Manfaat Antioksidan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Apakah itu antioksidan?

Antioksidan terkenal dengan keupayaannya melawan radikal bebas. Radikal bebas ialah atom atau molekul dengan sekurang-kurangnya satu elektron tidak berpasangan, menjadikannya sangat reaktif. Semasa proses yang dipanggil pengoksidaan, radikal bebas cuba untuk mencuri elektron daripada molekul lain, sama ada lemak, protein atau membran sel. Pengoksidaan menyebabkan kerosakan sel, yang menyumbang kepada penuaan dan penyakit degeneratif. Antioksidan boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Anda juga boleh mendapatkannya daripada makanan tambahan. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik mendapatkan antioksidan daripada makanan.

Antioksidan yang berbeza bagi bahagian-bahagian badan yang berbeza

Tidak semua antioksidan berfungsi dengan cara yang sama. Beta-karotena dan karotenoid yang lain menyokong kesihatan mata manakala lycopene membantu mencegah penyakit prostat. Jika anda inginkan jantung yang sihat, dapatkan lebih banyak flavonoid. Masalah dengan saluran kencing? Proanthocyanidins boleh membantu.

Antioksidan untuk kulit yang sihat

Pendedahan kepada tahap cahaya UV yang tinggi membawa kepada kerosakan foto-oksidatif. Ini bukan sahaja menyebabkan selaran matahari tetapi juga menyumbang kepada penuaan kulit pra-matang dan kanser kulit. Kajian menunjukkan astaxanthin dan gabungan beta-karotena dan vitamin E bermanfaat untuk kesihatan kulit.

Antioksidan untuk sistem imun yang lebih kuat

Radikal bebas memberi kesan kepada sistem imun anda. Kajian menunjukkan bahawa astaxanthin dan spirulina boleh meningkatkan sistem imun, mencegah mutasi dalam membran sel dan DNA . Astaxanthin jauh lebih berkuasa berbanding karotenoid dan alpha-tokoferol (vitamin E) dalam aspek ini.

Bagaimana untuk mendapatkan lebih banyak antioksidan?

Cara yang paling berkesan untuk meningkatkan pengambilan antioksidan adalah dengan menambah lebih buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet anda. 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan risiko masalah jantung, penyakit saraf, kanser, dan masalah imuniti.

Adakah makanan tambahan (suplemen) antioksidan selamat?

Jika anda tidak boleh mendapatkan antioksidan yang mencukupi, anda boleh mendapatkannya daripada makanan tambahan. Walaupun mungkin tidak sebaik seperti makanan antioksidan, adalah lebih baik daripada tiada. Terdapat beberapa peringatan yang perlu anda ketahui sebelum mengambil makanan tamabahan antioksidan:

 • Makanan tambahan antioksidan mempunyai kesan sampingan, potensi tindak balas alahan, dan tindak balas dengan ubat-ubatan lain. Jadi, sentiasa rujuk dengan doktor anda sebelum memulakan sebarang makanan tambahan.
 • Pengeluar makanan tambahan antioksidan tidak dikehendaki mengikut piawai tertentu. Jadi, kualiti dan kesan sampingan mungkin berbeza daripada jenama ke jenama. Badan pentadbiran ubat tidak menetapkan peraturan makanan tambahan yang sama seperti ubat. Jadi, pengeluar hanya boleh membuat makanan tambahan dan menjualnya tanpa penyelidikan.
 • Banyak makanan tambahan tidak diuji untuk kesan jangka panjang. Selain itu, pengambilan dos makanan tambahan antioksidan yang tinggi mungkin berbahaya.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  10 Manfaat Penyusuan Badan Kepada Si Ibu

  Tidak dinafikan lagi bahawa penyusuan badan merupakan antara cara yang paling efektif untuk memastikan kesihatan dan perkembangan bayi anda. Bagaimana pun, tak ramai yang tahu manfaat penyusuan badan kepada si ibu ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Bayi, Keibubapaan, Penyusuan 05/04/2018 . 3 minit bacaan

  5 Manfaat Tabiat Makanan yang Sihat

  Tabiat adalah tindakan kecil yang tidak penting yang paling kerap kita lakukan setiap hari. Kebanyakan orang tidak memberi perhatian terhadap tabiat mereka dan kesannya kepada kehidupan mereka. Tabiat buruk seperti ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Helma Hassan
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 05/04/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  khasiat mengkudu

  Nak Sentiasa Nampak Awet Muda & Lambatkan Proses Penuaan, Cuba Minum Jus Mengkudu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  tips kekal sihat

  Nak Lebih Sihat Dengan Cara Mudah? Cuba Mula Dengan Makan Popcorn!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 17/11/2019 . 2 minit bacaan
  kelebihan bawang putih

  Bawang Putih: Sejarah Penggunaan dan Manfaat Kesihatannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 07/06/2018 . 3 minit bacaan
  Foods to help your skin glow bright beauty healthy living

  Makanan Membantu Kulit Cerah Berseri

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 27/04/2018 . 2 minit bacaan