Anak Anda Tidak Mahu Makan? Ini Merupakan Punca dan Langkah Mengatasinya

  Anak Anda Tidak Mahu Makan? Ini Merupakan Punca dan Langkah Mengatasinya

  Punca anak anda tidak mahu makan

  Perbuatan tidak mahu makan merupakan suatu perkara yang sangat biasa dalam kalangan kanak-kanak. Selain tidak mahu makan, memilih makanan juga merupakan perkara yang normal bagi mereka. Namun begitu, mungkin terdapat beberapa punca yang menyebabkan mereka berperangai sebegitu. Berikut merupakan antara punca-puncanya:

  Sakit

  Apabila anak anda sedang sakit, dia mungkin akan berasa sangat letih dan sekaligus hilang selera makan. Jika ini berlaku kepada anak anda, jagalah dia sehingga sembuh seperti sediakala. Selera makan akan datang kembali dengan sendirinya tanpa memerlukan sebarang rawatan.

  Gangguan

  Kanak-kanak selalu bersikap ingin tahu terhadap perkara yang berlaku di sekeliling mereka. Ini menyebabkan perhatian mereka mudah terganggu hanya disebabkan oleh sesuatu yang menarik seperti televisyen atau permainan lalu menyebabkan mereka lupa untuk makan.

  Alahan

  Anak anda mungkin mengalami alahan yang spesifik terhadap suatu jenis makanan lantas menyebabkan dia sangat benci untuk makan. Apabila ini berlaku, anda perlu memastikan makanan yang disediakan tidak akan mendatangkan alahan kepadanya. Disebabkan kanak-kanak masih terlalu kecil untuk memahami alahan ini, anda sendiri perlu memerhatikan mereka dari segi pemakanan.

  Pertumbuhan yang semakin perlahan

  Sekitar umur 2 hingga 3 tahun, kanak-kanak akan mengalami pertumbuhan yang semakin perlahan. Hasilnya, keperluan tubuh badan mereka juga akan berubah lalu menyebabkan diet mereka yang lama tidak lagi sesuai.

  Apa perlu dilakukan sekiranya anak anda memilih makanan?

  Sediakan pelbagai jenis makanan dan biarkan anak anda sendiri memilih makanan yang mahu dimakan. Ini merupakan idea yang baik kerana ia dapat memberikan akses kepada kanak-kanak untuk menerokai makanan baru dengan sendiri. Harus diingatkan, anda tidak perlu memaksa anak anda untuk mencuba makanan yang baru.

  Membiarkan anak anda makan makanan kegemarannya akan menaikkan selera makannya. Tetapi, anda perlu pastikan mereka mempunyai diet yang seimbang. Untuk itu, anda boleh membuat senarai makanan kegemaran anak anda dan minta khidmat nasihat daripada pakar nutrisi.

  Menjadi contoh yang baik juga dapat membantu. Jika anak anda sering melihat anda makan pelbagai jenis makanan sihat, mereka juga akan berminat untuk mencubanya.

  Bagaimana dengan snek?

  Anak anda seharusnya mengambil 3 sajian utama dan 2 kali snek sehari. Kanak-kanak kebiasaannya tidak makan banyak untuk memastikannya kenyang sehingga waktu makan yang seterusnya. Oleh itu, anda boleh berikan anak anda snek yang sihat di antara waktu makan. Contoh snek yang sihat termasuklah keju, yogurt, potongan buah epal dan strawberi, kepingan daging ayam atau roti disapu mentega kacang.

  Jangan berikan anak anda snek hampir pada waktu makan. Waktu snek yang paling sesuai adalah ketika beberapa jam sebelum waktu makan tiba. Ini akan membuat anak anda berasa lapar ketika menghampiri meja makan ketika waktu makan tiba sekaligus menaikkan selera makan mereka.

  Bagaimana memudahkan anak anda untuk makan?

  Berikut merupakan cadangan langkah-langkah yang boleh dilakukan bagi memudahkan anak anda untuk makan:

  • Memberi peringatan kepada mereka. 10-15 minit sebelum tiba waktu makan, beritahu anak anda bahawa waktu makan hampir tiba. Kanak-kanak yang sedang penat atau teruja bermain selalunya tidak berminat untuk makan. Oleh itu, sentiasa ingatkan waktu makan agar mereka dapat berhenti bermain dan menyediakan diri untuk makan.
  • Membuat rutin. Kanak-kanak kebanyakannya sangat selesa dengan rutin contohnya rutin makan. Mereka amat senang dengan individu yang duduk di kerusi dan meja makan yang sama. Selain itu, mereka juga amat menyukai tradisi yang boleh dilakukan bersama-sama di meja makan seperti berbual-bual sesama ahli keluarga.
  • Jadikan waktu makan sebagai waktu untuk meluangkan masa bersama ahli keluarga. Ketika sedang makan, jangan biarkan anak anda bermain atau melakukan aktiviti lain seperti membaca buku atau menonton televisyen seorang diri. Didik anak anda untuk sentiasa berada di meja makan sehingga semua ahli keluarga habis makan.
  • Jadikan waktu makan sebagai waktu yang harmoni. Jika ini berlaku, anak anda akan lebih mudah untuk makan bersama ahli keluarga mereka. Paling penting, elakkan pergaduhan ketika berada di meja makan.
  • Jangan meletakkan piawaian yang tinggi terhadap anak anda. Sebagai contoh, kanak-kanak yang berusia 3 tahun mungkin masih belum pandai makan menggunakan sudu atau garfu. Oleh itu, jangan merungut sekiranya mereka makan tidak mengikut tertib. Sebaliknya, didik mereka dengan sebetulnya bagi mewujudkan suasana yang gembira ketika sedang makan.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Farid · Disemak pada 13/05/2022

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan