backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Jenis Protein yang Betul Memanjangkan Jangka Hayat

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

Jenis Protein yang Betul Memanjangkan Jangka Hayat

Kita semua tahu bahawa protein adalah salah satu khasiat utama dalam diet harian. Ia melakukan kerja-kerja di dalam sel-sel dan diperlukan untuk struktur, fungsi, dan peraturan tisu dan organ-organ badan. Penemuan baru mendapati bahawa jenis protein tertentu boleh membuat kita hidup lebih lama.

Ingin hidup lebih lama, makan protein tumbuhan

Jika anda ingin menjalani kehidupan yang panjang, anda mungkin mahu menghapuskan daging merah dan beralih kepada protein tumbuhan yang sihat.

Satu kajian baru mendapati bahawa protein daripada sumber haiwan seperti daging merah diproses dan tidak diproses dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih tinggi.

Sebaliknya, pengambilan protein tumbuhan yang tinggi, daripada makanan seperti kacang, kacang merah dan bijirin, dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama.

“Penemuan ini menunjukkan bahawa orang harus mempertimbangkan memakan lebih protein tumbuhan daripada protein haiwan, dan apabila mereka memilih antara sumber protein haiwan, ikan dan ayam adalah pilihan yang mungkin lebih baik,” kata kajian penulis bersama Mingyang Song dari Hospital Besar Massachusetts.

Hasil kajian dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) Perubatan Dalaman mengesahkan ramai pakar kesihatan katakan selama beberapa dekad, tetapi juga mengandungi beberapa kejutan. Makan protein tumbuhan mengurangkan risiko kematian seseorang berbanding diet daging merah, telur dan tenusu, yang tinggi menurut satu kajian yang besar.

Kacang merah (Lentil)

Kacang merah adalah sumber protein, karbohidrat, dan serat yang menakjubkan. Ia dianggap protein berkanji. Kacang hijau boleh juga ditambah ke dalam kategori yang sama seperti kacang merah.

Biji hem

Biji hem bukan sahaja mengandungi protein tetapi juga mengandungi lemak sihat untuk sihat, terutamanya asid lemak omega-3. Ia mempunyai rasa halus manis dan pedas yang lazat dan bersaiz begitu kecil yang mana ia dengan mudah boleh digunakan dan ditambah ke mana-mana resipi untuk meningkatkan kandungan protein.

Biji chia

Biji chia adalah benih purba yang telah digunakan selama berabad-abad untuk sifatnya yang luar biasa untuk menyerap air dan menjadi bahan seperti gel bagi kandungan serat larut dalam benih. Oleh kerana ciri-ciri yang unik ini, biji chia bagus untuk ditambah dalam hidangan dan makanan untuk menebal secara semula jadi di samping menambah serat, protein, dan lemak sihat (terutamanya omega-3).

Quinoa

Quinoa adalah bijirin bebas gluten (secara teknikal benih) yang digunakan sebagai karbohidrat. Ia dianggap sebagai protein berkanji kerana mengandungi karbohidrat dan juga protein dan serat.

Spirulina

Spirulina adalah amat kaya protein dan salah satu daripada beberapa sumber protein berasaskan tumbuhan yang kebanyakannya protein mengikut berat kering (kira-kira 70%). Ia berwarna biru-hijau gelap dan akan mengubah apa-apa campuran dengannya kepada warna hijau. Rasanya halus manis dan pedas (petunjuk vanila dan coklat), tetapi dengan rasa rumpai laut.

Yis pemakanan (Nutritional yeast)

Yis pemakanan merupakan item makanan ruji dalam diet berasaskan tumbuhan kerana rasa cheesy, serba boleh, jumlah vitamin B yang tinggi, dan mengandungi protein. Yis pemakanan tidak mengandungi tenusu atau yis aktif, dan ia didapati dalam bentuk serbuk / kepingan (flake) yang membentuk pes apabila dicampur dengan cecair, iaitu ia adalah baik untuk membuat sos tanpa tenusu, kuah, dan banyak lagi.

Biji

Benih seperti bunga matahari, bijan, chia, hemp, flax, dan biji labu semua kaya dengan kedua-dua protein dan mineral. Benih berbeza dari jenis, dan ada yang lebih pedas dalam rasa manakala yang lain adalah rasa lebih manis dan neutral. Biji labu mempunyai rasa tanah, bijan adalah rasa sangat pedas, biji bunga matahari sedikit manis dan pedas, dan flaks dan benih chia rasa sedikit pedas.

Kacang

Kacang seperti badam, walnut, cashews, pistachios, kacang Brazil, dan banyak lagi bukan sahaja kaya dengan mineral, Vitamin E, dan lemak yang sihat tetapi juga kaya dengan protein. Kacang berbeza dari jenis, dan ada yang lebih pedas dalam rasa manakala yang lain adalah rasa lebih manis dan neutral. Gajus adalah salah satu kacang kegemaran kerana ia sangat serba boleh untuk digunakan dalam hidangan manis dan berperisa. Kacang Brazil kegemaran kedua kerana ia kaya dengan selenium. Hanya makan 1 biji sehari menghasilkan 100% sel DV untuk selenium anda.

Tempe, tauhu, dan edamame

Soy mengandungi makanan seperti tempe, tauhu, dan edamame yang semuanya menawarkan protein lengkap yang mengandungi semua asid amino. Sumber-sumber ini juga sering membawa serat dan lemak sihat serta protein. Tempe adalah yang paling berkhasiat daripada sekumpulan ini dan pengecualian kepada makanan soya kerana ia mengandungi semula jadi yang berlaku bakteria sihat dari proses penapaian.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/07/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan