backup og meta

Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

Ditulis oleh Phil Kelly · Sains sukan · KiwiFitness: Body Expert Systems


Disemak pada 18/06/2021

  Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

  Kalori selalu dikaitkan dengan idea penurunan berat badan konvensional yang memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori). Pengiraan kalori makanan penting bukan sahaja untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan, tetapi juga yang ingin menjaga kesihatan.

  Kita harus fokus makan makanan yang kaya dengan nutrien dan jangan lupa mengira kalori makanan kerana jika tubuh anda sihat dan seimbang, anda secara semula jadi akan berasa kenyang dan tidak terlalu banyak makan.

  Teori pengiraan kalori makanan dari aspek matematik

  Teori pengiraan kalori makanan menyatakan bahawa 454 gram lemak mengandungi 3,500 kcal tenaga.

  Oleh itu, anda hanya perlu makan kurang 3,500 kalori daripada yang diperlukan tubuh untuk menghilangkan 454 gram lemak tadi.

  Pertama, kalori bukan nombor yang tepat. Ini adalah nilai umum yang merentasi seluruh kumpulan makanan.

  Kedua, dan lebih penting lagi, kadar metabolik asas manusia (perbelanjaan kalori) adalah semua ramalan.

  Satu-satunya cara untuk mengukur BMR yang tepat adalah dengan mesin analisis gas.

  Untuk menggunakan formula berat dan ketinggian untuk menganggarkan secara tepat output tenaga sel manusia adalah tidak akan tepat.

  Dua individu boleh mempunyai ketinggian dan berat yang sama tetapi komposisi yang sangat berbeza dan metabolisma yang sangat berbeza.

  Mari kita andaikan keseluruhan pengiraan kalori makanan adalah untuk mengurangkan penggunaan oleh beberapa ratus kalori bagi menurunkan berat badan.

  Jadi, bagaimana jika formula menghasilkan nombor yang beberapa ratus kalori tidak betul?

  Cara mengira kalori makanan dari aspek biologi

  Mari kita lupakan isu mengenai nilai tenaga, dan lihat bagaimana tubuh bertindak balas terhadap pengambilan kalori makanan yang berkurangan.

  Tubuh anda tidak tahu bahawa anda sedang berusaha untuk diet.

  Ia berfikir anda terkandas dalam kawasan terpencil dan terpaksa berdepan situasi kebuluran yang mengancam nyawa dan ia berusaha menjaga anda untuk terus hidup.

  Tubuh anda berada dalam mod survival apabila anda bekerja dalam defisit kalori, jadi ia perlu ‘membuang’ bahagian anda yang paling banyak menggunakan tenaga.

  Ia adalah otot tanpa lemak. Tubuh anda bergantung pada lemak:

  a) kerana ia kurang menggunakan tenaga

  b) kerana ia menjadi simpanan berharga jika anda ‘terkandas’ untuk tempoh yang lama.

  Tubuh kita diprogramkan untuk bertahan hidup (survival).

  Berat badan boleh berkurang dengan cepat untuk memulakannya, tetapi kemudian tubuh akan menyesuaikan diri dengan kekurangan makanan dan mempunyai kalori yang lebih sedikit.

  Kita kemudian kehilangan otot tanpa lemak, menyimpan lemak, dan metabolisme akan melambatkan secara dramatik. Keupayaan tubuh kita untuk terus hidup akan sentiasa menang.

  Francis Benedict, pada tahun 1917, adalah orang pertama yang dikreditkan untuk menjalankan eksperimen defisit kalori.

  Penyelidik telah menunjukkan bahawa kajian Francis Benedict, dan setiap kajian seterusnya di mana defisit kalori telah dicipta oleh manusia.

  Hasilnya adalah ‘sesetengahnya kehilangan berat badan, disertai oleh kelaparan yang sangat besar dan keletihan dengan keinginan yang besar untuk mahu makan lebih banyak’.

  Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa penurunan berat badan tidak pernah sepadan dengan formula 3,500 – walaupun dalam masa yang singkat.

  Ia tidak pernah datang dekat dan pertambahan semula berat diperhatikan setiap masa- Ini yang dikatakan oleh Zoe Harcombe, salah seorang ahli diet terkemuka di United Kingdom.

  Kajian penyelidikan Harcombe kepada The Minnesota Starvation Experiment, pada tahun 1945, sebagai kajian muktamad. “36 orang telah menjalani diet 1,500-1,600 kalori sehari dengan berjalan kaki sederhana yang dijadualkan setiap hari. Mereka kehilangan sebahagian kecil daripada berat yang akan diramalkan formula 3,500. Lelaki tu berubah menjadi kelaparan yang dahsyat, sengsara, dan obses dengan bayangan makanan. Dalam tempoh enam bulan, para penyelidik mendapati ia semakin sukar untuk penurunan berat badan selanjutnya, bahkan menurunkan pengambilan kalori kepada sekitar 1,000 kalori sehari. Sesetengah lelaki mula mendapat semula tahap kalori yang sepatutnya dimelihat untuk mereka terus menurunkan berat badan. Dalam beberapa minggu selepas tamatnya eksperimen, lelaki telah memperoleh semula semua berat badan, ditambah kira-kira 10%’, jelas Harcombe.

  Teori tidak berasas

  Angka-angka itu masuk akal tetapi tubuh kita bukan sekadar pengunyah nombor! Harcombe meminta pemerintah British dan pihak berkuasa kesihatan untuk menerangkan teori dan maklum balas yang luar biasa:

  Persatuan Dietetik British mengulas bahawa mereka tidak memegang maklumat mengenai topik itu. Begitu juga, Forum Obesiti Kebangsaan tidak tahu apa-apa tetapi mereka memetik formula 3500 di laman web mereka. Jabatan Kesihatan menjawab bahawa mereka “tidak menyedari rasional di sebalik formula berat’. National Institute for Clinical Excellence juga tidak dapat menjelaskan rasional mitos konvensional yang diterima. Penyokong utama formula kalori, The Dietitians in Obesity Management menyatakan, “Kunci kepada semua ini ialah kehilangan berat badan tidak kelihatan linier, sama seperti pertambahan berat badan.’

  Sekarang jika ini tidak mampu membuktikan bahawa formula kalori adalah mitos yang tidak berasas, saya tidak tahu apa yang akan berlaku. Tiada agensi utama yang mempunyai apa-apa idea dari mana nasihat berasaskan diet ini muncul atau menyokong kesahannya namun itu semua dalam kesusasteraan mereka!

  Hakikatnya terdapat hampir satu abad bukti penghancuran bahawa teori kalori tidak berfungsi. Tetapi masyarakat kita memegangnya untuk kehidupan. Mantra “lakukan lebih banyak, kurangkan makan’ untuk penurunan berat badan nampaknya hanya membuat masyarakat lebih gemuk. Sudah tiba masanya untuk diceritakan, lebih penting lagi untuk mula mengira unsur diet yang lebih penting.

  Bagi mengetahui BMR atau kadar metabolik basal anda, dapatkannya di Kalkulator BMR kami.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Ditulis oleh

  Phil Kelly

  Sains sukan · KiwiFitness: Body Expert Systems


  Disemak pada 18/06/2021

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan