Kentut Faraj Memalukan Wanita?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 8 minit bacaan
Share now

Tidak dinafikan membuang angin atau kentut adalah satu perkara biasa dan ia bagus untuk kesihatan anda. Tetapi, bagaimana pula masalah kentut faraj (kentut vagina) dan pernahkah anda mengalaminya?

Anda pasti pernah mendengar, ada yang mengatakan bahawa, ‘kentut faraj adalah sesuatu yang membahayakan’, ‘kentut faraj menyebabkan anda tidak lagi akan merasai keghairahan dalam perhubungan seks’ dan pelbagai lagi momokan yang mungkin boleh menimbulkan ketakutan dan kerisauan dalam diri anda.

Apa itu kentut faraj?

Kentut faraj atau ‘queefing’ adalah satu keadaan apabila udara terperangkap di dalam faraj. Ia menghasilkan bunyi yang serupa dengan membuang angin melalui dubur, tetapi keadaan ini tidak mempunyai bau tertentu. Walaupun ianya sering memalukan, kentut faraj biasanya dianggap normal dan tidak menimbulkan sebarang risiko kesihatan.

Kajian mengenai kentut faraj

Terdapat sejumlah penyelidikan perubatan yang terhad terhadap keadaan ini. Salah satu kajian akademik pertama diterbitkan pada Disember 2003 dalam jurnal International Urogynecology Journal menyimpulkan bahawa melahirkan anak adalah faktor risiko penting bagi keadaan ini.

Kajian diterbitkan pada 2012 dalam jurnal ISRN Obstetrics and Gynecology, mengkaji keadaan wanita Iran. Ia menunjukkan bahawa faktor-faktor seperti melahirkan anak, indeks jisim badan (BMI) rendah, dan usia muda dikaitkan dengan kejadian kentut faraj yang lebih tinggi.

Fakta tentang kentut faraj yang perlu anda tahu

 1. Bukan kentut

Ia bukanlah kentut yang mengeluarkan bau. Sebaliknya queef hanya udara yang melalui saluran faraj. Ia berlaku apabila udara ditolak masuk oleh sesuatu seperti penembusan seksual sama ada melibatkan zakar atau mainan seks yang perlu dikeluarkan dari saluran faraj.

 1. Getaran

Umumnya, bunyi kentut yang didengar itu adalah merupakan getaran dari labia majora, yang turut melibatkan vulva dan bibir faraj. Ia sama seperti bunyi flatus, atau lebih senang dikenali sebagai kentut, atau gas yang dikeluarkan dari rektum.

 1. Tidak boleh dikawal

Tidak seperti kentut biasa yang keluar melalui dubur, yang boleh anda kawal kerana otot pada bahagian dubur anda lebih ketat, kentut faraj atau queefing adalah satu perkara yang tidak boleh anda kawal atau tahan ia daripada berlaku atau berbunyi.

 1. Posisi tertentu

Sesetengah posisi seks tertentu meletakkan anda untuk lebih berisiko mengalami queefing berbanding individu wanita lain. Sebagai contoh, doggy-style, di mana pasangan anda akan menolak lebih banyak udara masuk ke dalam saluran faraj, membuatkan anda lebih cenderung untuk mengalami queefing berbanding individu lain. Anda juga akan lebih mengalami queef jika anda menukar posisi seks pada kadar yang terlalu cepat.

 1. Sejarah melahirkan

Bergantung kepada sejarah melahirkan bayi, anda juga berkemungkinan untuk mengalami kentut vagina sekiranya anda pernah melahirkan bayi yang mempunyai saiz yang besar, ini kerana ia sekali gus akan membuatkan saluran faraj anda untuk turut menjadi besar, yang akan membolehkan lebih banyak udara untuk masuk.

 1. Tiada apa yang boleh dilakukan

Sememangnya untuk mengalami kentut vagina adalah sesuatu yang memalukan. Namun, hakikatnya tiada apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah ini. Jika anda memutuskan untuk mengikat saluran faraj untuk mencegah udara dari masuk, ia boleh mengakibatkan perhubungan seksual menjadi lebih menyakitkan. Tetapi, untuk sekurang-kurang mengurangkan kekerapan berlakunya kentut vagina ini, anda boleh mengawal jumlah udara yang memasuki faraj dengan mencuba untuk mengurangkan kelajuan dan kedalaman penembusan (penetration).

 1. Pelincir

Menggunakan banyak pelincir ketika melakukan hubungan seks boleh menyebabkan kentut faraj anda tertunda. Ini bermakna gelembung udara akan terperangkap dalam pelincir yang digunakan. Ia berkemungkinan akan keluar ketika hubungan seks atau ketika anda kencing selepas melakukan hubungan seks.

 1. Terima seperti biasa

Jangan malu sekiranya anda mengalami kentut faraj, kerana ia merupakan sesuatu perkara yang semula jadi. Mungkin anda boleh mengatakan ‘maaf’ dan berlagak seperti biasa. Atau anda mungkin boleh ketawa untuk mengurangkan tekanan. Ia adalah perkara yang tidak perlu dimalukan.

 1. Perkara tertentu

Sesetengah perkara atau perbuatan yang tidak melibatkan perlakuan seksual atau perhubungan seksual juga boleh menyebabkan anda mengalami kentut faraj. Antara melompat bintang, batuk atau memakai seluar dalam, malahan, bersin. Ini bermakna, apa sahaja perbuatan yang berkemungkinan boleh menyebabkan udara memasuki saluran faraj anda turut boleh mengakibatkan anda kentut. Jadi disebabkan itu, kentut yang berlaku bukanlah satu masalah yang memalukan, kerana ia boleh berlaku tanpa mengira apa yang anda lakukan.

 1. Tidak wujud

Perkataan ‘queef’ bukanlah istilah perubatan yang sebenarnya. Kebiasaannya pakar perubatan akan merujuk ia sebagai ‘laluan udara melalui saluran faraj’.

Punca yang menyebabkan berlakunya kentut faraj

Jika anda mengalami jangkitan kuman pada faraj, ia tidak akan menyebabkan kentut faraj. Kentut faraj adalah disebabkan oleh beberapa perkara berbeza dan ia penting untuk anda mengetahuinya kerana sesetengahnya perlu ditangani oleh profesional perubatan. Antara faktornya adalah:

1. Seksual

Aktiviti seksual adalah penyebab umum kentut melalui faraj. Pergerakan zakar masuk dan keluar dari faraj kadang-kadang menyebabkan udara masuk dan kemudiannya terperangkap. Apabila otot anda tegang dari orgasma atau apabila zakar dikeluarkan, gas akan dibebaskan. Ini boleh menyebabkan bunyi dan rasa seperti gelembung.

Seks oral juga boleh menyebabkan udara memasuki faraj. Sesetengah bentuk seks kasar boleh menyebabkan kentut melalui faraj, tetapi ia juga boleh menyebabkan pneumoperitoneum spontan, iaitu ketika udara terkumpul dan terperangkap di bawah diafragma anda. Ini boleh menyebabkan sakit dada atau bahagian atas perut.

2. Masalah pelvis

Terdapat sedikit kajian terhadap gas faraj, mungkin kerana ia tidak berbahaya dan sesekali menyebabkan anda berasa malu. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan pelvis telah dikaitkan dengan beberapa cara yang boleh meningkatkan risiko kentut faraj.

Keadaan umum dan faktor yang berkaitan dengan kentut faraj termasuk:

 • Tidak dapat mengawal kencing
 • Prolaps organ pelvis
 • Ketidakpekaan fecal
 • Otot pelvis lemah akibat melahirkan anak, berat badan berlebihan, umur atau ketegangan usus

3. Ketegangan otot

Aktiviti tertentu, seperti aktiviti seksual atau ujian ginekologi, boleh menyebabkan otot pelvik menjadi tegang. Ini boleh memerangkap angin di dalam faraj. Batuk dan senaman juga boleh menyebabkan otot pelvis menjadi tegang, menolak udara ke bawah dan keluar dari faraj.

4. Fistula faraj

Fistula faraj adalah saluran yang tidak normal dan berongga di antara faraj dan organ perut dalaman atau perut lain. Ia adalah penyebab yang berpotensi menyebabkan kentut faraj yang tidak berkaitan secara langsung dengan aktiviti seksual. Terdapat pelbagai jenis fistula faraj. Jenis ini berdasarkan di mana lubang atau air berada di dalam faraj dan organ yang menyambung ke saluran.  Ini adalah penyakit dan berlaku bila seseorang ada fistula (bukaan antara usus dan faraj menyebabkan najis dari usus masuk ke faraj), dan kentut yang terhasil daripada punca ini pastinya akan mempunyai bau. Fistula perlu ditangani oleh profesional perubatan dan rawatan.

5. Tampon

Penggunaan produk pembersihan tertentu yang memerlukan anda memasukkannya ke dalam faraj seperti tampon menyebabkan udara terperangkap di dalam badan. Bagaimanapun, udara boleh dikeluarkan apabila produk berkenaan dikeluarkan atau semasa aktiviti fizikal dan regangan.

Adakah perlu untuk berjumpa doktor?

Untuk sesetengah kes yang jarang untuk terjadi, kentut vagina boleh menjadi petunjuk kepada keadaan kesihatan yang lebih kronik yang memerlukan perhatian perubatan dan pemeriksaan lanjut. Fistula antara faraj dan organ abdominopelvic lain adalah keadaan yang berkaitan dengan kentut vagina yang memerlukan perhatian perubatan.

Seseorang individu wanita itu perlu untuk berbincang dan mendapatkan pemeriksaan doktor sekiranya kentut vagina yang berlaku selepas atau diikuti beberapa perkara seperti berikut:

 • Kelahiran bayi, terutama untuk proses kelahiran yang baru berlaku dan berdepan kesukaran
 • Terapi radiasi yang melibatkan pelvis
 • Pembedahan ginekologi, pelvis atau bahagian abdomen
 • Mengalami kesakitan atau ketidakselesaan
 • Kebocoran air kencing atau peningkatan pelepasan faraj atau keputihan
 • Keluar najis atau sisa lain
 • Mengeluarkan bau busuk yang tidak menyenangkan
 • Darah
 • Kerengsaan atau pembengkakan pada tisu faraj

Individu yang mengalami masalah ini secara berterusan sepanjang hari dan tidak mempunyai sebarang kaitan dengan aktiviti atau tugasan harian yang dilakukan, yang diketahui boleh menjadi punca kepada kentut faraj, seperti aktiviti seksual atau merengangkan badan, anda dinasihatkan untuk berjumpa dan berbincang dengan doktor.

Bagaimana untuk mencegahnya?

Tiada banyak perkara yang anda boleh lakukan untuk mencegah kentut faraj. Ini biasanya simptom keadaan lain atau atau kejadian semula jadi semasa aktiviti seksual. Walau bagaimanapun, terdapat rawatan dan prosedur pembedahan yang boleh merawatnya. Malah kentut faraj yang berlaku akibat aktiviti seksual, mungkin ada pilihan rawatan tanpa pembedahan yang boleh menghentikannya.

Jika anda kerap mengalami kentut faraj ketika melakukan aktiviti seksual, berikut merupakan antara beberapa tip yang boleh membantu anda mengatasi masalah tersebut:

 1. Menukar posisi

Kentut Faraj Memalukan Wanita - doggy-style

Seperti yang dimaklumkan pada awal tadi, terdapat beberapa posisi seks tertentu yang cenderung membuatkan anda untuk lebih berisiko mengalami kentut vagina. Antaranya seperti doggy-style. Jika anda masih meneruskan posisi seks seperti itu kemungkinan untuk anda terus mengalami kentut vagina adalah tinggi. Melainkan anda tidak kisah untuk berdepan isu udara yang terperangkap di dalam saluran faraj yang akhirnya mengakibatkan terhasilnya kentut vagina.

 1. Ketatkan dinding faraj

Kentut yang berlaku adalah tanda bahawa terdapat banyak udara yang terperangkap di dalam saluran faraj anda ketika aktiviti seks. Anda mungkin boleh membantu diri anda dengan mengetatkan dinding faraj anda ketika seks. Tip ini adalah untuk membantu mengurangkan jumlah udara yang akan memasuki faraj anda, yang akhirnya dapat mengehadkan kentut yang sememangnya mungkin akan menyebabkan anda berasa malu. Mengetatkan dinding faraj turut dapat menjadikan aktiviti seks anda lebih seksual dan mengembirakan.

 1. Elakkan mainan seks

Jika sebelum ini anda gemar menggunakan mainan seks, anda mungkin perlu untuk menghentikan penggunaannya. Paling tidak, anda harus mencuba untuk mengurangkan atau mengehadkan penggunaannya, kerana ia boleh membantu mengurangkan kecenderungan anda untuk mengalami kentut faraj. Anda mungkin seronok menggunakan mainan seks, tetapi tanpa anda sedari ia sangat terkenal untuk memerangkap udara dalam saluran faraj anda dengan lebih banyak.

 1. Perlahan dan nikmatinya

Selalunya, kentut vagina yang kerap berlaku adalah sebagai tanda anda sering melakukan hubungan seks dengan cepat dan agresif. Apabila melakukan hubungan seks yang cepat dan agresif, anda tidak akan dapat mengawal tujahan, yang akhirnya mengakibatkan lebih banyak kentut vagina yang berlaku. Jadi, mungkin anda dan pasangan boleh cuba untuk melakukan hubungan seks yang lebih perlahan dan nikmatinya.

 1. Kawal penembusan

Apabila anda dan pasangan sedang menikmati keseronokan dalam hubungan seks, ia adalah normal untuk berlakunya penembusan (penetration) yang lebih mendalam. Situasi ini akan menyebabkan masalah kentut ini akan lebih terjadi. Ini tidak bermaksud untuk mengatakan penembusan mendalam adalah tidak baik. Anda boleh meminta pasangan untuk melakukan tunjahan pendek tetapi berkesan dalam memberikan kejutan dan keghairahan, ini sekali gus dapat membantu mencegah kentut faraj daripada berlaku.

Adakah kentut faraj sesuatu yang bahaya?

Seperti yang diterangkan dalam artikel ini, kentut faraj adalah sesuatu yang normal untuk berlaku kepada mana-mana wanita, terutamanya kepada wanita yang pernah hamil dan melahirkan anak secara normal. Jadi kentut faraj adalah sesuatu yang tidak akan mendatangkan bahaya kepada seseorang wanita melainkan, ia melibatkan masalah fistula faraj seperti yang disebutkan di atas, dan ia memerlukan pembedahan. Jika anda berasa sakit dan terdapat darah semasa berlakunya kentut ini, pastikan anda terus berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan lanjut.

Adalah kentut vagina menyebabkan otot rahim lemah?

Setiap otot yang ada pada badan anda, pasti akan merosot kekuatan dan jisimnya seiring dengan peningkatan usia. Jika anda pernah melakukan hubungan seksual, pernah melahirkan anak, pastinya otot rahim anda akan menjadi lemah, namun ia tidak mendatangkan bahaya. Dan, jika anda sudah mengalami menopaus dan sudah berusia melebihi 50 tahun, pastinya otot rahim anda turut akan menjadi lemah. Secara logiknya, faraj adalah sebahagian daripada otot dan ia semestinya akan mengalami kemerosotan dan menjadi lemah selaras dengan meningkatnya usia anda.

Jangan berasa tertekan

Seperti yang telah disebutkan, kentut vagina merupakan satu perkara yang normal untuk berlaku. Jadi, sekiranya ia berlaku, tidak ada perkara yang perlu anda bimbangkan. Anda boleh berbincang dengan pasangan anda dan memberitahu tentang masalah kentut ini. Pastinya pasangan anda boleh memahami bahawa ia adalah sesuatu yang berlaku di luar kawalan anda. Namun jika masalah ini masih mendatangkan tekanan kepada anda, anda mungkin lebih berisiko mengalaminya dengan lebih kerap.

Masalah kentut faraj ini bukan sahaja berlaku kepada wanita yang pernah hamil atau ketika melakukan yoga. Hakikatnya, kentut faraj ini adalah sesuatu yang semula jadi. Malah ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Daripada anda mencuba secara keterlaluan untuk mengelakkan kentut faraj daripada berlaku, anda mungkin perlu menerima tentang perkara itu. Ini kerana udara akan sentiasa mencari jalan untuk memasuki faraj ketika melakukan seks. Ini membawa maksud bahawa anda tidak perlu menghentikan diri anda daripada menikmati kegembiraan dan keseronokan ketika melakukan hubungan seks hanya kerana takut berlakunya kentut faraj.

Tiada sebarang jamu, ubatan, douche atau meruang yang boleh menghilangkan masalah kentut faraj ini. Sebaliknya perkara sebegini hanya akan mengundang masalah kentut faraj untuk lebih cenderung terjadi dan risiko mendapat jangkitan kuman.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel berikut:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Artikel lain untuk anda

  kentut faraj

  Opss…Ada Keluar Angin Dari Vagina, Normal Ke Wanita Alami Kentut Faraj? Ini Penjelasannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/11/2019 . 2 minit bacaan