Berapa Paras BSP (Blood Sugar Profile) Masa Hamil Yang Normal? Sama Ada Masa Puasa Atau Lepas Makan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 29/07/2020 . 5 minit bacaan
Share now

Fasa kehamilan merupakan saat yang sering dinantikan buat pasangan suami isteri. Siapa yang tidak mahu menimang cahaya mata kan? Ia penting bagi memastikan kesinambungan keturunan individu. Namun, terdapat pelbagai komplikasi seperti diabetes gestasi yang sering dikaitkan dengan kehamilan. 

Artikel ini akan membincangkan perihal diabetes gestasi yang kerap berlaku dalam kalangan wanita yang sedang hamil serta ketahui bacaan BSP yang normal untuk ibu mengandung. Teruskan membaca untuk tahu dengan lebih lanjut.

Sepintas lalu berkenaan dengan diabetes gestasi

bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung

Anda mungkin tahu diabetes terbahagi kepada dua iaitu diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Mereka yang didiagnosis dengan diabetes jenis 1 bergantung kepada rawatan insulin manakala mereka yang didiagnosis dengan diabetes jenis 2 pula kebiasaannya disarankan untuk mengubah gaya hidup terlebih dahulu.

Namun, tahukah anda bahawa terdapat satu lagi jenis diabetes yang boleh didiagnosis secara eksklusif dalam kalangan wanita mengandung? Ia digelar diabetes gestasi.

Kehamilan itu sendiri merupakan fasa diabetogenik, bermaksud wanita tersebut berada dalam keadaan seakan-akan diabetes.

Ini berikutan perubahan fisiologikal yang dilalui oleh si ibu bagi memberikan nutrisi yang optimum kepada janin yang sedang membesar. Salah satu daripada perubahan penting yang berlaku adalah tahap kerintangan insulin di dalam badan.

Sepanjang tempoh kehamilan, kerintangan insulin akan berubah mengikut kepada keperluan semasa janin di dalam kandungan.

Pada fasa awal kehamilan, sensitiviti insulin si ibu berada pada tahap yang tinggi. Ini bagi membolehkan pengambilan sumber tenaga glukosa oleh sel lemak sebagai tenaga simpanan untuk keperluan pada fasa lewat kehamilan kelak.

Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai jenis hormon yang dirembeskan bagi memastikan janin mendapat bekalan glukosa yang optimum.

Hormon yang dihasilkan oleh plasenta seperti kortisol, estrogen, laktogen plasenta dan hormon tumbesaran plasenta menyebabkan peningkatan pada tahap kerintangan insulin di dalam badan si ibu. Ini membuatkan tahap glukosa di dalam darah meningkat.   

Jumlah hormon yang dirembeskan akan meningkat selari dengan tumbesaran plasenta. Ini bermakna tahap kerintangan insulin si ibu akan berada pada tahap yang tinggi semasa trimester kedua dan ketiga fasa kehamilan.

Namun, organ pankreas di dalam badan akan bertindak mengeluarkan lebih banyak insulin bagi mengatasi masalah yang sedang melanda. Jika fungsi organ tersebut gagal, maka wanita tersebut akan didiagnosis dengan diabetes gestasi.

Apa kepentingan bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung?

Jika anda tidak tahu apa itu BSP, ia merupakan singkatan kepada profil gula dalam darah (blood sugar profile).

Ujian BSP sering dilakukan di hospital dan klinik-klinik kesihatan buat si ibu yang menerima diagnosis diabetes gestasi atau mereka yang sudah mempunyai penyakit diabetes sebelum hamil (jenis 1 atau jenis 2).

Ujian ini bertindak sebagai sistem pemantauan bagi memastikan tahap gula di dalam darah si ibu berada pada paras yang optimum sepanjang hari. Jangan salah faham, ujian BSP bukan ujian saringan untuk mendiagnosis diabetes.

Bagi mereka yang mempunyai kelengkapan untuk memeriksa darah sendiri, ujian gula di dalam darah (self-monitoring blood glucose test) boleh dilakukan di rumah.

Jika tidak, ujian BSP perlu dilakukan di klinik atau hospital pada kekerapan 2 minggu sekali sehingga tiba waktu bersalin. Ia penting kerana tahap gula yang tidak terkawal boleh menyebabkan komplikasi kepada si bayi dan meningkatkan risiko si ibu untuk menjalani pembedahan C-Section.

Baca juga:

Selalu Tidur Cara Ini Ketika Hamil? Jaga-Jaga, Ini Bahaya Untuk Bayi Dalam Kandungan!

Bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung bergantung kepada sama ada ketika dia berpuasa atau selepas makan. Berikut merupakan Garis Panduan Klinikal yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia:

 • Sebelum makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 5.3 mmol/L
 • 1 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 7.8 mmol/L
 • 2 jam selepas makan, bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung adalah kurang daripada 6.4 mmol/L

Namun, perlu diingatkan bahawa, garis panduan ini merupakan saranan semata-mata. Ia berdasarkan dapatan daripada pelbagai jenis kajian yang telah dilakukan.

Interpretasi bacaan gula selepas atau sebelum makan kebiasaannya perlu dikaitkan dengan simptom lain bagi menentukan sama ada rawatan sedia ada perlu ditukar atau dikekalkan. 

Maknanya apa? Bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung tidak boleh sewenang-wenangnya diterjemah oleh populasi umum.

Sebagai contoh, kajian yang dijalankan oleh Middleton pada tahun 2016 telah menunjukkan bahawa pengawalan tahap gula dalam darah yang ketat dalam kalangan ibu mengandung boleh meningkatkan risiko mereka untuk mendapat hipoglisemia.

Namun begitu, pemantauan tahap gula tersebut perlu dilakukan dengan sewajarnya

Mereka yang mempunyai tahap gula di dalam darah melebihi 7 mmol/L perlu diberikan khidmat nasihat pemakanan atau penukaran kaedah rawatan walaupun tanpa simptom.

Ini berikutan, dalam kajian yang sama (Middleton), mereka yang mempunyai kadar gula dalam darah melebihi 7 mmol/L ketika berpuasa berisiko untuk mendapat komplikasi lain seperti preeklampsia, bayi besar dan pembedahan C-Section

Rawatan diabetes gestasi

diabetes gestasi

Pemantauan perlu diteruskan jika anda mendapat bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung. Namun buat mereka yang mendapat bacaan tidak normal, nasihat berkaitan penyakit perlu dilakukan.

Ramai individu yang sering tidak mengendahkan nasihat doktor kerana mereka tidak faham akan komplikasi yang bakal melanda sekiranya tahap gula di dalam darah kekal tinggi sepanjang tempoh kehamilan.

Buat golongan ini, pendidikan berkenaan penyakit dan nasihat pemakanan perlu diberikan terlebih dahulu.

Kebiasaannya, nasihat pemakanan oleh pakar dietetik boleh mengundang bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung berkenaan.

Jika tidak, rawatan farmakologikal kebiasaannya menjadi pilihan untuk mengawal kadar gula tersebut.

Metformin merupakan ubat yang berkesan dalam merawat diabetes gestasi.

Berbanding dengan ubat diabetes, glibenclamide, kajian meta analisis menunjukkan metformin dapat menurunkan risiko ibu untuk mendapat masalah bayi besar, pembedahan C-Section, kelahiran pramatang, hipoglisemia pada bayi dan memudahkan pengawalan berat badan.

Ubat metformin kebiasaannya akan diberikan kepada pesakit yang gagal untuk mencapai bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung walaupun sudah dipreskripsikan dengan kawalan pemakanan dan senaman.

Bagaimana pula dengan insulin? Terdapat beberapa senario di mana insulin sesuai untuk dijadikan rawatan utama. Antaranya:

 • Bacaan bsp yang normal untuk ibu mengandung tidak tercapai walaupun sudah dipreskripsikan dengan kawalan pemakanan, senaman dan terapi metformin
 • Tidak boleh mengambil metformin disebabkan oleh kontraindikasi atau tidak mahu mengambilnya
 • Gula di dalam darah semasa berpuasa melebihi 7.0 mmol/L (walaupun belum dipreskripsi dengan terapi metformin)
 • Gula di dalam darah semasa berpuasa di antara 6.0-6.9 mmol/L berserta dengan komplikasi seperti bayi besar atau polihidramnios

Jika anda mempunyai masalah diabetes gestasi, pastikan anda mematuhi jadual janji temu dengan doktor untuk tujuan pemantauan dan perancangan pemberian rawatan yang sesuai dengan keadaan klinikal semasa anda.

Konklusi

Usah pandang ringan dengan masalah diabetes gestasi! Jika anda hamil, pastikan anda mengambil ujian saringan bagi mengetahui tahap kesihatan anda secara menyeluruh.

Semasa tempoh kehamilan, bukan kesihatan bayi sahaja yang penting.

Kesihatan ibu juga penting memandangkan ia boleh mempengaruhi tahap kesihatan anak di dalam kandungan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukaan Rahim 4cm, 6cm, 8cm, Apa Maksudnya? Ini Yang Ibu Patut Tahu Tentang Fasa Kelahiran

  Proses kelahiran bayi adalah perkara normal. Ini yang perlu ibu mengandung fahami tentang bukaan rahim. Semoga ia membantu berikan ketenangan kepada diri.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 24/08/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Ada Diabetes, Bolehkah Menyusukan Bayi? Ada Kesan Atau Tidak?

  Adakah penyusuan ibu hamil diabetes kepada bayi boleh memberikan sebarang kesan negatif? Ini jawapan bagi persoalan ibu mengandung diabetes tersebut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Diabetes 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Mengapa Ibu Hamil Senang Alami Mood Swings? Ada Kaitan Dengan 7 Hormon Ini!

  Mood swings dengan ibu mengandung ibarat irama dan lagu, sukar dipisahkan. Tetapi perubahan hormon apakah yang menjadi punca kepada keadaan tersebut?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Keadaan Janin, Kena Pantau Degupan Jantung Bayi Dalam Perut, Tapi Selamat Ke?

  Boleh ke buat pemantauan kadar denyutan jantung janin atau ia berisiko mendatangkan mudarat? Ini apa yang ibu mengandung harus fahami sebelum melakukannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 11/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  jantina bayi

  Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 17/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  kehamilan berisiko tinggi

  9 Faktor Ini Punca Ibu Terdedah Kepada Kehamilan Berisiko Tinggi, No. 3 Kena Jaga-jaga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  kencing manis semasa mengandung

  Ada Kencing Manis Masa Mengandung? AWAS IBU! Kesannya Mungkin Berlanjutan Lepas Bersalin

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 27/08/2020 . 3 minit bacaan