home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Daging Diproses Menyebabkan Kanser Payudara?

Daging Diproses Menyebabkan Kanser Payudara?

Agensi Antarabangsa Penyelidikan Kanser (IARC) yang juga sebuah agensi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengklasifikasikan daging yang diproses sebagai karsinogen, sesuatu yang menyebabkan kanser. Dan ia juga telah mengklasifikasikan daging merah sebagai karsinogen kemungkinan, sesuatu yang mungkin menyebabkan kanser.

Daging yang diproses termasuk sosej, hot dog, ham, bacon dan sesetegah makanan proses berasaskan daging yang lain. Ia merujuk kepada daging yang telah dirawat dalam beberapa cara untuk memeliharanya atau memperisakannya. Prosesnya termasuk pengambilan garam, pengawetan, penapaian dan salai. Daging merah termasuk daging lembu, kambing, biri-biri dan babi.

Daging proses dan risiko kanser

Dalam satu kajian, memakan daging yang diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara.

Kebanyakan pakar percaya daging yang diproses adalah karsinogen (punca kanser), tetapi bukti kepercayaan bergantung kepada kajian kanser kolorektal, pankreas dan prostat.

WHO telah mengklasifikasikan daging yang diproses termasuk ham, bacon, salami dan frankfurts sebagai karsinogen Kumpulan 1 (diketahui menyebabkan kanser) yang bermaksud terdapat bukti kuat bahawa daging yang diproses menyebabkan kanser. Makan daging yang diproses meningkatkan risiko kanser usus dan perut. Daging merah, seperti daging lembu, kambing dan babi, dikelaskan sebagai karsinogen Kumpulan 2A yang bermaksud ia mungkin menyebabkan kanser.

Untuk analisis ini, dalam Jurnal Antarabangsa Kanser, para penyelidik menggabungkan data daripada 16 prospektif kajian pemerhatian persatuan daging yang diproses dengan kanser payudara. Mereka mendapati bahawa penggunaan daging diproses yang tinggi (kira-kira 25 hingga 30 gram sehari, secara purata) dikaitkan dengan peningkatan risiko 9 peratus untuk kanser payudara berbanding mereka yang mengambilnya dalam jumlah sedikit (0 hingga 2 gram sehari).

Apa yang kita makan adalah faktor utama dalam kesihatan secara keseluruhan dan diet yang betul boleh membantu menghilangkan sel kanser sambil menggalakkan kesihatan. Kebenarannya,sebuah institusi dalam diet Amerika standard menyatakan daging proses adalah tidak baik untuk kesihatan dan meningkatkan risiko kanser.

Sel-sel kanser sangat mengejutkan, dengan keupayaan untuk membiak dan bermutasi, mengelakkan apoptosis (cara badan memusnahkan sel yang rosak.) Ia juga boleh menggunakan angiogenesis untuk mencipta saluran darah baru dan berkembang. Inilah sebabnya mengapa kanser, yang dibiarkan, akan sentiasa tumbuh dan menyebar ke bahagian lain badan. Kanser payudara yang paling biasa merebak ke nodus limfa, paru-paru, hati, tulang, dan otak. Ini dipanggil kanser payudara metastatik dan dikaitkan dengan kadar survival yang jauh lebih rendah.

Mengurangkan risiko kanser payudara dengan pemakanan

Terdapat beberapa cara untuk melawan kanser, dan pemakanan yang betul adalah kuncinya. Anda harus mencari sumber makanan organik semula jadi yang bebas daripada GMO dan karsinogen serta toksin lain.

Kekurangan nutrien adalah faktor lain bagi kanser payudara. Mendapatkan nutrien yang tepat adalah faktor penting untuk mengekalkan kesihatan dan memerangi kanser. Vitamin D adalah sangat penting, kerana ia telah ditunjukkan dengan ketara mengurangkan risiko kanser payudara pada wanita.

Selain itu, memahami label daging adalah salah satu cara untuk memastikan anda mengetahui dengan tepat apa yang anda letakkan di dalam badan anda, dan cara mencari alternatif yang sihat dan semula jadi untuk makanan yang diproses. Nutrien lain, seperti vitamin C, iodin, dan zat besi dapat membantu melindungi anda daripada kanser payudara, dan menjaga tubuh anda sihat dan kuat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

World Health Organization Says Processed Meat Causes Cancer https://www.cancer.org/latest-news/world-health-organization-says-processed-meat-causes-cancer.html Accessed on Oct 17, 2018.

Eating Processed Meats Tied to Breast Cancer Risk https://www.nytimes.com/2018/10/03/well/eat/eating-processed-meats-tied-to-breast-cancer-risk.html Accessed on Oct 17, 2018.

Red meat, processed meat and cancer https://www.cancercouncil.com.au/1in3cancers/lifestyle-choices-and-cancer/red-meat-processed-meat-and-cancer/ Accessed on Oct 17, 2018.

Processed Meats Associated with Breast Cancer Risk https://thetruthaboutcancer.com/processed-meats-cancer/ Accessed on Oct 17, 2018.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor