What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Gastrik, Pembedahan Gastric Sleeve dan Diet Gastric Sleeve

  Gastrik, Pembedahan Gastric Sleeve dan Diet Gastric Sleeve

  Gastrik biasanya digunakan untuk menggambarkan kesakitan atau ketidakselesaan di bahagian epigastik. Gejala lain biasanya termasuk pedih ulu hati, kembung, sedawa dan loya. Apabila pesakit hadir dengan rasa sakit perut atau gastrik, doktor akan mula cuba untuk mencari penyebab organik seperti ulser, keradangan dan kanser. Sekiranya ujian yang dijalankan adalah normal dan tiada punca organik yang dikesan, kesakitan gastrik tersebut akan dipanggil sebagai dispepsia bukan ulser (non-ulcer dyspepsia).

  Penyebab organik kesakitan gastrik

  Walaupun dispepsia bukan ulser tidak mempunyai penyebab yang jelas, doktor menganggapnya mempunyai hubungan dengan tekanan atau stres. Dalam kes-kes kecil, ujian boleh mendedahkan penyebab kesakitan gastrik yang berkemungkinan merupakan salah satu daripada yang berikut:

  • Gastritis: Keadaan dimana berlakunya pengeluaran asid didalam perut secara berlebihan yang menyebabkan keradangan terhadap dinding perut.
  • Penyakit ulser peptik: Kekurangan atau kecacatan pada lapisan paling dalam perut atau dinding duodenum (di mana usus kecil menyambung ke bahagian perut). Kebanyakan ulser peptik adalah disebabkan oleh jangkitan Helicobacter pylori (H. pylori), serta penggunaan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDs) seperti aspirin dan ubat penahan sakit lain. Jangkitan H. pylori boleh dikurangkan dengan ujian darah, ujian nafas urea, ujian najis atau ujian yang dilakukan semasa endoskopi.
  • Penyakit refluks gastro-oesophageal (GERD): Keadaan kronik di mana asid perut atau hempedu mengalir semula ke dalam saluran makanan anda (esophagus), kemudiannya menjengkelkan saluran tersebut. Untuk menyingkirkan GERD, doktor boleh mencadangkan endoskopi. Dalam ujian ini, tiub nipis yang mengandungi kamera kecil dilepaskan melalui mulut untuk memeriksa esophagus, perut dan duodenum.
  • Penyakit batu karang: Batu karang biasanya tidak menyebabkan sebarang tanda atau simptom. Walau bagaimanapun, keradangan pundi hempedu atau penyumbatan saluran hempedu boleh mengakibatkan kesakitan abdomen yang teruk. Kadangkala, batu hempedu itu sendiri boleh menyebabkan kesakitan tanpa keradangan yang ketara pada pundi hempedu atau penyumbatan saluran hempedu. Imbasan ultrasound dan imbasan CT boleh membantu untuk mendedahkan kehadiran batu karang.
  • Kanser: Kanser perut, kanser pankreas atau kanser hati juga boleh menyebabkan sakit perut. Kanser boleh diketahui semasa endoskopi, kerana sampel tisu kecil boleh diperolehi dan diperiksa sekiranya terdapat sel-sel kanser. Sebagai alternatif, pemeriksaan x-ray barium meal boleh disyorkan.

  Apakah simptom gastrik?

  gastrik

  Simptom penyakit ini bervariasi dalam kalangan individu, dan tidak terdapat sebarang simptom dalam kalangan kebanyakan individu. Walau bagaimanapun, gejala yang paling kerap berlaku termasuklah:

  • Mual atau sakit perut yang berulang
  • Kembung perut
  • Sakit perut
  • Muntah
  • Masalah pencernaan
  • Rasa terbakar di bahagian perut pada waktu malam
  • Sedu
  • Hilang selera makan
  • Muntah darah (simptom ulser peptik yang berlubang)
  • Najis yang berwarna hitam (simptom ulser peptik yang berlubang)

  Bilakah anda perlu melawat doktor jika mempunyai kesakitan gastrik?

  Sekiranya anda mengalami kesakitan, anda perlu berjumpa doktor dengan segera jika anda mengalami perkara-perkara berikut:

  • Muntah darah atau mengeluarkan najis berwarna hitam (menunjukkan kehadiran darah).
  • Sentiasa muntah selepas makan.
  • Mengalami penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.
  • Mengalami kesakitan di bahagian perut atas yang teruk dan menyakitkan.

  Di samping itu, anda perlu berbincang dengan doktor sekiranya simptom anda muncul dalam masa terdekat. Dalam kebanyakan kes, simptom penyakit ini sudah berlaku dalam tempoh yang lama, kadangkala sehingga berpuluh tahun. Simptom-simptom seperti ini berkemungkinan tidak menunjukkan masalah kesihatan yang serius.

  Berapa lamakah gastrik akan berlaku?

  Gastrik yang teruk akan berlaku selama 2 hingga 10 hari. Jika gastrik yang kronik tidak dirawat, ia mungkin akan kekal terjadi selama berminggu-minggu atau bertahun-tahun.

  Rawatan untuk dispepsia bukan ulser

  Memandangkan stres disyaki menjadi penyebab dispepsia bukan ulser, doktor mungkin akan menetapkan dos antidepresan yang rendah dan ubat-ubatan yang menghilangkan keresahan untuk membantu mengurangkan simptom yang berlaku. Ubat untuk mengurangkan asid perut juga sering diberikan. Terdapat tiga jenis ubat untuk mengurangkan asid perut:

  • H2 blockers, atau histamine-2 blockers, termasuklah cimetidine, rantidine, nizatidine dan famotidine
  • Proton pump inhibitors (PPI), termasuklah omeprazole, lansoprazole, pantoprazole, rabeprazole, dan esomeprazole.
  • Antacid group seperti Gaviscon

  Walaupun kedua-duanya befungsi dengan cara yang berbeza, ia membantu menurunkan jumlah asid yang dihasilkan oleh perut.

  Rawatan untuk ulser peptik

  gastrik

  Sekiranya ujian mendedahkan bahawa sakit perut anda disebabkan oleh ulser peptik, doktor mungkin akan menetapkan ubat untuk mengurangkan asid perut, seperti yang diterangkan di atas. Jika ulser anda berkaitan dengan jangkitan H. pylori, anda juga akan menerima terapi tiga kali ganda dalam tempoh masa pendek, yang terdiri daripada satu agen pengurangan asid dan dua antibiotik. Ubatan yang diberikan adalah clarithromycin, amoxicillin dan PPI yang diberikan selama 14 hari. Secara amnya, terapi tiga kali ganda ini berjaya membasmi bakteria sehingga 90 peratus daripada kes-kes yang berlaku.

  6 tips untuk mengelakkan kesakitan gastrik

  Sama ada kesakitan gastrik anda didiagnosis sebagai dispepsia bukan ulser atau disebabkan oleh sebab yang lebih spesifik, anda dapat menurunkan risiko mengalami gejala kesakitan gastrik tersebut dengan melakukan beberapa perubahan gaya hidup yang mudah. Ini termasuklah:

  • Makan jumlah makanan yang lebih kecil tetapi lebih kerap. Jika anda sering mengalami masalah pencernaan, makan lima hingga enam kali hidangan kecil dalam sehari. Elakkan memakan hidangan yang banyak untuk sekali makan.
  • Makan pada waktunya dan jangan mengelak waktu makan anda. Ini akan membiasakan perut anda untuk melepaskan jus gastriknya hanya pada waktu makan dan bukan secara tidak menentu.
  • Kurangkan makanan yang merengsakan. Kurangkan makanan pedas, berasid, bergoreng atau berlemak kerana cara ini membantu anda mengurangkan gejala gastrik dan membolehkan perut anda sembuh.
  • Minum alkohol secara sederhana. Jumlah alkohol yang berlebihan boleh melemahkan lapisan pelindung perut anda, menjadikan anda lebih mudah terdedah kepada ulser.
  • Berhenti merokok. Merokok meningkatkan pengeluaran asid perut, memperlahankan penyembuhan dan meningkatkan risiko mendapatkan kanser perut.
  • Uruskan tekanan anda dengan lebih baik. Tekanan yang tinggi meningkatkan pengeluaran jus gastrik dalam perut anda. Lakukan senaman secara teratur dan libatkan diri anda dengan aktiviti yang menenangkan seperti yoga untuk memastikan tekanan anda dapat dikawal dan diturunkan.

  Adakah terdapat perkaitan antara gastritis dan Laparoscopic sleeve gastrectomy (pembedahan gastric sleeve)?

  Pembedahan gastric sleeve mengurangkan saiz perut kepada hanya 15 peratus daripada saiz asalnya melalui pembedahan. Pembedahan ini membantu individu yang menjalaninya untuk berasa kenyang dengan lebih cepat dan sangat membantu dalam mengurangkan tabiat pemakanan secara berlebihan. Selepas pembedahan, seseorang mestilah mengikut diet yang ketat (gastric sleeve diet) yang membolehkan tubuh untuk pulih dan menyesuaikan diri dengan saiz perut yang lebih kecil. Individu yang menjalani prosedur pembedahan perlu makan dengan saiz yang lebih kecil dan lebih kerap untuk sepanjang hayat mereka.

  Berdasarkan kajian yang dijalankan yang bertajuk “Gastritis in patients undergoing sleeve gastrectomy. Prevalence, ethnic distribution, and impact on glycemic” yang diterbitkan dalam jurnal Medicine pada tahun 2017 menyatakan bahawa, terdapat kejadian gastrik yang tinggi dalam kalangan individu yang obes. Kawalan glisemik sebelum pembedahan menjadi lebih teruk dalam kalangan pesakit gastritis berbanding dengan kumpulan mukosa biasa. Gastritis yang diakibatkan oleh H. pylori tidak mungkin menimbulkan komplikasi kepada pesakit selepas pembedahan tersebut. Bagi komplikasi H. pylori yang diketahui, seperti ulser atau limfoma, pesakit harus ditawarkan dengan rawatan pembasmian atau pengawasan berkala. Oleh itu, prosedur seperti ini boleh membantu seseorang yang obes bukan sahaja untuk mengurangkan tabiat pemakanan yang berlebihan, malah dapat mengurangkan kejadian gastrik dalam kalangan mereka.

  Fakta pembedahan gastric sleeve dan gastric sleeve diet

  • Pembedahan gastric sleeve dipanggil sedemikian kerana perut akan menyerupai lengan selepas pembedahan tersebut.
  • Saiz perut yang berkurangan akan menyebabkan sukar bagi seseorang individu untuk makan terlalu banyak.
  • Kejayaan pembedahan bergantung kepada kesanggupan seseorang untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat.
  • Gastric sleeve diet akan berpandukan empat fasa yang berbeza untuk kembali kepada corak pemakanan yang sihat.

  Empat fasa dalam gastric sleeve diet

  gastrik

  Empat fasa diet ini dilakukan supaya individu yang telah menjalani prosedur pembedahan boleh beralih kepada diet makanan pepejal yang akan dimakan untuk sepanjang hidup mereka. Sesetengah doktor juga menghendaki individu yang terlibat agar menjalani diet pra-pembedahan khas untuk mengoptimumkan kesihatan sebelum pembedahan dijalankan. Setiap individu perlu membincangkan buiran diet pra-pembedahan yang sihat dengan doktor mereka kerana diet yang betul berbeza antara setiap individu.

  Fasa 1

  Fasa 1 dari gastric sleeve diet biasanya berlangsung selama kira-kira seminggu selepas pembedahan. Pada masa ini, individu hanya perlu mengambil cecair yang jernih. Kekal terhidrasi selepas pembedahan boleh mempercepatkan proses penyembuhan dan membantu mengurangkan gejala seperti loya dan muntah. Walaupun sukar untuk mengekalkan diet cecair sepeti ini, kebanyakan individu hanya berasa sedikit lapar atau tidak mengalami kelaparan pada hari-hari selepas pembedahan mereka. Mereka juga harus mengelakkan daripada mengambil:

  • Minuman berkafein, seperti teh dan kopi
  • Minuman bergula, seperti jus buah
  • Minuman berkarbonat
  • Soda

  Sebaliknya, individu harus minum cecair jernih tanpa gula. Selain itu, individu yang terlibat perlu meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air dalam sehari. Diet cecair jernih termasuklah:

  • Jeli
  • Sup
  • Teh atau kopi tanpa kafein
  • Aiskrim tanpa gula

  Fasa 2

  Dalam tempoh seminggu hingga 10 hari selepas pembedahan, kebanyakan individu yang menjalani pembedahan gastric sleeve akan mula berasa lapar. Semasa peringkat ini, individu yang terlibat akan beralih kepada diet cecair yang lebih lengkap yang kaya dengan kandungan protein. Matlamatnya adalah untuk memakan pelbagai nutrien yang sihat tetapi dalam masa yang sama mengelakkan makanan manis dan makanan dengan nilai pemakanan yang rendah. Makanan yang perlu dielakkan hendaklah termasuklah:

  • Makanan manis
  • Makanan tinggi lemak, seperti susu yoghurt
  • Makanan berketul, seperti sup sayur-sayuran

  Seseorang yang berada di fasa 2 harus terus minum banyak air dan memasukkan protein ke dalam diet mereka, dengan meminum serbuk protein. Serbuk protein perlulah bebas gula dan dicampur dengan cecair yang jernih. Tujuannya adalah untuk mengambil sebanyak 20 gram protein setiap hari. Pengambilan harus dihadkan kepada ½ cawan cecair untuk setiap hidangan. Makanan tanpa gula termasuklah:

  • Sup ringan, termasuklah sup krim
  • Puding bebas gula, ais krim, atau sorbet
  • Jus yang dicairkan
  • Sarapan pagi tanpa tambahan gula
  • Mi sup yang lembut
  • Ais krim atau yoghurt tanpa lemak dan tanpa gula

  Menjelang akhir minggu kedua atau pada awal minggu ketiga, adalah selamat bagi seseorang untuk mula menambah makanan yang lebih tebal atau berat seperti puri. Sebagai tambahan kepada makanan yang selamat dimakan sebelum ini, makanan seperti dibawah juga selamat untuk dimakan:

  • Yoghurt greek
  • Oatmeal
  • Keledek lenyek
  • Kentang lenyek
  • Puri ayam atau tuna yang ditinkan
  • Makanan bayi
  • Smoothie dan makanan berpuri, selagi mana ia tidak mempunyai kandungan atau rendah gula
  • Telur hancur

  Semasa di peringkat ini, individu perlu mengambil sebanyak 60 gram hingga 80 gram protein setiap hari. Yoghurt greek, telur, dan ikan adalah kaya dengan protein. Untuk merasa kenyang dan untuk memastikan pengambilan protein yang mencukupi, protein boleh dimakan sebagai bahagian pertama makanan. Setiap hidangan harus mengandungi tidak lebih daripada setengah cawan cecair, yang bermakna anda perlu untuk makan banyak hidangan makanan yang kecil.

  Fasa 3

  Individu yang telah menjalani pembedahan gastric sleeve akan bertukar kepada makanan lembut semasa berada di fasa 3 diet mereka. Mereka mesti terus mengambil sebanyak 60 g hingga 80 g protein setiap hari dan tetap kekal terhidrasi dengan baik. Anda boleh memakan makanan yang telah dijadikan sebagai puri tetapi anda perlu mengelakkan untuk makan makanan seperti berikut:

  • Makanan manis
  • Roti
  • Kulit dan bijian daripada sayuran dan buah-buahan
  • Makanan berlemak, terutamanya minyak dan mentega
  • Sayuran yang keras dan mentah
  • Pasta putih dan nasi

  Makanan lembut yang tinggi kandungan protein dan kaya dengan nutrien akan menggalakkan perasaan kenyang dan mempercepatkan pemulihan. Beberapa pilihan makanan termasuklah:

  • Daging rendah lemak
  • Ikan lembut
  • Keju rendah lemak
  • Telur, termasuklah telur hancur, rebus, atau poached
  • Sayur-sayuran yang lembut
  • Sup termasuklah jenis sup yang mempunyai ketulan-ketulan kecil

  Anda juga perlu untuk terus meminum minuman protein setiap hari dan membataskan pengambilan kafein kepada hanya 1 atau 2 cawan setiap hari jika dibenarkan oleh doktor.

  Fasa 4

  Kira-kira 4 minggu selepas pembedahan, adalah selamat bagi seseorang untuk beralih kepada makanan berbentuk pepejal. Individu yang berminat untuk mencuba diet gastric sleeve boleh menggunakan diet fasa 4 untuk mengurangkan berat badan. Setiap individu perlu terus meminum minuman protein, dan dapatkan 60 g hingga 80 g kandungan protein setiap hari. Mereka perlu memastikan agar mereka kekal terhidrasi tetapi berhenti minum 30 minit sebelum makan. Pada fasa ini, seseorang individu boleh memakan kebanyakan jenis makanan. Mereka perlu terus memakan makanan yang kaya protein dari fasa 3, serta makanan lain seperti:

  • Keju rendah lemak
  • Ikan
  • Daging tanpa lemak
  • Sayur-sayuran
  • Kuantiti buah yang kecil

  Walau bagaimanapun, elakkan mengambil makanan yang telah diproses, makanan bergula dan makanan yang rendah kandungan serat. Jenis makanan yang perlu dielakkan termasuklah:

  • Roti dan bijirin putih
  • Makanan ringan yang manis
  • Makanan yang dibungkus, seperti kerepek kentang
  • Minyak masak
  • Makanan bergoreng
  • Soda
  • Pencuci mulut
  • Makanan dengan kalori yang sangat tinggi

  Setiap individu harus berbincang dengan doktor mengenai waktu yang selamat dan terbaik untuk kembali menjalani latihan atau senaman selepas pembedahan gastric sleeve. Senaman yang kerap boleh menyokong penurunan berat badan, serta mengurangkan kesan kesihatan obesiti. Kadar penurunan berat badan mungkin perlahan pada mulanya selepas pembedahan gastric sleeve, tetapi dalam tempoh lebih dari satu atau dua tahun, anda mungkin akan mendapat berat badan yang ideal dan lebih sihat.

  Baca juga:

   

  health-tool-icon

  Kalkulator BMR

  Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

  Lelaki

  Wanita

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  https://www.healthxchange.sg/digestive-system/stomach/gastric-pain-treatment-prevention-tips

  https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-gastritis#2

  https://www.medicinenet.com/gastritis/article.htm

  https://www.healthline.com/health/gastritis-chronic#risk-factors

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5406069/

  https://www.medicalnewstoday.com/articles/319724.php

  https://www.healthline.com/health/gastric-sleeve-diet#guidelines-and-tips

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 02/07/2020
  Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor