Metatarsalgia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2019 . 4 minit bacaan
Share now

Definisi

Apa itu Metatarsalgia?

Metatarsalgia, yang juga dikenali sebagai lebam batu, adalah penyakit di mana bola kaki anda menyakitkan dan meradang. Anda mungkin mengalaminya jika anda mengambil bahagian dalam aktiviti yang berkaitan dengan berlari dan melompat. Terdapat beberapa sebab lain, termasuk kecacatan kaki dan kasut yang terlalu ketat atau terlalu longgar.

Walaupun secara amnya keadaan ini tidak serius, Metatarsalgia dapat mengawal anda. Rawatan sendiri di rumah, meggunakan ais dan rehat, sering melegakan gejala. Memakai kasut yang sesuai dengan penyerap kejutan atau sokongan lengkung mungkin menghalang atau meminimumkan masalah masa depan dengan Metatarsalgia.

Apakah kebarangkalian Metatarsalgia?

Metatarsalgia boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan perempuan dari semua peringkat umur, tetapi paling biasa pada wanita berusia pertengahan. Sila berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Simptom-simptom

Apakah simptom-simptom Metatarsalgia?

Gejala Metatarsalgia yang biasa adalah:

 • Sengit, kesakitan atau kesakitan dalam bola kaki anda – bahagian tunggal hanya di belakang jari kaki anda.
 • Kesakitan yang bertambah buruk apabila anda berdiri, berlari, melenturkan kaki atau berjalan kaki – terutamanya tanpa alas kaki pada permukaan keras – dan bertambah baik apabila anda berehat.
 • Kesakitan yang ketara, kebas, atau kesemutan di jari kaki anda.
 • Rasa mempunyai kerikil dalam kasut anda.

Mungkin terdapat beberapa tanda atau simptom yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan tentang simptom-simptom tersebut, sila berjumpa dengan doktor anda.

Bila saya harus berjumpa doktor?

Jika anda mengalami mana-mana tanda dan simptom yang disenaraikan di atas atau anda mempunyai apa-apa persoalan, sila berunding dengan doktor anda. Setiap tubuh manusia bertindak dengan berbeza. Oleh itu, berbincang dengan doktor anda adalah perkara yang terbaik untuk menentukan apa yang terbaik untuk situasi anda.

Punca

Apakah punca Metatarsalgia?

Ada banyak sebab yang boleh menyebabkan Metatarsalgia. Beberapa punca biasa termasuk:

Latihan atau aktiviti yang sengit

Pelari jarak jauh berisiko Metatarsalgia, terutamanya kerana bahagian hadapan kaki menyerap daya ketara apabila seseorang berjalan. Tetapi sesiapa yang mengambil bahagian dalam sukan berimpak tinggi berisiko, terutamanya jika kasut anda kurang sesuai atau terkoyak.

Bentuk kaki tertentu

Lengkungan tinggi boleh memberikan tekanan tambahan pada metatarsals. Jadi anda mempunyai jari kaki kedua yang lebih panjang daripada ibu jari kaki, yang menyebabkan lebih banyak berat daripada biasa dipindahkan ke kepala metatarsal kedua.

Kecacatan kaki

Memakai kasut yang terlalu kecil atau kasut tumit tinggi boleh menyebabkan kaki anda berubah bentuk. Jari ke bawah (hammertoe) dan bengkak, lebam yang menyakitkan di pangkal jari kaki anda (bunion) boleh menyebabkan Metatarsalgia.

Berat berlebihan

Kebanyakan berat badan anda beralih ke kaki sebelum anda bergerak, berat tambahan bermakna lebih banyak tekanan pada metatarsals anda. Kehilangan berat badan mungkin mengurangkan atau menghapuskan gejala.

Kasut yang tidak sesuai

Kasut tumit tinggi, yang memindahkan berat badan tambahan ke hadapan kaki anda, adalah penyebab biasa Metatarsalgia pada wanita. Kasut dengan kotak kaki sempit atau kasut sukan yang kurang sokongan dan padding juga boleh menyumbang kepada masalah ini.

Kepatahan tekanan

Kerosakan kecil dalam metatarsals atau tulang kaki boleh menyakitkan dan mengubah cara anda meletakkan berat badan pada kaki anda.

Neuroma Morton

Pertumbuhan tisu berserabut tanpa saraf di sekitar saraf biasanya berlaku di antara kepala metatarsal ketiga dan keempat. Ia menyebabkan simptom yang serupa dengan Metatarsalgia dan juga boleh menyumbang kepada tekanan metatarsal.

Faktor-faktor Risiko

Apakah yang meningkatkan risiko saya kepada Metatarsalgia?

Terdapat banyak faktor risiko Metatarsalgia, seperti:

 • Mengambil bahagian dalam sukan berimpak tinggi yang melibatkan berlari dan melompat.
 • Pakai kasut tumit tinggi, kasut yang tidak sesuai dengan betul atau kasut dengan paku, seperti cleats.
 • Adakah berat badan berlebihan atau obesiti.
 • Mempunyai masalah kaki yang lain, termasuk hammertoe dan calluses di bahagian bawah kaki anda.
 • Mempunyai arthritis keradangan, seperti arthritis rheumatoid atau gout.

Diagnosis dan Rawatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti untuk sebarang nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Bagaimana pesakit Metatarsalgia didiagnosis?

Sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda mungkin mengalami keadaan ini, pemeriksaan fizikal akan dilakukan dan beberapa ujian juga akan disyorkan oleh doktor anda. Masalah kaki yang pelbagai boleh menyebabkan gejala serupa dengan Metatarsalgia; Oleh itu, untuk membantu menentukan sumber kesakitan anda, doktor anda mesti memeriksa kaki anda dengan teliti termasuk semasa berada dalam pelbagai posisi seperti semasa anda berdiri dan semasa anda duduk dan bertanya tentang gaya hidup dan tahap aktiviti anda. Anda mungkin memerlukan X-ray untuk mengenal pasti atau menolak fraktur tekanan atau masalah kaki yang lain.

Bagaimana pesakit Metatarsalgia dirawat?

Langkah-langkah konservatif, seperti berehat, menukar kasut atau menggunakan pad metatarsal, mungkin semua yang anda perlukan untuk melegakan tanda-tanda dan gejala.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, apabila langkah-langkah konservatif tidak melegakan kesakitan anda dan Metatarsalgia anda adalah rumit oleh keadaan kaki seperti hammertoe, pembedahan untuk menyusun semula tulang metatarsal mungkin menjadi pilihan.

Perubahan gaya hidup & rawatan sampingan

Apakah perubahan gaya hidup dan rawatan sampingan yang boleh saya ambil untuk menangani Metatarsalgia?

Gaya hidup dan kaedah pengubatan sampingan berikut mungkin membantu anda  Metatarsalgia:

Kasut yang sesuai

Elakkan tumit tinggi dan kasut yang terlalu ketat. Kasut sepatutnya juga memberi sokongan dan mengurangkan impak. Kotak kaki yang lebar adalah lebih baik.

Kaki sokongan atau kusyen

Mereka membantu mencegah kesakitan Metatarsalgia. Sekiranya kesakitan berlaku, mereka boleh membantu melegakannya.

Berat badan

Ingatlah bahawa orang-orang yang ramping mempunyai risiko yang jauh lebih rendah untuk menghasilkan Metatarsalgia. Cuba untuk mengekalkan berat badan yang sihat.

Masa pemulihan

Orang yang pulih dari kecederaan harus memastikan mereka mematuhi cadangan doktor mengenai masa untuk melakukan semula aktiviti berat.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila berunding dengan doktor untuk memahami dengan lebih baik penyelesaian terbaik untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Metatarsalgia

  Metatarsalgia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Si Trang
  Diterbitkan pada 23/08/2017 . 4 minit bacaan