What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Tak Sangka Cincau Memiliki Banyak Manfaat, Ia Mengawal Paras Kolesterol & Tekanan Darah!

  Tak Sangka Cincau Memiliki Banyak Manfaat, Ia Mengawal Paras Kolesterol & Tekanan Darah!

  Kenali cincau dengan lebih mendalam

  Cincau turut dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai grass jelly atau leaf jelly. Ia adalah sejenis pencuci mulut atau bahan juadah manisan yang tersohor dan banyak didapati di bahagian Timur Asia (seperti di China, Hong Kong, Macau dan juga Taiwan) dan juga bahagian Asia Tenggara (seperti di Malaysia, Indonesia, Singapura dan juga Thailand). Ia dihasilkan daripada sejenis tumbuhan daripada spesis Platostoma palustre (salah satu tumbuh-tumbuhan dalam keluarga pudina (mint). Seperti yang disebut sebelum ini, ia merupakan salah satu bahan yang selalu diletakkan dalam pelbagai jenis juadah pencuci mulut dan manisan. Ia selalunya dihidang sejuk sebagai topping untuk buah-buahan, air minuman seperti air bandung, air soya dan juga bubble tea. Di luar rantau Asia, cincau boleh didapati di kebanyakan kedai serbaneka atau kedai runcit Asia.

  Bagaimana ia dihasilkan?

  Kepada anda yang gemar meletakkan cincau dalam manisan atau minuman anda, mungkin anda pernah tertanya bagaimana ia dihasilkan? Untuk menjawab soalan ini, ia dihasilkan daripada pendidihan daun dan juga tangkai pohon Platostoma palustre (Mesona chinensis) yang sudahpun sedikit tua dan separa beroksida, bersertakan sedikit kanji dan potassium cabonate untuk beberapa jam. Bahan didihan ini kemudiannya dibiarkan sejuk sehingga terbentuknya komposisi dan bentuk yang mirip agar-agar atau jelly. Selepas siap, ia akan mempunyai warna perang gelap yang separa telus ataupun warna gelap sepenuhnya. Daripada sini, anda boleh memilih untuk menggunakannya mengikut kehendak dan cita rasa anda. Ketika musim panas khususnya, jeli terhasil akan dipotong dalam bentuk kiub yang kecil, dicampurkan dengan sirap untuk menghasilkan manisan atau minuman yang mempunyai sifat sejuk. Apa yang lebih menarik dan menjadikannya sangat sesuai sebagai bahan untuk diletak dalam manisan atau minuman adalah jelinya sahaja sudahpun mempunyai bau yang wangi dan menarik.

  Terdapat juga beberapa jenis jeli ini yang turut popular dan digunakan dalam manisan seperti cincau hijau. Berbeza dengan cincau perang gelap yang kita kenali di Malaysia, cincau hijau tidak perlu melalui proses pendidihan untuk dihasilkan. Sebaliknya, ia hanya memerlukan campuran ekstrak daun daripada tumbuhan dan juga sedikit air. Cincau hijau jenis ini disifatkan sebagai mempunyai rasa yang sedikit kosong atau seperti daun.

  Cincau di rantau Asia

  Tanah besar China, Hong Kong dan Macau

  Di tanah besar China, Hong Kong dan Macau, cincau secara tradisionalnya dihidangkan dengan sirap gula sebagai manisan yang memberikan rasa sejuk dan menyegarkan. Dengan peredaran masa, banyak inovasi dan sentuhan baru yang diberikan kepada manisan ini dan antara bahan-bahan yang turut dicampurkan adalah mangga, sagu, isi buah tembikai, isi buah-buahan dalam tin dan juga susu sejat.

  Indonesia

  Di Indonesia dan juga di Malaysia, ia disebut sebagai cincau, namun dalam bahasa Mandarin, perkataan ‘cincau’ itu membawa maksud daun yang hijau. Di seluruh Indonesia, ia juga disebut menggunakan pelbagai nama-nama yang lain mengikut kawasan. Sebagai contoh, di kepulauan Jawa dan untuk mereka yang berkomunikasi dengan menggunakan bahasa Jawa, cincau turut disebut sebagai camcao, juju, janggelan atau kepleng. Di bahagian Sunda pula, ia disebut sebagai camcauh manakala di Bali, ia disebut sebagai daluman. Di Indonesia, ia dihasilkan dalam bentuk paket serbuk segera sepertimana yang dilakukan untuk jeli dan juga agar-agar. Serbuk segera tersebut dihasilkan daripada daun-daun pohon Platostoma palustre. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan lain yang turut digunakan seperti Melastoma polyanthum, yang dikenali sebagai cincau perdu; cincau hijau daripada spesies Cyclea barbata; dan juga cincau Cina yang diperbuat daripada spesis tumbuhan Cocculus orbiculatus.

  Seperti yang disebut di bahagian pertama, cincau hijau tidak memerlukan proses masakan atau pendidihan dengan bahan lain kerana campuran esktrak daun dan air sudah mencukupi. Campuran ini akan dibiarkan untuk sejuk dan membentuk jeli pada suhu bilik. Disebabkan perisa yang kurang wangi dan sedikit kosong, ia biasanya diambil dengan sirap gula, santan dan juga ais.

  Malaysia, Singapura dan Brunei

  Di tiga negara ini, ia dicampurkan dengan pelbagai jenis manisan seperti ais kacang dan juga cendol. Ia juga dicampurkan dengan susu soya sejuk dan dihidangkan sebagai minuman manis yang istimewa. Paling popular di Malaysia adalah penggunaannya untuk menghasilkan minuman seperti soya cincau dan juga air bandung cincau.

  Manfaat kesihatan cincau

  Jika anda salah seorang daripada jutaan penggemar jeli perang hitam ini, tentu sekali anda pernah terfikir tentang apakah manfaat kesihatan yang mungkin anda perolehi daripada pengambilannya. Adakah ia kaya dengan pelbagai manfaat kesihatan? Atau adakah ia merupakan satu tabiat yang tidak sihat yang perlu anda kurangkan atau hentikan? Berikut merupakan antara manfaat kesihatan pengambilan cincau yang diperolehi daripada kajian.

  Berupaya untuk mengawal paras kolesterol dalam darah

  Keadaan kesihatan Dyslipidemia boleh dipengaruhi oleh diet harian yang tinggi dalam kandungan kolesterol dan ia juga penyumbang kepada jutaan kematian di seluruh dunia melalui serangan jantung dan juga angin ahmar (strok). Diet yang tinggi dalam kandungan serat adalah salah satu daripada intervensi tanpa ubat yang baik dalam mengawal paras kolesterol dalam darah, secara tidak langsung mencegah penyakit kardiovaskular yang disebut tadi. Dalam satu kajian yang bertujuan untuk menyiasat kesan serbuk cincau mudah meruap sebagai antioksidan dan juga antidyslipidaemia dalam tikus Wistar, kajian tersebut mendapati bahawa walaupun diet yang tinggi dengan kolesterol diberikan kepada tikus-tikus tersebut, pengambilan 3 hidangan serbuk cincau mudah meruap didapati masih berjaya untuk mengurangkan paras kolesterol dalam darah. Keupayaan ini dikaitkan dengan kandungan serat boleh larut yang tinggi dalam cincau. Serat yang boleh larut akan mengikat kepada asid hempedu dalam usus kecil, mengurangkan kemungkinan untuk ia diserap semula ke dalam badan serta mengurangkan paras kolesterol dalam darah. Kolesterol yang rendah dalam darah adalah faktor pelindung daripada penyakit-penyakit berkaitan salur darah seperti penyakit jantung dan angin ahmar.

  Serat secara definisinya adalah komponen karbohidrat tumbuh-tumbuhan yang tidak boleh dipecahkan dan diserap oleh badan manusia. Ini kerana fisiologi badan kita tidak mempunyai enzim yang mampu untuk memisahkan ikatan antara rantaian karbohidrat tumbuhan. Peranan serat makanan dapat dibahagikan kepada tiga aspek penting iaitu penggemburan (bulking), kepekatan (viscosity) dan juga aspek penapaian (fermentation).

  Dari sudut penggemburan, serat ini boleh terdiri daripada serat boleh larut dan juga serat tidak larut. Serat yang menggemburkan akan menyerap air. Dengan cara ini, ia mampu untuk membentuk tinja yang lebih besar, pejal dan sekata. Pembentukan tinja sebegini adalah penting bagi memastikan ia boleh memberi rangsangan yang mencukupi kepada dinding usus. Rangsangan kepada dinding usus ini akan mencetuskan pergerakan yang disebut sebagai peristalsis, selangan kecutan dan regangan dinding usus yang menggerakkan tinja dengan lancarnya. Pengeluaran najis akan berlaku dengan lebih senang dan kurang traumatik pada bahagian pembukaan dubur. Majoriti serat yang melakukan penggemburan tidak mengalami proses penapaian. Walaupun ada sebilangan kecil serat ini yang mengalami proses penapaian, ia berlaku pada kadar yang sangat sedikit.

  Dari sudut kepekatan, serat berupaya untuk memekatkan kandungan bahan makanan yang telah dihadam, mengurangkan penyerapan gula selepas makan dan juga penyerapan lemak (lipid) khususnya untuk kolesterol. Sesetengah serat yang memainkan peranan pemekatan ini juga berupaya untuk menjalani penapaian sama ada sepenuhnya ataupun separa sahaja, di dalam saluran usus. Contoh serat seperti ini adalah beta-glucan.

  Serat yang boleh ditapai adalah serat yang dicernakan oleh bakteria dalam usus. Hasil daripada penapaian ini adalah peningkatan dalam penggemburan tinja dan juga penghasilan asid lemak berantai pendek (short-chain fatty acids). Contoh serat dalam kelas ini adalah kanji rintang dan juga insulin.

  Dari sudut penyakit kronik, pengambilan serat yang lebih adalah aspek yang penting dalam makanan seimbang. Serat berupaya untuk meningkatkan isipadu makanan tanpa penambahan kalori. Ini membolehkan serat untuk menghasilkan rasa kenyang yang sama dengan pengambilan kalori yang lebih banyak, sekali gus mendorong seseorang itu untuk berasa kenyang dengan lebih lama dengan kalori yang lebih rendah. Kesan ini berupaya untuk mencegah penyakit berkaitan dengan pengambilan kalori yang tinggi seperti berat badan berlebihan, obesiti dan juga kencing manis. Selain itu, penggemburan tinja hasil daripada pengambilan serat juga memberikan kesan perlindungan kepada usus besar dan dubur. Pengambilan serat yang sedikit menyebabkan seseorang itu berisiko untuk menghidap penyakit seperti buasir dan juga anal fissure. Kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan serat yang konsisten mengurangkan risiko seseorang untuk menghidap penyakit kanser usus. Akibat daripada pemekatan yang dilakukan serat, ia menyebabkan lebih sukar untuk enzim memecahkan karbohidrat, sekali gus mengawal paras gula dalam darah khususnya selepas makan.

  Berupaya untuk mengawal paras gula dalam darah

  Dalam satu kajian yang turut menggunakan serbuk cincau mudah meruap, pengkaji cuba melihat keberkesanan kesan serbuk tersebut terhadap paras gula dalam darah dan juga histologi pankreas tikus kajian. Terdapat dua kumpulan tikus yang dikaji; kedua-dua kumpulan diberikan alloxan untuk mencetuskan penyakit kencing manis namun hanya satu kumpulan sahaja yang menerima dos serbuk cincau mudah meruap secara oral. Selepas empat minggu, kajian tersebut mendapati bahawa paras gula dalam darah tikus yang menerima serbuk tersebut adalah lebih rendah (dalam kadar yang signifikan). Selain itu, dapatan histologi menemui tisu islets of langerhans dalam organ pankreas tikus yang menerima serbuk cincau kurang mengalami kerosakan dan kecederaan berbanding kumpulan tikus kawalan, mencadangkan bahawa terdapat peranan perlindungan yang dimainkan oleh pengambilannya.

  Kebolehan melawan kanser dan mempengaruhi aktiviti sistem imun

  Antioksidan adalah bahan kimia yang memainkan peranan penting dalam melindungi diri kita daripada penyakit-penyakit yang berpunca daripada kecederaan sel dan tisu akibat pendedahan kronik terhadap reactive oxygen species (ROS) dan juga bahan pemangkin kanser yang lain. Antioksidan telah lama dikaji dan dikenal pasti mempunyai kaitan yang rapat dengan pengaktifan sel-sel imun yang baik dan juga lata tindak balas sel. Dalam satu model kajian in vivo yang membabitkan kanser yang dicetuskan oleh benzo(a)pyrene, pra-rawatan menggunakan ekstrak air daripada tumbuhan cincau khususnya pada dos 1000mg untuk setiap kilogram didapati mampu untuk mengurangkan insiden kanser sebanyak 57%. Di samping itu, ia juga berupaya untuk mencetuskan peningkatan dalam sel pembunuh semula jadi (natural killer cell), merangsang interferon γ (IFN-γ) dan juga sel T cytotoxic (CD8+), berbanding kumpulan kawalan yang dirawat menggunakan ubat antikanser cyclophosphamide. Para pengkaji merumuskan bahawa antioksidan yang terdapat dalam esktrak tersebut mempunyai keupayaan untuk mempengaruhi sistem imun untuk melawan kanser dengan lebih cekap (immunomodulatory properties).

  Keupayaan untuk mengawal tekanan darah

  Daripada kesemua jenis enzim yang telah dikenal pasti memainkan peranan dalam kawalan tekanan darah, enzim angiotensin-I converting enzyme (ACE) telah dikenal pasti sebagai enzim utama yang membawa kepada peningkatan tekanan darah melalui aktiviti produk tindak balasnya iaitu angiotensin II. Oleh yang demikian, terdapat beberapa ubat antihipertensi yang tertumpu kepada penekanan enzim ini seperti ubat captopril dan juga ubat perindopril. Fokus dalam mencari herbal dan ekstrak tumbuh-tumbuhan, keupayaan untuk menekan aktiviti enzim ACE ini adalah salah satu kriteria utama yang dicari. Dalam satu saringan tumbuh-tumbuhan dan herbal di Indonesia, para pengkaji menemui bahawa penggunaan ekstrak cincau daripada spesis palustris dalam kepekatan 100 bahagian per sejuta (100 ppm) berupaya untuk menekan aktiviti enzim ACE sebanyak 36.25%. Walaupun kebolehan untuk menekan aktiviti enzim ini tidaklah sekuat keupayaan ubat antihipertensi seperti captopril, ia merupakan satu penemuan yang berpotensi tinggi untuk menjanjikan kesan yang lebih baik dengan kajian susulan. Secara tidak langsung, pengambilannya mampu untuk bertindak sebagai kaedah atau intervensi tabiat yang mudah dan murah dalam mencegah penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi.

  Mempunyai aktiviti dan keupayaan untuk melindungi organ hati (Hepatoprotective)

  Enzim Alanine Aminotransferase (ALT) dan juga enzim Aspartate Aminotransferase (AST) adalah dua enzim yang kerap naik ataupun ‘bocor’ ke dalam darah apabila berlakunya kerosakan kepada organ hati. Ia boleh dilihat dalam kes-kes kegagalan organ hati (daripada kanser dan sindrom hati alkoholik) ataupun melalui kecederaan hati (seperti jangkitan virus Hepatitis C dan B, dan juga penyakit lemak di dalam hati). Dalam satu kajian in vivo yang membabitkan tikus wistar yang telah dilemahkan organ hati mereka menggunakan aruhan stres etanol selama 2 minggu, para pengkaji mendapati bahawa rawatan menggunakan esktrak cincau dari spesis M. palustris pada dos 135mg/kg ini mampu untuk mengurangkan kecederaan hati sebanyak 37.05% dan juga menyebabkan kurang pengeluaran enzim AST dan ALT ke dalam darah. Ini merupakan penemuan menarik yang membuka peluang kepada kajian susulan untuk menyiasat kesan klinikal manfaat tumbuhan ini kepada kesihatan manusia, khususnya dalam melindungi organ hati daripada kecederaan.

  Sebagai konklusi, cincau merupakan bahan yang popular dalam hidangan manisan dan minuman kontemporari khususnya di rantau Asia dan Asia Tenggara. Bau harum dan juga rasa sejuk yang diberikan oleh jeli perang hitam ini menjadikannya cukup sesuai untuk diambil ketika musim panas, dan juga untuk dicampur dengan bahan-bahan lain seperti buah-buahan dan aiskrim. Apa yang lebih menarik, terdapat banyak kajian praklinikal yang menunjukkan bahawa ia mempunyai manfaat kesihatan yang menyeluruh dan potensi yang menjanjikan. Namun yang demikian, penting untuk diingati bahawa manfaat kesihatannya banyak diperoleh melalui kajian praklinikal dalam binatang dan belum diuji dalam manusia. Adalah lebih baik jika ia diambil dalam kadar yang sederhana dan dilengkapi dengan pemakanan yang seimbang. Sekiranya anda ada sebarang soalan khususnya berkaitan dengan penyediaan pencuci mulut atau manisan yang sihat, bertanyalah kepada yang pakar dan arif tentang pemakanan dan nutrisi.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Lim JZ, Adisakwattana S, Henry CJ. Effects of grass jelly on glycemic control: hydrocolloids may inhibit gut carbohydrase. Asia Pacific journal of clinical nutrition. 2013;27(2):336–40.

  Widyaningsih TD, Zumroh IZ, Rochmawati N. EFFECT OF MIXED GRASS JELLY (MESONA PALUSTRIS BL) AND OTHER INGREDIENTS EFFERVESCENT POWDER IN DIABETIC RATS. In 2014.

  Handayani D, Widyaningsih TD, Wijayanti N, Etika M. Black Grass Jelly (Mesona Palustris Bl) Effervescent Powder has Anti-Dyslipidemia in High Cholesterol Diet-Fed Rats and Antioxidant Activity. Research Journal of Life Science. 2018 Jan 12;4(3):159–67.

  Bioactivity of Mesona palustris (Black Cincau) as a Nutraceutical Agent. JESR. 1(2).

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab Disemak pada 12/08/2020
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan