5 Cara Menangani dan Menguruskan Kekejangan Haid

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Lebih separuh daripada wanita yang menstruasi melaporkan beberapa kesakitan akibat kekejangan selama satu atau dua hari setiap bulan, menurut Kongres Amerika Obstetrik dan Ginekologi. Walaupun kekejangan haid, ia juga dikenali sebagai dysmenorrhea, biasanya bukan tanda keadaan kesihatan yang serius. Bagamana mengatasinya?

1. Memperbaiki diet

Untuk memulakanbya, tukar lemak kurang sihat seperti lemak tepu yang terdapat dalam produk haiwan, dan pilih yang lebih sihat seperti lemak tak tepu yang terdapat dalam minyak zaitun, dicadangkan Persatuan Jantung Amerika (AHA). Dan jika anda mendapatkan susu, pilih produk lemak rendah atau bebas lemak. Secara keseluruhan, cuba dapatkan 25 hingga 35 peratus daripada jumlah kalori harian anda dari lemak yang lebih baik yang terdapat dalam ikan, kacang, dan minyak sayuran, kata AHA.

2. Mengamalkan teh herba

Teh tertentu boleh membantu meredakan kekejangan haid, kata Sonya Angelone, ahli pemakanan ahli diet berdaftar di kawasan San Francisco Bay. Penyelidikan mengenai teh herba untuk melegakan kesakitan haid adalah terhad, kata pakar, tetapi teh telah digunakan secara tradisional dan ia boleh membantu. Ini kerana sesetengah herba boleh bertindak sebagai estrogen. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya, terutamanya jika anda mempunyai sejarah kanser yang berkaitan dengan hormon.

3. Rawatan akupuntur

Akupunktur boleh membantu melegakan kekejangan, kata Jeannie Bianchi, ahli akupunktur berlesen di San Francisco. Menurutknya, ia merehatkan saraf dan menyebabkan aliran darah lebih kuat ke organ dalaman. Akupunktur juga difikirkan mempunyai kesan anti-radang.

Dalam kajian Cochrane pada Januari 2011, pakar melihat enam kajian yang mengamati kesan akupunktur pada kekejangan haid. Mereka membandingkan akupunktur tanpa rawatan atau rawatan konvensional (seperti ubat anti-inflamasi) pada 673 wanita. Dalam empat kajian lain, mereka membandingkan kesan akupunktur berbanding rawatan atau rawatan konvensional dalam 271 wanita.

Secara keseluruhannya, mereka mendapati bahawa kedua-dua akupunktur dan akupresur dapat mengurangkan kesakitan, tetapi menyimpulkan bahawa lebih banyak penilaian diperlukan.

4. Ambil minyak ikan dan vitamin B1

Menurut kajian yang diterbitkan pada September 2014 dalam Global Journal of Health Science, satu lagi cara semulajadi untuk melegakan kekejangan haid adalah mengambil suplemen minyak ikan, vitamin B1, atau kedua-duanya. Para saintis menugaskan 240 remaja dengan kekejangan haid dan sakit lain untuk mengambil B1 dan minyak ikan, B1 sahaja, minyak ikan sahaja, atau plasebo. Remaja mengambil 100 miligram (mg) sehari B1 dan 500 mg setiap hari suplemen minyak ikan.

Apabila remaja melaporkan kesakitan mereka, mereka yang mengambil minyak ikan, B1, atau kedua-duanya mempunyai kesakitan yang jauh lebih kecil daripada kumpulan plasebo. Kesakitan juga tidak berlangsung lama jika mereka mengambil minyak ikan atau B1.

5. Pil perancang kehamilan

Bagi anda yang sedang merancang kehamilan, kebarangkalian bahawa pil kawalan kelahiran boleh membantu meredakan kekejangan yang menyakitkan, seperti yang dilaporkan dalam kajian Cochrane daripada 10 kajian yang diterbitkan pada bulan Oktober 2009. Pakar tidak mendapati sebarang perbezaan antara kontraseptif estrogen rendah atau sederhana dalam menghasilkan kesakitan untuk kekejangan haid. Tetapi kontraseptif oral datang dengan kesan sampingan untuk sesetengah orang, yang mungkin merangkumi spotting, kelembutan payudara, loya, dan pemacu seks yang rendah, sebagai tambahan kepada risiko darah beku yang lebih tinggi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  ‘Secondary Dysmenorrhea’ Bukan Senggugut Biasa

  Dismenorea adalah satu istilah perubatan yang merujuk kepada senggugut. Ia terbahagi kepada dua jenis dismenorea, primer dan sekunder

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan A-Z, Pusat Kesihatan 20/07/2018 . 9 minit bacaan

  Goody’s Headache Powders

  Kenali apa itu Goody's Headache Powders . Bagaimanakah penggunaan, dos yang disyorkan serta langkah berjaga-jaga.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Fariha Zakaria
  Ubat/Herba A-Z, Ubat A-Z 23/05/2018 . 4 minit bacaan

  Adenomiosis

  Kenali apa itu Adenomiosis . Apakah simptom-simptom, punca dan rawatannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Nur Bashirouh
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 18/05/2018 . 4 minit bacaan

  7 Tip Mengurangkan Kekejangan Haid

  Senggugut adalah kegusaran terbesar bagi gadis setiap bulan kerana ia membawa kesulitan dalam beraktiviti seperti melakukan kerja-kerja rumah atau belajar dan juga sakit yang melampau dalam abdomen dan belakang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 04/05/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  Senggugut dan Perubahan Struktur Otak Wanita

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 24/07/2018 . 2 minit bacaan

  Tip Kurangkan Senggugut Akibat Endometriosis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 23/07/2018 . 2 minit bacaan

  Senggugut: Kesannya Terhadap Kesuburan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 20/07/2018 . 2 minit bacaan
  senggugut

  Senggugut: Adakah Kafein Memburukkan Lagi Keadaan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 20/07/2018 . 2 minit bacaan