7 Manfaat Yoga Pranatal

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Yoga pranatal atau yoga kehamilan memberi banyak manfaat semasa mengandung. Walau bagaimanapun jika ia adalah pengalaman pertama anda, pastikan anda dapatkan rehat yang cukup semasa berlatih. Tidak perlu tergesa-gesa, kerana perkara utama dalam yoga pranatal berasa benar-benar selesa dan tenang. Baca tujuh manfaat yoga pranatal yang boleh memberi perbezaan dalam kehidupan kehamilan anda.

Menjadikan badan lebih sihat dan kuat

Semasa kehamilan, tubuh mengalami perubahan pantas dari segi fizikal dan emosi. Hormon seperti estrogen, progesteron, prolaktin, relaxin dan oxytocin juga meningkat dengan cepat. Mengamalkan yoga pranatal membantu badan anda menyesuaikan perubahana kehamilan secara konsisten. Amalan pranatal bermanfaat untuk memudahkan proses perut pembesaran perut, terutamanya dalam badan lebih rendah – yang menawarkan kesihatan dan menguatkan badan serta menjadikan anda berasa selesa dan tenang.

Cara sempurna belajar teknik pernafasan yang lebih baik

Mengapa teknik bernafas begitu penting semasa mengandung? Latihan teknik bernafas memberikan kesan yang baik bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga mental. Perubahan hormon yang berlaku terhadap badan hamil mempengaruhi emosi anda. Mood boleh berubah tanpa sebab. Anda boleh mengelirukan pasangan anda apabila anda berasa kebimbangan. Dalam usaha untuk mengawal emosi anda, pernafasan sedar amat disyorkan semasa mengandung. Amalan pranatal mengajar kita untuk belajar teknik bernafas yang lebih baik bernafas bagi mengurangkan atau menguruskan sesak nafas semasa hamil dan memaksimumkan input oksigen untuk berkongsi dengan bayi anda. Selain itu, pembelajaran teknik nafas yang sangat membantu anda untuk mengurangkan rasa sakit ketika bersalin. “Pernafasan adalah kawan anda yang terbaik semasa bersalin”.

Mengurangkan sakit belakang

Masalah biasa yang sering dialami oleh wanita hamil adalah kehilangan keseimbangan badan mereka serta sakit belakang. Yoga pranatal membantu peredaran darah ke seluruh badan, membina kekuatan dan keseimbangan badan anda, dan meregang dan menyegarkan otot belakang.

Melatih daya tahan otot bersedia untuk bersalin

Yoga pranatal direka untuk ketahanan otot yang diperlukan untuk melahirkan anak, membengkok dan membuatkan pinggul anda lebih fleksibel khususnya. Postur mencangkung adalah baik untuk meregangkan pinggul dan pelvis. Sebagai latihan fizikal, kesedaran yoga bukan sahaja menggabungkan teknik pernafasan dengan postur tetapi juga mengawal kesakitan semasa penguncupan (contraction). Ia membantu badan anda menjadi lega daripada kemurungan dan berasa kesakitan untuk kelahiran normal.

Membantu anda menjadi tenang dan damai

Kebanyakan masa, wanita hamil akan berasa kebimbangan mengenai perut mereka semakin membesar, persediaan melahirkan anak, dan pemilihan makanan yang sihat. Keadaan ini membawa kepada kemurungan dan tidak dapat tidur atau insomnia. Mengamalkan yoga pranatal secara konsisten, menggalakkan anda untuk bernafas perlahan-lahan dan mendalam melalui hidung, dan lebih tenang untuk menghadapi kebimbangan yang tidak dijangka. Postur relaksasi atau savasana pada akhir kelas yoga pranatal adalah berkesan untuk menyembuhkan insomnia.

Membina hubungan dengan bayi

Apabila mengamalkan yoga pranatal, banyak pergerakan atau postur dilakukan untuk membuatkan bayi berasa selesa, dan kadang-kadang pengajar mengajar cara untuk berkomunikasi dengan bayi, seperti menggosok perut sebelum memulakan yoga dan meminta untuk memberitahu bayi anda bahawa anda dan bayi anda akan bergerak bersama-sama. Ia membuatkan anda merasa lebih selesa semasa latihan dan membuat anda lebih berkomunikasi dengan dengan bayi anda.

Membantu berkawan dengan wanita hamil lain

Pergi ke studio dan berlatih yoga pranatal boleh menjadi masa yang baik untuk bersosial dengan wanita hamil lain. Anda boleh bertukar-tukar maklumat tentang perubahan badan, hospital dan pakar obstetrik, termasuk jenis lampin yang bagus untuk anak anda. Anda boleh membuat kumpulan dalam aplikasi mesej dalam talian dan boleh terus bertemu secara tetap di luar kelas. Kekal sihat dan aktif semasa menambah kenalan baru.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis dan rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  DARI PAKAR Dian Sonnerstedt

  Jenis-jenis Yoga

  Katakanlah sekarang ini anda sedang cuba berlatih yoga buat pertama kali, atau kali kedua, dan anda masih belum menemukan jenis yoga yang paling sesuai dengan diri anda. Artikel ini boleh membantu anda untuk memutuskan ...

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  jenis yoga

  Urutan Kehamilan: Adakah Idea yang Baik?

  Adakah urutan kehamilan yang dilakukan sewaktu wanita hamil selamat untuk dilakukan? Adakah terdapat sebarang risiko terhadap ibu hamil tersebut?

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  urutan kehamilan

  5 Rahsia Kecil Yang Akan Berlaku Jika Ibu Bersalin Secara Normal, Sakit Itu Cukup Membahagiakan

  Nak proses bersalin secara normal jadi lancar? Ibu hamil kena buat 5 perkara penting ini dahulu. Mulakan ia seawal minggu yang ke 38.

  Ditulis oleh Dian Sonnerstedt
  bersalin secara normal

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

  Anda terfikir dan tertanya berapa hari selepas bersama boleh mengandung? Untuk tahu jawapannya, jom klik dan baca artikel ini dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Petua Seks 11/02/2021 . 3 minit bacaan

  Wanita Yang Ambil Pil Perancang Berisiko Alami KECUT OTAK? Ini Kesan Pada Mental Kaum Hawa!

  Ya, jangan terkejut dengan kenyataan di mana memang wujud kesan ambil pil perancang! Apakah ia? Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kontraseptif 03/02/2021 . 3 minit bacaan

  Selain Muka, 4 Bahagian Tubuh Ini Juga Berisiko Jadi GELAP Ketika Hamil! Ini Cara Nak Rawat

  Kondisi kulit gelap ketika hamil sebenarnya adalah perkara yang normal. Namun tahukah anda di mana ia akan muncul lagi selain muka? Jom klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan, Trimester Ketiga 28/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  beza air mazi dan air mani

  Benarkah Air Mazi TIDAK Menyebabkan Kehamilan? Ini Tanggapan Yang Harus Diperbetulkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 3 minit bacaan
  info ibu mengandung

  Ini Antara Perubahan Tubuh & Emosi Sepanjang Kehamilan, Wanita Hamil WAJIB Ambil Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/03/2021 . 5 minit bacaan
  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  apa itu gdm

  Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/02/2021 . 3 minit bacaan