backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

Elakkan Lemak Trans

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/06/2022

  Elakkan Lemak Trans

  Ramai saintis yang percaya lemak trans adalah jenis lemak yang terburuk. Lemak trans — juga dikenali sebagai asid lemak-trans akan meningkatkan kolesterol jahat anda (LDL) dan merendahkan kolesterol baik (HDL). Tahap kolesterol LDL yang tinggi dengan tahap kolesterol HDL yang rendah akan meningkatkan risiko anda mendapat penyakit jantung, iaitu salah satu penyebab utama kematian, baru-baru ini.

  Apa itu lemak trans?

  Sesetengah produk tenusu dan daging mungkin mengandungi amaun kecil lemak trans semula jadi. Walau bagaimanapun, kebanyakan lemak trans dibuat melalui proses industri dengan menambahkan hidrogen ke dalam minyak sayuran, menyebabkan minyak mungkin memejal pada suhu bilik. Minyak separa berhidrogen ini kurang berkemungkinan untuk merosot, di mana inilah sebabnya mengapa makanan yang dibuat dengan cara ini mempunyai tarikh luput yang panjang. Kebanyakan restoran juga menggunakan minyak sayuran berhidrogen untuk menggoreng makanan supaya mereka tidak perlu kerap menukar makanan.

  Di mana anda boleh mendapat lemak trans?

  Makanan yang dibakar

  Kebanyakan kek, biskut, kerak pai dan keropok yang anda makan mengandungi minyak sayuran separa berhidrogen. Sumber lain lemak trans ialah aising siap.

  Snek

  Kerepek ubi kentang, jagung dan tortilla selalunya penuh dengan lemak trans. Dan bertih jagung adalah makanan sihat jika ia tidak dimasak atau diperisakan dengan lemak trans.

  Makanan bergoreng

  Sebarang makanan bergoreng dengan minyak separa berhidrogen mengandungi lemak trans.

  Baca label

  Salah satu cara terbaik untuk mengelakkan lemak trans adalah dengan memeriksa label apabila anda membeli makanan. Juga, periksa minyak sayuran separa berhidrogen, yang merupakan indikator lemak trans dalam makanan anda.

  Pastikan pengambilan lemak trans anda rendah

  Lemak trans, terutamanya yang dikilangkan dengan mengandungi minyak sayuran separa berhidrogen, adalah tidak mengandungi manfaat untuk kesihatan, yang disokong oleh sains. Jabatan Pertanian menasihatkan orang ramai untuk makan lemak trans sekurang yang mungkin. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak lagi mengiktiraf minyak sayuran separa berhidrogen sebagai selamat. Penglibatannya dalam persediaan makanan sepatutnya diharamkan untuk beberapa tahun akan datang.

  Bagi memastikan anda selamat, anda perlu berjaga-jaga dengan kesan berbahaya lemak trans dan pelbagai jenis lemak lain. Pengganti lemak trans iaitu lemak tepu, juga boleh menaikkan kolesterol LDL anda. Justeru, diet yang sihat perlu mengandungi kurang daripada 35% lemak, dan terutamanya kurang daripada 10% lemak tepu.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/06/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan