backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Kopi Mungkin Mengelakkan Penyakit Parkinson

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 14/11/2019

  Kopi difikirkan melindungi otak daripada penyakit Parkinson. Satu kajian baru-baru ini menyiasat yang sebatian mungkin memberi kopi kuasa neuroprotektifnya. Penemuan akhirnya boleh membawa kepada rawatan baru yang inovatif.

  Orang dewasa yang lebih tua tertawa dengan kopi.

  Memahami bagaimana kopi melindungi otak dapat memberi penemuan ubat Parkinson rangsangan.

  Lebih daripada 60,000 orang didiagnosis dengan penyakit Parkinson di Amerika Syarikat setiap tahun.

  Gejala termasuk kekakuan dan kesukaran dengan keseimbangan dan koordinasi.

  Ia adalah keadaan progresif, neurodegeneratif dan, pada masa ini, tiada ubat. Rawatan moden hanya boleh membantu menguruskan gejala.

  Para saintis tidak faham mengapa sesetengah orang mengalami penyakit Parkinson, tetapi yang lain tidak. Walau bagaimanapun, mereka tidak menentu beberapa perubahan neurologi yang berlaku.

  Salah satu perubahan yang paling kritikal nampaknya adalah penumpuan sejenis protein yang salah dalam otak tertentu. Ini dikenali untuk memicu kematian sel, yang akhirnya membawa kepada gejala Parkinson.

  Protein yang dimaksudkan adalah alpha-synuclein, yang agregat dan bergabung dengan sebatian lain untuk membuat apa yang disebut badan Lewy.

  Alpha-synuclein boleh lulus dari neuron ke neuron, menyebarkan kerosakan di seluruh kawasan otak yang berbeza.

  Parkinson dan kopi

  Selama bertahun-tahun, kajian menunjukkan bahawa kopi mungkin membantu melindungi penyakit Parkinson.

  Walaupun kafein kelihatan memainkan peranan dalam hal ini, molekul lain mungkin terlibat dalam perjuangan juga. Dalam beberapa kajian, misalnya, kopi de-kafein juga menawarkan perlindungan terhadap neurodegeneration dalam model penyakit Parkinson.

  Kopi mengandungi beratus-ratus sebatian yang berpotensi berinteraksi dengan kimia badan.

  Mengenai pencarian komponen kopi yang mungkin membantu memperlahankan perkembangan Parkinson, penyelidik baru-baru ini memberi tumpuan kepada sebatian yang dipanggil eicosanoyl-5-hydroxytryptamide (EHT).

  Bagaimana kopi melindungi otak

  Penyiasatan baru-baru ini membongkar beberapa mekanisme yang membantu kopi mengekalkan penurunan mental.

  BACA SEKARANG

  EHT adalah derivatif asid lemak serotonin yang terdapat dalam lapisan lilin biji kopi. Ia tidak berkaitan dengan kafein, dan kajian terdahulu telah menunjukkan ia mempunyai ciri-ciri neuroprotective dan anti-radang.

  Para penyelidik dari Institut Sekolah Perubatan Robert Wood Johnson Rutgers untuk Therapeutics Neurologi di Piscataway, NJ, baru-baru ini menerbitkan penemuan mereka dalam jurnal Prosiding Akademi Sains Kebangsaan.

  Menyertai pasukan molekul

  Khususnya, para penyelidik ingin memahami sama ada kafein dan EHT dapat bekerja sama untuk menangkis Parkinson.

  Untuk menyiasat, mereka memberikan dos tikus kafein atau EHT; sesetengah menerima mereka secara berasingan, yang lain telah diberikan mereka bersama. Mereka kemudian menilai keupayaan setiap gabungan untuk mengurangkan pembentukan alpha-synuclein yang berkaitan dengan penyakit Parkinson.

  Mereka mendapati bahawa tidak ada kompaun yang mempunyai kesan yang baik apabila diberikan semata-mata. Walau bagaimanapun, apabila tikus memakan EHT dan kafein, terdapat pengurangan ketara dalam pembentukan protein.

  Para penyelidik juga menunjukkan bahawa tikus dirawat dengan gabungan kedua-dua sebatian yang dilakukan dengan lebih baik dalam ujian tingkah laku.

  Kerana pada masa ini tiada rawatan yang memperlambat perkembangan Parkinson, temuan ini menawarkan cara baru untuk penyelidik dadah.

  Lebih banyak kerja yang perlu dilakukan

  Ini adalah hari-hari awal, tetapi para penyelidik berminat untuk meneruskan kerja mereka. Pertama, mereka merancang untuk menyiasat jumlah bahan kimia yang diperlukan untuk memberikan manfaat.

  Penulis utama M. Maral Mouradian menerangkan, “EHT adalah sebatian yang terdapat dalam pelbagai jenis kopi, tetapi jumlahnya berbeza-beza. Adalah penting bahawa jumlah dan nisbah yang sesuai ditentukan agar orang tidak mengalihkan diri mereka sendiri, akibat kesihatan negatif. ‘

  Para penulis juga memahami bahawa memburu sebatian aktif dalam kopi mungkin mengambil sedikit masa. Kerana kopi adalah koktail yang kompleks, penulis percaya bahawa “tidak mungkin komponen kopi lain memainkan peranan yang bermanfaat juga.’

  Mereka juga menerangkan bahawa solek pasti kopi secukupnya boleh berbeza-beza. Ini boleh bergantung kepada tempat kacang kopi tumbuh, serta teknik yang digunakan untuk menuai, memanggang, dan membiakkannya.

  Terdapat banyak kajian yang perlu dilakukan sebelum para penyelidik sepenuhnya membongkar spektrum manfaat kopi.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 14/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan