Tak Salah Beri Anak Haiwan Peliharaan, Cuma WASPADA Dengan 13 Jangkitan Ini!

  Tak Salah Beri Anak Haiwan Peliharaan, Cuma WASPADA Dengan 13 Jangkitan Ini!

  Memelihara binatang adalah pengalaman terbaik untuk kanak-kanak belajar mengenai tanggungjawab dan rasa hormat terdapat makhluk lain. Pun begitu, wujud risiko penyakit zoonotik kepada anak jika ada haiwan peliharaan di rumah.

  Ikuti perkongsian artikel ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

  Haiwan peliharaan di rumah & risiko penyakit zoonotik

  Semua haiwan membawa kuman, sama seperti manusia. Penyakit biasa berlaku pada haiwan peliharaan di rumah seperti distemper, canine parvovirus dan cacing jantung, tidak akan merebak kepada manusia.

  Namun haiwan peliharaan boleh menyebabkan jangkitan kepada manusia menerusi bakteria, virus, parasit serta kulat yang boleh mengganggu sistem tubuh manusia, dikenali sebagai penyakit zoonotik.

  Baca juga:

  Berikut antara beberapa jenis jangkitan yang boleh ditularkan daripada haiwan peliharaan:

  Haiwan peliharaan di rumah seperti kucing dan anjing

  Antara jangkitan yang boleh dibawa haiwan peliharaan popular ini adalah:

  Jangkitan Campylobacter

  Tersebar apabila haiwan peliharaan membawa bakteria Campylobacter jejuni yang menyebabkan cirit-birit, sakit perut dan demam kepada manusia.

  Bakteria ini mungkin wujud pada saluran usus anjing, kucing, hamster, burung dan binatang ternakan yang dijangkiti dan menular melalui sentuhan dengan najis tercemar, najis, daging tidak dimasak atau susu tidak dipasteur.

  Penyakit cakaran kucing, haiwan peliharaan

  Ini berlaku apabila seseorang digigit atau dicakar kucing yang dijangkiti bakteria Bartonella henselae, menyebabkan gejala seperti bengkak nodus limfatik, demam, sakit kepala dan keletihan.

  Masalah kurap

  haiwan peliharaan di rumah

  Jangkitan kulit disebabkan oleh beberapa jenis kulat yang terdapat dalam tanah dan pada kulit manusia serta haiwan peliharaan di rumah.

  Kurap pada kulit atau tinea corporis, biasanya berbentuk bulatan kering dan berkeruping dengan gelembung kemerahan pada bahagian luar.

  Sekiranya kulit kepala terjejas, ia akan mengelupas, kemerahan dan bengkak serta membentuk tompokan botak.

  Rocky Mountain spotted fever (RMSF)

  Disebarkan oleh kutu yang dijangkiti bakteria Rickettsia rickettsii oleh anjing.

  Antara gejalanya seperti demam panas, menggigil, sakit otot dan sakit kepala serta ruam yang merebak ke pergelangan tangan dan kaki, telapak tangan, tapak kaki dan batang tubuh.

  Toksikariasis, penyakit zoonotik

  Berpunca daripada cacing gelang parasit Toxocara, yang hidup dalam usus. Telur daripada cacing disingkirkan melalui najis haiwan ini dan mencemarkan tanah di mana kanak-kanak bermain.

  Apabila anak tertelan tanah tercemar, telur menetas dalam usus dan larva akan merebak ke organ lain – dikenali sebagai migran larva viseral.

  Gejala yang boleh berlaku adalah demam, batuk atau berdehit, hati membesar, ruam atau bengkak pada nodus limfatik.

  Jika larva memasuki aliran darah ke mata, ia dikenali sebagai toksocariasis okular yang boleh mengakibatkan kehilangan penglihatan kekal.

  Toksoplasmosis

  Terjadi apabila bersentuhan dengan parasit dalam najis kucing. Bagi individu sihat, jangkitan ini tidak menyebabkan gejala.

  Simptom yang boleh terjadi adalah bengkak kelenjar, keletihan, sakit otot, demam, sakit tekak dan ruam.

  Wanita hamil dengan jangkitan ini boleh mengalami keguguran, kelahiran pramatang, penyakit kronik dan kebutaan pada bayi baru lahir.

  Gigitan kucing dan anjing

  Boleh menyebabkan jangkitan dan masalah serius terutamanya jika gigitan berlaku pada muka dan tangan.

  Gigitan kucing cenderung lebih teruk kerana luka tusukan lebih dalam.

  Penyakit anjing gila (Rabies)

  Penyakit serius disebabkan oleh virus yang memasuki tubuh melalui gigitan atau luka tercemar oleh air liur haiwan dijangkiti seperti anjing, kucing, rakun, kelawar, skunk dan musang.

  haiwan peliharaan di rumah

  Burung

  Burung peliharaan, walaupun dijaga di dalam sangkar boleh menyebarkan penyakit:

  Penyakit zoonotik, Kriptokokosis

  Penyakit kulit yang dijangkiti apabila seseorang menyedut organisma terdapat pada najis burung, khususnya burung merpati dan boleh mengakibatkan radang paru-paru.

  Psitakosis

  Turut dikenali sebagai demam burung kakak tua, jangkitan bakteria ini boleh terjadi kesan kontak dengan najis burung atau debu yang berkumpul pada sangkarnya.

  Antara simptomnya termasuk batuk, demam panas dan sakit kepala.

  Haiwan belaan jenis reptilia dan amfibia

  Reptilia seperti biawak, ular dan kura-kura atau amfibia termasuk katak dan salamander boleh menyebabkan penyakit:

  Salmonelosis

  Bakteria salmonelosis terdapat pada najis mereka dan menyentuh kulit, kandang serta permukaan lain yang tercemar boleh menyebabkan jangkitan.

  Gejalanya adalah sakit perut, cirit-birit, muntah dan demam.

  Anak kecil berisiko mendapat penyakit lebih serius termasuk dehidrasi, meningitis dan sepsis (jangkitan darah).

  Haiwan peliharaan lain

  Rodensia termasuk tikus atau hamster, juga ikan boleh menyebabkan risiko jangkitan:

  haiwan peliharaan di rumah

  Virus choriomeningitis limfositik (LCMV)

  Terjadi apabila tersedut zarah daripada air kencing, najis atau air liur rodensia yang menyebabkan gejala seperti selesema – demam, keletihan, sakit kepala, sakit otot, mual dan muntah.

  LCMV juga boleh menyebabkan meningitis (radang selaput yang mengelilingi otak dan saraf tunjang) dan ensefalitis (radang otak). Ia juga boleh merebak daripada wanita hamil ke janin.

  Penyakit zoonotik Mycobacterium marinum

  Berlaku apabila terdedah kepada air tercemar dalam akuarium atau kolam. Secara amnya ia jangkitan ringan dan hanya terjadi pada kulit, namun menjadi lebih kronik pada individu dengan sistem imun lemah.

  Mengetahui jenis jangkitan daripada haiwan bukan bermakna anak tidak boleh memiliki haiwan peliharaan di rumah, cuma anda perlu lebih berhati-hati.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. Infections That Pets Carry. https://kidshealth.org/en/parents/pet-infections.html,Accessed on Oct 14, 2021
  2. I Ghasemzadeh and SH Namazi  (2015). Review of bacterial and viral zoonotic infections transmitted by dogs. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319273/,Accessed on Oct 14, 2021
  3. Review of bacterial and viral zoonotic infections transmitted by dogs. https://www.doh.wa.gov/YouandYourFamily/IllnessandDisease/AnimalTransmittedDiseases,Accessed on Oct 14, 2021
  4. Healthy pets, healthy people: How to avoid the diseases that pets can spread to people. https://www.caringforkids.cps.ca/handouts/healthy-living/healthy_pets_healthy_people,Accessed on Oct 14, 2021
  5. Diseases transmitted by pets. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331335/WH-1998-Jul-Aug-p24-25-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y,Accessed on Oct 14, 2021
  6. Infections from Dogs & Cats: important information. http://www.nhsborders.scot.nhs.uk/media/197779/dog-cat-infections-June-2014.pdf, Accessed on Oct 14, 2021

   

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 30/12/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Ahmad Wazir Aiman