What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Sapu Cili untuk Sakit Otot?

Sapu Cili untuk Sakit Otot?

Menyapu krim cili untuk melegakan kesakitan otot anda mungkin kedengaran seperti idea ganjil, tetapi anda mungkin terkejut dengan bukti saintifik di sebaliknya. Percubaan klinikal menunjukkan bahawa 80% pesakit artritis mengalami pengurangan rasa sakit sekurang-kurangnya dua minggu selepas menggunakan krim cili.

Bagaimana krim cili berfungsi?

Krim cili, yang dikenali sebagai krim capsaicin di farmasi dipercayai berfungsi kerana capsaicin, bahan aktif yang memberikan cili rasa pedas. Malah, capsaicin merupakan ramuan dalam banyak produk topikal untuk menghilangkan sakit, dalam bentuk krim, gel, losyen, tampalan, dan batang.

Walaupun mekanisme fungsinya tidak diketahui dengan tepat, capsaicin dipercayai berfungsi dengan merangsang pelepasan bahan P, bahan kimia yang membantu menghantar isyarat sakit dari saraf deria ke otak. Selepas beberapa sapuan capsaicin, bekalan setempat bahan P dan bahan isyarat sakit lain akan habis, menjadikan saraf kurang mengeluarkan isyarat sakit.

Krim capsaicin dipercayai sesuai untuk keadaan sendi seperti artritis rheumatoid dan osteoarthritis, fibromyalgia, kekejangan otot, migrain dan sakit kepala lain yang teruk. Anda hanya perlu menggosoknya dengan teliti pada bahagian yang terjejas, kecuali sewaktu sakit kepala, di mana anda perlu menyapu sedikit pada hidung.

Membuat krim capsaicin buatan sendiri

Memandangkan krim capsaicin hanya memberikan kelegaan sementara, capsaicin perlu digunakan beberapa kali sehari untuk lebih berkesan. Ini boleh menjadikannya agak mahal dan mungkin sukar didapati. Oleh itu, membuat krim capsaicin di rumah boleh menjadi alternatif yang lebih murah dan mudah.

Anda hanya perlu mencampurkan 1 sudu besar serbuk cili cayenne organik dengan 5 sudu minyak kelapa mentah organik. Mana-mana minyak lain yang sesuai juga boleh digunakan termasuk minyak zaitun, minyak badam, minyak jojoba dan minyak biji anggur. Urutkan krim pada bahagian yang mengalami sakit otot.

Penyelidik mencadangkan bahawa capsaicin mungkin paling berkesan apabila diberikan dengan rawatan tahan sakit yang lain, seperti ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), atau sebagai pilihan untuk orang yang tidak boleh menggunakan rawatan tahan sakit yang lain.

Langkah berjaga-jaga

Capsaicin berpotensi menyebabkan tindak balas alahan seperti mana-mana ubat. Sebelum menggunakannya pada bahagian yang besar, sapukan sedikit pada kulit. Dapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami gatal-gatal, geligata, bengkak di kerongkong, sesak dada, dan sukar bernafas.

Sekiranya tiada tindak balas alahan, gunakan secukupnya pada bahagian yang sakit dan gosokkan pada kulit sehingga hilang. Gunakannya beberapa kali sehari. Basuh tangan anda sebelum dan selepas anda menggunakannya, dan elakkan bersentuh dengan mata dan mulut anda.

Produk berasaskan capsaicin boleh merengsakan kulit anda, terutamanya dalam cuaca panas dan lembap. Ia juga boleh menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap matahari dan haba, jadi gunakan dengan sewajarnya dan pakai krim pelindung matahari setiap kali anda keluar rumah.

Jangan gunakan capsaicin untuk bahagian kulit pecah atau rengsa, dan jangan gunakan pad pemanas apabila anda telah menyapu krim. Ia mungkin mengambil masa seminggu atau lebih sebelum memberi kesan penuh pada sakit otot anda. Sekiranya anda tidak mendapati sebarang kesan selepas empat minggu, berhenti menggunakan krim capsaicin.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Homemade Hot Pepper Cream for Arthritis & Joint Pain [Internet]. Ask a Prepper. 2017 [cited
2019 Jan 7]. Available from: http://www.askaprepper.com/homemade-hot-pepper-cream-
arthritis-joint-pain/

Publishing HH. Ask the doctor: How does hot pepper cream work to relieve pain? [Internet].
Harvard Health. [cited 2019 Jan 7]. Available from: https://www.health.harvard.edu/pain/how-
does-hot-pepper-cream-work-to-relieve-pain

Capsaicin: Purpose, How to Use, & Side Effects [Internet]. WebMD. [cited 2019 Jan 7].
Available from: https://www.webmd.com/pain-management/what-is-capsaicin

Homemade Capsaicin Cream for Pain Relief | Roberta Mittman [Internet]. [cited 2019 Jan 7].
Available from: https://www.robertamittman.com/recipes/homemade-capsaicin-cream-for-
pain-relief/

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 13/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Amy Kor