Kolesterol Tinggi: Apa yang Anda Perlu Lakukan?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 9 minit bacaan
Share now

Keadaan kolesterol tinggi boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Kolesterol adalah sejenis lipid. Ia adalah sejenis bahan lilin (waxy), lemak seperti yang dihasilkan oleh hati secara semula jadi. Ia penting untuk pembentukan membran sel, hormon tertentu dan vitamin D.

Kolesterol tidak larut di dalam air. Jadi ia tidak dapat beredar melalui darah anda. Bagi membantu mengangkut kolesterol, hati perlu menghasilkan lipoprotein iaitu partikel yang dihasilkan daripada lemak dan protein.

Ia membawa kolesterol dan trigliserida (jenis lipid lain) melalui aliran darah anda. Dua bentuk utama lipoprotein adalah lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL).

Oleh kerana saluran darah anda membina plak dari masa ke masa, bahagian dalam salur darah sempit. Penyempitan ini boleh menyekat dan akhirnya menyekat aliran darah ke dan dari jantung dan organ-organ lain. Apabila aliran darah ke jantung disekat, ia boleh menyebabkan angina (sakit dada) atau serangan jantung.

Kolesterol tinggi dan keadaan kesihatan

Jika anda sering melakukan pemeriksaan kesihatan tahunan, sudah pasti anda tahu bahawa pemeriksaan kolesterol ini penting dalam menilai tahap kesihatan jantung.

Kolesterol tinggi telah dikaitkan dengan keadaan kesihatan kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok. Tetapi kebanyakan orang tidak menyedari bahawa trombosis adalah istilah perubatan bagi pembentukan bekuan darah yang menjadi punca kepada serangan jantung dan strok.

Tahap kolesterol tinggi adalah faktor risiko utama aterosklerosis, yang dikenali sebagai pengerasan arteri. Keadaan ini adalah pembentukan plak lemak di arteri yang membekalkan darah ke jantung atau otak. 

Menurut American Heart Association (AHA), plak adalah gabungan kolesterol, lemak, produk sisa sel, kalsium dan fibrin (yang menyebabkan pembekuan darah). Sebahagian plak lemak yang terus berkembang, ia boleh menyempitkan arteri dan mengehadkan bekalan darah ke organ penting.

Pengurangan bekalan darah ke jantung boleh mengakibatkan angina dan mengurangkan bekalan darah ke kaki (claudication).

Bagaimana kolesterol tinggi menyebabkan pembekuan darah?

Kepingan plak aterosklerotik boleh merosot atau pecah yang mana mendedahkan bahan lemak di dalam plak ke darah. Bahan lemak ini mencetuskan pembentukan bekuan darah di atas plak, dan bekuan itu berkembang dengan cepat sehingga menghalang arteri dan menghalang aliran darah normal.

Penyumbatan arteri jantung membawa kepada serangan jantung, manakala  penyumbatan arteri otak membawa kepada strok. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan bahawa penyakit kardiovaskular kini bertanggungjawab untuk kira-kira 30 peratus daripada kematian global menjelang 2030.

Mitos Kolesterol Yang Anda Tidak Tahu

Walaupun ada yang mengatakan telur (khususnya kuning telur – yang mengandungi semua nutrien) mengandungi terlalu tinggi kandungan lemak dan kolesterol, telur yang sihat juga mengandungi kandungan lesitin yang mencukupi. Lesitin adalah sejenis sebatian yang secara efektif menukar lemak dan kolesterol dalam telur menjadikan ia sumber makanan seimbang dan sihat. Jadi telur yang sihat, adalah amat disyorkan pengambilannya tanpa sebarang masalah.

Mitos kolesterol ini telah mengakibatkan ramai individu menjauhi telur untuk tempoh yang terlalu lama. Isu berkaitan kolesterol, yang telah wujud hampir 30 tahun lalu, adalah berdasarkan bukti yang salah. Fakta sains yang palsu ini telah melabel kolesterol sebagai ‘jahat’ menyebabkan khalayak menumpukan kepada aspek yang salah yang membawa kepada tahap kesihatan yang tidak sihat dan penyakit jantung. Banyak penyelidikan kini membuktikan bahawa pencetus utama penyakit jantung adalah keradangan, kerosakan oksidatif, tekanan dan gula.

Kolesterol mempunyai peranan penting dalam badan manusia, seperti:

 • Menghasil dan mengekalkan membran sel
 • Membantu hempedu dalam pencernaan lemak
 • Penting dalam metabolisme vitamin larut lemak, termasuk vitamin A, D, E, dan K.
 • Penting untuk kulit yang sihat, kerana ia merupakan perintis utama untuk sintesis vitamin D
 • Penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak, saraf, dan organ sex, kerana ia adalah perintis dalam pelbagai hormon steroid (termasuk kortisol dan aldosterone dalam kelenjar adrenal, dan hormon seks – progesteron, estrogen, testosteron dan derivatif)
 • Diperlukan oleh sistem imun
 • Diperlukan otak. Malah, kolesterol yang rendah boleh mengakibatkan kehilangan memori
 • Terdapat kajian yang mengatakan ia bertindak sebagai antioksidan

Ini adalah fakta mengenai kolesterol yang menjadikan telur adalah sangat bermanfaat kepada kanak-kanak dan individu belia dewasa untuk perkembangan badan yang sihat. Pengarang buku, Foods That Heal, Dr, Bernard Jensen, menggambarkan telur sebagai “mengandungi nutrien yang tepat untuk otak, saraf dan kelenjar”.

Untuk memastikan anda mempunyai jantung yang sihat, jangan terlalu risau tentang jumlah telur yang anda makan. Sebaliknya, tumpukan kepada aspek yang penting, iaitu mengurangkan tekanan dalam hidup, kurangkan pengambilan gula, bersenam dan mengambil lebih banyak kandungan omega-3 serta kurangkan pengambilan omega-6.

Soalan Mengenai Kolesterol Tinggi Anda Perlu Tanya Doktor

Jika anda berkira-kira untuk mendapatkan temu janji dengan doktor anda mengenai keadaan kolesterol tinggi, artikel ini mesti membaca untuk menjadikannya suatu yang berkesan. Berikut adalah soalan yang anda perlu bertanya kepada doktor anda mengenai kolesterol tinggi.

1. Apakah ancaman kolesterol tinggi? Akan ada isu-isu lain yang wujud?

Kolesterol tinggi amat menyusahkan kesihatan kita. Anda mungkin ingin tahu jenis masalah yang boleh berlaku apabila anda mempunyai kolesterol tinggi. Terima kasih kepada ini, anda boleh lebih bersedia untuk menghadapinya.

2. Apakah punca kolesterol tinggi? Bolehkah ia diwarisi?

Ia sentiasa baik untuk tahu punca masalah anda. Walaupun ia mungkin agak lewat tetapi anda boleh menggunakan maklumat ini untuk melindungi kawan-kawan anda dan keluarga.

3. Apakah yang perlu saya lakukan dalam kehidupan seharian untuk mengurangkan kolesterol?

Ini mungkin soalan yang paling penting yang anda perlu tanya kepada doktor anda. Mengubah tabiat dan gaya hidup anda boleh membawa kesan yang besar kepada keadaan kesihatan anda, mencegah keadaan daripada menjadi lebih teruk.

4. Adakah perlu mengambil ubat? Apakah kesan sampingannya?

 Tanya sama ada anda perlu mengambil pil setiap hari. Pastikan anda tahu bagaimana ia berfungsi dan juga kesan sampingannya untuk memastikan anda dalam proses rawatan.

5. Adakah pil berbahaya dalam tempoh yang lama? Ada rawatan alternatif?

Pil pada asasnya adalah bahan kimia termampat, oleh itu, ia pasti akan mempunyai beberapa kesan buruk pada tubuh anda. Cuba tanya sekiranya terdapat apa-apa rawatan alternatif. Anda mungkin mahu kekal dengan yang “lebih semula jadi” daripada mengambil pil.

6. Di manakah saya boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana untuk hidup dengan kolesterol tinggi?

Temu janji tidak mencukupi untuk menampung setiap semua nasihat, dengan itu, minta sumber maklumat luaran adalah satu langkah yang baik.

7. Bagaimana saya perlu tukar diet saya?

Sekarang, diet adalah masalah besar apabila ia mendatangkan kepada kolesterol tinggi. Anda perlu menghabiskan sejumlah masa yang sepatutnya untuk bercakap mengenai perkara ini, dan jangan lupa untuk memberi perhatian sebanyak yang anda boleh.

8. Berapa kerap saya perlu menguji semula? Apakah jenis ujian yang saya perlukan?

ThisIni amat membantu untuk mengesan paras kolesterol anda. Biarkan doktor memberikan beberapa arahan mengenai apa yang perlu dilakukan.

9. Saya ada keadaan kesihatan lain. Bagaimana saya boleh menguruskannya bersama dengan baik?

Jika anda mempunyai apa-apa gangguan lain selain kolesterol tinggi, pastikan anda memaklumkan kepada doktor kerana tiada sumber maklumat boleh memberitahu anda apa yang sepatutnya dilakukan apabila mempunyai pelbagai penyakit. Gunakan masa temujanji itu dengan bijak.

Risiko Penyakit Akibat Tahap Kolesterol Tinggi

Jika anda mempunyai terlalu banyak kolesterol dalam darah, ia boleh bergabung dengan bahan lain dalam darah untuk membentuk plak. Plak melekat pada dinding arteri anda. Pembentukan plak ini dikenali sebagai aterosklerosis. Ia boleh menyebabkan penyakit arteri koronari, di mana arteri koronari anda menjadi sempit atau disekat.

 1. Penyakit jantung koronari 

Risiko utama yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi ialah penyakit jantung koronari (CHD). Tahap kolesterol darah mempunyai banyak kaitan dengan kemungkinan anda mendapat penyakit jantung. Sekiranya tahap kolesterol terlalu tinggi, ia akan membina dinding arteri anda. Dari masa ke masa, pembentukan ini dikenali sebagai aterosklerosis. Keadaan ini menyebabkan arteri menjadi semakin sempit, dan saluran darah sempit ini mengurangkan aliran darah ke jantung. Ini boleh mengakibatkan angina (sakit dada) dari aliran darah yang tidak mencukupi ke jantung, atau kes serangan jantung apabila saluran darah disekat sepenuhnya dan otot jantung mula mati.

2.Strok 

Strok berlaku apabila saluran darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak  disekat atau pecah. Strok boleh berlaku jika bekalan darah ke otak berkurang. Apabila strok berlaku, sebahagian daripada otak tidak dapat mendapatkan darah dan oksigen yang diperlukan, sehingga ia mula mati.

 1. Penyakit arteri periferal

Kolesterol tinggi juga dikaitkan dengan penyakit arteri periferal (PAD), yang merujuk kepada penyakit saluran darah yang berada di luar jantung dan otak. Dalam PAD, lemak tambahan membina dinding arteri dan mempengaruhi peredaran darah, terutamanya dalam arteri yang mengalir ke betis dan kaki. Arteri buah pinggang juga boleh terjejas.

 1. Kencing manis jenis II

Diabetes jenis 2 adalah penyakit lain yang dikaitkan dengan kolesterol tinggi kerana diabetes boleh menjejaskan tahap kolesterol yang berbeza. Walaupun kawalan gula darah adalah baik, penghidap diabetes cenderung meningkatkan trigliserida, menurunkan lipoprotein berkepekatan tinggi (HDL), dan kadang-kadang meningkatkan lipoprotein berkepekatan rendah (LDL). Ini meningkatkan kemungkinan membina aterosklerosis.

 1. Tekanan darah tinggi

Tekanan darah tinggi (hipertensi) dan kolesterol tinggi juga berkait. Apabila arteri menjadi keras dan disempitkan dengan plak kolesterol dan kalsium (aterosklerosis), jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepam darah melaluinya. Akibatnya, tekanan darah menjadi tinggi.

Punca menyebabkan kolesterol tinggi

Penyebab utama kolesterol tinggi adalah gaya hidup yang tidak sihat. Ia termasuk:

 • Amalan pemakanan tidak sihat. Makan banyak lemak jahat. Sejenis lemak tepu, terdapat dalam beberapa jenis daging, produk tenusu, coklat, barang bakar, dan makanan yang digoreng dan diproses. Sejenis lagi adalah lemak trans, iaitu terdapat dalam beberapa makanan yang digoreng dan diproses. Makan lemak ini boleh meningkatkan kolesterol LDL (buruk) anda.
 • Kurang aktiviti fizikal. Dengan senaman, ia membantu mengurangkan kolesterol HDL anda.
 • Merokok. Ia menurunkan kolesterol HDL, terutama pada wanita. Ia juga meningkatkan kolesterol LDL anda.

Selain itu, genetik juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kolesterol tinggi. Contohnya, hiperkolesterolemia keluarga (FH) adalah bentuk warisan kolesterol yang tinggi. Keadaan perubatan lain dan ubat tertentu juga boleh menyebabkan kolesterol tinggi.

Fakta Mengenai Kolesterol Tinggi Keturunan

1. Kolesterol tinggi boleh diwarisi

Familial Hypercholesterolemia (FH) adalah keadaan genetik yang mana individu mewarisi satu atau dalam kes jarang berlaku, dua kromosom yang tidak normal yang menyebabkan hati tidak dapat mengawal lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) mengakibatkan kolesterol tinggi. Keadaan keturunan ini menyebabkan seseorang terdedah kepada penyakit jantung yang lebih awal disebabkan oleh penyempitan arteri dan plak, seperti serangan jantung dan strok atau keperluan untuk bypass atau stent.

FH dikenali sebagai gangguan genetik autosomal iaitu hanya orang ibu bapa yang memerlukan keadaan ini untuk diwarisi anaknya. Gen yang tidak normal adalah dominan, jadi walaupun kanak-kanak menerima gen yang sihat dari induk kedua, gen yang diubah akan mempengaruhi yang normal. Mereka yang mempunyai ibu bapa dengan FH mempunyai peluang 50 peratus mewarisi keadaan ini.

2. Kolesterol tinggi mempunyai kesan sebelum lahir

Jika kedua-dua ibu bapa mempunyai FH, anak-anak juga mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat FH yang boleh mengakibatkan penyakit jantung yang agresif dan sangat awal. Selain itu, setiap kanak-kanak akan mempunyai peluang 50 peratus mewarisi satu gen FH (heterozigot FH), dan peluang 25 peratus mewarisi dua gen FH (homozygous FH atau HoFH). Individu yang mempunyai HoFH mungkin mengalami penyempitan dan penyekatan saluran darah yang bermula sebelum lahir dan berkembang dengan cepat, jika tidak dirawat.

3. Kolesterol tinggi keturunan adalah lebih biasa

Menurut Yayasan FH, kira-kira 1 dalam 200 hingga 500 orang di seluruh dunia mempunyai FH. Di Amerika Syarikat, antara 620,000 dan 1.55 juta orang hidup dengan FH. Sekurang-kurangnya 90% daripada mereka tidak didiagnosis dengan betul. Dalam keluarga yang mempunyai corak penyakit jantung awal atau kolesterol tinggi, Akademi Pediatrik Amerika mengesyorkan bahawa kanak-kanak menjalani ujian kolesterol seawal usia dua tahun dan sebelum usia 10 tahun.

4. Hiperkolesterolemia keturunan boleh dirawat

Terdapat pelbagai ubat-ubatan yang tersedia untuk merawat FH, termasuk statin dan terapi penurun lipid lain. Terdapat terapi baru yang diluluskan untuk rawatan HoFH dan terapi tambahan untuk merawat FH kini dalam ujian klinikal. Diagnosis awal dan rawatan yang sesuai dapat mengurangkan risiko penyakit jantung awal yang berkaitan dengan hiperkolesterolemia yang diwarisi.

Kolesterol Tinggi: Apa yang Anda Perlu Lakukan?

Semua orang tahu kolesterol tinggi adalah petanda kepada keadaan yang kurang baik (atau masih ada yang tidak tahu?). Banyak risiko penyakit kronik meningkat seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan strok. Namun, tidak ramai tahu atau sedar apa yang perlu dilakukan selepas mengetahui bahawa mereka mempunyai kolesterol yang tinggi.

Mari lihat apa perkara utama anda boleh lakukan untuk menurunkan kadar kolesterol.

1. Berhenti merokok

Asap rokok yang masuk ke dalam badan mampu merosakkan saluran darah, menjadikan ia sempit dan meningkatkan kecenderungan berlaku darah beku. Ia juga membuatkan kadar kolesterol jahat LDL bertambah serta menurunkan bacaan kolesterol baik HDL. Bukan itu sahaja, risiko penyakit seperti kanser paru-paru juga meningkat.

Berhenti merokok bukanlah mudah lebih-lebih lagi jika dilakukan sendirian. Oleh itu, dapatkan bantuan daripada ahli profesional di pusat-pusat kesihatan.

2. Ambil pemakanan yang sihat

Faktor kolesterol tinggi disebabkan genetik dan keluarga mungkin berada di luar kawalan anda. Namun, apa yang masuk ke dalam perut anda sudah tentu boleh dikawal.

Anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengurangkan makanan yang tinggi lemak haiwan dan kolesterol seperti:

 • Daging merah – lembu dan kambing.
 • Susu lemak penuh.
 • Organ dalaman – hati, limpa, paru-paru.
 • Kuning telur serta produk berasaskannya – kek, biskut.
 • Mentega, keju dan minyak kelapa sawit.

Selain mengurangkan makanan di atas, anda perlu lebihkan makanan seperti:

 • Buah-buahan dan sayur-sayuran (anda mungkin ingin berubah menjadi vegetarian).
 • Bijirin oat.
 • Tauhu.
 • Kekacang tanpa garam – pistachio, badam, walnut, gajus.

3. Senaman dan aktiviti fizikal

Secara mudah, senaman dan aktiviti fizikal membantu meningkatkan kadar kolesterol baik HDL serta mengurangkan kadar kolesterol jahat LDL. HDL berperanan membersihkan tubuh anda daripada kolesterol bahaya serta menyelenggara kerosakan yang ada pada saluran darah.

Tambahan pula, ia datang dengan banyak manfaat lain seperti mengurangkan stres serta merendahkan risiko diabetes dan penyakit jantung.

4. Kurangkan berat badan

Kolesterol tinggi tidak semestinya berlaku bersama berat badan berlebihan. Ada juga mereka yang mempunyai berat badan normal tetapi mengandungi kadar kolesterol yang tinggi.

Jika berat badan anda berlebihan, menurunkannya adalah langkah yang bijak dan penting. Lemak di dalam badan adalah satu komponen yang aktif secara metabolik, iaitu ia boleh mengganggu proses metabolisme seperti mengurangkan kesan insulin ke atas sel dan merembeskan faktor-faktor yang meningkatkan risiko kepada penyakit kardiovaskular.

Langkah terakhir jika anda tidak mampu mengawal atau menurunkan kadar kolesterol adalah sebaiknya berjumpa dengan doktor anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Amalkan Diet Rendah Kolesterol

  Kolesterol adalah penting dalam memastikan fungsi sel-sel di dalam badan. Namun, jika terlebih akan membawa kepada pelbagai jenis penyakit terutamanya sakit jantung, darah tinggi dan strok. Oleh itu, setiap orang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 07/08/2018 . 2 minit bacaan

  Tentang Kolesterol: Apa yang Anda Perlu Tahu

  Kolesterol sebenarnya mempunyai pelbagai fungsi baik kepada badan kita. Ikuti artikel ini untuk mengetahui tentang kolesterol.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pusat Kesihatan 07/08/2018 . 2 minit bacaan

  Awasi Metabolic Syndrome

  Metabolic syndrome (MS) atau sindrom metabolik adalah kumpulan beberapa keadaan yang wujud dalam satu masa pada individu. MS meningkatkan risiko kepada penyakit jantung serta diabetes dan strok. Ia juga dikenali ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 06/08/2018 . 2 minit bacaan

  Mentega Shea

  KegunaanApakah kegunaan Mentega Shea? Mentega shea adalah lemak daripada benih yang berasal dari pokok shea. Pokok shea boleh ditemui di rantau tropika Afrika Timur dan Barat. Mentega shea berasal dari dua isirung ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Ikraam Abdul Latif
  Ubat/Herba A-Z, Herba A-Z 28/05/2018 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Kolesterol Tinggi Dalam Kalangan Lelaki

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 23/11/2018 . 2 minit bacaan

  Adakah Kolesterol Tinggi Menyebabkan Pembekuan Darah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 19/10/2018 . 2 minit bacaan

  Adakah Kolesterol Tinggi Akibat Keturunan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 05/09/2018 . 2 minit bacaan

  HDL vs LDL

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Diterbitkan pada 07/08/2018 . 2 minit bacaan