Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Mitos kalori yang keluar dalam rangkap (ayat) kalori hanya tidak mahu mati! Kalori adalah sebahagian gambaran tetapi idea penurunan berat badan konvensional memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori).

Jadi, kerap kali saya melakukan penilaian mengenai gaya hidup dan pemakanan rakyat dan mendapati bahawa mereka kekurangan vitamin dan mineral. Tubuh mereka berada dalam keadaan krisis, sarat dengan toksin dan mempunyai penurunan metabolisme. Kita harus memfokuskan diri untuk memakan makanan yang kaya dengan nutrien dan lupa mengira tenaga (kalori) kerana jika tubuh anda sihat dan seimbang, anda secara semula jadi akan berasa kenyang dan tidak terlalu banyak makan.

Matematik

Teori kalori menyatakan bahawa 454 gram lemak mengandungi 3500kcal tenaga. Oleh itu, untuk kehilangan 454 gram lemak anda hanya perlu makan kurang 3,500 kalori daripada yang diperlukan tubuh untuk menghilangkan 454 gram lemak.

Pertama, kalori bukan nombor yang tepat. Ini adalah nilai umum yang merentasi seluruh kumpulan makanan. Kedua, dan lebih penting lagi, kadar metabolik asas manusia (perbelanjaan kalori) adalah semua ramalan. Satu-satunya cara untuk mengukur BMR yang tepat adalah dengan mesin analisis gas. Untuk menggunakan formula berat dan ketinggian untuk menganggarkan secara tepat output tenaga sel manusia adalah tidak akan tepat. Dua orang boleh mempunyai ketinggian dan berat yang sama tetapi komposisi yang sangat berbeza dan metabolisma yang sangat berbeza.

Mari kita andaikan keseluruhan pengiraan kalori adalah untuk mengurangkan penggunaan oleh beberapa ratus kalori untuk menurunkan berat badan. Bagaimana jika formula menghasilkan nombor yang beberapa ratus kalori tidak betul?

Biologi

Mari kita lupakan isu mengenai nilai tenaga, dan lihat bagaimana tubuh bertindak balas terhadap pengambilan kalori yang berkurangan. Tubuh anda tidak tahu bahawa anda sedang berusaha untuk diet. Ia berfikir anda terkandas dalam kawasan terpencil dan terpaksa berdepan situasi kebuluran yang mengancam nyawa dan ia berusaha menjaga anda untuk terus hidup.

Tubuh anda berada dalam mod survival apabila anda bekerja dalam defisit kalori, jadi ia perlu ‘membuang’ bahagian anda yang paling menggunakan tenaga. Ia adalah otot tanpa lemak. Tubuh anda bergantung pada lemak a) kerana ia kurang menggunakan tenaga b) kerana ia menjadi simpanan berharga jika anda ‘terkandas’ untuk tempoh yang lama.

Tubuh kita diprogramkan untuk bertahan hidup (survival). Berat badan boleh berkurang dengan cepat untuk memulakannya, tetapi kemudian tubuh akan menyesuaikan diri dengan kekurangan makanan dan mempunyai kalori yang lebih sedikit. Kita kemudian kehilangan otot tanpa lemak, menyimpan lemak, dan metabolisme akan melambatkan secara dramatik. Keupayaan tubuh kita untuk terus hidup akan sentiasa menang.

Francis Benedict, pada tahun 1917, adalah orang pertama yang dikreditkan untuk menjalankan eksperimen defisit kalori. Penyelidik telah menunjukkan bahawa kajian Francis Benedict, dan setiap kajian seterusnya di mana defisit kalori telah dicipta oleh manusia, hasilnya adalah “sesetengahnya kehilangan berat badan, disertai oleh kelaparan yang sangat besar dan keletihan dengan keinginan yang besar untuk mahu makan lebih banyak”. Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa “penurunan berat badan tidak pernah sepadan dengan formula 3,500 – walaupun dalam masa yang singkat. Ia tidak pernah datang dekat dan pertambahan semula berat diperhatikan setiap masa,” komen Zoe Harcombe, salah seorang ahli diet terkemuka di UK.

Kajian penyelidikan Harcombe kepada The Minnesota Starvation Experiment, pada tahun 1945, sebagai kajian muktamad. “36 orang telah menjalani diet 1,500-1,600 kalori sehari dengan berjalan kaki sederhana yang dijadualkan setiap hari. Mereka kehilangan sebahagian kecil daripada berat yang akan diramalkan formula 3,500. Lelaki tu berubah menjadi kelaparan yang dahsyat, sengsara, dan obses dengan bayangan makanan. Dalam tempoh enam bulan, para penyelidik mendapati ia semakin sukar untuk penurunan berat badan selanjutnya, bahkan menurunkan pengambilan kalori kepada sekitar 1,000 kalori sehari. Sesetengah lelaki mula mendapat semula tahap kalori yang sepatutnya dimelihat untuk mereka terus menurunkan berat badan. Dalam beberapa minggu selepas tamatnya eksperimen, lelaki telah memperoleh semula semua berat badan, ditambah kira-kira 10%”, jelas Harcombe.

Teori tidak berasas

Angka-angka itu masuk akal tetapi tubuh kita bukan sekadar pengunyah nombor! Harcombe meminta pemerintah British dan pihak berkuasa kesihatan untuk menerangkan teori dan maklum balas yang luar biasa:

Persatuan Dietetik British mengulas bahawa mereka tidak memegang maklumat mengenai topik itu. Begitu juga, Forum Obesiti Kebangsaan tidak tahu apa-apa tetapi mereka memetik formula 3500 di laman web mereka. Jabatan Kesihatan menjawab bahawa mereka “tidak menyedari rasional di sebalik formula berat”. National Institute for Clinical Excellence juga tidak dapat menjelaskan rasional mitos konvensional yang diterima. Penyokong utama formula kalori, The Dietitians in Obesity Management menyatakan, “Kunci kepada semua ini ialah kehilangan berat badan tidak kelihatan linier, sama seperti pertambahan berat badan.”

Sekarang jika ini tidak mampu membuktikan bahawa formula kalori adalah mitos yang tidak berasas, saya tidak tahu apa yang akan berlaku. Tiada agensi utama yang mempunyai apa-apa idea dari mana nasihat berasaskan diet ini muncul atau menyokong kesahannya namun itu semua dalam kesusasteraan mereka!

Hakikatnya terdapat hampir satu abad bukti penghancuran bahawa teori kalori tidak berfungsi. Tetapi masyarakat kita memegangnya untuk kehidupan. Mantra “lakukan lebih banyak, kurangkan makan” untuk penurunan berat badan nampaknya hanya membuat masyarakat lebih gemuk. Sudah tiba masanya untuk diceritakan, lebih penting lagi untuk mula mengira unsur diet yang lebih penting.

Bagi mengetahui BMR atau kadar metabolik basal anda, dapatkannya di Kalkulator BMR kami.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Phil Kelly

  Sains Di Sebalik Pengiraan Kalori

  Mitos kalori yang keluar dalam rangkap (ayat) kalori hanya tidak mahu mati! Kalori adalah sebahagian gambaran tetapi idea penurunan berat badan konvensional memberi penekanan kepada kepentingan tenaga (atau kalori). Jadi ...

  Ditulis oleh Phil Kelly

  Senaman Kardio Buat Perut Gendut? Jadi Senaman Apa Yang Sesuai Untuk Bakar Lemak?

  senaman kardio adalah senaman yang dilakukan dengan intensiti sederhana sehingga tinggi (kardio kronik) boleh menjadi tidak produktif.

  Ditulis oleh Phil Kelly
  kardio

  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Tekanan adalah pembunuh pada zaman moden ini! Tekanan membuatkan anda menjadi tua, menjejaskan produktiviti kerja, mengganggu perhubungan anda dan menghalang anda untuk mendapat mencapai tahap kesihatan optimum ...

  Ditulis oleh Phil Kelly
  5 Cara Melawan Tekanan Dan Kekal Cergas

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kena Tukar Cara Pemakanan Jika Alami Radang Usus! Diet Karbo Boleh Membantu?

  Anda pernah alami radang usus? Ada cara pemakanan yang mungkin boleh dipertimbangkan iaitu diet karbo khusus! Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diet Sihat 10/02/2021 . 3 minit bacaan

  Jika Ada Penyakit Tekanan Darah Tinggi, Anda Patut Cuba Amalkan DIET Jenis Ini!

  Khas buat penderita tekanan darah tinggi, anda mungkin perlu mengamalkan diet DASH ini! Kenapa? Jom klik artikel untuk tahu tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diet Sihat, Pemakanan Sihat 29/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Perlu Lagi Tahan Nafsu Makan, 5 Jenis Makanan Tinggi Karbohidrat Ini Bagus Untuk KURUS!

  Karbohidrat, komponen makanan ini sering dipersalahkan kerana dikatakan menjadi punca obesiti. Tapi, bukan semua makanan berkarbohidrat menggemukkan tau!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diet & Turun Berat Badan, Pemakanan Sihat 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Sumber karbohidrat boleh membingungkan kerana sebilangan pihak mendakwa pengambilannya menghalang penurunan berat badan dan menyebabkan masalah kegemukan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Obesiti, Pemakanan Sihat 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  panjang umur

  Nak Hidup Lama Sampai 100 Tahun? Ikut Cara Makan Macam Penduduk Di Zon Biru

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan
  cara kurus

  Nak Kurus Tapi Malas Berdiet? Ini 5 Rahsia Tampil Langsing Tanpa Perlu Berlapar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  contoh menu diet 7 hari

  Jangan Pening Lagi, Ini Menu Diet Seminggu Untuk Kurus Yang Patut Anda Cuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan
  pundi hempedu dibuang

  Lepas Pembedahan Pundi Hempedu, Tak Boleh Minum Susu! Apa Lagi Makanan Kena Pantang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan