backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Lemak Dalam Makanan, Adakah Ia Tetap Akan Menggemukkan Meski Memerlukan?

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/09/2023

Lemak Dalam Makanan, Adakah Ia Tetap Akan Menggemukkan Meski Memerlukan?

Ramai yang menyangkakan fungsi lemak dalam makanan itu hanya akan menggemukkan tubuh badan. Ya, ia mungkin betul. Namun, ia juga merupakan satu keperluan untuk kesihatan? Benarkah?

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi tentang Pemakanan Sihat, anda boleh di sini.

Lemak dalam makanan itu satu keperluan?

Makanan berlemak yang penting dalam badan, manakala gula, walaupun terdapat dalam berpuluh-puluh makanan harian – tidak.

Walaupun mengurangkan pengambilan gula dan sumber utamanya iaitu karbohidrat yang diproses (roti putih, beras putih, tepung) adalah susah, kajian menunjukkan kaedah ini lebih berkesan berbanding menyingkirkan lemak daripada diet anda.

Jenis lemak yang kita semua perlu tahu

Sebelum membuat sebarang kesimpulan tentang jenis lemak dalam makanan tertentu, mana yang lebih baik dan sebagainya, anda perlu belajar tentang nutrien ini dan kesannya kepada kesihatan anda.

lemak dalam makanan

Lemak jahat

Ia boleh meningkatkan tahap kolesterol dan risiko penyakit jantung dan penyumbatan arteri anda. Terdapat 2 jenis lemak dalam makanan; lemak trans dan lemak tepu.

  • Trans

Ia adalah minyak buatan, hasil sampingan daripada pemprosesan minyak sihat ke dalam bentuk pepejal untuk mencegahnya daripada basi dan dipasarkan sebagai “minyak separa hidrogenasi” dalam senarai ramuan.

Ia tidak mempunyai nutrien atau faedah kesihatan yang telah terbukti.

Pengambilan minyak trans boleh dielakkan dengan memilih daging tanpa lemak dan produk rendah lemak.

Ia adalah antara sebab diabetes jenis 2, penyakit jantung dan strok.

Walaupun mempunyai reputasi buruk kepada kesihatan anda, ia digunakan secara meluas dalam industri makanan segera yang bergoreng atau dibakar, biskut, makanan ringan yang dibungkus dan bertih jagung microwave.

  • Tepu

Ia pula dianggap sebagai antara baik dan buruk. Ia tidak baik untuk kesihatan anda tetapi tidak 100% sama dengan lemak trans.

Lemak ini boleh didapati dalam banyak produk haiwan seperti telur, susu, daging merah dan juga dalam minyak kelapa atau minyak sawit.

Tiada bukti yang boleh mengaitkannya dengan penyakit jantung tetapi American Heart Association menyarankan untuk mengehadkan pengambilannya kepada kurang daripada 7% daripada pengambilan kalori harian anda.

lemak dalam makanan

Lemak baik

Ia boleh menurunkan paras kolesterol, mengawal berat badan dan mengurangkan risiko anda mendapat penyakit jantung.

Sama dengan lemak jahat, ia juga terdiri daripada dua jenis: lemak monounsaturated dan lemak polyunsaturated.

  • Monounsaturated

Ia terdapat dalam minyak zaitun, minyak kacang tanah, kacang dan biji benih.

Makanan berlemak ini juga merupakan sumber yang kaya vitamin E. Jadi jangan lupa untuk menghiasi salad anda dengan minyak zaitun kerana dapat memberi manfaat kepada kesihatan anda.

  • Polyunsaturated

Dikaitkan dengan bukan sahaja peningkatan tetapi juga perlindungan dan rawatan terhadap penyakit jantung. Ia menawarkan banyak faedah lain dan diperlukan badan.

Terdapat dalam 2 bentuk: asid lemak Omega-6 dan asid lemak Omega-3.

Asid lemak omega-6 terdapat dalam banyak minyak sayuran seperti minyak jagung, minyak bunga matahari, walnut dan kacang soya.

Ia boleh didapati dalam makanan semula jadi dan makanan tambahan, tetapi omega-3 tambahan hanya disyorkan apabila anda jarang mendapat sumber makanan dengan omega-3.

lemak dalam makanan

Ikan berlemak merupakan sumber terbaik omega-3. Dua hidangan ikan berlemak seperti salmon, trout, ikan kembung perlu dimasukkan dalam menu mingguan anda.

Selain itu, biji flaks dan walnut juga alternatif yang hebat untuk golongan vegetarian dan vegan.

Pendek kata, lemak haiwan bukan semuanya jahat dan lemak tumbuhan tidak 100% baik untuk kesihatan anda.

Daripada memilih hanya satu jenis lemak dalam makanan; haiwan atau tumbuhan, anda boleh memasukkan kedua-duanya dalam diet anda dengan bijak.

Perlu diingat bahawa lemak juga menyelinap masuk ke diet anda melalui gula-gula, pencuci mulut, kerepek dan banyak makanan goreng.

Oleh itu, rajinkanlah diri membaca label makanan berlemak di samping kerap mengambil makanan segar berbanding produk siap diproses.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Gabriel Tang Pei Yung

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 05/09/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan