backup og meta

Rupanya Tembikai Ada Pelbagai Jenis, Antara Khasiatnya Boleh Lancarkan Aliran Darah Menuju Zakar!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/08/2020

Rupanya Tembikai Ada Pelbagai Jenis, Antara Khasiatnya Boleh Lancarkan Aliran Darah Menuju Zakar!

Jika ‘tembikhai’ boleh menjadi fenomena seketika dalam dunia hiburan tanah air, tembikai pula sepanjang masa menjadi kegemaran hampir semua orang. Gelaran tembikhai tercetus gara-gara penyanyi, Khai Bahar menyarung kemeja motif buah tembikai ketika penggambaran video muzik single #123. 

Tembikai (Citrullus lanatus) adalah buah manis yang besar dari Afrika Selatan. Sejarah tembikai adalah sangat panjang. Terdapat perkataan Sanskrit untuk tembikai, dan buah-buahan digambarkan pada awal seni Mesir, yang menunjukkan zaman kuno dalam pertanian lebih dari 4,000 tahun. Domestik dan pembiakan selektif telah menghasilkan buah-buahan yang sangat manis dengan isi yang lembut dan biji yang lebih sedikit. Beberapa kultivar “tanpa biji’ moden hampir tidak mempunyai biji. Buah ini juga adalah sejenis tumbuhan yang tumbuh dengan cukup baik dalam iklim panas. 

Tembikai kebanyakannya mengandungi air, kira-kira 92 peratus. Namun, buah yang menyegarkan ini juga dipenuhi dengan pelbagai nutrien. Setiap gigitan mempunyai tahap vitamin A, B6 dan C, banyak likopena, antioksidan dan asid amino. Terdapat juga jumlah potassium yang sederhana. Selain itu, ia boleh dijadikan snek bebas lemak musim panas, sangat rendah natrium dan hanya mempunyai 40 kalori setiap cawan.

Selain itu, ia berkait dengan cantaloupe, zucchini, labu, dan timun. Ia dipenuhi dengan air dan nutrien, mengandungi sedikit kalori, dan sangat menyegarkan. Lebih-lebih lagi, ia adalah sumber pemakanan yang baik dari sitrulin dan likopena, kedua-dua sebatian yang sangat berkuasa.

Buah berair ini mungkin mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk tekanan darah rendah, kepekaan insulin yang lebih baik, dan mengurangkan rasa sakit otot. Walaupun tembikai kebanyakannya dimakan segar, ia juga boleh dibekukan, dijadikan jus, atau ditambahkan kepada smoothies.

Fakta Nutrisi 

Nutrien dalam 2/3 cawan (100 gram) tembikai adalah:

 • Kalori: 30
 • Air: 91%
 • Protein: 0.6 gram
 • Karbohidrat: 7.6 gram
 • Gula: 6.2 gram
 • Serat: 0.4 gram
 • Lemak: 0.2 gram

Karbohidrat

Tembikai mengandungi 12 gram karbohidrat per cawan (152 gram). Karbohidrat kebanyakannya gula ringkas, seperti glukosa, fruktosa, dan sukrosa. Ia juga menyediakan sedikit serat.

Indeks glisemik (GI) iaitu ukuran seberapa cepat makanan menaikkan tahap gula dalam darah selepas makan tembikai dalam lingkungan antara 72-80, yang mana ianya tinggi. Walau bagaimanapun, setiap hidangan buah ini agak rendah dalam karbohidrat, jadi memakannya tidak mempunyai kesan utama ke paras gula darah.

Serat

Buah ini adalah sumber serat yang sedikit, yang hanya menyediakan 0.4 gram setiap 2/3 cawan (100 gram). Bagaimanapun, disebabkan kandungan fruktosanya, ia dianggap tinggi dalam Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols (FODMAP), atau karbohidrat rantaian pendek yang boleh ditapai.

Memakan jumlah fruktosa yang tinggi boleh menyebabkan simptom pencernaan yang tidak menyenangkan pada individu yang tidak dapat mencerna sepenuhnya, seperti mereka yang mempunyai malabsorpsi fruktosa.

Vitamin dan mineral

Tembikai adalah sumber vitamin C yang baik, dan sumber beberapa vitamin dan mineral lain yang baik.

 • Vitamin C. Antioksidan ini penting untuk kesihatan kulit dan fungsi imun.
 • Potasium. Minyak ini penting untuk kawalan tekanan darah dan kesihatan jantung.
 • Copper. Minyak ini paling banyak terdapat dalam makanan tumbuhan dan sering kali kurang dalam diet Barat.
 • Vitamin B5. Juga dikenali sebagai asid pantotenik, vitamin ini didapati dalam hampir semua makanan sehingga tahap tertentu.
 • Vitamin A. Buah ini mengandungi beta karotena, di mana tubuh anda boleh menukarnya menjadi vitamin A.
 • Jenis-jenis Tembikai

  Jenis tembikai yang paling popular termasuk tembikai tanpa biji, tembikai picnic, tembikai icebox, dan tembikai kuning/oren. Setiap kategori yang lebih besar ini juga termasuk jenis yang lebih spesifik. Secara keseluruhan, terdapat lebih daripada 500 jenis tembikai di dunia!

  Tembikai tanpa biji

  Tembikai ini mula diperkenalkan ke pasaran pada tahun 1990-an, selepas pengubahsuaian khas buah-buahan dan sayur-sayuran menjadi popular. Tembikai tanpa biji benar-benar mempunyai biji-bijian yang tidak berkembang, bertentangan dengan nama itu, tetapi ia boleh dimakan. Biasanya tumbuh dari 4.5 hingga 9 kilogram dan mengambil hanya dalam tempoh tiga bulan untuk matang, beberapa jenis tembikai yang paling biasa termasuk Millionaire, Nova, Crimson, dan Queen of Hearts.

  Tembikai picnic

  Bagi jenis ini adalah tembikai tradisional yang anda fikir untuk barbeku musim panas, dengan kulit berwarna hijau, dan bahagian dalaman merah jambu dengan jus manis yang banyak. Berat buah ini kira-kira antara 6.4-20 kilogram dan matang dalam masa kurang dari tiga bulan. Antara jenis yang paling biasa termasuk Allsweet, Charleston, Jubilee, dan Black Diamond.

  Tembikai icebox

  Buah jenis ini jauh lebih kecil biasanya berkisar antara 2.3-6.8 kilogram, dan bertujuan untuk kegunaan peribadi, atau dikongsi dengan beberapa kawan. Kulit hijau gelap dan buah yang padat tidak dapat dipastikan, dan ia juga matang dalam masa yang lebih singkat, kira-kira 75 hari. Dua jenis ini yang popular adalah Tiger Baby and Sugar Baby.

  Tembikai kuning/oren

  Jenis ini mempunyai warna isi yang mengejutkan, walaupun luarannya mungkin kelihatan seperti tembikai picnic. Di dalamnya, warna kuning dan oren adalah disebabkan oleh perbezaan kandungan antioksidan. Jenis oren dan kuning mempunyai lebih banyak beta-karoten daripada likopena. Buah jenis ini cenderung mengambil kira-kira 75 hari untuk matang dan datang dalam kedua-dua jenis tanpa biji dan biji. Jenis-jenisnya termasuk Yellow Baby dan Desert Gold .

  Tembikai Kuning vs Merah

  Bagi jenis isi yang berwarna kuning, ia sama dengan yang lain, kecuali warnanya. Ia adalah semula jadi mengalami mutasi genetik di mana ia tidak menghasilkan likopena (atau tahap yang sangat rendah).

  Warna

  Tembikai jenis kuning ini sebenarnya merupakan bentuk asli buah ini dan mula-mula ditanam di Afrika. Menurut kajian dalam Journal of Food Composition and Analysis, likopena adalah sebatian yang memberi warna kepada banyak buah-buahan dan sayur-sayuran yang popular seperti tomato dan tembikai merah. 

  Rasa

  Rasa buah yang isinya berwarna kuning ini adalah sedikit lebih manis berbanding yang merah.

  Khasiat Buah Tembikai

  Buah tembikai sering menjadi hidangan pilihan dalam banyak majlis dan acara di Malaysia. Dari hidangan menyambut tetamu, semasa berbuka puasa di bulan Ramadan sehingga di majlis perkahwinan dan keraian, buah yang terkenal dengan warna merah ini sering menjadi buah pilihan masyarakat di Malaysia. Selain rasanya yang sedap dan mudah didapati, buah ini juga mempunyai pelbagai khasiat lain. 

  Apakah khasiat utama buah popular ini?

  Kandungan air yang tinggi

  Buah tembikai sangat kaya dengan air. Lihat sahaja teksturnya yang lembut dan berair. Memakan buah ini seolah-olah anda sedang minum jusnya. Lebih-lebih lagi semasa cuaca sedang panas, buah ini adalah pilihan yang terbaik untuk menghidrat badan.

  Kaya kandungan likopena

  Warna merah yang terhasil dari likopena, bersifat antioksidan. Kajian menunjukkan ia boleh membantu mengatasi risiko kanser dan diabetes. Kandungan likopena yang tinggi juga berkesan untuk melindungi sel-sel daripada kerosakan dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Hypertension, mendapati ekstrak buah ini membantu mengurangkan hipertensi dan menurunkan tekanan darah pada individu dewasa yang obes. 

  Selain itu, likopena juga bermanfaat kepada kesihatan otak dengan melambatkan perkembangan penyakit Alzheimer. Buah ini secara umumnya dapat membantu sistem imun dan kesihatan secara menyeluruh.

  Baik untuk jantung

  Warna merah pada tembikai yang terhasil daripada sejenis bahan kimia yang digelar lycopene membantu melindungi sel-sel badan dari kecederaan serta merendahkan risiko penyakit jantung. Lycopene ini juga bersifat antioksidan. Fakta ini telah disahkan oleh kajian oleh Purdue University.

  Kajian yang dimuatkan di dalam American Journal of Hypertension menemui bahawa buah ini membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan menurunkan berat badan dalam kalangan obes.

  Antiradang

  Selain baik untuk jantung, lycopene juga berfungsi sebagai antiradang. Ia membantu dengan mengurangkan keradangan di dalam badan. Semasa anda sakit disebabkan apa-apa penyakit, radang berlaku di bahagian-bahagian tertentu di dalam badan anda. Buah tembikai secara amnya membantu badan anda melawan radang tersebut, seterusnya membantu proses pemulihan dengan lebih baik.

  Selain itu, kolina juga membantu mengekalkan struktur membran sel, bantuan dalam penghantaran impuls saraf, membantu penyerapan lemak, dan mengurangkan keradangan kronik.

  Penghadaman

  Kandungan serat di dalam tembikai merangsang saluran penghadaman yang lebih sihat. Gabungan serat dan kandungan 90% air dalam buah ini juga membantu melancarkan sistem penghadaman si penggemarnya. 

  Baik untuk kulit dan rambut

  Ia merupakan sumber vitamin C yang baik, nutrien yang diperlukan untuk mensintesis kolagen untuk membantu kulit kekal lembut dan menguatkan rambut. Selain itu, vitamin A yang terdapat di dalam buah ini juga adalah penting untuk kulit dan rambut anda. Ia membantu mengekalkan kelembapan kulit dan merangsang pertumbuhan kolagen bagi memperbaiki dan memberikan sel kulit yang baru. Secawan buah tembikai mengandungi hampir satu perempat daripada keperluan harian vitamin A anda. Tanpa nutrien ini, kulit akan menjadi bersisik dan tidak berseri.

  Bantu kekal hidrat

  Minum air adalah cara terbaik untuk menjaga sistem hidrasi badan. Lebih menarik lagi, memakan makanan yang mempunyai kandungan air yang tinggi juga boleh membantu, dan tembikai mengandungi lebih 90% kandungan air. Air yang terkandung dalam buah ini membuat anda berasa kenyang. Gabungan serat dan air bermakna anda mengambil makanan yang baik, yang kurang kalori. Dalam masa yang sama, dapat mencegah strok haba.

  Antioksidan

  Apabila mengigit potongan buah tembikai yang sejuk, pasti anda tidak terfikir mengenai antioksidan. Jangan terkejut, buah ini merupakan sumber terbaik untuk melawan radikal bebas, terutama dalam bentuk vitamin C dan lycopene. Radikal bebas merupakan molekul renegade yang kehilangan elektron. Untuk menjadikan ia satu molekul lengkap, ia akan mencari elektron dan mencuri elektron dari molekul yang lengkap. Antioksidan, akan campur tangan dan memberikan satu elektron tambahan mereka kepada radikal bebas – sekali gus meneutralkannya dan mencegahnya daripada mengakibatkan kerosakan sel.

  Mencegah degenerasi makular

  Likopena dijumpai dalam beberapa bahagian mata yang membantu melindungi daripada kerosakan dan keradangan oksidatif. Oleh sebab tembikai adalah sumber lycopene yang baik, ia juga boleh mengurangkan risiko penyakit degenerasi makular.

  Mencegah asma

  Terdapat kajian yang menunjukkan hubung kait antara pengambilan vitamin C yang tinggi dengan pengurangan simptom asma. Risiko untuk menghadapi asma adalah lebih rendah kepada individu yang mengambil nutrien tertentu dalam kuantiti yang tinggi. Salah satu nutrien adalah vitamin C, yang terdapat dalam kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran termasuk tembikai.

  Kesan Sampingan

  Jumlah pengambilan yang sederhana tidak ada risiko kesihatan serius. Tetapi, pengambilan yang berlebihan boleh meningkatkan tahap vitamin tertentu dalam tubuh, yang boleh menyebabkan komplikasi.

  Terlalu banyak vitamin C yang terdapat banyak dalam buah tembikai juga, boleh menyebabkan simptom seperti cirit-birit atau ketidakselesaan gastrousus. Makanan yang mengandungi likopena, seperti tembikai, boleh menghasilkan simptom ini juga. Simptom ini biasanya dilihat apabila pengambilan suplemen berlebihan, bukannya makanan.

  Tahap potasium adalah pertimbangan lain, terlalu banyak mungkin mengakibatkan komplikasi seperti hiperkalemia yang menyebabkan degupan jantung yang tidak normal dan boleh berbahaya. Sekali lagi, komplikasi paling kerap disebabkan pengambilan suplemen yang berlebihan. Secara keseluruhannya, buah ini boleh dimakan dengan selamat dengan sedikit risiko.

  Adakah Ia Viagra Semula Jadi?

  Stamina lelaki selalu disebut-sebut sebagai kunci utama yang boleh memberikan kenikmatan seksual. Namun malangnya, satu daripada tiga lelaki dilaporkan mempunyai masalah sehingga tidak boleh bertahan lama di atas ranjang.

  Secara umum, viagra berfungsi dengan mengendurkan pembuluh darah pada zakar di samping melancarkan aliran darah segar daripada jantung menuju zakar. Semakin deras aliran darah ke zakar, semakin kuat dan besar ereksi yang diperoleh.

  Menurut penyelidik dalam WebMD, tembikai boleh menjadi viagra semula jadi. Ini kerana buah musim panas yang popular ini adalah lebih kaya daripada apa yang pakar percaya dalam asid amino yang dipanggil citrulline, yang melegakan dan melancarkan saluran darah seperti viagra dan ubat-ubatan lain yang dimaksudkan untuk merawat disfungsi erektil (ED).

  Jadi, berapa banyakkah tembikai perlu diambil?

  Menurut Pengarah Fruit and Vegetable Improvement Center at Texas A&M University, College Station, Bhimu Patil, PHD, beliau tidak mengetahui hidangan untuk buah ini (kira-kira 10 biji) mempunyai kira-kira 150 miligram cuirulline. Tetapi, dia tidak dapat mengatakan berapa banyak citrulline diperlukan untuk mendapatkan kesan seperti viagra.

  Malah, dia berharap seseorang akan mengambil kajiannya dan mengkaji kesan buah pada ereksi zakar.

  Tembikai dan kesan viagra

  Ketika mendengar tentang penemuan Texas, Irwin Goldstein, MD, Ketua Pengarang The Journal of Sexual Medicine, mengalami kesulitan. Ia mencadangkan memberikan lelaki tembikai untuk meningkatkan prestasi, katanya.

  Ini adalah untuk mengatakan bahawa buah ini adalah seperti viagra, sejenis keseronokan. Tetapi, terdapat kekaburan dengan harapan bahawa makan tembikai akan mengurangkan ED. Ini adalah mengelirukan.

  Menurut Roger Clemens, DrPH, Adjunct Professor of Pharmacology and Pharmaceutical Sciences, University of Southern California, Los Angeles, dan jurucakap untuk Institute of Food Technologists, memanggil tembikai sebagai viagra semula jadi adalah “clearly premature”.

  Clemens sendiri mengkaji asid amino arginine, meneliti suplemen untuk meningkatkan aliran vaskular untuk pesakit dengan pengerasan arteri atau aterosklerosis. Dia telah meninggalkan garis panduan penyelidikan itu, katanya.

  Ia memerlukan banyak tembikai untuk meningkatkan tahap arginin darah, tambahnya. Dalam satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2007 dalam Nutrition, beliau berkata, sukarelawan yang minum tiga gelas iaitu bersamaan 8 auns jus tembikai setiap hari selama tiga minggu meningkatkan tahap arginin mereka sebanyak 11 peratus.

  Bagaimanapun, yang perlu difahami, viagra sebenarnya tidak menjamin seorang lelaki akan mengalami ereksi dalam waktu lama. Pada dasarnya, ia digunakan hanya untuk membantu meningkatkan aliran darah menuju zakar. Rangsangan seksual daripada sentuhan mengghairahkan juga penting agar hubungan seks terasa lebih nikmat.

  Baca juga:

  • Ubat Tahan Lama: Perlu atau Tidak Untuk Lelaki?” data-url=”https://hellodoktor.com/ms/gaya-hidup-sihat/ubat-tahan-lama-untuk-ereksi/” data-nonce=”2b983ede29″>10 Jenis Buah-buahan Untuk Kulit Menawan
  • Ubat Tahan Lama: Perlu atau Tidak Untuk Lelaki?
  • Apakah Punca Disfungsi Erektil (Mati Pucuk)?

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Gabriel Tang Pei Yung

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/08/2020

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan