backup og meta

9 Tip Mengurangkan Risiko Serangan Jantung atau Strok

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

9 Tip Mengurangkan Risiko Serangan Jantung atau Strok

Walaupun penyakit jantung dan strok mungkin mempunyai beberapa faktor genetik, anda masih dapat menurunkan risiko mengalami serangan jantung atau strok dengan menyesuaikan beberapa aspek gaya hidup anda. Berikut adalah 9 tip untuk membantu melindungi kesihatan anda:

Berhenti merokok

Perokok adalah dua kali lebih mungkin mempunyai serangan jantung. Apabila anda mula merokok, nikotin dan bahan beracun lain daripada rokok akan merosakkan fungsi tubuh anda. Metabolisme akan merosot, dan nisbah penyakit kardiovaskular akan dinaikkan secara dramatik. Kematian akibat serangan jantung juga pada kadar yang lebih tinggi bagi mereka. Jadi, jika anda adalah salah seorang daripadanya, anda harus mempertimbangkan untuk berhenti merokok.

Dapatkan paras kolesterol di bawah kawalan

Terdapat banyak jenis kolesterol yang anda perlu tahu dengan jelas. Secara ringkas, terdapat 2 jenis: yang baik (Kolesterol HDL) dan yang buruk (Kolesterol LDL). Statistik mengenai kedua-dua jenis kolesterol ini sangat penting. Jika kolesterol HDL anda lebih rendah daripada 40 mg/dL atau kolesterol LDL adalah lebih tinggi daripada 130 mg/dL, maka anda berisiko tinggi mendapat serangan jantung dan strok dalam masa terdekat. Oleh itu, cuba pelbagai cara yang anda boleh untuk menyesuaikan kedua-dua kolesterol ke tahap normal.

Kekal aktif secara fizikal

Kajian telah menunjukkan bahawa aktiviti fizikal mengurangkan peluang anda mendapat serangan jantung sebanyak 30% hingga 50%. Anda boleh bermula dengan berjalan atau berenang, kemudian naikkan tahapnya apabila tubuh anda bersedia.

Makan lebih banyak sayuran dan buah-buahan

Ia bukan sahaja penuh dengan vitamin tetapi juga baik untuk kolesterol anda. Cuba untuk menambahkan sayur-sayuran dan buah-buahan untuk makanan harian anda sebanyak yang boleh. Ini tidak bermakna anda tidak boleh makan daging lagi, tetapi pastikan anda tidak makan terlalu banyak.

Pastikan berat badan yang sihat

Berat badan berlebihan tidak baik untuk jantung anda. Anda harus cuba mengurangkan beberapa berat tambahan. Anda perlu mengetahui berapa banyak status BMI anda, dan anda mesti menyemak dengan doktor peribadi anda berapa berat yang boleh anda turunkan. Ia akan meningkatkan tahap kolesterol serta paras gula dalam darah anda.

Rawat diabetes anda

Dalam kebanyakan kes, seseorang yang menderita diabetes tidak tahu tentang keadaan mereka, yang sangat berbahaya kerana diabetes boleh menyebabkan penyakit jantung lebih cenderung. Adalah lebih baik untuk mendapatkan ujian. Jika ia kembali positif, maka dapatkan rawatan yang betul.

Makan coklat

Makan coklat secara kerap boleh mengurangkan 40% risiko penyakit jantung dan 30% risiko strok. Coklat gelap dengan sekurang-kurangnya 70% koko adalah rakan anda. Anda perlu mengekalkannya dengan sederhana atau anda akan menghadapi risiko mendapat berat badan. Tetapi, ingat jangan makan terlalu banyak, atau ia akan mempunyai kesan sebaliknya pada tubuh anda.

Hadkan penggunaan alkohol

Pengambilan alkohol yang terlalu banyak akan menyebabkan anda berisiko untuk serangan jantung dan strok. Untuk kesihatan anda, hadkan diri anda dengan meminum sekali atau dua kali sehari.

Belajar untuk menghadapi tekanan

Tekanan adalah sebahagian kehidupan yang normal. Walau bagaimanapun, ia boleh memberi kesan negatif pada kesihatan anda, terutamanya hati. Berhadapan dengan stres selalunya lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Terdapat kelas pengurusan tekanan dan kumpulan sokongan yang terdapat di banyak tempat. Anda harus pergi ke salah satu daripadanya jika berasa seperti anda tidak dapat mengawal tekanan anda.

Walaupun anda tidak dapat mengubah sejarah keluarga anda, gaya hidup yang sihat akan membantu mengurangkan risiko anda. Masalah pada masa hadapan dapat dicegah dengan langkah-langkah kecil hari ini.

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis mahupun rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 15/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan