backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Soya: Apa yang Anda Perlu Tahu

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 25/07/2022

Soya: Apa yang Anda Perlu Tahu

Tahukah anda, apa kebaikan susu soya? Soya adalah berasal daripada kacang soya, yang mana diproses bagi menghasilkan beberapa produk lain seperti tauhu, tempe, edamame, minuman soya dan miso serta beberapa makanan seluruh dunia yang dinikmati setiap hari.

Soya adalah salah satu daripada beberapa jenis tumbuhan dengan semua asid amino yang diperlukan tubuh anda untuk membuat protein. 

Kacang soya mengandungi protein hampir 40 peratus dan 20 peratus minyak, memberikannya banyak kegunaan. Ia boleh digunakan sebagai makanan, suplemen, atau untuk keperluan industri.

Untuk mendapatkan lebih banyak informasi berkenaan Pemakanan Sihat, anda boleh klik di sini.

Apa yang Terdapat dalam Soya?

kebaikan susu soya

Makanan berasaskan soya adalah sumber protein yang baik, dan menandingi banyak juga sumber serat, kalium, magnesium, tembaga dan mangan yang baik. Jenis kekacang ini juga mengandungi zat besi yang ketara, tetapi tidak jelas bagaimana tubuh kita menyerapnya.

Susu soya, tauhu dihasilkan dengan kalsium, dan kacang soya adalah kalsium yang baik. Ia juga merupakan sumber lemak tak tepu yang baik, kedua-dua jenis omega-6 (asid linoleik) dan omega-3 (alpha-linolenic).

Ada banyak kebaikan susu soya.

Susu soya mengandungi:

  • Isoflavon: Sekumpulan phytoestrogens yang merangkumi genistein, daidzein dan glycitein
  • Saponin: Kajian mencadangkan sebatian ini dapat menurunkan kolesterol darah, melindungi terhadap kanser dan mempengaruhi tahap glukosa darah
  • Asid fenolik: Kumpulan fitokimia ini sedang dikaji kerana potensi mereka untuk menghentikan sel-sel kanser daripada merebak
  • Asid phytic: Biasa dijumpai dalam bijirin dan kekacang, ia boleh berfungsi sebagai antioksidan
  • Enzim protein yang mengawal selia: Ini termasuk inhibitor protease dan inhibitor protein kinase
  • Sphingolipid: Ia seolah-olah memainkan peranan dalam mengawal selia pertumbuhan sel, pemusnahan sel-sel yang tidak normal dan perkembangan tumor

5 Kebaikan susu soya

Sesetengah orang berfikir bahawa soya boleh menyebabkan keradangan kerana ia secara semula jadi mempunyai sebatian yang dipanggil isoflavon yang sama dengan estrogen manusia, iaitu hormon yang sebahagiannya bertanggungjawab terhadap perbezaan antara lelaki dan perempuan.

Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa memasukkannya dalam diet boleh membawa pelbagai manfaat kesihatan yang berpotensi, termasuk:

1. Kesihatan jantung

Ia telah dikaitkan dengan paras kolesterol lebih sihat yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Penyelidik menjalankan analisis kajian untuk mengkaji kesannya terhadap paras kolesterol.

Mereka mendapati bahawa pengambilan soya dengan ketara mengurangkan jumlah kolesterol, trigliserida, dan kolesterol LDL. Kolesterol LDL juga dikenali sebagai “kolesterol jahat” kerana hubungannya dengan pembentukan lemak dalam arteri.

Pengambilan makanan ini juga meningkatkan HDL kolesterol. Jenis ini juga dikenali sebagai “kolesterol baik” kerana ia membantu menghilangkan kolesterol jahat daripada arteri. Makanan soya kurang diproses, seperti susu soya dan kacang soya, lebih berkesan daripada ekstrak protein atau suplemen.

2. Kanser payudara

kebaikan susu soya

Jurnal Health Effects of Soy Protein and Isoflavones in Humans menyatakan bahawa kajian kawalan kes telah menunjukkan bahawa pengambilannya yang tinggi dalam remaja dikaitkan dengan risiko rendah untuk kanser payudara ketika dewasa.

Walau bagaimanapun, usaha sama Jepun yang baru diterbitkan kajian kohort mencadangkan penggunaan makanan soya seperti tauhu, kacang rebus, dan sup miso tidak mempunyai kesan perlindungan terhadap kanser payudara.

Selain itu, dalam kajian klinikal, soy protein or assosiated isoflabined (ISF) boleh merangsang proliferasi sel epitelium pada payudara premenopaus wanita.

3. Elak obesiti antara kebaikan susu soya

Para saintis melakukan analisis kajian memandang kepada kesan suplemen isoflavon soya pada berat badan wanita menopause. Isoflavon soya adalah sebatian semula jadi yang mempunyai sifat yang sama dengan estrogen.

Tahap estrogen secara semula jadi merosot apabila usia wanita, yang meningkatkan risiko mereka untuk keadaan kesihatan tertentu. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa secara keseluruhan, suplemen isoflavon soya mengakibatkan penurunan berat badan yang ketara.

4. Membantu merendahkan tahap kolesterol

Beberapa kajian mendedahkan bahawa soya dapat meningkatkan tahap kolesterol, terutama kolesterol LDL yang “buruk”.

Dalam tinjauan menyeluruh sebanyak 35 kajian, para penyelidik mendapati bahawa makan produk soya telah mengurangkan kolesterol LDL dan keseluruhan kolesterol sambil meningkatkan kolesterol “baik” (HDL). Penambahbaikan ini lebih tinggi pada orang yang mempunyai tahap kolesterol tinggi .

Walau bagaimanapun, para penyelidik melihat bahawa suplemen soya tidak mempunyai kesan menurunkan kolesterol yang sama seperti makan makanan soya. Dalam tinjauan lain sebanyak 38 kajian, penyelidik menyatakan bahawa pengambilan soya rata-rata 47 gram sehari dikaitkan dengan penurunan 9.3% dalam jumlah kolesterol dan penurunan 13% dalam kolesterol LDL. 

5. Kebaikan susu soya, dapat meningkatkan kesuburan

kebaikan susu soya

Soya boleh meningkatkan hasil kesuburan dalam kalangan wanita yang cuba hamil atau menjalani rawatan kesuburan.

Dalam satu kajian di 36 wanita yang tidak mempunyai haid dalam enam bulan, mereka yang mengambil 6 gram sehari serbuk kacang soya mempunyai kadar ovulasi dan haid yang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mengambilnya.

Satu lagi kajian pada lebih daripada 200 wanita yang menerima rawatan persenyawaan in vitro (IVF) menunjukkan bahawa mereka yang mengambil 1,500 mg phytoestrogen soya setiap hari mempunyai implantasi dan kehamilan yang lebih tinggi berbanding mereka yang tidak mengambilnya.

Cara pengambilan terbaik

Kebaikan susu soya yang maksimum dapat diperoleh melalui penggunaan kacang yang tidak diproses. Beberapa contoh termasuk kacang soya yang dimasak, edamame, susu soya, tauhu, tempe, dan kacang soya. 

Walaupun ia adalah makanan berkhasiat, pakar di  MD Anderson’s Cancer Prevention Center masih mengesyorkan kesederhanaan dalam pengambilannya. Berhubung dengan makanan soya, pengambilan sederhana adalah 3 hidangan setiap hari.

Berikut adalah saiz hidangan untuk pengambilan soya biasa:

  • 1 cawan susu soya
  • 1/2 cawan yang dimasak kacang soya atau edamame
  • 1/3 cawan tauhu

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Fatin Zahra · Disemak pada 25/07/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan