home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Usia Sudah Mencecah 40, 50 Tahun? 5 Makanan Ini Boleh Tingkatkan Risiko Penyakit, Sila Elak!

Usia Sudah Mencecah 40, 50 Tahun? 5 Makanan Ini Boleh Tingkatkan Risiko Penyakit, Sila Elak!

Makanan tidak berkhasiat sememangnya boleh menyebabkan tahap kesihatan seseorang menjadi teruk. Oleh sebab itu kita perlu peka terhadap khasiat makanan yang hendak diambil.

Apabila usia kita sudah mencecah 50 tahun, proses fisiologi yang berlaku di dalam badan tidak lagi seefisen ketika kita berusia 20 tahun.

Walaupun kebanyakan pakar pemakanan tidak begitu tegas dengan jenis makanan yang diambil, asalkan pada amaun yang berpatutan, terdapat makanan yang boleh meningkatkan risiko penyakit dalam kalangan mereka yang berusia.

Artikel ini akan menyenaraikan 5 makanan yang anda perlu jauhi jika ingin hidup sihat.

#1 Roti bakar, lubuk kalori yang perlu dijauhi

Jarang kita menganggap roti bakar sebagai makanan tidak berkhasiat. Ia sering diambil sebagai makanan sarapan terutamanya bagi mereka yang perlu hadir ke tempat kerja awal pagi.

Mudah sahaja, masukkan ke dalam pembakar roti, beberapa minit kemudian… Ting! Melompat keluarlah roti bakar rangup.

Walau bagaimanapun, dari sudut khasiat makanan, ia mengandungi 190 kalori dan kebiasaannya dimakan bersama dengan jem atau kaya yang tinggi dengan kandungan gula.

Kandungan protein dan serat juga tidak banyak dan perkara ini boleh menyebabkan seseorang mudah lapar selepas mengambil hidangan roti bakar.

Anda boleh mengambil makanan alternatif yang tinggi protein (minuman protein, ikan dan sebagainya) memandangkan ia boleh menghindarkan proses kehilangan otot yang lazim berlaku apabila kita meningkat dewasa.

Malah, kajian juga menunjukkan mereka yang mengambil makanan tinggi protein mempunyai kawalan gula dalam darah dan insulin yang baik selepas mengambil makanan berkarbohidrat.

#2 Daging bagus, namun lemak sebaliknya- Punca ia digelar makanan tidak berkhasiat

makanan tidak berkhasiat

Makanan seperti daging salami, pepperoni dan bologna mengandungi lemak tepu yang tinggi.

Jangan salah faham! Dari sudut khasiat makanan, bukan semua jenis lemak tidak baik untuk kesihatan. Lemak sangat penting memandangkan ia merupakan elemen asas dalam pembentukan sel.

Namun menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA) pengambilan makanan yang tinggi kandungan lemak tepu dan kolesterol berketumpatan rendah (LDL) boleh meningkatkan risiko penyakit jantung.

Tambahan pula, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan setiap individu untuk mengehadkan pengambilan makanan daging berproses memandangkan ia sering dikaitkan dengan masalah kanser usus besar.

Walaupun puncanya tidak jelas, ia boleh jadi disebabkan oleh kandungan lemak tinggi, penggunaan bahan pengawet semasa pemprosesan daging atau gabungan mana-mana faktor yang berkaitan.

#3 Coklat gelap baik untuk kesihatan, namun coklat putih pula sebaliknya

Mungkin anda tertarik dan tergoda dengan rupa coklat putih yang tampak ‘sihat’. Namun jangan mudah tertipu!

Berbeza dengan coklat gelap, coklat putih diperbuat daripada minyak sayuran dan gula tambahan yang boleh membahayakan kesihatan.

Bayangkan, 40g coklat putih mengandungi kira-kira 230 kalori, 16 g lemak dan 20 g gula.

Jika anda sudah berusia dan mengidam coklat, ambil coklat gelap. Ia mempunyai kompaun antioksida, flavanol.

Menurut pakar, flavanol bukan sahaja boleh merendahkan risiko penyakit jantung, ia juga boleh menurunkan tekanan darah dan memperbaiki aliran darah di seluruh badan.

Mungkin anda berasa keliru kerana coklat gelap turut mengandungi jumlah kalori dan kandungan lemak yang hampir sama dengan coklat putih.

Namun, perbezaannya terletak pada kandungan kompaun antioksida.

#4 Bar protein, bukanlah makanan sihat seperti yang anda sangka

Bukan semua makanan yang ada perkataan ‘protein’ baik untuk kesihatan.

Jika anda tidak memilih bar protein yang betul, natijahnya boleh mengundang pelbagai jenis masalah kesihatan berpunca daripada pengambilan gula berlebihan.

Ya, anda baca pernyataan yang betul. Terdapat bar protein yang dijual di pasaran dengan kandungan gula yang tinggi.

Gula memberikan rasa sedap pada pengguna. Perkara ini akan menyebabkan mereka mudah mengalami masalah ketagihan gula dan mengambil makanan tersebut secara kerap.

Oleh itu, jangan mudah percaya dengan produk makanan sihat dengan ribuan testimoni.

Sebagai pengguna bijak, ambil langkah berjaga-jaga dan semak label makanan.

#5 Keju yang bukan keju, awasi makanan yang buat anda telan air liur

khasiat makanan

Memang mudah untuk kita terliur apabila melihat makanan dengan lelehan keju. Lihat sahaja iklan burger yang banyak dipertontonkan di laman media sosial.

Bagi penggemar keju, anda mungkin tahu bahawa keju juga tergolong dalam kumpulan makanan yang dianggap sihat.

Namun, keju yang sering digunakan dalam pemprosesan makanan segera tidak begitu sihat.

Ia hanya mengandungi sebahagian kecil keju dengan bahan lain seperti minyak, susu berlemak, garam dan bahan pengawet.

Di Amerika, makanan yang mengandungi sekurang-kurangnya 51 peratus keju sahaja layak digelar sebagai makanan berkeju.

Jika kurang, ia hanya dilabel sebagai produk berkeju. Penting untuk anda tahu membaca kandungan makanan melalui label yang disertakan bersama produk.

Konklusi

Apabila usia anda semakin meningkat, anda perlu mempertimbangkan pilihan makanan supaya ia tidak menyebabkan kemudaratan.

Belajar untuk baca label makanan dan pastikan anda memahami risiko pengambilan makanan tidak berkhasiat terhadap kesihatan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, ajukannya kepada pakar pemakanan atau doktor anda sekarang.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Protein a nutrient focus. (https://cdnsciencepub.com/doi/pdf/10.1139/apnm-2014-0530). Diakses pada 3 Mac 2021.
  2. Effect of prior meal macronutrient composition on postprandial glycemic responses and glycemic index and glycemic load value determinations. (https://academic.oup.com/ajcn/article/106/5/1246/4822341?searchresult=1). Diakses pada 3 Mac 2021.
  3. Saturated fat. (https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats). Diakses pada 3 Mac 2021.
  4. White chocolate. (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/470448/nutrients). Diakses pada 3 Mac 2021.
  5. Are there health benefits from chocolate? (https://www.heart.org/en/news/2019/02/12/are-there-health-benefits-from-chocolate). Diakses pada 3 Mac 2021.
  6. Dark chocolate. (https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/). Diakses pada 3 Mac 2021.
  7. CFR – Code of Federal Regulations Title 21. (https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?CFRPart=133&showFR=1). Diakses pada 3 Mac 2021.
  8. Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. (https://www.who.int/news-room/q-a-detail/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat). Diakses pada 3 Mac 2021.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli Disemak pada 20/05/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman