home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Ibu Yang Ingin Bersalin Normal, Ini Persediaan Untuk Anda

Ibu Yang Ingin Bersalin Normal, Ini Persediaan Untuk Anda

Tempoh bersalin semakin hampir. Sudahkah anda bersedia untuk melahirkan bayi? Apa persediaan yang anda lakukan sebelum bersalin? Jika anda ingin bersalin normal, anda perlu mengikuti beberapa langkah bagi memudah dan melancarkan proses semasa bersalin.

1 Ikuti kelas pranatal

Lengkapkan ilmu kehamilan, kelahiran dan penjagaan bayi dengan mengikuti kelas pranatal. Ibu hamil akan diajar oleh pakar bertauliah tentang cara untuk bersalin normal termasuklah dari segi pernafasan, mengurangkan kesakitan dan mengatasi perasaan cemas semasa bersalin.

2 Cari doktor yang menyokong bersalin normal

Masuk sahaja trimester ketiga, sudah tiba masanya untuk anda mencari hospital bersalin. Dalam memilih tempat bersalin, carilah juga doktor yang menggalakkan bersalin normal, di mana doktor akan menyediakan anda tentang cara-cara menghadapi kelahiran semula jadi seperti mengelakkan injuksi dan ubat.

3 Bergerak

Kerap lakukan aktiviti fizikal ringan seperti berjalan untuk memudahkan anda bersalin. Jika larat, anda juga boleh lakukan aktiviti naik turun tangga, namun berhati-hatilah semasa melakukan pergerakan ini.

4 Pernafasan

Aspek penting yang membantu melancarkan proses bersalin anda. Ketahui cara pernafasan dan meneran yang betul supaya anda tidak habis tenaga semasa proses bersalin.

5 Cukup rehat

Pada minggu-minggu terakhir kehamilan, pastikan anda mendapat tidur dan rehat secukupnya untuk membekalkan tenaga ketika bersalin.

6 Jangan ‘ponteng’ makan

Proses kelahiran memerlukan anda menggunakan banyak tenaga untuk meneran. Jadi, jangan biarkan anda lapar sebelum ke bilik bersalin.

7 Fikir positif

Elakkan daripada mendengar pengalaman bersalin yang negatif sehingga boleh mempengaruhi fikiran anda. Tetapkan minda kepada cerita-cerita positif dan titipkan kata semangat kepada diri sendiri bahawa setiap orang mempunyai pengalaman bersalin yang berbeza. Banyakkan berdoa semoga proses bersalin anda dipermudahkan.

8 Jangan ‘berkejar’ ke hospital

Situasi lazim jika ibu berasa sakit semasa minggu-minggu terakhir kehamilan. Kenali tanda kontraksi palsu dengan yang sebenar. Tiada tempat yang lebih baik untuk berehat selain di rumah. Sebaik-baiknya, anda bergerak ke hospital sehinggalah waktu bersalin anda benar-benar tiba.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

7 Tips for Having a Natural Childbirth

https://www.fitpregnancy.com/pregnancy/labor-delivery/ask-labor-nurse/7-tips-having-natural-childbirth

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin
Disemak pada 18/07/2018
x