home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Kentang, Kategori Buah Atau Sayuran?

Kentang, Kategori Buah Atau Sayuran?

Kentang (potato) adalah salah satu daripada sumber makanan paling biasa, namun ianya penting kerana mempunyai banyak manfaat kesihatan yang menjadikannya lebih penting sebagai makanan ruji bagi kebanyakan populasi dunia.

Istilah kentang boleh merujuk sama ada tumbuhan atau keseluruhan ubi, yang agak tidak berbentuk, dalam kebanyakan jenis. Nama saintifiknya adalah Solanum tuberosum dan ia adalah kumpulan nightshade. Sayuran ini berasal dari Amerika, kemungkinan besar di Andes, Peru, dan Bolivia. Ia telah ditanam di antara 7,000 dan 10,000 tahun yang lalu di rantau Amerika Tengah dan Selatan.

Kanak-kanak di seluruh dunia sering kali enggan memakan sayur-sayuran tetapi mereka lebih cenderung untuk memilih kentang. Ini adalah kualiti kentang yang aneh dan ajaib, anda jarang akan menjumpai sesiapa yang tidak menyukainaya. Ia berada di hampir semua diet utama dalam beberapa bentuk dan boleh disediakan dalam pelbagai cara, termasuk panggang, goreng, dihiris, lenyek, dan banyak lagi.

Kentang liar masih tumbuh di beberapa bahagian di Amerika, tetapi ia diperkenalkan ke bahagian lain di dunia hanya 400-500 tahun yang lalu. Sayuran ini kini mendominasi dunia sebagai tanaman makanan ke-4 terbesar, dan lebih dari 1/3 dari tumbuhan dunia sebenarnya kini ditanam di China dan India, di mana ia mewakili sebahagian penting dari masakan mereka, serta masakan kebanyakan negara jirannya.

Hari ini, sukar untuk membayangkan diet tanpa kentang. Entah bagaimana menjadi salah satu makanan yang paling popular dan diiktiraf di planet ini. Penggemar kentang dan juga mereka yang tidak menyukainya, akan sama-sama gembira mengetahui bahawa ia mempunyai komponen nutrisi yang jauh melebihi karbohidrat dan kalori, dan ia boleh menjadi tambahan yang sangat bermanfaat untuk apa-apa pelan pemakanan.

Kentang, Sejenis Buah Atau Sayuran?

Klasifikasi Ini sering kali menjadi kekeliruan. Malah, terdapat perdebatan dalam kalangan pakar pemakanan dan pakar lain mengenai klasifikasi botani dan pemakanan beberapa tumbuhan, seperti kentang, tomato dan tembikai.

Kentang selalu dianggap sebagai sayuran. Dari sudut pemakanan, ia dikelaskan kepada sayur-sayuran kerana pengambilannya sebagai sebahagian daripada hidangan masin. Tetapi secara botaninya, ia diklasifikasikan kepada buah. Walaupun tumbuhan ini mengeluarkan bunga dan mempunyai buah-buahan hijau, ramai orang belum pernah mendengar fakta itu, jadi ia boleh menjadi sangat menarik. Disebabkan buah-buahan ini, ramai yang menganggapnya sebagai buah. Terdapat hujah yang kuat untuk kedua klasifikasi dan masih tidak tahu jawapan sebenar.

Di bawah ini anda akan melihat sesuatu yang lebih lanjut mengenai kentang, jadi anda boleh memutuskan sama ada anda akan menggunakannya sebagai buah atau sayur-sayuran.

Kentang adalah sayuran

Kentang adalah tumbuhan herba saka dengan batang bawah tanah, yang dipanggil ubi. Ubi digunakan dalam pemakanan dan ia tidak mengandungi biji/benih. Kerana itu, kebanyakan orang berfikir bahawa ia adalah sayuran.

Di dapur, anda menggunakannya sebagai sayuran. Ia tidak dianggap sebagai makanan manis atau pencuci mulut, jadi ia tidak ditambah gula kepadanya. Ia juga digunakan untuk menyediakan hidangan masin. Merebus atau menggoreng dan memakannya dengan daging atau dengan sayur-sayuran lain. Adalah tidak akan pasti untuk mendapatkan potato sebagai pencuci mulut dan itu adalah fakta yang kuat yang mengklasifikasikannya menjadi sayuran. Juga, anda harus ingat bahawa keledek (sweet potato) bukanlah kentang sebenar, kerana ia tidak termasuk dalam kumpulan botani yang sama sebagai tanaman potato yang sebenar.

