Berita Baik Untuk Mereka Yang Suka Berjalan. Jalan Kaki Boleh Kurangkan Risiko 7 Jenis Kanser!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 23/10/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Anda pasti biasa berjalan-jalan ke pusat membeli belah atau kemana-mana sahaja destinasi kegemaran yang ingin dituju, terutama sekali jika anda tinggal di kawasan bandar yang memerlukan anda untuk banyak berjalan kaki.

Walaupun jaringan pengangkutan awam sangat efisien di bandar-bandar seperti Kuala Lumpur, anda masih perlu berjalan kaki untuk sampai ke satu-satu stesen pengangkutan awam tersebut. 

Pun begitu, jangan sesekali anda mengeluh kerana aktiviti berjalan kaki secara tidak sengaja ini sebenarnya banyak memberikan manfaat, termasuklah kelebihan yang mungkin tidak disangka-sangka.

Berjalan kaki bukan sahaja membantu membakar kalori tubuh anda, malah ia lebih daripada itu. Ingin tahu apakah manfaat yang ingin kami kongsikan di sini? Jom baca apa yang telah kami sediakan di bawah ini.

Berjalan kaki bantu kurangkan risiko 7 jenis kanser

Baru-baru ini, terdapat satu kajian yang menyatakan bahawa individu yang melakukan senaman sederhana selama dua jam 30 minit dalam masa seminggu mempunyai kemungkinan yang lebih rendah untuk mendapat tujuh jenis penyakit kanser. Biar betul?

Ya, dan ini boleh dilakukan melalui aktiviti berjalan kaki cepat selama sekurang-kurangnya 20 minit atau kayuhan basikal setiap hari.

Bukan susah pun sebenarnya untuk kekal sihat dan mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit kanser. 

Jumlah senaman seperti yang dinyatakan di atas ini telah didapati dapat mengurangkan risiko untuk mengalami kanser hati sebanyak 18 peratus, iaitu hampir satu per lima bagi kedua-dua jantina.

Bagi kanser payudara pula, risiko tersebut berkurangan sebanyak 6 peratus bagi senaman selama 2 jam 30 minit, dan 10 peratus untuk senaman selama 5 jam.

Selain itu, risiko untuk mengalami kanser buah pinggang bagi kedua-dua jantina juga menurun sebanyak 11 peratus bagi senaman selama 2 jam 30 minit, dan 17 peratus bagi senaman selama 5 jam.

Golongan wanita yang melakukan senaman dalam tempoh seperti yang dicadangkan di atas akan mempunyai pengurangan risiko sebanyak 18 peratus untuk mendapat kanser rahim berbanding mereka yang tidak aktif.

Selain itu, berpandukan kajian yang diterbitkan dalam Journal of Clinical Oncology, mereka juga akan kurang berisiko untuk mendapat limfoma bukan Hodgkin sebanyak 18 peratus.

Bagi golongan lelaki yang melakukan senaman seperti tempoh yang disarankan, mereka akan mengalami pengurangan risiko untuk mendapat kanser kolon sebanyak 14 peratus.

Kedua-dua golongan lelaki dan wanita juga kurang berisiko untuk mendapat myeloma kanser darah sebanyak 19 peratus.

Sebab mengapa senaman kurangkan risiko kanser

berjalan kaki

Hasil daripada kajian yang dijalankan mencadangkan bahawa senaman membantu mengurangkan separuh risiko untuk mengalami penyakit kanser kerana ia membantu menurunkan berat badan seseorang individu itu.

Walau bagaimanapun, bagi individu yang kekal aktif, walaupun mereka tidak menurunkan berat badan, namun mereka masih mendapat perlindungan bagi melawan serangan kanser.

Kaedah kajian yang dijalankan

Para penyelidik telah melakukan pemantauan terhadap seramai 755, 549 individu melalui kajian ini selama satu dekad.

Menurut Dr. Alpa Patel yang merupakan pengkaji bersama dari American Cancer Society, penyertaan peserta kajian dalam aktiviti berintensiti sederhana dengan jumlah yang sedikit tetapi konsisten dilihat boleh memberikan manfaat perlindungan dengan pengurangan risiko untuk mendapat kanser.

Menurut Dr. Alpa lagi, ini merupakan satu berita baik bagi kebanyakan daripada kita.

Apabila mengetahui mereka sepatutnya melakukan lebih banyak senaman untuk kesihatan atau pencegahan kanser, mereka mungkin akan melakukan perubahan drastik dalam hidup masing-masing seperti mula berlatih untuk penyertaan maraton.

Faedah lain yang boleh anda dapat dengan berjalan kaki

Selain daripada pengurangan risiko bagi beberapa jenis penyakit kanser, anda juga pasti ingin tahu apakah manfaat lain yang boleh anda perolehi daripada berjalan kaki.

Dengan 30 minit berjalan kaki setiap hari, ia boleh meningkatkan kecergasan kardiovaskular, menguatkan tulang, mengurangkan lemak badan yang berlebihan, meningkatkan kekuatan dan ketahanan otot.

Selain itu, berjalan kaki juga dapat mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit lain seperti penyakit jantung, diabetes jenis 2, dan kerapuhan tulang atau osteoporosis.

Yang paling penting, berjalan kaki adalah percuma kerana anda tidak memerlukan sebarang peralatan khas untuk melakukannya.

Bagaimana untuk mula berjalan kaki?

berjalan kaki

Berjalan kaki tidak memerlukan waktu atau lokasi khas untuk anda melakukannya. Mungkin juga agak sukar untuk anda buat selama 30 minit secara berterusan.

Langkah terbaik adalah dengan cara melakukannya selama 10 minit dalam tiga kali sehari.

Tetapi jika matlamat anda adalah untuk menurunkan berat badan, anda perlu melakukannya lebih daripada 30 minit setiap hari. 

Selain itu, aktiviti fizikal yang berkaitan dengan kehidupan seharian anda juga adalah sangat membantu.

Ia adalah satu kaedah yang paling berkesan untuk membantu anda menurunkan berat badan yang berlebihan dan mengekalkannya setelah anda menghilangkannya.

Antara saranan yang boleh anda ikuti adalah:

  • Guna tangga berbanding penggunaan lif. Jika anda tinggal di rumah yang berada di tingkat 20, cuba gunakan tangga sekurang-kurangnya daripada tingkat 1 hinggalah tingkat 10
  • Guna kemudahan pengangkutan awam jika anda mahu kemana-mana. Ia akan menggalakkan anda untuk banyak berjalan kaki berbanding hanya duduk di dalam kereta
  • Jika anda mahu ke kedai atau pasar yang jaraknya tidak lebih daripada 1 atau 2 kilometer, cubalah berjalan kaki berbanding menaiki kereta atau motosikal
  • Bersiar-siar di taman permainan atau tasik rekreasi. Pemandangan yang cantik dapat mengurangkan rasa letih ketika anda berjalan-jalan

Rekod perjalanan anda dengan menggunakan aplikasi pada telefon pintar.  Ia dapat membantu anda untuk melihat prestasi harian melalui jarak yang telah dilalui dan boleh tahu sama ada anda telah memenuhi sasaran harian atau tidak. Senang bukan?

Kesimpulan 

Berjalan kaki hanya memerlukan kelengkapan yang minimum, boleh dilakukan pada bila-bila masa dan dapat dilakukan mengikut kadar kemampuan diri sendiri.

Berjalan kaki juga adalah satu aktiviti fizikal yang sangat baik untuk individu yang mempunyai berat badan berlebihan, warga emas atau mereka yang telah lama tidak melakukan sebarang aktiviti fizikal atau senaman.

Jadi, tunggu apa lagi, buka pintu rumah dan berjalanlah di sekitar taman perumahan anda. Tiada alasan untuk anda kekal aktif lagi!

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Ingin Bersenam Bukan Hanya Untuk Sihat, Tapi Juga Nak Hilangkan Berat? Ini Senaman Yang Sesuai

Ingin bersenam untuk kesihatan dan hilangkan berat badan? Petua berikut boleh menjaga kesihatan dan membantu mendapatkan ukuran pinggang yang anda hajati!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Gaya Hidup Sihat, Kecergasan 13/11/2020 . 3 minit bacaan

Badan Gemuk Tapi Cergas & Cukup Stamina, Masih Perlu Ke Untuk Turunkan Berat Badan?

Adakah saya masih perlu menurunkan berat badan berlebihan kerana mempunyai obesiti, walaupun saya sentiasa aktif dan cergas? Ini jawapannya

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Obesiti, Pusat Kesihatan 11/11/2020 . 3 minit bacaan

MENGEJUTKAN! Tanpa Hubungan Intim Pun Anda Boleh Terkena HPV, Anak Dara Turut Berisiko!

Tahukah anda, jangkitan HPV sebenarnya bukan hanya berlaku disebabkan hubungan intim, ia juga mampu terjadi tanpa libatkan aktiviti seksual!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 09/11/2020 . 3 minit bacaan

Wanita Lebih Ramai Yang Gemuk Berbanding Lelaki, Benar Ke? Ini Dapatan Kajian!

Ramai yang percaya bahawa wanita gemuk adalah lebih ramai berbanding lelaki! Benarkah? Jom klik artikel ini untuk tahu jawapannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 03/11/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

hidung mancung

Ada Tip Nak Bagi Hidung Mancung, Caranya Lakukan Senaman, Berkesan Atau Sekadar Harapan Palsu?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 24/11/2020 . 3 minit bacaan
sakit senggugut wanita

Bersenam Boleh Kurangkan Sakit Senggugut- Fakta @ Auta? Ini Jawapan Kajian!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Nisreen Nadiah
Diterbitkan pada 20/11/2020 . 3 minit bacaan
senaman kardio

Mana Satu Lagi Cepat Untuk Turunkan Berat Badan, Angkat Berat Atau Buat Kardio?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 17/11/2020 . 3 minit bacaan
penyebab kanser kolon

Kanser Kolon, Pembunuh Senyap Yang Berbahaya? Awasi Penyebab Sebenar Ia Berlaku!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 13/11/2020 . 3 minit bacaan