Bahayanya Diabetes, Bukan Hanya Serang Jantung Atau Ginjal, Malah Organ Lain Juga!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/12/2020 . 6 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kencing Manis, sila dapatkannya di sini

Diabetes adalah penyakit kronik yang mempengaruhi hampir semua organ tubuh daripada kepala hingga ke kaki. Jika tidak diuruskan dengan betul, pelbagai komplikasi diabetes boleh berlaku sehingga mengancam nyawa.

Berikut adalah bahaya diabetes yang mungkin terjadi jika anda tidak menjaga kadar gula darah dan mengambil ubat-ubatan dengan baik.

1. Komplikasi diabetes utama: Penyakit jantung

komplikasi diabetes

Paras gula darah yang tinggi boleh menyebabkan pengumpulan lemak di dinding pembuluh darah jantung. 

Seiring waktu, keadaan ini boleh mengancam aliran darah yang akhirnya akan meningkatkan risiko aterosklerosis bagi penderita diabetes mellitus.

Aterosklerosis akibat komplikasi diabetes menandakan adanya pengerasan pembuluh darah yang berbahaya untuk kesihatan, seperti serangan jantung dan strok.

Mengikut American Heart Association (AHA), kadar kematian disebabkan oleh penyakit jantung bagi pesakit diabetes meningkat sebanyak empat kali ganda berbanding individu lain.

2. Kerosakan saraf (neuropati)

Neuropati diabetes adalah sejenis kerosakan saraf yang berlaku disebabkan oleh paras gula darah tinggi dalam jangka masa panjang.

Ia adalah komplikasi diabetes yang serius dan lazim dijumpai, sebanyak 60% hingga 70% orang yang mengalami diabetes akan menderita beberapa bentuk neuropati.

Terdapat empat jenis utama neuropati berkaitan diabetes: periferi, autonomi, proksimal dan focal.

Neuropati periferi

Neuropati jenis ini paling kerap menjejaskan betis dan pergelangan kaki. Selain itu, ia juga boleh menjejaskan tangan, lengan, belakang badan dan perut.

Gejalanya bervariasi daripada ringan hingga teruk dan mungkin menjadi lebih parah pada waktu malam.

Ia termasuklah kesakitan, rasa terbakar, sensasi kesemutan, peningkatan kepekaan terhadap sentuhan atau kehilangan deria rasa, kelemahan otot ataupun kehilangan refleks.

Neuropati periferi juga boleh menyebabkan masalah kaki yang serius seperti kecacatan, jangkitan dan ulser.

Neuropati autonomi

Ini adalah jenis neuropati diabetes kedua paling biasa. Ia berlaku pada saraf yang mengawal organ-organ dalaman seperti sistem pencernaan, kelenjar peluh, organ seks, sistem kardiovaskular dan pundi kencing.

Neuropati fokal

Juga bergelar mononeuropati, keadaan ini terjadi apabila terdapat kerosakan pada saraf tertentu atau sekumpulan saraf.

Jenis ini paling kerap menjejaskan muka, badan dan kaki. Ia biasanya muncul secara tiba-tiba dan menyebabkan kesakitan yang teruk.

Walau bagaimanapun, ia selalunya hilang dalam masa beberapa minggu atau bulan dan tidak meninggalkan apa-apa kerosakan yang berkekalan.

Gejala neuropati fokal bergantung kepada saraf yang terlibat, seperti:

 • Penglihatan berganda
 • Ketidakupayaan untuk memberi tumpuan
 • Sakit di belakang mata
 • Palsi Bell (lumpuh pada sebelah sisi muka)
 • Sakit di betis atau kaki, sakit di dada, perut, belakang badan, pinggul, dan sakit di hadapan paha

Neuropati proksimal

Neuropati jenis yang kurang biasa ini menyebabkan sakit paha, pinggul, punggung, kaki dan biasanya menjejaskan sebelah sisi badan.

Ia juga dikenali sebagai femoral neuropathy atau diabetic amyotrophy, keadaan ini lebih lazim pada orang dewasa yang lebih tua dengan diabetes jenis 2.

3. Bahaya diabetes terhadap pendengaran

Kajian mendedahkan, masalah pendengaran adalah dua kali lebih lazim bagi pesakit diabetes jenis dua berbanding individu biasa.

Punca masalah ini masih belum dikenal pasti. Namun, didapati bahawa paras gula darah tinggi boleh merosakkan saluran darah seluruh tubuh, termasuklah telinga.

Sekiranya anda sudah lama menghidap diabetes dan tidak dikawal dengan baik, saluran darah kecil yang banyak terdapat di telinga boleh terjejas.

Komplikasi diabetes yang lain adalah kerosakan saraf. Ada kemungkinan kerosakan pada saraf pendengaran boleh menyebabkan masalah ini berlaku.

4. Kerosakan mata

komplikasi diabetes

Bahaya diabetes tidak hanya menyerang saraf di kaki dan tangan sahaja, malahan juga mata. 

Pada mulanya, penglihatan anda mungkin akan kabur selama beberapa hari atau minggu, dan boleh hilang setelah kadar gula yang tinggi kembali normal.

Namun, ketika kadar gula darah berterusan melonjak naik, pembuluh darah kecil yang terletak di belakang mata boleh rosak. Jika rosak, ia akan melemahkan saraf, bahkan mengakibatkan pembengkakan.

Selain itu, pembuluh darah boleh pecah dan menyebabkan pendarahan di bahagian tengah mata serta meningkatkan tekanan di dalam mata anda.

Beberapa gangguan penglihatan akibat diabetes yang mungkin terjadi ialah:

 • Retinopati diabetik
 • Edema makula diabetik
 • Glaukoma
 • Katarak diabetik

5. Peredaran darah ke kaki tidak lancar

komplikasi diabetes

Selain daripada neuropati diabetes, penyakit vaskular periferal juga boleh berlaku dalam kalangan pesakit diabetes, di mana peredaran darah terjejas. 

Tanpa bekalan darah yang baik, luka akan mengambil masa yang lebih lama untuk sembuh.

Salur darah kecil yang terletak di bahagian hujung (periferi) badan seperti tangan dan kaki kerap terkesan. Masalah ini disebut sebagai penyakit vaskular periferal.

Walaupun luka atau ulser kecil, bahaya diabetes jangan diambil ringan kerana ia mengambil masa yang lama untuk pulih. Tambahan pula, sistem ketahanan yang lemah membuatkan jangkitan lebih mudah berlaku.

Daripada luka biasa, ia boleh merebak menjadi besar. Dalam keadaan yang lebih parah, jangkitan masuk ke dalam darah sehingga menjejaskan organ-organ lain di dalam badan.

Dalam kes seperti ini, kaki mungkin terpaksa dipotong sekiranya jangkitan sangat teruk.

6. Masalah kulit 

Pelbagai masalah kulit boleh terjadi kerana komplikasi diabetes sama ada disebabkan kerintangan insulin mahupun kerosakan saraf dan saluran darah. 

Antaranya ialah:

 • Dermopati diabetik: Bintik-bintik bersisik warna coklat muda atau merah, biasanya muncul di bahagian depan kaki
 • Necrobiosis lipodica diabeticorum (NLD): Kondisi bercirikan benjolan padat kecil seperti jerawat yang selalu dijumpai di kaki. Jika tidak dirawat, ia boleh membengkak dan berubah warna ke merah atau coklat dengan garis tepi berwarna ungu kebiruan
 • Acanthosis nigricans: Lipatan kulit seperti leher, ketiak atau celah lutut berubah menjadi lebih kasar dan kehitaman. Ini petanda kadar insulin tinggi dalam darah

Masalah kulit lain yang lazim terjadi ialah jangkitan kulit dan kulit kering. Jangkitan kulit yang sering dirawat adalah disebabkan oleh bakteria dan kulat.

Selain itu, keadaan kulit yang kering selalunya gatal dan menyebabkan individu menggaru dengan kuat. Hal ini akan mengakibatkan jangkitan kuman jika tidak dirawat.

Selalunya, doktor akan menasihati anda untuk menggunakan krim pada bahagian kulit kering.

7. Hipoglisemia

Hipoglisemia berlaku apabila paras gula dalam darah berada bawah 4 mmol/L.

Hipoglisemia lazim berlaku dalam kalangan orang yang mengambil insulin iaitu diabetes jenis satu, tetapi ia boleh juga berlaku apabila anda mengambil ubat diabetes yang tertentu.

Antara penyebab umum hipoglisemia diabetes termasuklah:

 • Mengambil terlalu banyak insulin atau ubat diabetes
 • Tidak cukup makan
 • Menunda atau melangkau hidangan atau snek
 • Meningkatkan aktiviti senaman atau aktiviti fizikal tanpa makan dengan lebih banyak atau mengubah jadual ubat-ubatan

8. Hiperglisemia

Jika paras gula darah tidak terkawal, ia boleh melonjak tinggi dan dikenali sebagai hiperglisemia.

Pesakit diabetes boleh mengalami keadaan ini jika tidak mengambil suntikan insulin atau ubat-ubatan seperti yang disarankan oleh doktor.

Jika tidak ditangani dengan baik, kedua-dua keadaan ini boleh mengancam nyawa kerana mampu mengakibatkan berlakunya strok, diabetes koma mahupun kematian.

9. Kegagalan buah pinggang komplikasi diabetes yang membawa maut

Nefropati diabetes adalah komplikasi serius bagi diabetes jenis satu dan dua yang berkaitan dengan buah pinggang. Kira-kira 25% penghidap diabetes akan terkena komplikasi penyakit buah pinggang.

Ia mempengaruhi kemampuan buah pinggang anda untuk membuang sisa kumbahan badan dari tubuh. 

Cara terbaik untuk mencegah atau melambatkan nefropati diabetes adalah dengan mengekalkan gaya hidup sihat dan merawat masalah kesihatan seperti diabetes.

Mengikut masa, keadaan ini secara perlahan-lahan boleh merosakkan sistem penapisan buah pinggang anda. Rawatan awal dapat melambatkan perkembangan penyakit dan mengurangkan kebarangkalian komplikasi berlaku.

Penyakit buah pinggang ini boleh menjadi lebih teruk sehingga menyebabkan kegagalan buah pinggang yang mengancam nyawa.

Pada peringkat ini, pilihan rawatan anda adalah sama ada dialisis atau pemindahan buah pinggang.

10. Ketoasidosis diabetik

Ketoasidosis diabetik adalah komplikasi diabetes yang sangat serius dan tidak boleh diambil mudah. Seringkali, ia boleh menyebabkan kematian tanpa rawatan yang betul dan pantas.

Menurut American Diabetes Association, ketoasidosis lebih sering terjadi pada individu yang menderita diabetes jenis satu.

Kondisi ini terjadi ketika tubuh menghasilkan terlalu banyak bahan kimia sampingan yang disebut keton.

Ketika tubuh tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk mengawal paras gula darah, tubuh akan mula memecahkan lemak sebagai tenaga. Proses pemecahan lemak menjadi tenaga akan menghasilkan keton.

Keton yang dihasilkan berlebihan akan berkumpul dalam darah dan menimbulkan gejala dehidrasi teruk seperti haus berlebihan, sering membuang air kecil dan cepat letih.

Lazimnya, ketoasidosis boleh mengakibatkan koma jika tidak ditangani segera.

Oleh itu, rawatan perubatan diperlukan secepat mungkin untuk mengatasi bahaya diabetes ini.

11. Penyakit Alzheimer komplikasi diabetes terbaru!

Satu kajian membuktikan pesakit diabetes jenis 2 yang tidak menerima rawatan berpotensi untuk mendapat penyakit Alzheimer suatu masa nanti.

Ini kerana diabetes yang tidak dirawat akan menyebabkan kerosakan saluran darah anda, termasuk otak.

Oleh itu, mereka yang mempunyai diabetes jenis 2 tetapi tidak didiagnosis atau menerima rawatan akan berisiko mempunyai kerosakan saluran darah yang lebih tinggi.

Selain itu, penyakit ini boleh menyebabkan ketidakseimbangan kimia pada otak anda dan mengakibatkan penyakit Alzheimer.

Konklusi

Walaupun penyakit diabetes hampir mustahil untuk disembuhkan, tetapi anda boleh mengawal simptom dan mencegah bahaya diabetes.

Sentiasalah berunding dengan doktor untuk mendapatkan pelan kesihatan terbaik bagi kelangsungan hidup anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Komplikasi Kencing Manis yang Patut Anda Tahu

Penghidap kencing manis biasanya lebih berdisiplin dalam memilih makanan. Namun, jika pengambilan makanan tidak dikawal, apakah komplikasi kencing manis?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Diabetes, Pusat Kesihatan 07/06/2018 . 2 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

tanda kencing manis

18 Tanda Awal Kencing Manis Yang Harus Diperhatikan & Cara Rawatan Yang Berkesan

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 04/08/2019 . 4 minit bacaan
Gastroparesis

Gastroparesis: Gangguan Pencernaan Akibat Komplikasi Diabetis Mellitus

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 10/01/2019 . 2 minit bacaan
psikiatri dan psikologi

Jangan Biarkan Penghidap Diabetes Hidup Sendirian

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Diterbitkan pada 08/08/2018 . 2 minit bacaan

Sakit Jantung Punca Kematian Utama Diabetes

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Diterbitkan pada 31/07/2018 . 2 minit bacaan