backup og meta

Insulin: Apa yang Anda Patut Tahu

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/12/2019

  Insulin: Apa yang Anda Patut Tahu

  Insulin adalah hormon yang dihasilkan semula jadi oleh tubuh melalui pankreas, sehingga tubuh tidak boleh berfungsi dengan baik tanpanya. Apabila ketiadaan insulin, terjejas atau dimusnahkan di dalam tubuh, ia tidak boleh mengawal jumpa glukosa dalam darah.

  Peranan insulin dalam rawatan diabetes

  Diabetes jenis 1

  Bagi pesakit diabetes jenis 1, insulin semula jadinya tidak mencukupi atau musnah sepenuhnya. Mereka sangat bergantung kepada terapi insulin sebagai rawatan yang berterusan.

  Apabila rawatan insulin tidak teratur atau kurang regimen, pesakit mungkin mengalami peningkatan paras gula. Apabila keadaan ini berlaku, tubuh akan bergantung kepada lemaknya. Sekiranya keadaan ini tidak diperiksa, komplikasi mengancam nyawa yang dikenali sebagai asidosis diabetes mungkin akan berlaku.

  Tanda-tanda untuk gangguan ini adalah banyak, dan pada masa yang paling teruk mereka mungkin tidak sedarkan diri. Tanda-tanda biasa termasuk:

  • Pucat
  • Berpeluh
  • Peningkatan degupan jantung
  • Penglihatan kabur l
  • Lapar

  Diabetes jenis 2

  Diabetes jenis 2 adalah penyakit yang sedikit berbeza. Tubuh tidak aktif memusnahkan stok insulinnya, tetapi gabungan faktor menyebabkan peningkatan rintangan terhadap manfaat positif insulin.

  Fakta mengenai insulin

  1. Terapi insulin tidak menyembuhkan diabetes

  Bertentangan dengan tanggapan masyarakat, terapi insulin bukanlah jalan akhir bagi pesakit diabetes. Sudah pasti terapi insulin perlu diteruskan sebaik sahaja ia dimulakan, agar anda dapat bertahan dengan selamat selama bertahun-tahun. Ia adalah pendekatan semula jadi untuk mengubati diabetes tetapi ia tidak dapat menyembuhkan penyakit ini.

  2. Suntikan insulin tidak lagi menyakitkan

  Terdapat kepercayaan umum bahawa suntikan insulin menyakitkan. Selain itu, sistem penyampaian pintar seperti pen insulin seperti sistem jarum mikro. Dengan sistem penyampaian insulin maju yang merangkumi sistem pembebasan kawalan aplikasinya yang merasakan keperluan badan dan melepaskan dos berkaitan dengan hormon melalui jarum mikro yang tidak menyakitkan.

  3. Insulin boleh kekal dalam darah selama 14 hingga 20 jam

  • Short-acting insulin: Insulin terlarut dengan cepat (30-60 minit) dan kekal selama antara 6 dan 8 jam.
  • Intermediate-acting: Insulin isophane bertindak sedikit perlahan (1-2 jam) dan kekal selama antara 10 dan 14 jam.
  • Long-acting insulin: Insulin jenis ini termasuk (determir, glargine, protamine zinc, zinc suspension) bertindak perlahan (1-2 jam) dan kekal lebih lama sehingga 24 jam.
  • Insulin campuran: Camuran insulin short-acting dan  intermediate-acting dibahagikan kepada jumlah yang berbeza bergantung kepada kes individu.

  4. Perlu sentiasa disimpan dalam keadaan sejuk

  Insulin memerlukan keadaan penyimpanan yang betul. Ia adalah wajib untuk memastikan insulin disejukkan walaupun botol tidak dibuka. Tetapi ia tidak boleh dibekukan. Setelah dibuka, insulin tidak boleh disimpan selama lebih daripada 28 hari. Penggunaan selepas tarikh tamat tempoh adalah dilarang sama sekali.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan