Pertama Kali Hamil? Ini Senarai WAJIB Buat Masa Awal Kehamilan Trimester 1, Jangan Terlupa!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 16/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Akhirnya, penantian anda untuk hamil berhasil. Meskipun rata-rata ibu akan berasa gembira dan teruja menantikan kehadiran cahaya mata, namun bakal ibu juga tidak lari daripada berasa takut dan bimbang menghadapi momen kehamilan dan bersalin.

Bagi mempersiapkan anda dengan dunia kehamilan, setiap bakal ibu perlu menyediakan senarai perlu buat untuk memastikan anda mencapai pertumbuhan dan perkembangan yang betul pada setiap peringkat kehamilan.

Jika anda masih keliru, berikut adalah beberapa cadangan yang boleh anda pertimbangkan untuk dimasukkan ke dalam senarai perlu buat semasa trimester pertama:

1. Cari doktor khas

Kebanyakan wanita biasanya sudah mempunyai doktor mereka sendiri sebelum mula hamil. Bagaimanapun, tidak mengapa jika anda tiada doktor khas yang memeriksa kesihatan anda.

Sebaik sahaja anda disahkan hamil, ini (mencari doktor kehamilan) adalah perkara paling penting yang perlu anda lakukan dalam senarai perlu buat semasa trimester pertama.

Persoalan lain yang sering ditanyakan oleh kebanyakan ibu hamil adalah sama ada untuk memilih bidan atau pakar obstetrik & ginekologi untuk penjagaan pranatal mereka.

Jawapan anda dibuat berdasarkan sama ada anda inginkan kelahiran semula jadi ataupun tidak kisah jika terpaksa bersalin secara pembedahan C-section.

Bidan akan menyokong anda untuk melakukan bersalin secara semula jadi dan bebas-perubatan, sementara pakar obstetrik & ginekologi adalah lebih menumpukan kepada bidang penjagaan ibu hamil dan mengawasi sebarang komplikasi kehamilan yang mungkin berlaku seperti masalah bayi pre-eklampsia, kelahiran bayi pramatang atau diabetes semasa hamil, yang memerlukan bersalin secara pembedahan.

Satu perbezaan yang dapat dilihat adalah bidan memberikan lebih panduan mengenai pemakanan, senaman, dan perubahan emosi yang berlaku kepada ibu hamil, sementara pakar obstetrik & ginekologi banyak menumpukan kepada pemeriksaan status kesihatan anda.

2. Tinggalkan tabiat buruk anda

Walaupun sebenarnya ini adalah perkara yang sepatutnya telah lama anda buat, namun kehamilan adalah salah satu tempoh terpenting di mana anda memang perlu memberhentikan kesemua tabiat buruk anda: 

– Hadkan jumlah pengambilan kafein kurang daripada 200 mg sehari untuk mengelakkan keguguran. 
– Bebaskan diri daripada semua bentuk asap rokok, alkohol, penggunaan dadah, dan semua bahaya lain kerana ia boleh meletakkan anda dan bayi kepada risiko mendapat pelbagai komplikasi kehamilan seperti kelahiran pramatang, kehamilan ektopik, keguguran, dan banyak lagi. Ia juga boleh meningkatkan peluang bayi anda mendapat berat badan rendah semasa lahir di mana ia amat dikaitkan dengan kelaziman SIDS (Sindrom Kematian Bayi Mengejut).

3. Kekal sihat

Penting untuk anda mewujudkan dan mengekalkan amalan gaya hidup yang sihat terutama semasa anda hamil.

Ibu hamil perlu memastikan mereka mendapat cukup rehat sepanjang hari, dan tidur yang cukup di malam hari, serta mendapat diet harian yang seimbang bagi menyediakan jumlah vitamin dan mineral secukupnya untuk tubuh ibu dan bayi dalam kandungan.

Pengambilan dos tambahan asid folik juga adalah perlu jika anda ingin mengurangkan peluang bayi mendapat kecacatan tiub neural.

Ibu hamil juga perlu mengelak daripada beremosi negatif dengan cara kerap bersenam dan mengekalkan interaksi yang sihat dengan orang lain.

Jika perlu, ibu hamil boleh berjumpa dengan pakar atau ahli psikologi bagi membantu mengurangkan perasaan negatif yang ada dalam diri.

4. Pelajari asas pengetahuan tentang kehamilan: 

Ahli keluarga anda ataupun doktor tidak akan berada sepanjang masa bersama dengan anda. Oleh itu, setiap ibu hamil perlulah mempelajari semua maklumat umum mengenai kehamilan bagi mempersiapkan dan melindungi diri dan bayi.

Sebagai bakal ibu, anda perlu tahu apa yang bakal anda lalui semasa kehamilan, perkara boleh dan tidak boleh dilakukan semasa tempoh ini dan sentiasa berhati-hati dengan simptom bahaya yang boleh berlaku supaya tindakan segera boleh dilakukan. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kerap Muntah Masa Hamil Sampai Hilang Berat? BAHAYA! 5 Cara Ini Boleh Bantu Atasinya

  Muntah ketika hamil perkara biasa bagi wanita mengandung. Jika terlalu kerap, ia mungkin berpunca daripada hiperemesis gravidarum. Bahaya jika dibiarkan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 22/06/2020 . 3 minit bacaan

  Apa Rasa Orgasma Ketika Hamil? Ini Jawapan Buat Mak Buyung! (Mengikut Trimester)

  Mesti ramai wanita tertanya-tanya apa rasa orgasma jika main masa mengandung? Sila klik artikel ini untuk tahu jawapannya dengan lebih mendalam lagi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 18/05/2020 . 3 minit bacaan

  Mak Buyung, JANGAN ‘Bersama’ Ketika Trimester Pertama Kehamilan Jika Ada 7 Tanda Ini!

  Ada mitos yang mengatakan bahawa seks di awal kehamilan boleh sebabkan keguguran. Jadi, bolehkah bersama suami ketika awal kehamilan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 27/04/2020 . 2 minit bacaan

  Dari Trimester 1 Hingga 3, Ini Perkembangan Janin & Ibu Hamil Yang WAJIB Diketahui

  Ketahuilah perkembangan janin mengikut trimester yang normal ketika di dalam kandungan. Tumbesaran janin yang sihat bergantung juga kepada kesihatan si ibu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan 19/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  petua hilangkan selsema

  Suntikan Flu, Paracetamol & Ibuprofen: Ini Pilihan Selamat Rawat Selesema & Flu Ketika Hamil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
  sakit kepala ketika hamil

  Nak Rawat Sakit Kepala Semasa Hamil? Kenal Pasti Puncanya Sebab Ia Berbeza Ikut Trimester

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/12/2020 . 3 minit bacaan
  libido wanita hamil

  Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  sakit punggung ketika hamil

  Ibu Hamil Selalu Ada Masalah Sakit Punggung? Jom Cuba 11 Cara Ini Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/10/2020 . 3 minit bacaan