Daging Diproses Menyebabkan Kanser Payudara?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser (IARC) yang juga sebuah agensi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengklasifikasikan daging yang diproses sebagai karsinogen, sesuatu yang menyebabkan kanser. Dan ia juga telah mengklasifikasikan daging merah sebagai karsinogen kemungkinan, sesuatu yang mungkin menyebabkan kanser. 

Daging yang diproses termasuk sosej, hot dog, ham, bacon dan sesetegah makanan proses berasaskan daging yang lain. Ia merujuk kepada daging yang telah dirawat dalam beberapa cara untuk memeliharanya atau memperisakannya. Prosesnya termasuk pengambilan garam, pengawetan, penapaian dan salai. Daging merah termasuk daging lembu, kambing, biri-biri dan babi.

Daging proses dan risiko kanser

Dalam satu kajian, memakan daging yang diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara.

Kebanyakan pakar percaya daging yang diproses adalah karsinogen (punca kanser), tetapi bukti kepercayaan bergantung kepada kajian kanser kolorektal, pankreas dan prostat.

WHO telah mengklasifikasikan daging yang diproses termasuk ham, bacon, salami dan frankfurts sebagai karsinogen Kumpulan 1 (diketahui menyebabkan kanser) yang bermaksud terdapat bukti kuat bahawa daging yang diproses menyebabkan kanser. Makan daging yang diproses meningkatkan risiko kanser usus dan perut. Daging merah, seperti daging lembu, kambing dan babi, dikelaskan sebagai karsinogen Kumpulan 2A yang bermaksud ia mungkin menyebabkan kanser.

Untuk analisis ini, dalam Jurnal Antarabangsa Kanser, para penyelidik menggabungkan data daripada 16 prospektif kajian pemerhatian persatuan daging yang diproses dengan kanser payudara. Mereka mendapati bahawa penggunaan daging diproses yang tinggi (kira-kira 25 hingga 30 gram sehari, secara purata) dikaitkan dengan peningkatan risiko 9 peratus untuk kanser payudara berbanding mereka yang mengambilnya dalam jumlah sedikit (0 hingga 2 gram sehari).

Apa yang kita makan adalah faktor utama dalam kesihatan secara keseluruhan dan diet yang betul boleh membantu menghilangkan sel kanser sambil menggalakkan kesihatan. Kebenarannya,sebuah institusi  dalam diet Amerika standard menyatakan daging proses adalah tidak baik untuk kesihatan dan meningkatkan risiko kanser.

Sel-sel kanser sangat mengejutkan, dengan keupayaan untuk membiak dan bermutasi, mengelakkan apoptosis (cara badan memusnahkan sel yang rosak.) Ia juga boleh menggunakan angiogenesis untuk mencipta saluran darah baru dan berkembang. Inilah sebabnya mengapa kanser, yang dibiarkan, akan sentiasa tumbuh dan menyebar ke bahagian lain badan. Kanser payudara yang paling biasa merebak ke nodus limfa, paru-paru, hati, tulang, dan otak. Ini dipanggil kanser payudara metastatik dan dikaitkan dengan kadar survival yang jauh lebih rendah.

Mengurangkan risiko kanser payudara dengan pemakanan

Terdapat beberapa cara untuk melawan kanser, dan pemakanan yang betul adalah kuncinya. Anda harus mencari sumber makanan organik semula jadi yang bebas daripada GMO dan karsinogen serta toksin lain.

Kekurangan nutrien adalah faktor lain bagi kanser payudara. Mendapatkan nutrien yang tepat adalah faktor penting untuk mengekalkan kesihatan dan memerangi kanser. Vitamin D adalah sangat penting, kerana ia telah ditunjukkan dengan ketara mengurangkan risiko kanser payudara pada wanita.

Selain itu, memahami label daging adalah salah satu cara untuk memastikan anda mengetahui dengan tepat apa yang anda letakkan di dalam badan anda, dan cara mencari alternatif yang sihat dan semula jadi untuk makanan yang diproses. Nutrien lain, seperti vitamin C, iodin, dan zat besi dapat membantu melindungi anda daripada kanser payudara, dan menjaga tubuh anda sihat dan kuat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penyakit Tak Mengenal Jantina, Ada 7 Sakit Orang Perempuan Boleh ‘Hinggap’ Pada Lelaki

  Ramai sering menganggap penyakit seperti kanser payudara dan osteoporosis adalah eksklusif untuk mereka yang bergelar wanita.Walau bagaimanapun...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kesihatan Lelaki, Kesihatan Lelaki Lain 03/12/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Boleh Campur Makanan Darat & Laut Dalam 1 Pinggan, Mengapa Agaknya?

  Pernahkah anda ditegah daripada makan daging bersama-sama makanan laut seperti ikan? Tapi, sejauh manakah kebenaran di sebalik amalan ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 20/11/2020 . 3 minit bacaan

  Kenapa Berhenti Jalani Rawatan Kanser Payudara Ketika Pandemik? Jom Sokong Kempen #UnPause!

  Bersempena Bulan Kesedaran Kanser Payudara ketika pandemik COVID-19 tahun ini, marilah kita bersama menyokong kempen #UnPause. Apakah ia? Baca ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanser, Kanser Payudara 22/10/2020 . 3 minit bacaan

  Risau Payudara Selalu Rasa Sakit Selepas Menopaus? 5 Perkara Ini Mungkin Puncanya

  Ada sebab mengapa menopaus disebut sebagai 'perubahan hidup,' ia boleh mempengaruhi hampir semua bahagian badan, termasuk berasa sakit pada payudara.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah

  Artikel lain untuk anda

  hari wanita sedunia

  4 Perkara Wajib Yang Perlu Setiap Wanita Lakukan, Jika Tidak, Nyawa Boleh Terancam!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  buang rahim

  Ramai Wanita Tak Perasan Simptom Kanser Ovari Mereka, Dah Buang Rahim Pun Masih Berisiko!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/01/2021 . 3 minit bacaan
  ooforektomi

  Ingin Buang Ovari Untuk Cegah Kanser? Ada RISIKO Yang Perlu Anda Ketahui

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/01/2021 . 3 minit bacaan
  jangkitan bakteria

  Payudara Kemerahan & Sakit? Mungkin Sebab Jangkitan Bakteria! AWAS, Boleh Ancam Nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 14/12/2020 . 3 minit bacaan