Jom Ketahui Simptom Darah Tinggi

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Tekanan darah tinggi adalah antara masalah kesihatan yang sering dialami oleh kebanyakan individu di Malaysia. Adakah terdapat cara untuk membantu mengenal pasti simptom darah tinggi?

Memahami tekanan darah tinggi

Sebelum mengenal pasti jika terdapat sebarang simptom darah tinggi yang wujud, sudah tentu perkara utama lain yang perlu diketahui adalah memahami mengenai tekanan darah tinggi. Jadi berikut adalah ringkasan mengenai isu kesihatan ini.

Tekanan darah tinggi atau turut dikenali sebagai hipertensi, berlaku apabila tekanan darah meningkat kepada tahap yang tidak sihat. Pengukuran tahap tekanan darah akan mengambil kira jumlah darah yang melalui saluran darah dan jumlah rintangan yang dilalui ketika jantung mengepam darah.

Mempunyai keadaan arteri yang sempit akan menyebabkan peningkatan rintangan. Semakin sempit saluran arteri, maka akan semakin meningkat tekanan darah anda. Untuk tempoh jangka masa panjang, peningkatan tekanan ini cenderung mengakibatkan masalah kesihatan, seperti penyakit jantung. 

Mengalami hipertensi adalah satu keadaan yang biasa. Ia selalunya mengambil masa untuk berkembang dalam tempoh beberapa tahun. Sering kali, tiada sebarang simptom atau tanda-tanda yang dapat diperhatikan. Walau bagaimanapun, masalah tekanan darah yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan melibatkan saluran darah dan organ, khususnya jantung, otak, mata dan buah pinggang. 

Melakukan pemeriksaan untuk pengesanan awal adalah satu perkara penting. Melakukan pembacaan tahap tekanan darah secara kerap dan berkala akan dapat membantu anda dan doktor untuk melihat sebarang perubahan. 

Jika tekanan darah anda meningkat, doktor mungkin akan melakukan pemeriksaan tekanan darah selama beberapa minggu untuk mengenal pasti sama ada tahap tekanan itu kekal tinggi atau menurun semula kepada paras normal. 

Apakah simptom darah tinggi?

Jadi selain pemeriksaan tekanan darah yang perlu dilakukan secara berkala, adakah terdapat sebarang simptom darah tinggi yang boleh diperhatikan?

Pada umumnya, hipertensi adalah satu penyakit senyap. Malahan kebanyakan individu yang mengalami keadaan ini tidak berdepan sebarang simptom ataupun gejala. Ia mungkin memerlukan tempoh masa yang lama sehingga masalah kesihatan itu berada pada tahap yang kritikal untuk menampakkan sebarang simptom darah tinggi yang wujud. Walau bagaimanapun, simptom atau gejala yang berlaku itu mungkin didasari oleh masalah kesihatan lain. 

Antara simptom darah tinggi yang kronik adalah seperti:

Sekiranya mengalami simptom darah tinggi seperti yang dinyatakan, ini bermakna anda memerlukan pemeriksaan dan rawatan perubatan pada kadar yang segera. Namun, harus diingatkan, tidak semua individu yang menghidapi hipertensi akan mengalami simptom. Tetapi jika anda menunggu sebarang simptom darah tinggi muncul untuk melakukan pemeriksaan, ia mungkin sudah terlambat dan berisiko untuk menyebabkan kematian. 

Bacaan tekanan darah

Sememangnya satu-satunya cara terbaik untuk mengetahui sama ada anda berkemungkinan untuk mempunyai masalah tekanan darah yang tinggi adalah dengan melakukan bacaan tekanan darah secara berkala. Biasanya proses ini dilakukan oleh doktor apabila anda mempunyai temu janji pemeriksaan di klinik atau hospital. 

Sekiranya anda mempunyai pemeriksaan fizikal tahunan, anda boleh berbincang dengan doktor mengenai risiko untuk anda mengalami hipertensi atau sebarang bacaan lain yang dapat membantu mengawal tahap tekanan darah anda.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai sejarah ahli keluarga dengan masalah penyakit jantung atau mengalami sebarang faktor risiko untuk mengembangkan keadaan berkaitan tekanan darah tinggi, berkemungkinan doktor anda akan mengesyorkan untuk anda melakukan pemeriksaan tekanan darah tinggi dua kali setahun. Ini sudah tentu akan dapat membantu doktor anda untuk berada dalam keadaan berwaspada terhadap sebarang isu sebelum ia menjadi satu masalah kronik. 

Memahami bacaan tekanan darah

Apa yang boleh kita simpulkan setakat ini adalah mendapatkan pemeriksaan bacaan tekanan darah penting sebagai salah satu langkah berwaspada terhadap sebarang peningkatan tekanan darah. Tetapi adakah anda memahami cara membaca bacaan tekanan darah?

Ketika melakukan pemeriksaan bacaan tekanan, akan muncul dua nombor, iaitu:

 • Tekanan sistolik – Ia adalah nombor pertama atau pada bahagian atas. Biasanya ia adalah lebih tinggi daripada bacaan nombor kedua. Fungsinya adalah untuk menunjukkan tahap tekanan dalam arteri apabila jantung anda berdegup dan mengepam darah
 • Tekanan diastolik – Ia merupakan nombor kedua atau pada bahagian bawah. Fungsinya adalah untuk menunjukkan bacaan tekanan arteri yang terletak di antara degupan jantung

Terdapat lima kategori untuk menentukan tahap bacaan tekanan darah bagi individu dewasa:

 1. Sihat – Bacaan tekanan darah yang normal adalah kurang daripada 120/80 milimeter merkuri (mm Hg)
 2. Meningkat – Nombor sistolik antara 120 dan 129 mm Hg, dan bilangan diastolik kurang daripada 80 mm Hg. biasanya jika keadaan ini berlaku, doktor tidak akan merawatnya dengan memberikan ubat tekanan darah tinggi. Tetapi doktor akan menasihatkan anda untuk melakukan perubahan dalam gaya hidup bagi membantu menurunkan nombor anda.
 3. Tekanan darah tinggi tahap 1 – Nombor bacaan sistolik antara 130 dan 139 mm Hg, manakala bacaan tekanan diastolik adalah antara 80 dan 89 mm Hg.
 4. Tekanan darah tinggi tahap 2 – Nombor sistolik ialah 140 mm Hg atau lebih tinggi, dan nombor diastolik adalah 90 mm Hg dan ke atas.
 5. Krisis tekanan darah tinggi –  Bacaan nombor sistolik melebihi 180 mm Hg dan bacaan tekanan diastolik adalah melebihi 120 mm Hg. Jika bacaan tekanan darah adalah dalam julat ini, ia bermakna anda memerlukan perhatian perubatan dengan segera. Jika terdapat simptom darah tinggi seperti sakit dada, sakit kepala, sesak nafas atau berlaku sebarang perubahan visual, rawatan perubatan kecemasan adalah diperlukan.

Sekiranya bacaan yang diperolehi berada di atas paras normal, sebaiknya berbincanglah dengan doktor untuk mendapatkan nasihat dan cara menurunkan tekanan darah tinggi anda. Jika bacaan tekanan anda adalah pada 140/90 mm Hg atau lebih untuk tempoh yang panjang, ini bermakna anda mempunyai masalah tekanan darah tinggi atau hipertensi.

Akhir kata

Mungkin anda di antara anda berasakan masalah tekanan darah tinggi ini adalah satu masalah yang tidak perlu dirisaukan kerana ia akan naik dan turun. Tetapi jika keadaan ini tidak dirawat ia boleh menyebabkan komplikasi kepada tahap kesihatan anda secara keseluruhannya. 

Sekiranya anda perlu melakukan bacaan tekanan darah secara berkala, jika berkemampuan, anda boleh mendapatkan mesin bacaan tekanan darah di pasaran atau dibeli di farmasi. Ia sudah tentu akan lebih memudahkan anda untuk memantau tahap tekanan darah tinggi anda. 

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Klasifikasi Hipertensi- Ini Cara Nak Tahu Tahap Keterukan Tekanan Darah Tinggi

  Hipertensi terbahagi kepada beberapa tahap. Pengelasan ini dibuat berdasarkan kepada nilai tekanan darah. Jika lebih nilai normal, ia mungkin darah tinggi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Hipertensi 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  Bahana Ibu Hamil Tidur Berdengkur, Bukan Saja Tingkat Risiko Pre-Eklampsia, Tapi Juga Bersalin C-zer

  Berdengkur 1 perkara biasa. Tetapi jika anda tidur berdengkur semasa hamil, ia mungkin petanda masalah gangguan tidur. Ada risiko perlu anda ambil tahu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 07/05/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Darah Tinggi, Anda Boleh Cuba 4 Penawar Ini Bagi Turunkan Masalah Hipertensi!

  Jika anda baru atau sudah lama didiagnosis dengan masalah hipertensi, pasti anda tercari-cari penawar darah tinggi yang berkesan. Ikuti 4 tips ini.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Hipertensi 05/03/2020 . 4 minit bacaan

  Daun Ketum Boleh Rawat Kencing Manis & Darah Tinggi? JANGAN Biasakan Diri Percaya Bulat-Bulat!

  Ramai individu yang beranggapan, daun ketum boleh merawat pelbagai jenis penyakit kronik termasuklah sebagai rawatan kencing manis dan hipertensi. Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Diabetes 17/02/2020 . 4 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kehamilan berisiko tinggi

  9 Faktor Ini Punca Ibu Terdedah Kepada Kehamilan Berisiko Tinggi, No. 3 Kena Jaga-jaga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  berat badan wanita hamil

  Ibu Hamil, Jaga Berat Badan Jangan Sampai Obes! Risiko Bukan Hanya Pada Anda, Tapi Juga Bayi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  alat tekanan darah

  Nak Beli Mesin Tekanan Darah Tapi Tak Tau Yang Mana OK? Ini 5 Panduan Pilih Dengan Tepat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/08/2020 . 3 minit bacaan
  daun kapal terbang

  Minum Air Rendaman Kapal Terbang Boleh Rawat Kencing Manis? Jangan Buat BAHAYA!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 18/08/2020 . 3 minit bacaan