Pasangan Tinggi Lampai, Anda Pula Kecil? Ini 4 Posisi Senggama Paling SESUAI Untuk Kalian!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Jika anda mempunyai pasangan yang tinggi, pasti sukar untuk anda memeluk atau mencium mereka tanpa berjengket atau mereka membongkokkan badan. 

Memang biasa kita lihat pasangan yang mempunyai ketinggian badan yang agak ketara (seorang tinggi, seorang rendah), mereka perlu berada pada kedudukan yang selesa bagi menikmati sentuhan/interaksi romantik.

Perkara yang lebih penting lagi adalah ketika mengadakan hubungan seks. Ketinggian memainkan peranan penting memandangkan ia boleh menentukan posisi, keselesaan dan kenikmatan semasa melakukan hubungan seks.

Artikel ini akan membincangkan 4 posisi seks yang sesuai dilakukan oleh pasangan yang mempunyai ketinggian yang berbeza. Teruskan membaca untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

4 posisi seks yang sesuai dipraktikkan oleh pasangan tinggi

1. Cowgirl, posisi kegemaran gadis

posisi seks

Posisi cowgirl merupakan posisi yang digemari oleh ramai individu. Ia memberikan keupayaan kepada wanita yang berada di atas untuk mengawal kelajuan dan rentak seks di samping kedalaman penetrasi zakar ke dalam vagina.

Bagi lelaki atau wanita yang jauh lebih tinggi daripada pasangannya, posisi ini dapat memberikan keselesaan seksual berikutan anda tidak perlu tunduk, berjengket atau mengubah posisi badan jika ingin menyentuh atau melakukan aksi foreplay.

Posisi cowgirl dilakukan dengan pasangan lelaki berbaring di atas katil dan pasangan wanita berada di atasnya. Penetrasi zakar dilakukan ketika wanita tersebut berada dalam posisi duduk atau mencangkung.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati kerana posisi ini dianggap sebagai salah satu posisi yang boleh menyebabkan kecederaan pada zakar. Ketika melakukan aksi sorong tarik, hentakkan tubuh anda perlahan-lahan. 

Nikmati posisi tersebut dan kawal rentak mengikut kemahuan pasangan anda. Jika anda berasa sakit ketika mencubanya, beritahu kepada pasangan anda dan cuba ubah kedudukan atau kelajuan hentakan.

2. Doggy style, cara hangatkan keintiman pasangan

posisi seks

Ini merupakan antara posisi yang digemari oleh wanita berikutan ia boleh memberikan rangsangan terhadap organ seks mereka iaitu kelentit, bagi mencapai orgasme.

Pasangan wanita hendaklah berada pada posisi merangkak sambil menahan permukaan rata menggunakan tangan dan lutut. Pasangan lelaki kemudiannya akan melakukan penetrasi daripada belakang.

Mungkin bunyinya agak janggal namun, posisi ini sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai perbezaan daripada sudut ketinggian.

Posisi tersebut bukan sahaja memerlukan wanita untuk membelakangi lelaki, malah ia tidak memerlukan mereka untuk bersemuka. Ini bermakna ketinggian bukanlah faktor yang dianggap penting.

Jika anda berasa bosan melakukan posisi tersebut dalam keadaan merangkak, anda boleh cuba melakukannya dalam keadaan berdiri. Pegang pada mana-mana objek seperti meja dinding bagi memastikan anda dan pasangan anda selesa.

Posisi ini boleh dilakukan selama mana pun cuma bagi mengekalkan kehangatan hubungan seksual, sekali-sekala kena bertentang mata juga ya.

3. Spooning bersama pasangan tinggi

pasangan tinggi

Kehangatan semasa melakukan hubungan seks kebiasaannya dicapai melalui susunan rentak yang betul. 

Kebanyakan pasangan akan mula bercium, berpelukan, melakukan aktiviti foreplay yang lain sebelum melakukan hubungan seks sehingga sampai kemuncaknya.

Namun, bagi mereka yang suka menggunakan kaedah spooning, aktiviti foreplay dan penetrasi seks boleh dijalankan secara serentak. Posisi ini memerlukan kedua-dua pasangan untuk baring mengiring ke arah yang sama.

Pasangan lelaki akan berada di belakang wanita.

Dalam posisi ini, kadangkala, pasangan wanita boleh menoleh ke belakang untuk mencium pasangan sebelum atau semasa penetrasi sedang berlangsung. 

Jika dibandingkan dengan posisi lain, spooning agak terkenal memandangkan ia memudahkan wanita untuk mencapai klimaks dan rentak hubungan seksual tidaklah terlalu cepat. Seperti posisi doggy style, pasangan tidak bersemuka maka ia sangat sesuai buat mereka yang mempunyai perbezaan ketinggian yang ketara.

Jika hubungan seks dilakukan bersemuka, jarak ketinggian yang berbeza tersebut akan menyebabkan anda berada pada paras dada atau leher pasangan. 

Mungkin ada lelaki yang suka dengan keadaan tersebut, namun ramai pasangan yang hendak bertentang muka jika mereka melakukan hubungan seks pada posisi sedemikian.

4. Missionary di tepi katil, kaedah klasik yang tiada tandingannya

pasangan tinggi

Bagi mereka yang gemarkan posisi missionary, usah risau. Ketinggian yang berbeza tidak menghalang anda daripada melakukan hubungan seks dalam posisi tersebut. Anda cuma perlu melakukan pengubahsuaian sedikit bagi mencapai keselesaan dan kenikmatan seksual.

Bagi mereka yang mempunyai beza tinggi yang ketara, anda boleh melakukan posisi seks ini di tepi katil. Pasangan lelaki berdiri dan punggung wanita berada betul-betul di sisi katil dengan kaki mereka tergantung ke bawah.

Sebelum melakukan penetrasi, anda perlu mengangkat kedua-dua kaki pasangan anda, rapatkannya sedikit dan mula mendayung. Kerapatan kaki tersebut akan membuatkan faraj terasa lebih ketat dan mampu merangsang anda berdua untuk mencapai orgasme.

Pastikan anda menuruti rentak pasangan anda. Hubungan seks yang menyeronokkan adalah apabila kedua-dua pasangan dapat menikmati posisi seksual yang dipraktikkan.

Konklusi

Jika anda dan pasangan mempunyai perbezaan ketinggian yang ketara, tiada alasan untuk anda tidak menikmati hubungan seks. Terdapat pelbagai teknik yang boleh memudahkan penetrasi serta dapat memberikan kenikmatan kepada kedua-dua pasangan. 

Apa yang perlu anda buat adalah untuk mencuba posisi-posisi tersebut dan pilih teknik yang bersesuaian dengan rentak anda dan pasangan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Bersama Tapi Tak Tahu Pasangan Ada Mood Atau Tidak? Perhatikan Petanda Isteri Terangsang

  Kaum Adam, jika anda ingin memberikan pengalaman seks terbaik kepada isteri, amat penting untuk mengenal pasti tanda-tanda wanita ghairah terlebih dahulu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 07/10/2020 . 3 minit bacaan

  Pernah Terkena Penyakit Sifilis & Sudah Jalani Rawatan, Bolehkah Ia Datang Kembali?

  Rasanya ramai sudah tahu bahawa sifilis adalah STD yang berbahaya. Usai sahaja menjalani rawatan, adakah ia boleh datang kembali? Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Masalah Mati Pucuk? Mari Fahami Disfungsi Ereksi Dan Cara Mengatasinya!

  Berdepan masalah ereksi, dan malu dengan pasangan? Ia pasti berkaitan masalah mati pucuk. Tapi ada ke cara penyelesaian untuk keadaan itu? Jawapannya ada!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Mitos Mengenai Mati Pucuk (ED)

  Apabila bercakap berkenaan masalah seksual lelaki, pastinya ia topik yang kurang digemari. Tapi apa mitos tentang mati pucuk yang biasa anda dengar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  libido wanita hamil

  Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  seks semasa hamil

  Seks Semasa Haid Bukan Sahaja Kotor Tapi Juga Bahaya! Kalian Mungkin Terkena Penyakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/10/2020 . 3 minit bacaan
  ketiak manusia

  Terangsang Apabila Pasangan Angkat Ketiak? Anda Mungkin Termasuk Dalam Golongan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan
  punca penyakit asma

  Seks Memang Seronok Namun Ada Kajian Kata Ia Boleh Cetuskan Serangan Asma! Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan