What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Bayi Baru Lahir Ada Satu Bau Yang Buat Ibu Rasa Ketagih, Dari Mana Datangnya Bau Ini?

Bayi Baru Lahir Ada Satu Bau Yang Buat Ibu Rasa Ketagih, Dari Mana Datangnya Bau Ini?

Ketika anda memegang bayi, pasti anda akan mencium bau wangi bayi baru lahir. Bau yang selalu orang katakan sebagai ‘bau syurga ini’ sebenarnya datang dari mana?

Pasti anda ingin tahu bukan apakah fungsi bau ini dari segi sains? Jom, ikuti kupasan kami dalam artikel di bawah.

Bau bayi eratkan hubungan ibu dan anak

Ibu dan bayi mempunyai satu hubungan istimewa yang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata.

Bermula daripada saat ibu tahu tentang kehamilan, sehinggalah tibanya saat kelahiran, ibu telah melalui pelbagai kesusahan dan rintangan demi seorang insan yang bernama anak.

Menurut kajian, bayi yang baru lahir amat tertarik dengan bau ibunya. Perkara yang sama juga berlaku kepada si ibu.

Mengapa bayi berbau wangi?

bayi bau wangi

Penjagaan bayi merupakan sesuatu yang sukar untuk dilakukan. Amatlah memenatkan untuk menjaga bayi yang sering muntah, buang air, menangis dan juga perlu dipantau 24 jam sehari.

Bayi yang baru lahir tidak dapat menjaga dirinya sendiri. Oleh itu, bayi perlukan ibunya di sisi.

Sebab itulah, bayi mempunyai ‘bau’ wangi pada badannya. Menurut pakar, bau ini merupakan satu ciri evolusi yang memainkan peranan penting untuk memastikan bayi selamat dan terus hidup.

Selain itu, mekanisma bau ini sebenarnya berfungsi secara dua hala. Bukan sahaja bayi, malah ibu juga dapat rasa lebih tenang dan kurang tertekan ketika mencium bayi.

Ketika ibu menghidu bau wangi daripada badan bayi, otak ibu akan menerima hormon dopamine, sejenis hormon yang sering dikaitkan dengan rasa gembira.

Hormon yang sama jugalah yang membuatkan kita rasa gembira ketika makan makanan yang diingini ataupun rasa puas ketika menerima sesuatu ganjaran.

Hidu bau bayi secara tidak langsung dapat memberikan ibu satu rasa istimewa yang dapat membantu mengukuhkan hubungan antara ibu dan bayi.

Malah, hormon ini jugalah yang menyebabkan ibu tidak senang meninggalkan bayi seorang diri!

Ibu juga seperti mengendahkan rasa penat yang dialami ketika menjaga bayi disebabkan keinginan mereka untuk menjaga dan juga melindungi bayi tersebut.

Bayi boleh kenal pasti ibu yang baru melahirkan anak

Menurut kajian, bayi baru lahir juga dapat mengenal pasti bau ibu yang baru melahirkan anak!

Usai kajian dijalankan, mereka mendapati bahawa bayi akan lebih tenang dan kurang menangis jika berada dekat dengan ibu mereka ataupun mana-mana ibu yang baru melahirkan anak.

Kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti betapa pentingnya kehadiran ibu di sisi bayi lebih-lebih lagi jika bayi terpaksa tinggal di hospital.

Seramai 44 bayi yang baru lahir telah turut serta dalam kajian ini. Semasa bayi menangis, bayi telah diletakkan berdekatan dengan gaun hospital yang mempunyai bau ibu yang baru bersalin.

Bayi yang sedang menangis berhenti menangis hampir serta-merta selepas diberikan gaun hospital yang mempunyai bau ibu.

Apa yang menarik, bayi tetap akan berhenti menangis tidak kiralah jika bau tersebut bukan milik ibunya. Samalah juga ketika bayi ingin tidur, bayi tidur lebih mudah di samping bau ibu.

Namun, jika bayi diberikan gaun hospital yang terdapat bau ibunya, bayi akan menggerak-gerakkan mulut tanda ingin minum susu.

Ini membuktikan bahawa bayi dapat mengenali bau spesifik milik ibunya walaupun baru berusia beberapa bulan! Menarik bukan!

Ibu juga lebih tenang

Sebuah kajian telah dijalankan di Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet di Stockholm untuk mengenal pasti sama ada bau bayi boleh digunakan untuk merawat depresi dalam kalangan wanita.

30 orang wanita telah diberikan topi kecil yang telah dipakai oleh bayi yang baru lahir.

Semasa mereka mencium bau topi tersebut, saintis pada masa yang sama bertindak mengkaji gelombang otak mereka menggunakan sejenis kamera magnetik.

Mereka mendapati bahawa bau daripada bayi merangsang kawasan yang sama seperti ubat yang digunakan untuk merawat penyakit mental.

Walaupun bau bayi seperti dapat kurangkan stres dalam diri ibu, kompaun yang bertanggungjawab untuk melegakan depresi itu masih belum dapat dikenal pasti.

Tapi dari mana datangnya bau yang menyenangkan ini?

bayi bau wangi

Selain bau bedak bayi, losyen dan juga tisu basah yang anda gunakan ke atas bayi, si manja mempunyai bau wangi yang membuatkan kita rasa ‘macam nak gigit’!

Sebuah lagi teori mengaitkan bau ini dengan bau vernix caseosa – sejenis cairan berwarna putih yang melitupi badan bayi ketika lahir.

Walaupun bahan tersebut dibasuh selepas kelahiran, baunya masih lagi ‘melekat’ pada badan bayi.

Walau bagaimanapun, ini kekal teori semata-mata kerana tidak ada kajian yang dapat membuktikan bahawa vernix caseosa membuatkan bayi berbau wangi.

Namun, lama-kelamaan bau bayi akan hilang seiiring dengan peredaran masa.

Tetapi, ibu akan tetap mengingati bau bayi dan tetap menganggapnya sebagai salah satu bau paling wangi dan indah yang pernah mereka hidu sepanjang hayat mereka.


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. Ergobaby. 2019. Embrace…That New Baby Smell. December 5. Accessed June 25, 2020. https://ergobaby.ie/blog/2019/12/05/embracethat-new-baby-smell/.
  2. Motherly. 2019. That newborn baby scent is addictive—science explains why. July 2. Accessed June 25, 2020. https://www.mother.ly/news/new-baby-smell-mom-brain.
  3. SBS AU. 2017. Why newborn babies smell so delicious. August 7. Accessed June 25, 2020. https://www.sbs.com.au/topics/voices/family/article/2017/08/07/why-newborn-babies-smell-so-delicious.
  4. Sullivan, Regina M., and Paul Toubas. 1998. “Clinical Usefulness of Maternal Odor in Newborns: Soothing and Feeding Preparatory Responses.” Biol Neonate 402-408.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 26/05/2021
Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan