What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Diagnosis & Rawatan Kencing Kotor, Pastikan Anda Bersedia Sebelum Berjumpa Doktor!

  Diagnosis & Rawatan Kencing Kotor, Pastikan Anda Bersedia Sebelum Berjumpa Doktor!

  Ada banyak rawatan yang doktor boleh lakukan sebagai cara merawat kencing kotor. Namun sebelum itu, doktor akan melakukan diagnosis yang berkaitan bagi memastikan sama ada anda benar-benar menghidap UTI atau tidak.

  Apabila anda menghidap UTI, lapisan dalam pundi kencing dan uretra akan jadi merah dan mengalami iritasi. Sekaligus menyebabkan rasa sakit dan pedih ketika membuang air kecil.

  Lebih teruk lagi, simptom ini akan disertai dengan rasa terdesak untuk ke tandas. Namun, pesakit hanya mampu untuk mengeluarkan beberapa titis air kencing sahaja.

  UTI merupakan sejenis penyakit yang akan membuatkan anda rasa tidak selesa. Namun, berita baiknya – ada banyak rawatan yang boleh merawat UTI. Malah, kondisi ini boleh diubati jika anda berjumpa doktor untuk melakukan rawatan yang bersesuaian.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Jangkitan Saluran kencing, sila dapatkannya di sini.

  Diagnosis jangkitan saluran kencing

  Ada beberapa jenis diagnosis yang akan doktor lakukan untuk menguji sama ada anda menghidap jangkitan saluran urin atau tidak. Antaranya adalah:

  1. Mengambil sampel urin

  Doktor mungkin akan mengambil sampel urin anda untuk dianalisis. Menggunakan sampel tersebut, doktor akan menganalisis sel darah merah dan sel darah putih di dalam urin.

  Pada masa yang sama, analisis ini akan turut mengesan kehadiran sebarang bakteria di dalam saluran kencing.

  Namun, sampel urin yang diberikan kepada doktor mestilah bersih. Untuk mengelakkan kontaminasi, doktor akan mengarahkan pesakit mengelap kawasan kemaluan dengan pad antiseptik sebelum membuang air kecil.

  2. Kultur urin di dalam makmal

  Kadangkala, analisis yang dilakukan di makmal melibatkan kultur urin. Kultur urin merupakan satu langkah untuk mengesan bakteria manakah yang menyebabkan UTI yang dialami.

  Setelah mengetahui jenis bakteria, lebih mudahlah doktor memberi preskripsi yang bersesuaian untuk melawan jangkitan tersebut. Bakteria yang berbeza memerlukan ubat-ubatan yang berlainan untuk rawatan.

  3. Melakukan ujian imbasan

  Anda mungkin perlu melakukan imbasan ultrasound, imbasan CT (computerized tomography) atau MRI (magnetic resonance imaging) untuk mengesan sebarang abnormaliti pada saluran urinari anda.

  4. Menggunakan skop untuk melihat bahagian dalam pundi kencing

  Jika anda mempunyai masalah jangkitan saluran kencing yang berulang, doktor mungkin akan melakukan prosedur yang dikenali sebagai cystoscopy.

  Cystoscopy merupakan satu prosedur yang dilakukan menggunakan tiub panjang dan halus. Tiub ini dilengkapi dengan sebuah lensa (cystoscope) yang digunakan untuk melihat bahagian dalam saluran uretra dan pundi kencing.

  Cystoscope ini akan dimasukkan melalui uretra hingga melepasi bahagian pundi kencing.

  Cara merawat kencing kotor

  cara merawat kencing kotor

  Selalunya, doktor akan memberikan antibiotik sebagai cara merawat kencing kotor.

  Jenis ubat yang akan dibekalkan pula mungkin berbeza mengikut jenis bakteria yang menyebabkan UTI dan keadaan kesihatan anda ketika menerima rawatan.

  Selalunya, simptom akan beransur pulih dalam masa beberapa hari selepas melakukan rawatan.

  Walau bagaimanapun, anda mungkin digalakkan untuk meneruskan pengambilan antibiotik selama seminggu atau lebih untuk memastikan jangkitan tersebut benar-benar pulih.

  Rasa sakit dan pedih ketika membuang air kecil juga akan hilang selepas anda mengambil antibiotik. Tetapi, pastikan anda menghabiskan ubat yang dibekalkan walaupun gejala yang dialami telah hilang.

  Selain itu, pastikan anda minum air dengan banyak. Amalan ini dapat bantu menyingkirkan kuman keluar dari saluran kencing. Jika jangkitan saluran kencing tidak dirawat dengan baik, ia boleh berulang semula pada masa hadapan.

  Pesakit yang kerap mengalami UTI mungkin perlu melakukan beberapa perubahan dari segi gaya hidup untuk mengurangkan risiko jangkitan yang sama pada masa hadapan.

  Percubaan klinikal

  Terdapat banyak percubaan klinikal yang dijalankan untuk menguji kaedah rawatan baharu, intervensi dan ujian untuk mengelakkan, mengesan, serta merawat kondisi ini.

  Selalunya, percubaan klinikal dilakukan untuk mengesan sama ada rawatan baharu lebih efektif dan berkesan atau mempunyai kesan sampingan yang kurang berbanding rawatan yang standard.

  Sebagai contoh, Mayo Clinic sedang mengadakan percubaan klinikal untuk mencuba rawatan baharu terhadap jangkitan saluran kencing.

  Jika wanita yang menghidap UTI mengalami sebarang masalah untuk mengambil antibiotik secara oral, mereka mungkin boleh meletakkan antibiotik terus ke dalam saluran kencing.

  Rawatan dengan cara ini dapat menghalang bakteria daripada menjadi rintangan terhadap antibiotik.

  Selain itu, ada juga kajian yang dijalankan untuk mengesan sama ada pesakit mengalami UTI sebelum atau semasa berada di hospital.

  Ada banyak sebab yang menyebabkan seseorang itu berminat menjadi sukarelawan untuk percubaan klinikal.

  Kadangkala, mereka melakukan percubaan klinikal kerana tidak ada rawatan yang sesuai untuk mereka. Ada juga yang sanggup melakukan percubaan klinikal sebagai langkah untuk mencari penawar bagi penyakit yang dialami.

  Tidak kiralah apa pun motivasi di sebalik penyertaan di dalam percubaan klinikal, penglibatan sukarelawan merupakan satu pengorbanan yang murni dan dapat membantu generasi masa hadapan untuk mempunyai kesihatan yang lebih baik.

  Perubahan gaya hidup dan petua untuk rawatan UTI

  Ramai pesakit yang tidak dapat melupakan ketidakselesaan disebabkan UTI. Rasa sakit dan pedih ketika membuang air kecil, diikuti pula dengan bau urin yang tidak enak merupakan mimpi ngeri bagi mereka yang menderita jangkitan saluran kencing.

  Jika anda pernah mendapat UTI dan tidak mahu mengalaminya lagi pada masa hadapan, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko jangkitan ini. Antaranya adalah:

  1. Amalkan minum banyak air untuk mencairkan urin dan mengeluarkan bakteria daripada saluran kencing.
  2. Jangan ambil minuman yang boleh menyebabkan iritasi. Elakkan mengambil kopi, minuman beralkohol atau minuman berkabonat sehingga jangkitan sembuh.
  3. Gunakan pad pemanas. Penggunaan pad ini dapat mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan yang dialami ketika diserang UTI.

  Rawatan UTI bersama ubat-ubatan alternatif

  cara merawat kencing kotor

  Ramai yang mengamalkan pengambilan jus kranberi untuk merawat UTI. Walaupun amalan ini mungkin dapat mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing, namun masih belum ada kajian yang dapat buktikan keberkesanannya.

  Jika anda rasa jus ini dapat membantu melegakan UTI, tidak salah untuk anda mengambilnya dengan kerap. Malah, jus buah kranberi merupakan sesuatu yang berkhasiat dan selamat untuk diminum.

  Walau bagaimanapun, jangan minum terlalu banyak pula! Sentiasa bersederhana dalam apa jua yang anda lakukan. Untuk kebanyakan orang, jus kranberi tidak akan mendatangkan sebarang kesan sampingan.

  Namun, ada juga yang mengalami sakit perut dan cirit-birit selepas minum jus kranberi.

  Mempersiapkan diri untuk janji temu

  Janji temu bersama doktor merupakan satu perkara yang mendebarkan. Walaupun begitu, pastikan anda bersedia sebelum berjumpa doktor supaya dapat menjawab segala soalan beliau dengan baik.

  Sebagai cadangan, cuba:

  1. Tuliskan semua simptom anda.
  2. Pastikan anda tahu semua jenis ubat dan suplemen yang telah diambil.
  3. Catat semua soalan yang anda ingin tanyakan kepada doktor.

  Sama seperti janji temu doktor biasa, beliau mungkin akan memulakan sesi dengan pertanyaan seperti simptom, sejarah penyakit dan keseriusan gejala yang dialami.

  Jangan malu untuk menjawab soalan doktor. Sebaiknya, kekal tenang dan jawab semuanya dengan jujur. Melalui sesi soal jawab inilah doktor dapat menyimpulkan diagnosis dan rawatan yang bersesuaian dengan kondisi anda.

  Jangan lengahkan rawatan UTI

  cara merawat kencing kotor

  Jangan sesekali pandang remeh dengan penyakit jangkitan saluran kencing ini. Jika anda kerap mengalami UTI (lebih 3 kali setahun), anda perlu berjumpa doktor untuk sesi konsultasi. UTI yang berulang mungkin menandakan kewujudan penyakit yang lebih serius.

  Selain itu, doktor juga mungkin akan melakukan lebih banyak ujian untuk mengenal pasti punca UTI yang sebenar. Cara merawat kencing kotor juga mungkin berbeza mengikut individu berdasarkan punca jangkitan yang dialami.

  Pengambilan antibiotik dos rendah dalam satu jangka masa panjang mungkin dapat membantu pesakit UTI berulang untuk mengurangkan simptom mereka.

  UTI jika dirawat secepat mungkin tidak akan mendatangkan kesan buruk kepada saluran kencing anda. Walau bagaimanapun, jika dibiarkan melarat, ia boleh merebak dan mungkin merosakkan buah pinggang.

  Ibu hamil yang mengalami UTI perlu berhubung dengan doktor secepat mungkin. Untuk pengetahuan anda, jangkitan UTI yang berlaku ketika hamil boleh membahayakan nyawa kedua-dua ibu dan anak jika tidak dirawat dengan serta-merta.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan
  1. AAFP. 2011. Diagnosis and Treatment of Urinary Tract Infections in Children. Accessed December 29, 2020. https://www.aafp.org/afp/2011/0215/p409.html.
  2. Mayo Clinic. n.d. Clinical Trials: Urinary Tract Infection (UTI). Accessed December 29, 2020. https://www.mayo.edu/research/clinical-trials/diseases-conditions/urinary-tract-infection-(uti).
  3. Mayo Clinic. 2020. Urinary tract infection (UTI). October 14. Accessed December 29, 2020. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/diagnosis-treatment/drc-20353453.
  4. NIH. 2020. What Are Clinical Trials and Studies? April 9. Accessed December 29, 2020. https://www.nia.nih.gov/health/what-are-clinical-trials-and-studies.
  5. Urology Care Foundation. 2019. Urinary Tract Infections in Adults. April. Accessed December 29, 2020. https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/u/urinary-tract-infections-in-adults.
  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Fatin Zahra Disemak pada 06/09/2021
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan