backup og meta

Setiap Hari Anda Wajib Minum Kopi? Ini 5 Cara Untuk Bancuh Kopi Jadi Lebih Sihat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/07/2022

Setiap Hari Anda Wajib Minum Kopi? Ini 5 Cara Untuk Bancuh Kopi Jadi Lebih Sihat

Kopi adalah salah satu minuman yang paling popular di dunia. Ramai pakar kesihatan percaya ia juga salah satu yang paling sihat. Bagi sesetengah orang, ia adalah satu-satunya sumber antioksidan terbesar dalam diet, mengatasi buah-buahan dan sayur-sayuran. Berikut adalah beberapa tip untuk menjadikan kopi anda sihat.

1. Jangan tambah gula

gula

Walaupun kopi sihat dengan sendirinya, ia dengan mudah boleh mengubahnya menjadi sesuatu yang berbahaya. Cara terbaik untuk melakukannya ialah meletakkan sebilangan besar gula di dalamnya. Menambah gula boleh dikatakan salah satu bahan terburuk dalam diet moden. Ini kerana jumlah fruktosa yang tinggi, dikaitkan dengan pelbagai penyakit serius seperti obesiti dan diabetes. Jika anda perlukan sesuatu yang manis, gunakan gunakan pemanis semulajadi seperti stevia.

2. Pilih jenama berkualiti, organik

Kualiti kopi boleh berbeza-beza bergantung kepada kaedah pemprosesan dan bagaimana biji kopi ditanam. Biji kopi cenderung disembur dengan racun perosak sintetik dan bahan kimia lain yang tidak dimaksudkan untuk kegunaan manusia. Jika anda bimbang tentang kandungan racun perosak kopi anda, pertimbangkan untuk membeli biji kopi organik. Ia harus mengandungi sejumlah kecil racun perosak sintetik.

3. Elak minum berlebihan

Walaupun pengambilan kopi yang sederhana adalah sihat, minum terlalu banyak boleh mengurangkan manfaat keseluruhannya. Pengambilan kafein yang berlebihan mungkin mempunyai pelbagai kesan sampingan, walaupun sensitiviti orang berbeza-beza.

Secara umum, Health Canada mencadangkan tidak melebihi 1.1 mg per kg (2.5 mg per kg) berat badan sehari. Memandangkan purata cawan kopi mungkin mengandungi kira-kira 95 mg kafein, ini sepadan dengan kira-kira dua cawan kopi sehari untuk seseorang yang beratnya 176 paun (80 kg).

4. Tambahkan sedikit kayu manis

kulit kayu manis

Kayu manis adalah herba yang lazat yang bercampur dengan baik dengan rasa kopi. Kajian menunjukkan bahawa kayu manis boleh menurunkan glukosa darah, kolesterol dan trigliserida dalam pesakit kencing manis. Sekiranya anda memerlukan sedikit rasa, cuba tambah sedikit kayu manis. Pastikan anda tidak meletakkan terlalu banyak. Walaupun sejumlah kecil kayu manis sihat, terlalu banyak boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan.

5. Tiada kafein selepas 2 petang

Kopi adalah salah satu daripada sumber semula jadi kafein yang terkaya dalam diet. Kafein adalah perangsang, yang merupakan salah satu sebab utama kopi begitu popular. Ia memberi anda tenaga yang kuat dan membantu anda berjaga apabila berasa letih.

Tetapi jika anda minum kopi lewat, ia boleh mengganggu tidur anda. Tidur yang buruk dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan. Atas sebab ini, penting untuk tidak minum kopi pada waktu yang lewat. Sekiranya anda perlukannya, mestilah memilih secawan teh, yang mengandungi kurang kafein daripada kopi.

Pengambilan kopi selepas 2-3 petang adalah panduan yang baik. Namun, tidak semua orang sama sensitivitinya terhadap kopi dan sesetengan orang boleh tidur dengan baik selepas minum kopi lewat hari. Walau bagaimanapun, jika anda berasa seperti dapat meningkatkan tidur anda, mengelakkan kopi lewat hari menjadi strategi yang efektif.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 06/07/2022

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan