Kesihatan Wanita

Wanita memerlukan maklumat dan sokongan yang tepat untuk melindungi kesihatan dirinya dari jangkitan, ketidakseimbangan hormon dan pertumbuhan yang tidak normal. Ini yang perlu diketahui oleh semua wanita.

FAQ

Apa itu kesihatan wanita?

Icon Chevron

Kesihatan wanita merujuk kepada kondisi dan masalah khusus wanita - termasuk kitaran menstrual, kehamilan dan perancangan keluarga serta kondisi tertentu seperti kanser serviks atau ovari. Lelaki dan wanita mungkin ada kondisi sama, namun ia akan menjejaskan wanita dengan cara lain lantas memerlukan fokus dan rawatan yang berbeza. Beberapa kondisi tertentu juga boleh menjejaskan tubuh wanita, yang melibatkan penyakit dan jantina seperti gangguan pemakanan.

Bila saya perlu jumpa pakar ginekologi?

Icon Chevron

Wanita perlu mula jumpa pakar ginekologi di antara usia 13 ke 15 tahun. Kebanyakan doktor akan menjalankan pemeriksaan umum dengan bertanya tentang tahap kesihatan tubuh badan dan menjelaskan tentangnya.

Bila saya perlu buat ujian pap smear?

Icon Chevron

Wanita disarankan membuat ujian pap smear setahun sekali sejak mencapai usia 21 tahun walaupun tidak aktif berseksual. Ujian ini adalah sejenis pemeriksaan yang akan membantu mengesan masalah pada serviks lantas mencegah kanser serviks.

Adakah saya ada simptom kanser ovari?

Icon Chevron

Kanser ovari tidak ada sebarang ujian, jadi penting untuk mengesannya dengan cara berjumpa pakar ginekologi secara berkala untuk buat ujian pelvik. Pada peringkat awal, simptom kanser ovari serupa dengan masalah perut dan sistem penghadaman termasuklah: - Pelvik kembung atau sakit abdomen - Cepat rasa kenyang atau hilang selera makan - Kerap rasa ingin terkencing

Simptom PCOS: bagaimana nak tahu jika saya ada PCOS?

Icon Chevron

PCOS atau sindrom polisistik ovari adalah kondisi berkaitan hormon dalam kalangan wanita. Meskipun petanda biasa muncul bagi golongan remaja 20-an, namun tidak semuanya didiagnosis dengan PCOS walaupun ada simptom. Simptom biasa termasuklah: - Haid tidak tentu atau tidak datang langsung - Sukar untuk hamil - Tumbuh bulu pada muka, dagu, belakang atau punggung - Muncul jerawat - Rambut menipis Jika anda didiagnosis dengan PCOS, doktor akan mula merancang kaedah rawatan bagi mengawal simptom yang anda alami.

Teroka lebih banyak topik Kesihatan Wanita


Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!

Jangan bimbang. Ikuti topik hangat dan bertukar cerita dengan bakal ibu yang lain. Sertai Komuniti Kehamilan!