home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

7 Manfaat Yoga Pranatal

7 Manfaat Yoga Pranatal

Yoga pranatal atau yoga kehamilan memberi banyak manfaat semasa mengandung. Walau bagaimanapun jika ia adalah pengalaman pertama anda, pastikan anda dapatkan rehat yang cukup semasa berlatih. Tidak perlu tergesa-gesa, kerana perkara utama dalam yoga pranatal berasa benar-benar selesa dan tenang. Baca tujuh manfaat yoga pranatal yang boleh memberi perbezaan dalam kehidupan kehamilan anda.

Menjadikan badan lebih sihat dan kuat

Semasa kehamilan, tubuh mengalami perubahan pantas dari segi fizikal dan emosi. Hormon seperti estrogen, progesteron, prolaktin, relaxin dan oxytocin juga meningkat dengan cepat. Mengamalkan yoga pranatal membantu badan anda menyesuaikan perubahana kehamilan secara konsisten. Amalan pranatal bermanfaat untuk memudahkan proses perut pembesaran perut, terutamanya dalam badan lebih rendah – yang menawarkan kesihatan dan menguatkan badan serta menjadikan anda berasa selesa dan tenang.

Cara sempurna belajar teknik pernafasan yang lebih baik

Mengapa teknik bernafas begitu penting semasa mengandung? Latihan teknik bernafas memberikan kesan yang baik bukan sahaja dari segi fizikal tetapi juga mental. Perubahan hormon yang berlaku terhadap badan hamil mempengaruhi emosi anda. Mood boleh berubah tanpa sebab. Anda boleh mengelirukan pasangan anda apabila anda berasa kebimbangan. Dalam usaha untuk mengawal emosi anda, pernafasan sedar amat disyorkan semasa mengandung. Amalan pranatal mengajar kita untuk belajar teknik bernafas yang lebih baik bernafas bagi mengurangkan atau menguruskan sesak nafas semasa hamil dan memaksimumkan input oksigen untuk berkongsi dengan bayi anda. Selain itu, pembelajaran teknik nafas yang sangat membantu anda untuk mengurangkan rasa sakit ketika bersalin. “Pernafasan adalah kawan anda yang terbaik semasa bersalin”.

Mengurangkan sakit belakang

Masalah biasa yang sering dialami oleh wanita hamil adalah kehilangan keseimbangan badan mereka serta sakit belakang. Yoga pranatal membantu peredaran darah ke seluruh badan, membina kekuatan dan keseimbangan badan anda, dan meregang dan menyegarkan otot belakang.

Melatih daya tahan otot bersedia untuk bersalin

Yoga pranatal direka untuk ketahanan otot yang diperlukan untuk melahirkan anak, membengkok dan membuatkan pinggul anda lebih fleksibel khususnya. Postur mencangkung adalah baik untuk meregangkan pinggul dan pelvis. Sebagai latihan fizikal, kesedaran yoga bukan sahaja menggabungkan teknik pernafasan dengan postur tetapi juga mengawal kesakitan semasa penguncupan (contraction). Ia membantu badan anda menjadi lega daripada kemurungan dan berasa kesakitan untuk kelahiran normal.

Membantu anda menjadi tenang dan damai

Kebanyakan masa, wanita hamil akan berasa kebimbangan mengenai perut mereka semakin membesar, persediaan melahirkan anak, dan pemilihan makanan yang sihat. Keadaan ini membawa kepada kemurungan dan tidak dapat tidur atau insomnia. Mengamalkan yoga pranatal secara konsisten, menggalakkan anda untuk bernafas perlahan-lahan dan mendalam melalui hidung, dan lebih tenang untuk menghadapi kebimbangan yang tidak dijangka. Postur relaksasi atau savasana pada akhir kelas yoga pranatal adalah berkesan untuk menyembuhkan insomnia.

Membina hubungan dengan bayi

Apabila mengamalkan yoga pranatal, banyak pergerakan atau postur dilakukan untuk membuatkan bayi berasa selesa, dan kadang-kadang pengajar mengajar cara untuk berkomunikasi dengan bayi, seperti menggosok perut sebelum memulakan yoga dan meminta untuk memberitahu bayi anda bahawa anda dan bayi anda akan bergerak bersama-sama. Ia membuatkan anda merasa lebih selesa semasa latihan dan membuat anda lebih berkomunikasi dengan dengan bayi anda.

Membantu berkawan dengan wanita hamil lain

Pergi ke studio dan berlatih yoga pranatal boleh menjadi masa yang baik untuk bersosial dengan wanita hamil lain. Anda boleh bertukar-tukar maklumat tentang perubahan badan, hospital dan pakar obstetrik, termasuk jenis lampin yang bagus untuk anak anda. Anda boleh membuat kumpulan dalam aplikasi mesej dalam talian dan boleh terus bertemu secara tetap di luar kelas. Kekal sihat dan aktif semasa menambah kenalan baru.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis dan rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 Amazing Prenatal Yoga Benefits http://www.parents.com/pregnancy/my-body/fitness/prenatal-yoga-benefits/. Accessed August 24, 2016.

Prenatal yoga: What you need to know http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-yoga/art-20047193. Accessed August 24, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Dian Sonnerstedt Disemak pada 05/12/2019
x