Opss…Ada Keluar Angin Dari Vagina, Normal Ke Wanita Alami Kentut Faraj? Ini Penjelasannya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Wanita kalau alami kentut faraj, means faraj tu dah longgar? Alamak, risaunya. Dah tak umph-lah bersama cik abang. Chill, jom ketahui lebih lanjut mengenai kentut faraj.

Maksud kentut faraj

Vaginal flatulence, queefing adalah antara nama lain bagi kentut faraj atau vagina ini. Maksud kentut vagina ini adalah satu keadaan apabila terdapat udara yang terperangkap di dalam faraj. Bunyi yang terhasil adalah hampir sama seperti bunyi angin yang keluar melalui dubur. 

Walau bagaimanapun, queefing tidak mempunyai sebarang bau. Namun, perlu diakui ia adalah satu situasi yang memalukan walaupun keadaan ini dianggap normal dan tidak melibatkan sebarang risiko berkaitan kesihatan.

Bagaimana munculnya angin di faraj?

YES, bunyi memang saling tak tumpah seperti kentut, tetapi hakikatnya kentut vagina dan kentut dubur berbeza sama sekali. Kentut yang keluar dari dubur dan adakalanya berbau adalah disebabkan oleh bakteria.

Bau itu muncul apabila bakteria memecah dan melepaskan gas ketika proses pencernaan dan disingkirkan daripada badan melalui angin yang berbunyi proott..proott. Queefing tidak wujud disebabkan proses pencernaan, tetapi ia wujud dari udara yang menyelinap masuk ke dalam faraj dalam satu pergerakan yang pantas. 

Menurut Naib Presiden Bahagian Perubatan Luar di Planned Parenthood, Dr. Vanessa Cullins, “Kentut faraj berlaku apabila udara memasuki saluran faraj dan cuba melepaskan diri. Oleh kerana itu terhasil bunyi saat angin cuba melepasi bukaan lubang faraj. Ia tidak berbau kerana ia cuma angin kosong.”

Bila akan angin akan keluar?

Sejujurnya, tiada masa tertentu untuk mengetahui bila anda akan queefing. Tetapi kebiasaannya terjadi pada masa situasi yang senyap dan mungkin akan menyebabkan anda berasa malu. Contohnya seperti saat melakukan senaman yoga atau sewaktu foreplay bersama pasangan. 

Dalam erti kata mudah, ia sangat random. Mungkin sewaktu melangkah, anda mungkin akan mengalami pelepasan angin daripada vagina. Tiba-tiba bunyi kentut…arghhh…segannya! Itulah hakikatnya, kentut ini agak sukar untuk dikawal. 

Ia tidak boleh dikawal tetapi berita baiknya, kentut faraj yang lebih kerap berlaku kepada wanita yang pernah hamil dan melahirkan anak ini tidak mendatangkan sebarang mudarat kepada kesihatan. 

Fistula faraj

Walaupun begitu, kentut vagina yang melibatkan masalah fistula faraj, perlu diberikan perhatian. Fistula antara faraj dan organ abdominopelvic lain adalah keadaan yang berkaitan dengan kentut vagina yang memerlukan perhatian perubatan.

Seseorang individu wanita itu perlu untuk berbincang dan mendapatkan pemeriksaan doktor sekiranya kentut vagina yang berlaku selepas atau diikuti beberapa perkara seperti berikut:

 • Kelahiran bayi, terutama untuk proses kelahiran yang baru berlaku dan berdepan kesukaran
 • Terapi radiasi yang melibatkan pelvis
 • Pembedahan ginekologi, pelvis atau bahagian abdomen
 • Mengalami kesakitan atau ketidakselesaan
 • Kebocoran air kencing atau peningkatan pelepasan faraj atau keputihan
 • Keluar najis atau sisa lain
 • Mengeluarkan bau busuk yang tidak menyenangkan
 • Darah
 • Kerengsaan atau pembengkakan pada tisu faraj

Jika anda mengalami keadaan seperti yang dinyatakan di atas secara berterusan dan tidak dapat dikenal pasti puncanya, anda dinasihatkan untuk berjumpa dan berbincang dengan doktor.

Akhir kata

Jadi sekiranya anda mengalami kentut faraj ini, bertenang, ia adalah normal untuk berlaku dan tidak mempunyai kaitan dengan faraj longgar. Jika keadaan ini menyebabkan anda malu untuk melakukan hubungan seks bersama pasangan, cara terbaik adalah untuk berterus-terang mengenai masalah queefing yang anda hadapi. Ia adalah perkara di luar kawalan, dan pastinya pasangan anda boleh memahami keadaan ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  usus tersumbat

  Kerap Alami Kembung Perut? Itu Mungkin Tanda USUS TERSUMBAT, Atasinya Dengan Diet Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  buang angin

  Malu Terkentut Di Tempat Awam? Ini Sebab Tidak Boleh Tahan Kentut, Ada Kesannya Kepada Tubuh!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 24/08/2020 . 3 minit bacaan
  kenapa kentut bau busuk

  Kenapa Kentut Bau Busuk? Ini 6 Punca Sebenar Yang Kita Perlu Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/11/2019 . 3 minit bacaan
  kentut faraj

  Faraj Boleh Keluarkan Kentut? Adakah Ia Berbahaya Dan Dari Mana Puncanya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 29/06/2018 . 8 minit bacaan