Betul Ke Limau Nipis Ubat Kencing Manis Atau Ia Hanya Mitos Semata-Mata?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 01/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Tular dakwaan keberkesanan limau nipis dalam merawat diabetes. “Limau nipis ubat kencing manis?”, ya, kami juga tertanya-tanya seperti anda, adakah ia benar-benar berkesan seperti yang didakwa? Ikuti jawapannya di bawah.

Kadar kencing manis atau diabetes di Malaysia

Sebelum anda mengetahui mengenai fakta sebenar keberkesanan petua tersebut, eloklah terlebih dahulu untuk anda mengetahui beberapa fakta atau realiti sebenar penyakit kencing manis di Malaysia.

Menurut Institut Diabetes Kebangsaan (NADI), Malaysia memilki kadar jumlah penghidap diabetes yang paling tinggi di Asia dan antara yang tertinggi di dunia selepas negara Arab Saudi.

Kira-kira 2.5 juta individu dewasa di Malaysia yang berusia 18 tahun keatas dikesan menghidap penyakit ini. Manakala hampir separuh daripada keseluruhan rakyat di negara ini tidak menyedari bahawa mereka sedang menghidap diabetes

Benarkah limau nipis ubat kencing manis?

Menurut Dr. Suhazeli Abdullah, Pakar Perunding Perubatan Keluarga yang berkhidmat di Klinik Kesihatan Ketengah Jaya, Dungun, Terengganu, kencing manis atau diabetes bukanlah boleh disembuhkan semudah itu.

Pakar-pakar perubatan dan saintis di seluruh dunia masih lagi mencari penawar atau ubat terbaik bagi merawat penyakit ini.

Menurut beliau, petua yang dikongsikan itu hanyalah satu mitos kerana ia bukan sahaja tidak berkesan malah tidak mempunyai bukti dari segi kajian saintifik selain mempunyai kesan sampingan tertentu terhadap mereka yang mengamalkannya.

Selain itu, dakwaan tersebut hanyalah bersifat testimoni sahaja tanpa sebarang kajian yang lebih terperinci dan mendalam mengenai keberkesanannya.

Beliau juga mengingatkan, penjagaan kencing manis bukan hanya bergantung kepada sekali bacaan paras gula semata-mata. Ia juga melibatkan penjagaan organ-organ badan yang lain supaya ia tidak menambahkan mudarat kepada tubuh. 

Dr. Suhazeli Abdullah berkata, penghidap kencing manis yang cuba mengamalkan petua seperti ini akan mempunyai risiko untuk mengalami diabetic ketoacidosis (DKA) selain hiperglisemia, iaitu keadaan di mana penghidap penyakit kencing manis mempunyai tahap gula yang tinggi dalam tubuh badan.

Pengalaman beliau sebagai seorang doktor perubatan menjelaskan, sepanjang 20 tahun beliau berkhidmat sehingga kini, tidak terdapat seorang pun pesakit kencing manis yang sembuh sepenuhnya, melainkan hanya paras gula yang terkawal walaupun mengambil ubat-ubatan hospital.

Bukan sahaja limau nipis, malah iklan ubat-ubatan

Selain daripada petua-petua merepek yang banyak dikongsikan di internet, pembaca juga dinasihatkan untuk tidak mempercayai segala ubat-ubatan atau suplemen yang didakwa boleh menyembuhkan diabetes.

Ini kerana, kebanyakan ubat-ubatan yang dijual ini tidak mempunyai kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Adakah anda tahu, pengiklanan produk makanan atau minuman yang mendakwa boleh menyembuhkan atau merawat sebarang penyakit adalah tidak dibenarkan.

Antara jenis penyakit kronik yang tidak dibenarkan untuk diiklan ialah penyakit kencing manis atau diabetes itu sendiri.

Oleh itu, jika anda mendapati sebarang produk yang mendakwa keberkesanannya dalam merawat penyakit-penyakit seperti kencing manis, ia jelas sekali tidak mempunyai kelulusan dari KKM dan berpotensi memberi risiko kepada tubuh badan anda. 

Mengapa ramai mudah percaya mitos khasiat limau kasturi untuk kencing manis?

Memandangkan kadar penghidap diabetes atau kencing manis di Malaysia adalah tinggi, maka tidak mustahil ramai daripada mereka yang gemar mencari solusi atau alternatif mudah melalui apa yang mereka baca daripada Google atau sebarang hantaran dalam kumpulan-kumpulan WhatsApp.

Apatah lagi jika maklumat yang diperoleh itu adalah dari ahli keluarga, sanak saudara atau kenalan rapat mereka sendiri. Maka setiap butir kata itu dipercayai dengan sepenuhnya tanpa sebarang persoalan.

Bermula disinilah ia berkembang daripada satu lapisan ke lapisan yang lain tanpa sebarang usul periksa terhadap kebenaran petua tersebut. 

Jika di internet pula, ia semudah satu klik untuk mendapatkan segala petua atau maklumat yang salah.

Bagi mereka yang terlalu malas untuk keluar rumah dan lebih gemar mencari jalan pantas dan mudah dalam merawat diri, Google pasti menjadi pilihan rujukan utama.

Jika anda menaip perkataan ‘petua’ dalam ruang carian Google, anda akan jumpa segala macam sumber petua-petua sama ada daripada sumber YouTube, laman-laman web berunsur islamik, laman laman web akhbar dan laman web majalah. 

Jika anda mendapati sesiapa sahaja daripada kalangan ahli keluarga anda yang cenderung mempercayai petua-petua sebegini, ambil peluang untuk menerangkan hal yang sebenar kepada mereka.

Ajarkan kepada mereka agar menyelidik terlebih dahulu segala sebaran atau hantaran yang diperoleh tanpa mempercayainya secara membuta tuli. 

Konklusi

Kepada semua pembaca, kami menyarankan kepada anda agar sentiasa mendapatkan nasihat rawatan daripada doktor untuk mengetahui punca dan rawatan terbaik bagi keadaan kesihatan yang anda sedang alami.

Daripada anda mencari petua-petua yang kebanyakannya tidak berasas dan mengarut, lebih baik anda mencari sumber maklumat bagaimana untuk menjalani hidup yang sihat seperti pemilihan makanan dan senaman. Langkah pencegahan seperti ini adalah jauh lebih baik daripada sekadar mengubati.

Ingatlah bahawa penyakit kencing manis tiada ubat atau penawarnya dan adalah lebih baik untuk anda menjaga pemakanan anda bermula hari ini.

Kurang pengambilan makanan bergula tinggi dan kekal aktif dengan melibatkan diri dengan aktiviti fizikal. Cara ini pasti lebih bermanfaat untuk anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Elak Penyakit Kencing Manis Dengan Lakukan 7 Cara Ini! Kongsikan Kepada Ahli Keluarga Anda

  Adakah anda tahu, apakah cara mencegah diabetes? Kami kongsikan beberapa cara mencegah penyakit kencing manis ini agar anda tidak menjadi mangsa seterusnya. 

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 2 18/02/2021 . 3 minit bacaan

  Semua Pesakit Diabetes Kena Ambil Suntikan Insulin? Ini Fungsi Insulin Pada Tubuh

  Dalam artikel ini, kami jelaskan kepada anda apa itu insulin dan kenapa ia penting sebagai salah satu cara mengatasi diabetes.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 16/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

  Anda tahu apa itu kencing manis? Adakah anda juga tahu apa itu GDM? Kedua-duanya sangat berkait rapat dengan ibu hamil. Inilah maksud GDM...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 15/02/2021 . 3 minit bacaan

  Alternatif Penggunaan Gula Dalam Masakan, Betul Ke Gula Melaka Lebih Sihat Daripada Gula Pasir?

  Gula palma seperti gula Melaka banyak digunakan dalam masakan orang Malaysia. Adakah benar gula palma ini lebih baik daripada gula biasa seperti gula pasir?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Fakta Nutrisi 03/02/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tanda kencing manis tinggi

  Jika Anda Alami Salah Satu Daripada 7 Tanda Ini, Anda Mungkin Ada Kencing Manis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 24/02/2021 . 3 minit bacaan
  tanda kurang gula dalam badan

  Gula Tinggi & Gula Rendah Bahayakan Nyawa! Ini 13 Tanda Tubuh Banyak Dan Kurang Gula

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/02/2021 . 2 minit bacaan
  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  peria katak ubat kencing manis

  Peria Katak Berkesan Turunkan Gula Darah Pesakit Kencing Manis, Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/02/2021 . 3 minit bacaan