Kentang adalah buah

Sesetengah orang berfikir bahawa tumbuhan ini memenuhi semua kriteria untuk dikelaskan sebagai buah, kerana ia dihasilkan daripada pokok kentang. Ia adalah sebahagian daripada keluarga nightshade, yang ahlinya termasuk juga tomato, lada benggala dan terung. Secara teknikal, tumbuhan tersebut adalah buah-buahan, kerana ia berkembang dari ovari di pangkal bunga.

Ia juga menghasilkan buah-buahan hijau seperti tomato hijau kecil dari bunga-bunganya, tetapi kita tidak memakannya ia dianggap beracun. Ia mengandungi sejumlah besar alkaloid beracun, yang dipanggil solanine. Dibuktikan bahawa jika mengambil tumbuhan yang mengandungi solanin, ia boleh menyebabkan cirit-birit, sakit perut atau sakit kepala.

Kentang adalah separuh buah, sayuran separuh

Terdapat juga pendapat bahawa potato adalah sayuran separuh, separuh buah. Lebih tepat lagi, buah-buahan beracun hijau pada tumbuhan ini dianggap buah, sementara bahagian tanaman, ubi dan daun boleh dimakan, dianggap sayur-sayuran.

Fakta Nutrisi Kentang

Alasan tumbuhan ini telah tersebar di seluruh dunia dengan cepat dan telah diterima secara meluas kerana ia adalah sumber tenaga dan pemakanan, termasuk vitamin, mineral, dan sebatian organik penting. Ia terdiri daripada karbohidrat dan mengandungi jumlah protein dan serat yang sederhana, tetapi hampir tidak ada lemak. Berikut kandungan nutrisi yang terdapat di dalam tumbuhan ini adalah:

Kandungan mineral

Sekiranya anda makan tumbuhan ini secara teratur, anda dapat memastikan bekalan air dan ion yang baik di dalam tubuh anda. Ini kerana ia kaya dengan potassium. Kepekatan tertinggi dalam kulit, jadi memakan tumbuhan dengan kulitnya sentiasa bermanfaat. Selain itu, ia juga mengandungi kalsium, besi, dan fosforus.

Kandungan vitamin

Kentang dikenali dengan jumlah kandungan vitamin C yang banyak di dalamnya. Biasanya, hidangan 100 gram mengandungi kira-kira 17 mg vitamin C. Selain itu, menurut USDA National Nutrient Database, ia juga mengandungi vitamin A dan B.

Kandungan air

Jumlah air yang terdapat pada tumbuhan ini adalah kira-kira 70 hingga 80 peratus daripada beratnya. Oleh itu kepercayaan bahawa anda menambah berat badan dengan memakan potato adalah salah faham. Walau bagaimanapun, jika hidangan potato anda mengandungi jumlah besar mentega, krim masam, atau keju, maka anda cenderung menambahkan berat badan. Adalah disyorkan juga bahawa anda membakar berbanding menggorengnya.

Kandungan kanji

Kentang mengandungi kira-kira 17 peratus kanji dan ia adalah salah satu sumber semula jadi terbaik. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan makan kentang yang bercambah kerana ia membawa kepada penukaran kanji ke dalam gula. Kentang bercambah juga boleh mengandungi toksin dan umumnya mengandungi kandungan nutrien yang lebih rendah. Jika anda ingin menghalangnya daripada bercambah, disyorkan untuk menyimpannya di tempat yang sejuk dan kering dengan pendedahan yang minimum kepada cahaya.

Sementara itu, menurut Healthline, nutrisi yang terdapat dalam 2/3 cawan (100 gram) kentang rebus yang dimasak dengan kulit tetapi tanpa garam adalah:

 • Kalori: 87
 • Air: 77%
 • Protein: 1.9 gram
 • Karbohidrat: 20.1 gram
 • Gula: 0.9 gram
 • Serat: 1.8 gram
 • Lemak: 0.1 gram

Karbohidrat

Kentang terdiri daripada karbohidrat, terutamanya dalam bentuk kanji. Kandungan karbohidratnya adalah antara 66-90% berat kering. Dan, ia juga mengandungi gula mudah seperti sukrosa, glukosa, dan fruktosa turut hadir dalam jumlah kecil.

Ia biasanya berada pada kedudukan tinggi indeks glisemik (GI), menjadikannya tidak sesuai untuk pesakit diabetes. GI mengukur bagaimana makanan menjejaskan kenaikan gula dalam darah anda selepas makan.

Walau bagaimanapun, sesetengah kentang mungkin berada dalam julat sederhana bergantung kepada pelbagai dan kaedah memasak. Penyejatan kentang selepas memasak dapat mengurangkan kesannya terhadap gula dalam darah dan menurunkan GI sebanyak 25-26%.

Serat

Walaupun kentang bukan makanan berserat tinggi, ia boleh memberikan sumber serat yang penting bagi mereka yang makan secara teratur. Tahap serat yang tertinggi adalah pada kulit, yang membentuk 1-2% kentang.

Serat tumbuhan ini seperti pektin, selulosa, dan hemiselulosa tidak larut sepenuhnya. Ia juga mengandungi pelbagai jenis kanji tahan (resistant starch), sejenis serat yang memakan bakteria mesra di dalam usus dan meningkatkan kesihatan pencernaan. Selain itu, kanji tahan juga boleh meningkatkan kawalan gula dalam darah, menyederhanakan kenaikan gula dalam darah anda selepas makan.

Berbanding dengan kentang panas, yang sejuk menawarkan jumlah kanji tahan yang lebih tinggi.

Protein

Kentang adalah rendah protein, antara 1-1.5% semasa segar dan 8-9% berat kering. Sebenarnya, berbanding tanaman makanan biasa lain seperti gandum, beras, dan jagung, potato mempunyai jumlah protein yang paling rendah.

Walau bagaimanapun, kualiti proteinnya sangat tinggi untuk tumbuhan, lebih tinggi daripada kacang soya dan kekacang lain. Protein utama dalam kentang dipanggil patatin, yang boleh menyebabkan reaksi alahan pada sesetengah orang.

Jenis-jenis Kentang

Kentang russet

Ini mungkin adalah bentuk yang paling biasa. Apabila seseorang menyebut kentang yang biasanya anda fikir tumbuhan coklat berbentuk bujur sederhana hingga ke sekeliling dengan kulit yang bersih. Russet adalah kentang yang lembut dengan tekstur yang ringan dan lembut. Kulit menjadi kenyal apabila dimasak. Ini biasanya digunakan untuk bakar, lenyek dan panggang.

Kentang merah

Ia adalah tambahan lain untuk kebanyakan hidangan. Kentang merah adalah melekit (waxy), yang bermaksud ia mempunyai sel yang kekal bersama apabila dimasak. Apabila dihiris ke dalam ketulan, ia akan mengekalkan bentuknya dan tidak putus, walaupun apabila direbus.

Potato jenis ini adalah yang kecil, licin, bulat dengan kulit merah yang nipis mempunyai tekstur lembap berkrim dengan rasa halus manis. Ia sempurna untuk salad, sup, rebus dan pemanggang.

Kentang kuning

Kentang kuning adalah melekit, baldu dan lembab. Marmar ini untuk tumbuhan ini yang bersaiz besar mempunyai rasa mentega dengan rasa manis yang halus. Kulitnya yang rapuh dapat meningkatkan kepadatan isi yang mana digabungkan dengan tekstur berkrim, mengurangkan keperluan mentega. Kentang kuning sempurna untuk hidangan yang melibatkan membakar dan memanggang.

Kentang ungu

Kentang ungu adalah melekit dan lembab dengan isi yang keras. Namanya berasal dari kulitnya yang berwarna ungu, dan juga isinya berwarna lavender yang hampir sama. Ia mempunyai rasa yang berpasir dan berkacang dengan kandungan gula yang rendah. Ia sesuai untuk salai, membakar dan memanggang.

Kentang jejari (fingerling)

Kentang fingerling bersaiz antara dua hingga empat inci dan berbentuk seperti jari manusia. Ia melekit dan keras dengan kulit berwarna merah, oren, ungu atau putih. Isi tumbuhan ini sangat pelbagai warna dari merah kepada ungu, warna kuning dan putih. Uratnya juga kadang-kadang berjalur sepanjang isi. Ia sangat popular untuk pan-frying dan memanggang.

Kentang petite

Namanya diperoleh daripada saiznya yang kecil. Ini bukan jenis kentang, tetapi pengelasan saiznya. Kentang yang lebih kecil dari enam kategori lain diklasifikasikan sebagai petite. Rasanya cenderung lebih tertumpu berbanding yang lain (yang bersaiz besar) dan sempurna untuk salad, memanggang dan menggoreng.

Manfaat Kesihatan Kentang

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran memberi manfaat kepada kesihatan dan mengurangkan risiko banyak keadaan kesihatan yang berkaitan dengan gaya hidup. Ia mengandungi nutrien penting, walaupun dimasak, ia dapat memberi manfaat kepada kesihatan manusia dalam pelbagai cara.

Kesihatan jantung

Hipertensi, keadaan yang berbahaya yang dicirikan oleh tekanan darah tinggi yang tidak normal, adalah salah satu faktor risiko utama untuk penyakit jantung.

Kentang mengandungi sejumlah mineral dan sebatian tumbuhan yang boleh membantu menurunkan tekanan darah. Kandungan kalium tumbuhan ini yang tinggi amat penting.

Beberapa kajian pemerhatian dan percubaan terkawal rawak menghubungkan pengambilan kalium yang tinggi kepada risiko tekanan darah tinggi dan penyakit jantung yang berkurangan. Bahan lain dalam tumbuhan ini yang boleh menggalakkan tekanan darah yang lebih rendah termasuk asid klorogenik dan kukoamines.

Tekanan darah

Pengambilan natrium yang rendah adalah penting untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat, tetapi meningkatkan pengambilan kalium mungkin sama pentingnya. Potassium menggalakkan vasodilasi, atau pelebaran saluran darah.

Menurut National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), kurang daripada 2 peratus orang dewasa Amerika memenuhi cadangan 4,700-miligram harian.

Kalium, kalsium, dan magnesium semuanya hadir dalam kentang. Ini telah dijumpai untuk mengurangkan tekanan darah secara semula jadi.

Kesihatan tulang

Zat besi, fosforus, kalsium, magnesium, dan zink dalam tumbuhan ini semuanya membantu tubuh untuk membina dan mengekalkan struktur dan kekuatan tulang.Zat besi dan zink memainkan peranan penting dalam pengeluaran dan pematangan kolagen.

Fosforus dan kalsium kedua-duanya penting dalam struktur tulang, tetapi penting untuk mengimbangi kedua-dua mineral untuk mineralisasi tulang yang betul. Terlalu banyak fosforus dan terlalu sedikit kalsium menyebabkan kehilangan tulang dan menyumbang kepada osteoporosis.

Keradangan

Kolina (choline) adalah nutrien penting dan serba boleh yang terdapat dalam kentang. Ia membantu pergerakan otot, emosi, pembelajaran, dan ingatan.

Ia juga membantu dalam:

 • mengekalkan struktur membran sel
 • menghantar impuls saraf
 • penyerapan lemak
 • Perkembangan awal otak

Satu potato besar mengandungi 57 mg choline. Lelaki dewasa memerlukan 550 mg, dan wanita 425 mg sehari.

Kanser

Tumbuhan ini mengandungi folat. Folat memainkan peranan dalam sintesis dan pembaikan DNA, dan ia menghalang banyak jenis sel kanser daripada terbentuk kerana mutasi dalam DNA.

Pengambilan serat dari buah-buahan dan sayur-sayuran seperti tumbuhan ini dikaitkan dengan risiko menurunkan kanser kolorektal. Vitamin C dan kuersetin juga berfungsi sebagai antioksidan, melindungi sel daripada kerosakan daripada radikal bebas.

Pengurusan berat badan dan kekenyangan

Serat diet biasanya diiktiraf sebagai faktor penting dalam pengurusan berat badan dan penurunan berat badan. Ia bertindak sebagai “bulking agents” dalam sistem pencernaan. Ia meningkatkan rasa kenyang dan mengurangkan selera makan, jadi seseorang berasa lebih kenyang untuk tempoh lebih lama dan kurang pengambilan lebih banyak kalori.

Metabolisme

Tumbuhan ini adalah sumber vitamin B6 yang hebat. Ini memainkan peranan penting dalam metabolisme tenaga, dengan memecahkan karbohidrat dan protein ke dalam glukosa dan asid amino. Sebatian-sebatian ini lebih mudah digunakan untuk tenaga di dalam badan.

Kulit

Kolagen adalah sistem sokongan kulit. Vitamin C berfungsi sebagai antioksidan untuk membantu mencegah kerosakan yang disebabkan oleh matahari, pencemaran, dan asap. Vitamin C juga membantu mengurangkan kedutan dan memperbaiki tekstur keseluruhan kulit.

Penghadaman

Kandungan serat dalam tumbuhan ini membantu mengelakkan sembelit dan meningkatkan kekerapan untuk saluran pencernaan yang sihat.

Baca juga:

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

11 Incredible Benefits Of Potatoes https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-potato.html Accessed on July 4, 2019.

Potatoes 101: Nutrition Facts and Health Effects https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes Accessed on July 4, 2019.

Is a Potato a Fruit or Vegetable? Find Your Answer Here! https://www.healtholino.com/is-a-potato-a-fruit-or-vegetable-find-your-answer-here/ Accessed on July 4, 2019.

All About Potato Varieties https://www.gardeners.com/how-to/potato-varieties/7556.html Accessed on July 4, 2019.

How Many Types of Potatoes are There? https://thecookful.com/types-of-potatoes/ Accessed on July 4, 2019.

How can potatoes benefit my health? https://www.medicalnewstoday.com/articles/280579.php Accessed on July 4, 2019.

Potatoes 101: Nutrition Facts and Health Effects https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes Accessed on July 4, 2019.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 17/06/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan