What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Minyak Safflower

Kegunaan|Langkah berjaga-jaga & Amaran|Kesan Sampingan|Tindak balas|Penggunaan /Dos

Kegunaan

Apakah kegunaan Minyak Safflower?

Safflower ialah sejenis tumbuhan. Bunga dan minyak daripada benihnya digunakan sebagai ubat.

Minyak benih Safflower digunakan untuk:

 • Menghalang penyakit jantung, termasuklah “ pengerasan arteri” (arterosclerosis) dan strok.
 • Merawat demam, tumor, batuk, masalah pernafasan, keadaan darah beku, sakit, penyakit jantung, sakit dada dan kecederaan trauma.
 • Menghasilkan peluh.
 • Julap, perangsang membantu melegakan kahak.
 • Ketiadaan haid dan sakit ketika haid.
 • Penyebab keguguran.

Dalam pemakanan, minyak benih Safflower digunakan untuk minyak masak.

Dalam pembuatan, bunga Safflower digunakan untuk warna kosmetik dan kain pewarna. Minyak biji Safflower digunakan sebagai pelarut cat.

Bagaimana ia berfungsi?

Tidak cukup kajian tentang bagaimana suplemen herba ini berfungsi. Sila berbincang dengan doktor, atau penjual herba untuk maklumat lanjut. Akan tetapi, linolenic dan asid linoleic dalam minyak biji Safflower boleh membantu menghalang “pengerasan arteri” merendahkan kolestrol, dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Safflower mengandungi bahan kimia yang boleh menghalang darah beku, melebarkan saluran darah, merendahkan tekanan darah, dan merangsang jantung.

Langkah berjaga-jaga & Amaran

Apa yang perlu saya tahu sebelum mengambil Minyak Safflower?

Sebelum mengambil minyak Safflower, sila berunding dengan doktor, ahli farmasi atau penjual herba jika anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor.
 • Anda mempunyai alahan terhadap minyak Safflower atau ubat atau supplemen lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain seperti fungsi sistem imun lemah.
 • Anda mempunyai jenis alahan yang lain seperti terhadap makanan, pewarna, bahan pengawet atau haiwan.

Kawalan terhadap supplemen herba adalah kurang ketat berbanding kawalan terhadap ubat. Banyak kajian diperlukan untuk menentukan keselamatannya. Manfaat dari pengambilan supplemen herba ini mesti mengatasi risikonya sebelum diambil. Sila berunding dengan doktor atau penjual herba untuk maklumat lanjut.

Adakah Minyak Safflower selamat digunakan?

Minyak biji Safflower selamat diambil oleh kebanyakan individu jika diambil secara oral.

Ia mungkin selamat untuk mengambil bunga Safflower secara oral atau menyuntik emulsi minyak Safflower khusus (Liposyn) secara intravena (oleh IV), dengan syarat emulsi minyak Safflower ditadbir oleh profesional penjagaan kesihatan.

Kanak-kanak: Ia mungkin selamat untuk menyuntik emulsi minyak Safflower tertentu (Liposyn) secara intravena (oleh IV), dengan syarat emulsi minyak Safflower ditadbirkan kepada kanak-kanak oleh seorang profesional kesihatan.

Hamil dan menyusu badan: Minyak biji Safflower mungkin selamat diambil secara oral ketika hamil. Tapi jangan ambil bunga Safflower ketika hamil. Mungkin tidak selamat. Ia boleh menyebabkan hadi, membuat uterus mengeras, dan menyebabkan keguguran.

Tiada maklumat yang cukup tentang keselamatan menggunakan minyak biji Safflower atau bunganya ketika menyusu badan. Ambil langkah selamat dan elakkan pengambilannya.

Masalah pendarahan (pendarahan, ulser perut atau usus, gangguan darah beku): Safflower boleh memperlahankan proses darah beku. Jika ada masalah pendarahan, elakkan pengambilan Safflower.

Alahan terhadap ragweed dan tumbuhan berkaitan: Safflower boleh menyebabkan tindak balas alergik kepada individu yang sensitif terhadap kumpulan tumbuhan Asteraceae / Compositae. Kumpulan tumbuhan ini termasuklah ragweed, krisantimum, marigold, daisi, dan lain-lain. Jika anda mempunyai alahan, pastikan untuk periksa dengan pakar kesihatan sebelum mengambil Safflower.

Kencing manis: Minyak Safflower boleh meningkatkan gula dalam darah. Terdapat pandangan minyak Safflower boleh mengganggu pengawalan gula dalam darah kepada pesakit kencing manis.

Pembedahan: Safflower mungkin memperlahankan proses darah beku, dan ada pandangan ia boleh meningkatkan risiko pendarahan semasa dan selepas pembedahan. Berhenti menggunakan Safflower sekurang-kurangnya dua minggu sebelum pembedahan yang dijadualkan.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan pengambilan Minyak Safflower?

Minyak Safflower boleh menyebabkan:

 • Tindak balas alahan.
 • Gangguan penghadaman.
 • Tekanan darah rendah.
 • Masalah jantung.
 • Pendarahan

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa pakar herba atau doktor anda.

Tindak balas

Apakah tindakbalas yang boleh saya alami dengan Minyak Safflower?

Safflower ini mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil dan keadaan kesihatan anda. Sila berunding dengan doktor atau pakar herba sebelum mengambilnya.

Produk yang mempunyai tindak balas dengan Safflower: ubat yang memperlahankan proses darah beku ( ubat cair darah / antiplatelet).

Safflower dalam kuantiti yang banyak boleh memperlahankan proses dara beku. Pengambilan Safflower bersama ubat yang memperlahankan proses darah beku boleh menyebabkan lebam dan pendarahan.

Ubat yang memperlahan proses darah beku termasuklah aspirin, clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam, others), ibuprofen (Advil, Motrin, others), naproxen (Anaprox, Naprosyn, others), dalteparin (Fragmin), enoxaparin (Lovenox), heparin, warfarin (Coumadin) dan lain-lain.

Penggunaan /Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau pakar herba anda sebelum menggunakan ubat ini

Apakah dos Minyak Safflower yang biasa digunakan?

Dos berikut telah dipuji dalam kajian saintifik:

SECARA ORAL:

Tinggi kolestrol: Minyak Safflower sebagai supplemen diet.

Dos untuk suplemen herba ini mungkin berbeza bagi setiap orang. Dos yang anda ambil bergantung kepada umur, kesihatan dan beberapa keadaan lain. Suplemen tidak selalunya selamat. Sila berbincang dengan doktor atau ahli herba tentang dos yang sesuai.

Apakah bentuk penyediaan Minyak Safflower?

Ia boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Minyak Safflower supplemen diet(Softgel).
 • Minyak Safflower yang halus.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Basheer Yahya Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel