Versed).

 • Kafein

Oren pahit adalah perangsang. Kafein juga merupakan peransang. Jika diambil bersama, ia boleh meningkatkan tekanan darah dan menyebabkan jantung berdegup kencang. Ini boleh menyebabkan kesan-kesan buruk yang serius seperti serangan haba dan strok.

 • Tindak balas Dextromethorphan (Robitussin DM, dan lain-lain)

Tubuh menguraikan dextromethorphan (Robitussin DM, yang lain) untuk menyingkirkannya. Oren pahit mungkin mengurangkan seberapa cepat tubuh mengurai dextromethorphan (Robitussin DM, yang lain). Mengambil oren pahit bersama dextromethorphan (Robitussin DM, yang lain) mungkin meningkatkan kesannya dan kesan sampingan dextromethorphan (Robitussin DM, yang lain).

 • Felodipine (Plendil)

Felodipine (Plendil) digunakan untuk menurunkan tekanan darah. Tubuh memecahkan felodipine (Plendil) untuk menyingkirkannya. Oren pahit mungkin menurunkan seberapa cepat tubuh menghilangkan felodipine (Plendil). Mengambil oren pahit bersama dengan felodipine (Plendil) mungkin meningkatkan kesan-kesannya dan kesan-kesan sampingan felodipine (Plendil).

 • Indinavir (Crixivan)

Indinavir (Crixivan) digunakan untuk merawat HIV/AIDS. Tubuh memecahkan indinavir (Crixivan) untuk menyingkirkannya. Oren pahit mungkin mengurangkan betapa cepatnya badan memecah indinavir (Crixivan). Mengambil oren pahit bersama indinavir (Crixivan) mungkin meningkatkan kesan-kesannya dan kesan-kesan sampingan indinavir (Crixivan).

 • Ubat-ubatan diubah dengan hati

Sesetengah ubat berubah dan diuraikan oleh hati.

Oren pahit mungkin mengurangkan seberapa cepat hati mengurai beberapa ubat. Mengambil oren pahit bersama-sama dengan ubat-ubatan yang dipecahkan oleh hati boleh meningkatkan kesan-kesannya dan kesan-kesan sampingan beberapa ubat. Sebelum mengambil oren pahit, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil apa-apa ubat yang diubah oleh hati.

Sesetengah ubat yang diubah oleh hati termasuk lovastatin (Mevacor), ketoconazole (Nizoral), itraconazole (Sporanox), fexofenadine (Allegra), triazolam (Halcion), dan banyak lagi.

 • Ubat yang memanjangkan selang QT (QT interval)
 • Oren pahit mungkin meningkatkan kelajuan degupan jantung anda. Mengambil oren pahit bersama ubat-ubatan yang boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak teratur mungkin menyebabkan kesan sampingan yang serius termasuk aritmia jantung.

  Sesetengah ubat-ubatan yang boleh menyebabkan degupan jantung yang tidak teratur termasuk amiodarone (Cordarone), disopyramide (Norpace), dofetilide (Tikosyn), ibutilide (Corvert), procainamide (Pronestyl), quinidine, sotalol (Betapace), thioridazine (Mellaril)

  • Ubat-ubat peransang

  Ubat-ubat peransang mempercepatkan sistem saraf. Dengan mempercepatkan sistem saraf, ubat-ubatan perangsang boleh membuat anda berasa gelisah dan mempercepatkan degupan jantung anda. Oren pahit juga boleh mempercepatkan sistem saraf. Mengambil oren pahit bersama-sama dengan ubat-ubatan perangsang boleh menyebabkan masalah yang serius termasuk peningkatan kadar denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Elakkan mengambil ubat perangsang bersama dengan jeruk pahit.

  Beberapa ubat perangsang termasuk diethylpropion (Tenuate), epinephrine, phentermine (Ionamin), pseudoephedrine (Sudafed), dan banyak lagi.

  Oren Pahit mungkin mempunyai tindak balas terhadap keadaan kesihatan dan ubat yang anda sedang ambil. Sila rujuk kepada pakar kesihatan sebelum menggunakannya.

  Penggunaan /Dos

  Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

  Apakah dos Oren Pahit yang biasa digunakan?

  Berikutnya merupakan dos yang telah dikaji dalam kajian saintifik:

  DIGUNAKAH PADA KULIT

  Untuk rawatan bagi jangkitan kulit kulat: Minyak tulen oren pahit diletakkan sekali sehari selama 1-3 minggu.

  Untuk dos oren pahit boleh menjadi berbeza bagi setiap pesakit. Dos yang anda ambil bergantung kepada umur anda, kesihatan, dan beberapa keadaan yang lain. Herba tidak selalunya selamat. Sila berbincang dengan pakar herba atau doktor anda untuk dos yang sewajarnya.

  Apakah bentuk penyediaan Oren Pahit?

  Oren pahit boleh didapati dalam bentuk-bentuk yang berikut:

  • Ekstrak oren pahit yang dikapsulkan

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Nur Shawani Zakaria · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan