home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Arteriosklerosis: Meningkatkan Risiko Serangan Jantung dan Strok

Arteriosklerosis: Meningkatkan Risiko Serangan Jantung dan Strok

Apa itu arteriosklerosis?

Arteriosklerosis berlaku apabila arteri menjadi keras dan menyempit, menyekat aliran darah ke organ lain. Ini boleh menyebabkan serangan jantung, strok, dan penyakit vaskular periferi.

Bagaimana untuk mengetahui jika anda mempunyai arteriosklerosis?

Arteriosklerosis berkembang perlahan dari masa ke masa. Pada peringkat awal, arteriosklerosis tidak menunjukkan sebarang simptom. Biasanya, anda tidak akan tahu anda mempunyainya sehingga arteri anda terlalu sempit sehingga ia memberi kesan kepada bekalan darah ke organ anda. Gumpalan darah boleh membentuk dan menyekat aliran darah, mencetuskan serangan jantung atau strok. Bergantung pada lokasi arteri yang terjejas, simptom mungkin berbeza-beza:

  • Arteri jantung: sakit dada dan tekanan
  • Arteri yang membawa kepada otak: kelemahan yang tidak normal atau kebas pada anggota badan, masalah bercakap, pertuturan yang tidak jelas, penglihatan berubah, otot yang mengendur
  • Cabang-cabang arteri: sakit kaki
  • Arteri yang membawa kepada buah pinggang: tekanan darah tinggi, kegagalan buah pinggang

Sekiranya anda melihat mana-mana simptom di atas, sebaiknya dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin untuk mencegah serangan jantung atau strok.

Apa yang menyebabkan arteriosklerosis?

Ramai orang yang menghidap arteriosklerosis mempunyai masalah yang muncul semula pada zaman kanak-kanak. Walaupun sukar untuk menentukan sebab-sebab arteriosklerosis, doktor percaya bahawa keadaan boleh mengakibatkan kerosakan tertentu pada lapisan dalaman arteri. Kerosakan ini mungkin disebabkan oleh:

  • Tekanan darah tinggi
  • Tahap kolesterol tinggi
  • Trigliserida tinggi
  • Penggunaan tembakau
  • Rintangan insulin, obesiti atau diabetes
  • Keradangan atau jangkitan dari penyakit

Sekiranya dinding dalaman arteri rosak, sel-sel darah dan bahan lain dalam aliran darah cenderung berpindah ke lokasi yang cedera, menarik kolesterol dan produk selular. Lama kelamaan, pembesaran semakin besar dan lebih besar, menyekat bekalan darah ke organ. Selepas beberapa lama, plak boleh pecah dari tapak tersebut dan masukkan aliran darah anda. Atau, lapisan plak boleh pecah, melepaskan lemak dan bahan yang dikumpul ke dalam aliran darah. Ini boleh mengakibatkan bekuan darah. Sekiranya bekuan terjadi dalam arteri yang membawa kepada jantung anda, anda mungkin mengalami serangan jantung.

Bagaimana untuk merawat arteriosklerosis?

Kebanyakan masa, pengumpulan dalam arteri anda tidak boleh dikeluarkan. Walau bagaimanapun, penyesuaian ubat dan gaya hidup boleh membantu melambatkan atau menghentikan proses yang semakin meningkat.

Individu dengan arteriosklerosis sering diberi ubat untuk kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi untuk menguruskan pembentukan dan mencegah serangan jantung dan strok. Prosedur pembedahan boleh digunakan untuk membuka penyumbatan yang disebabkan oleh arteriosklerosis.

Selain rawatan perubatan, penting untuk mengamalkan gaya hidup sihat – makan secara sihat, melakukan senaman, berhenti merokok. Walaupun perubahan mungkin tidak akan membantu anda menghilangkan penyumbatan, ia berkesan dalam menjaga serangan jantung dan menghindari strok.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

What Is Atherosclerosis? http://www.webmd.com/heart-disease/what-is-atherosclerosis#3-7. Accessed April 27, 2017.

Arteriosclerosis / atherosclerosis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/home/ovc-20167019. Accessed April 27, 2017.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 09/05/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor