Berniat Nak Bunuh Diri Tanda Ada Masalah Otak? Ini Fakta Yang Anda MESTI Tahu!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kes-kes bunuh diri semakin kerap berlaku di seluruh dunia setiap hari. Bukan sahaja di negara-negara luar, malah di Malaysia juga ia telah menjadi satu kes yang perlu diberi perhatian.

Disebabkan terlalu kerap berlaku, timbul satu persoalan, adakah perasaan ingin bunuh diri ini satu penyakit otak atau tidak?

Ada perubahan pada struktur otak 

bunuh diri

Sebelum ini, dalam dunia psikiatri, mereka yang membunuh diri ini didefinisikan sebagai seorang individu yang mengalami kemurungan atau tekanan.

Namun, definisi ini mula berubah apabila autopsi terhadap mayat individu yang membunuh diri ini menemukan satu penemuan lain.

Terdapat beberapa ciri tertentu yang terdapat dalam otak mereka yang bunuh diri ini.

Pertama, berlakunya perubahan struktur dalam korteks prefrontal, iaitu bahagian otak yang mengawal proses membuat keputusan.

Kedua, terdapat tahap perubahan serotonin neurokimia dalam otak mereka.

Apa yang lebih mengejutkan, 2 ciri ini wujud dalam otak mereka yang membunuh diri walaupun sebelum ini mereka tidak mempunyai sebarang gangguan pada otak seperti kemurungan, schizofrenia atau gangguan bipolar. 

Namun, menurut Dr. Gustavo Turecki, pakar dalam bidang sains neuro di The Douglas Research Centre, tidak terdapat sebarang penyebab neuro yang mempengaruhi niat untuk seseorang itu membunuh diri.

Dr. Gustavo menyatakan, apa yang lebih cenderung menyebabkan niat membunuh diri itu adalah disebabkan oleh faktor-faktor di sekelilingnya.

Faktor-faktor di sekeliling individu tersebut memicu beberapa perubahan dalam otak sehingga meningkatkan risiko individu untuk membunuh diri.

Antaranya adalah seperti pengalaman didera, gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD), keresahan dan gangguan tidur. 

Mungkinkah perasaan ingin bunuh diri itu disebabkan oleh faktor genetik?

penyakit otak

Walaupun tidak dapat dipastikan dengan kuat, namun terdapat beberapa bukti kajian yang menyatakan genetik juga turut mempengaruhi niat seseorang untuk membunuh diri.

Sebagai contoh, ada satu kajian yang menyatakan, pasangan kembar seiras mempunyai kecenderungan untuk sama-sama membunuh diri sebanyak 15% berbanding pasangan kembar tidak seiras yang hanya mempunyai kecenderungan sebanyak 1%.

Selain itu, ada kajian turut mendapati, terdapat kecenderungan untuk membunuh diri sebanyak 6 kali ganda bagi mereka yang mempunyai pertalian biologi atau hubungan kekeluargaan dengan individu yang telah membunuh diri.

Kajian pembedahan ke atas otak mereka yang telah membunuh diri mendapati, individu yang bunuh diri setelah mengalami kemurungan mempunyai kimia otak yang berbeza berbanding individu yang mengalami kemurungan tetapi meninggal dunia disebabkan oleh faktor semula jadi. 

Adakah bunuh diri dianggap sebagai satu penyakit otak?

penyakit otak

Sebelum ini, American Psychiatric Association (APA), iaitu pihak yang membangunkan Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) pernah mencadangkan agar kelakuan bunuh diri (suicidal behavior disorder) diiktiraf sebagai 1 penyakit.

Dalam cadangan tersebut, mana-mana individu yang cuba melakukan bunuh diri dalam tempoh 2 tahun yang lepas disebabkan oleh faktor yang tidak berkaitan dengan politik dan agama, akan dianggap menghidap penyakit bunuh diri. 

Antara sebab mengapa pihak American Psychiatric Association (APA) menganjurkan cadangan ini adalah seperti berikut:

  • Ada beberapa bukti kajian menunjukkan, otak mereka yang membunuh diri ini strukturnya berbeza berbanding mereka yang meninggal dunia secara semula jadi walaupun mengalami gangguan emosi
  • Ia juga disebabkan wujud faktor genetik atau biologi yang menyebabkan kecenderungan membunuh diri semakin meningkat. Kajian juga menyatakan, kebanyakan mereka yang mempunyai gangguan emosi sebenarnya tidak berniat untuk membunuh diri. Malah, 10% daripada kes bunuh diri tidak mempunyai sebarang rekod atau sejarah penyakit mental. Ini menguatkan hujah ia mungkin berpunca disebabkan faktor genetik
  • Penyelidik boleh mengkaji dengan lebih mendalam berkenaan faktor genetik dan neurologi yang dialami individu tersebut. Dengan ini, ia akan membantu pakar psikiatri menganggarkan sebarang risiko bunuh diri oleh seseorang, selain menyediakan rawatan sewajarnya

Namun cadangan ini masih tidak dilaksanakan atas beberapa faktor pertimbangan. Ini termasuklah kerana kes bunuh diri dianggap sebagai kesan daripada gangguan mental yang berlaku seperti PTSD, gangguan bipolar dan kemurungan.

Jadi, adakah kelakuan atau niat untuk membunuh diri ini diklasifikasikan sebagai penyakit otak? Jawapannya tidak sama sekali.

Niat atau kelakuan untuk membunuh diri ini bukanlah satu penyakit otak tetapi ia adalah kesan akibat gangguan mental yang berlaku pada otak individu tersebut. 

Beberapa perubahan pada otak mungkin membezakan antara otak individu yang membunuh diri dengan mereka yang lain, namun ia bukanlah penyebab utama kepada kejadian bunuh diri tersebut.

Tambahan pula, masih banyak lagi kajian dan pertimbangan diperlukan untuk menguatkan hal ini sehinggalah ia boleh dianggap sebagai salah satu penyakit otak. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Tak Perlu Jumpa Orang, TV Dah Cukup Untuk Bersosial-Kajian, Ini Cara Baru Tingkat Kesihatan Mental!

Anda tinggal seorang disebabkan oleh PKPB? Tonton sahaja TV kerana ia terbukti memenuhi hubungan sosial manusia dan beri kesan baik kepada kesihatan mental

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/06/2020 . 3 minit bacaan

Terkenal Dengan Kes Bunuh Diri, Jepun Kini Catat Penurunan 20% Kesan Perintah Berkurung

Baru-baru ini, laporan kes bunuh diri di Jepun menurun sebanyak 20% ekoran perintah berkurung yang dikenakan oleh kerajaan sepanjang musim COVID. Kenapa ya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Coronavirus, COVID-19 29/05/2020 . 3 minit bacaan

Ini Sebab Klimaks Penting Semasa Hubungan Intim, Ada Kaitan Dengan Otak

Klimaks seks merupakan salah satu daripada cara untuk meningkatkan perkembangan otak manusia. Hormon yang dirembeskan mampu memberikan kesan positif ini.

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 08/05/2020 . 3 minit bacaan

Alami Burnout Sewaktu Bertugas? Ikuti 7 Tip Ini Untuk Bantu Anda Kurangkannya

Bagi petugas barisan hadapan dan mereka yang kerja lebih masa, mereka lebih berisiko mengalami sindrom burnout. Jangan risau, ikuti 7 tip untuk mengatasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/04/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

bunuh diri

Jika Ada Sesekali Terfikir Untuk Membunuh Diri, Apa Kata Cuba 5 Cara Ini Untuk Atasinya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
penyakit bipolar

Bipolar TIDAK SAMA Dengan Kemurungan! Ini Yang Perlu Anda Tahu Tentang Beza Kedua-duanya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 17/08/2020 . 3 minit bacaan
pakar psikiatri

Lupakan Mentalist Joker, Ini BAHAYA Jika Anda Guna Khidmat Konsultasi Berbayar Online Tak Diiktiraf

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan
hubungan seksual

Jangan Main Terjah Saja Kalau Nak Bersama Si Dia, Ini Sebabnya- Ada Kaitan Dengan Mental!

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 11/06/2020 . 3 minit bacaan